mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 03.06.2024 : 13:33:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pes za zunaj
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes za zunaj  (Prebrano 21746 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #45 : sreda, 19.11.2008 : 09:43:38 »

Meni se tudi zdi prav fino , če so lahko psi čim več časa z nami, Ampak imam pa pse notri in zunaj, nekatere sem imela samo notri, nekatere samo zunaj, nekaterim se status notranji/zunanji skozi življenje spreminja (glede na urnik, starost , zdravstveno stanje in številne okoliščine ) in veste kaj- večini je čist precej vseeno ali so zunaj ali notri.
Pretirano poveličevanje nastanitve samo notri ali samo zunaj se mi zdi bedasto in pocukrano.

Lahko naštejem  nekaj prednosti življenja psa zunaj- ker tiste za notri se že vsi destkrat ponovili.
torej :
- glavna prednost po mojih izkušnjah je,da pes lahko gre na potrebo kadar hoče (če seveda ne narediš naumnosti,da ga navadiš, da se na vrtu/ v pesjaku  tega ne počne.
Obrazložitev: npr moj (in najbrž še od koga) urnik ni stabilen je povsem nepredvidljiv. Nikoli ne vem ali bom z doma 8 ur ali 12. Ne morem zagotoviti rednega urnika - npr da bi bili psi zunaj ob istih urah ali jedli ob istih urah. Za psa,ki živi zunaj je urnik manj pomemben. Pes,ki živi samo notri rabi stabilnejši urnik,ker se telo v celoti prilagi s timingom spanja, počivanja izločanja, hranjenja in ga potem ne tišči ven ob urah in tudi aktiven je v pričakovanih dnevnih  intervalih
- več prostora- ta postavka je sicer relativna, ampak če je stvar taka (razlogi so lahko različni),da moramo psa umikati / zapirati v en prostor ali kletko v času ,ko je sam, ima zagotovo več prostora v velikem pesjaku.
- več možnosti za dejavnosti- predvsem psi, ki malo spijo večinoma uživajo,da imajo pregled nad okolico- kar večina v stanovanju nima, kdor ima teraso ali balkon je v plusu (jaz niam nič od tega). Pesjak oz vrt z razgledom je torej zelo cenjen, saj psa mentalno zaposli. Predvsem čuvajske pasme uživajo v nadzorovanju okolice, ovčarske pa prav tako rade opazujejo tudi mimoidoče in sosede ( kadar domačih ni doma). V pesjaku oz na vrtu lahko za čas odsotnosti psu omogočimo tudi dejavnosti, ki jih v stanovanju nima : prostor za kopanje lukenj, več prostora za kotaleče igrače ( velike žoge, nekatere npr sploh niso primerne za stanovanje), žvečenje zadev,ki za v stanovanje niso najbolj primerne ipd.
- ni ga treba vsak dan stuširat po blatnem sprehodu in ni treba prat nog po vsakem lulanju in ni treba po vsakem izhodu potem še pomit banje in dela tal v stanovanju. V času menjave dlake je vseeno če ga počešeš enkrat tedensko ne dvakrat na dan, tudi splošno imaš manj dela s čisščenjem stanovanja. In če imaš psov veliko to najmanj dodatno 1 uro dnevno  čiščenja psov in stanovanja  lahko raje porabiš za kvalitetno druženje s psi- šolanje, sprehod.

to so najbolj bistvene.
Ko pa večina poudarja kako so psi nujno več z nami če so notr- no ne vem. Mene večinoma ni doma kadar nisem zunaj s psi. Ali sem v službi, ali spim, ali sem v trgovini ali po opravkih. Ne posedam po kavčih in ne gledam televizije, ne štrikam in ne vezem, ne lakiram si nohtov in sploh ne počnem v stanovanju nič takega pri čemer bi psi lahko bili soudeleženi. Nič nimam proti psom v postelji ampak od kar se mi občasno še dva otroka zalezeta notr enostavno ni prostora- torej se tudiponoči ne stiskamo skupaj . Ko sem slučajno kdaj kakšno uro doma pospravljam , sesam, pomivam, perem - in hišne pse takrat zarem v kletke ali v avto, ker so samo v napoto. Alo pa se ukvarjam z otroki in ne s spi. Torej so psi , ki živijo notri z mano pribiližno isto časa kot tisti ki ( oz ko ) živijo zunaj. In ko jih ne sprehajam , šolam ali oskrbujem, so hišni sami doma in zunaji sami zunaj. In imam občutek, da so zagotovo raje sami zunaj. Da je sploh kakšen doma je zato , ker sem sebična. Ker pač npr ko zjutraj pijem kavo uživam, če mi noge kakšen greje al pa v naročju sedi.

Se pa strinjam ,da je najbolj idilično kakšen vikend (ko ni nobene tekme - ne moje ne otroške) ali med dopustom , ko smo ves dan skupaj in se lahko družno valjamo po posteljah ali pa sedimo s sokcom in kavico zavaljeni v fotelje ali ležalnike ter lenobno opazujemo otroke in pse kako se igrajo med sabo.
Ampak ker (še ) nimam sponzorja, ki bi mi nakazoval denar in varuške ter osebne vzgojiteljice, ki bi otroke vozili na dejavnosti in z njimi delali domače naloge, da bi se lahko s psi  doma držali vsi skupaj za tačke imam pse tako,kot jim v določenem obdobju lahko zagotovim najboljše bivanje.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.326


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #46 : sreda, 19.11.2008 : 10:09:42 »

Alba, hm, tudi s teboj se strinjam, da je to zares en klincev svet in da je se vse prevec ljudi, ki menijo, da je poslanstvo psov okrasevanje njihovih bajt. Od zunaj, da ne bo pomote. In z lajezem, bezljanjem ter sranjem jeziti sosede.

Vendar pa sem prepricana, da je moje (nase) poslanstvo Smiley, da tistim, ki se uspejo tukaj oglasiti s takimi zeljami povem(o), da se svet vrti naprej in ne stoji na miru, kot v casu nasih babic in prababic.
Torej, pes za moje pojme spada v druzino (ozko, sirso ...), med svoje ljudi. Zelo malo jih poznam, ki uspejo ponuditi psu polno pasje zivljenje, brez da bi imeli psa ob sebi, oz. brez da bi se z njim ukvarjali.

Na drugi strani pa je mnogo takih, ki bi psa imeli, vendar ne v stanovanju/hisi, ne ob sebi ..., sicer zatrjujejo, da se bodo ure in ure na dan z njim ukvarjali, v resnici pa se zalomi ze takoj po prihodu psa v nov dom, ko se (mladic) ne obnasa tako, kot so videli pri sosedovem odraslem psu - je lahko spuscen na dvoriscu, ne dere se na mimoidoce, ne skace po nas, ko smo v najlepsih cotah, ne unicuje roz in koplje po najlepsi trati ... In takoj po tem, ko ugotovijo, da njihov pes sam od sebe ne bo postal tak, kot so si ga zeleli, pozabijo nanj. Ga sicer se hranijo, tudi peljejo na sprehod, pozabijo pa, zakaj so si psa sploh zeleli. In pozabijo, kaj pes potrebuje. In obicajno nikoli zares niso vedeli, koliko je v socializiranega odraslega psa treba vloziti, da tak postane.
To pa zagotovo ni za v danasnji cas in ce bomo uspeli komu dopovedati, da dandanasnja vloga psa ni osamelo zivotarjenje, smo dosegli del uspeha. Tisti, ki so zapeceni v svojem ozkem razmisljanju, bodo imeli psa se vedno pozabljenega pred bajto in moj namen ni hoditi od enega do drugega, ter jih prepricevati v moj prav. Zagotovo pa na tem forumu ideje o zivih alarmih in podobnem ne bodo sle neopazeno mimo in zagotovo bom poskusala folku dopovedati, da se tako vec ne dela. Tistim, ki iscejo psa.

Najosnovnejsa napaka pri odlocitvi o "nabavi" psa je v tem, da ne vedo, zakaj bi ga sploh imeli.
Druga napaka je pa v tem, da vecinoma nimajo pojma, kaksne spremembe mladic s seboj prinese in kako ga spraviti od nevzgojenega cucka do prijetnega in socializiranega odraslega spremljevalca. Nekje na poti se zalomi, predvsem zato, ker nismo pripravljeni na spremembe in vlaganje sebe v ta proces. In ko je vzgoja zasrana, izgubi tak pes se zadnjo moznost, da bi kdaj prisel "v blizino cloveka". Nikoli zaradi sebe, temvec vedno zaradi nasih napacnih odlocitev.

deteljica, zacetni post ne spominja na to, da bi oseba vedela, zakaj bi imela psa. Tebe in cele vrste drugih aktivnih ljudi oz. dolgoletnih "posedovalcev" najrazlicnejsih psov se ne da primerjati z zacetnikom, ki ne ve, kako lajf s psom izgleda, ki ne ve, kaksno pasmo bi imel, ki ne ve, kaj bi sploh s psom pocel, za katerega sem prepricana, da se mu sanja ne, kako navaditi psa srati v en kot na vrtu ali karkoli drugega. Naj me avtorica prvega posta preseneti. Ja, verjetno s skakanjem v luft, kako ji je vse jasno. Pajade. Tistemu, ki mu je vse jasno in je sposoben svojemu psu, ki ga ima v pesjaku, nuditi dovolj zanimivo in polno pasje zivljenje, ne bo prisel po nasvet na nek forum, kaksnega psa za v pesjak naj kupi.
Logiran

Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #47 : sreda, 19.11.2008 : 11:04:50 »

No, moj prvi pes (bila sem stara 6 let) je bil tipičen primer kako psi končajo, če se nihče ne ukvarja z njimi....bil je rodovniški angleški koker španjel (torej ni bil ravno ogromen pes), staršev, ki so aktivno pomagali pri lovu.  Wink

Prinesli smo ga kot malo kepico, celega srčkanega, vse je bilo fajn in lepo, dokler ta mala kepica ni začela rast in delat štalo....ko je bil sam doma, nam je razgrizel noge na stolih in mizah, da smo mogli menjat cel set, zaprli smo ga v kopalnico....tam je dvignil tla, skopal luknjo skozi vrata in v glavnem uničil vse na poti......pristal je na dvorišču...tam je imel pesjak in uto, pesjak je bil poglobljeno ograjen, zgoraj trnata žica, zakaj...skozi je uhajal (v azilu smo bili skoraj vsak teden, povožen je bil v dveh letih 3x-nič resnega sicer, hvala bogu) in še kljub vsemu je še vedno uhajal, kako, nikoli nismo ugotovili.....Zakaj je bil takšen? ker se živa duša ni ukvarjala z njim, ker nismo pojma imeli o psih, ker pač smo kupili psa, da bi ga imeli. Potem je bil na dvorišču vse dneve sam, v toplih dnevih smo vsaj otroci bili z njim, kak se je začelo mrzlo in temno, je dobil hrano, 2x na dan kratek sprehod, ker ga ni mogel nihče razen mojega očima vozit na sprehod, ker je tako vlekel...in to je bilo njegovo življenje, dokler ga nismo obupani podarili lovcu...tam je imel zaposlitev in nikoli ni več pobegnil, nič uničil...skratka začel je uživat življenje, pri nas je pa ves dan iskal zaposlitev....in kar se je na koncu izkazalo, da je bil krasen deloven pes, mi smo imeli samo to nesrečo, da smo na takšnega krasnega psa naleteli in ga nismo znali pravilno vodit.

In kaj sem odnesla iz te izkušnje (pa sem bila stara komaj 6 - 8 let !!!!!!!!!), da nikoli in nikdar noben moj pes ne bo več nezaposlen in brez človeške družbe. Pri 10-ih letih sem dobila naslednjega psa, bila je v nulo vzgojena, zaposlena itd........in bila je z nami v hiši ali kjerkoli smo pač bili, skupaj sva čepeli in bili najboljši prijateljici......bila je član družine s postavljenimi mejami in bilo je super živeti z njo! Z vsakim naslednjim je samo še boljše Smiley

In ko gledam sedaj, kako si ljudje kupujejo pse iz danes na jutri, z edinim razmislekom kje bo živel ali pušča dlake ali ne in še nekaj takšnih neumnosti, ki sploh niso na mestu, noben pa se ne vpraša kaj bo ta pes počel, zakaj ga bo imel, kaj mu lahko nudi, in se spomnim naše izkušnje takšnega načina nakupa, se samo v sebi lahko zasmejim, ko vem kaj jih čaka.....res škoda, da psi postajajo modni okrasek in so del nekakšne predstave srečne družinice, hiška, dva otroka in pes na dvorišču...nikogar pa ne zanima, kako se tam pes počuti, no še za otroke ni poskrbljeno, kaj šele za pse  Tongue
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #48 : sreda, 19.11.2008 : 11:30:18 »

deteljica, PODPIS. Sploh tam, ko si napisala, da gre zunanji pes lahko na potrebo kadar hoče. Mi gremo tudi na potrebo kadar hočemo, mar ne ? Ali moramo čakati na gospodarja, da nam bo privoščil 2-3x na dan, da se "poščijemo" ali pokakamo ? Pa tudi opazovanje okolice se mi zdi odlična zabava za psa, ki je sam. Ne vem, kaj v stanovanju delajo po cele dneve. Ležijo...ja, kaj pa drugega.  Wink

Tudi jaz imam psa noter le občasno, in ja Jana, sem ljubiteljica psov, pa čeprav ti tako ne misliš. Zakaj že ? Ker imam psa zunaj. O.K. Pa naj bo tako.  Wink Saj od tebe res nisem pričakovala obratnega.  Smiley

Povejte mi, koliko od vas, ki imate pse noter živite v hišah ? Večina vas živi po blokih. Seveda, kam pa naj s psom če živiš v bloku ? A ga naj imaš privezanega zunaj na stopnišču, ali mogoče pod stopniščem ? Ali mu greš na parkirnem prostoru delat pesjak ? Seveda imaš psa noter, če živiš v stanovanju. Se strinjam.

Ah, saj je brez veze. Pač imam psa zato, da me opozori, kdaj pride poštar.  Wink Moj živi alarm je, točno tako, to je njegova vloga, in odlično jo opravlja.  Kiss  Roll Eyes LP
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #49 : sreda, 19.11.2008 : 12:02:55 »

Mi zivimo v hisi. In imamo 2 psa notri, ena je zunaj (in obcasno ponoci notri ter cez dan).
In nasi psi so taki, da vedno spijo (pa ce so v pesjaku ali na balkonu ali v hisi)  Grin njih okolica ne zanima prevec (edino, ce kdo pride-to pa ni velikokrat). In ko imata psa zeljo iti ven lulat, ju spustimo ven (ker je vedno nekdo doma). Psa sta zunaj 5-10 min, potem pa ze cakata na balkonu, kdaj bosta prisla nazaj v hiso. Sta pac totalno razvajeni riti Tongue

pa se komentar na lulanje: pri nas grejo psi zadnjic lulat tik pred spanjem (okoli 22h). In ce zjutraj slucaaaaajno dezuje, nasega samce ne spravimo ven pred opoldnevom. se ena totalno razvajena rit Tongue

Pa se ena prednost bivanja z nami je: ce bi bil nas samec v pesjaku, ga danes ne bi bilo vec med zivimi. Ker 1 mesec nazaj ne bi opazili, da je kaj narobe z njim. Tako pa smo videli, reagirali in sedaj se se naprej veselo razburja nad postarjem  Smiley
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #50 : sreda, 19.11.2008 : 12:08:48 »


Povejte mi, koliko od vas, ki imate pse noter živite v hišah ? Večina vas živi po blokih. Seveda, kam pa naj s psom če živiš v bloku ? A ga naj imaš privezanega zunaj na stopnišču, ali mogoče pod stopniščem ? Ali mu greš na parkirnem prostoru delat pesjak ? Seveda imaš psa noter, če živiš v stanovanju. Se strinjam.


Živimo v hiši, imamo ograjen vrt, zaklenjena vrtna vrata. In psico v svoji sobi, noter. Grin In naša pesjanka sama ne bi želela bit zunaj. Če se ravno pripelje poštar, že, sicer pa ne.

A kaj počne cel dan v stanovanju? Spi Grin tako kot spi tudi, če sem doma in ima cel dan odprta vrata na vrt.

Ampak sem prepričana, da tvojemu bučkotu ustreza pri tebi, sicer bi ti že podal pisno pritožbo Wink
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #51 : sreda, 19.11.2008 : 12:09:29 »

miskica, jaz tudi.  Smiley
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #52 : sreda, 19.11.2008 : 12:13:17 »

Eh, iz popolnoma sebičnih razlogov jaz raje vidim, da je moj pes razvajena rit in je notri, priznam sram Roll Eyes Tongue. Razlogi pa so predvsem, da mi je lepo ko se stiska k meni, da me ne skrbi ali ga zebe, da mi ni treba za vsako stvar, ki jo hočem naresti s psom zato ven, da vem vedno kaj se z njim dogaja in še bi lahko naštevala. In moj pes izgleda precej zadovoljen. No, upam vsaj da je. Sem pa tudi malo mazohista Grin (ja itak da ne), ker rada non stop sesam, perem pregrinjala za kavč, pobiram dlake od vsepovsod Shocked Roll Eyes Tongue Smiley. Tako da jaz sem z notranjim zadovoljna na celi črti Cheesy Wink
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #53 : sreda, 19.11.2008 : 12:16:43 »

Sama sem zagovornik bivanja v hiši/stanovanju. Ja in predvsem velika prednost je ta, kot je bina omenila v zgornjem postu, da imaš psa vseskozi na očeh in vidiš kaj se z njim dogaja.
Za mladičke in pubertetnike pa pride v poštev itak samo to, da mu non stop stojiš za ritjo in mu dopoveduješ kaj sme in česa ne, če ga želiš imeti lepo vzgojenega. Otroci naši! Roll Eyes
Moj pes je v mojem prostem času vedno z mano in če bi ga lahko, bi ga še v trgovino s seboj vzela. Al sem prismuknjena,a?! Grin Wink
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #54 : sreda, 19.11.2008 : 12:36:00 »

Edino za kar se meni osebno zdi pesjak res uporaben je za čas naše odsotnosti - torej predvsem službene ali pa pač kake druge, ki traja nekoliko dlje in kamor psi ne morejo zraven. V takšnem primeru je res bolj prikladno, če je lahko pes zunaj, ne rabi čakat na opravljanje potrebe in se lahko malo zdivja. Da bi pa imela psa v pesjaku kadar sem doma ali pa ponoči, to pa mi odkrito povedano nebi padlo na pamet, ker vem da bi bili vsi grozno nesrečni če bi me videli in slišali v hiši, oni pa zunaj. Pa ne razumet, strašno radi so zunaj, dokler je nekdo z njimi, pol pa rinejo kmalu pred vrata in noter.

Razlog zakaj jaz pesjaka nimam je pri meni pač varnost, cesta mimo nas je preveč ferkventna in prometna in enostavno me je strah, da bi takšne luštne male bele kepe kdo ukradel, zato so noter iz varnosti, imajo pa kadar ni prenizkih ali pa res visokih temperatur ponavadi prost dostop na balkon. Pa da ne boste mislili kaj počnejo takrat, spijo v dnevni na kavču, pa balkon gor ali dol. no, mogoče se gre kdo za pol urce ven posončit, pol pa nazaj noter.  Cheesy
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #55 : sreda, 19.11.2008 : 13:26:02 »

Stanujemo v hiši, z nekaj trave okoli in okoli brez ograje in s cesto pred bajto niti ni ne vem kako prometno (ampak nima veze - divjaki se itak vsepovsod najdejo). Ko je prišel pes k hiši smo se seveda pripravljali na postavitev pesjaka, zakaj še dandanes ne vem, pač nekak se je kao spodobilo, je spadalo zraven Roll Eyes Tak za po dnevi, ko je lepo vreme, da bi lahko bil zunaj, smo mislili. Ponoči in ob hladnih temperaturah pesjak zanj itak ne bi prišel v poštev.

No, pa smo bili preveč zaposleni, smo malo odlašali, pa še malo več odlašali, par let... pesjaka še danes ni  Tongue In ga ne potrebujemo. S psom smo 24 ur, ko mora na potrebo, pokaže in ga peljemo. Ko bi rad šel kar tako malo na luft, naredi en krog, da vse prešnofa, potem pa že leti pred vrata, da bi rad nazaj noter. Ko pa želi zunaj poležavat, zabijem klin v zemljo in ga privežem na dolg sledni povodec in tako se lahko sonči cel dan. Uto pa ima, da se lahko gre skriti, ko mu je do tega.

Naj povem, da mu sploh ni v interesu, da bi bil zunaj sam!
Enkrat sem ga dejansko tako šlampasto privezala, da je ostal spuščen. Še danes mi ni jasno, kako sram Pa je naredil en krog okoli bajte, se spravil v uto spat, ko mu je bilo dosti zunaj, se je postavil pred vhodna vrata in glasno zahteval, da mu odpremo. Pa to ob lepem vremenu, ob slabem bi se takoj namestil pred vrata, če jih že ne bi sam odpiral Grin Da ne povem, da bi mene skoraj kap Shocked
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #56 : sreda, 19.11.2008 : 13:41:39 »

Tudi naši psi ki so bili zunanji, so vedno rinili noter. Ko sedaj gledam za nazaj mi jih je prav žal sram Sad. Fizično se jim seveda ni nič hudega godilo, bili so zdravi, močno odlakani veliki psi, kadar so bili bolani so bili noter (vendar nikoli niso imeli kakšnih prehladov ali, recimo temu, vremensko pogojenih bolezni), vendar nikoli z nami v stanovanju.
Psihično pa bi jim bilo vsaj kombinirano bivanje bistveno boljše. In verjamem, da bi se veliko bolje počutili.
Ni pa bilo takrat šans, da bi moji starši velikega in uiber kosmatega psa spustili v stanovanje. Niti pod razno. Ok, kar je bilo je pač bilo, danes pa si niti zamisliti ne morem več, da bi imela psa zunaj. Edina varianta bi bila, da bi imel izpust v ograjen vrt z ˝bulletproof˝ograjo in da bi se ob primernem vremanu šetal prosto ven in not.
Pa še to samo, če bi bil pes dovolj velik. Namreč, si ne predstavljam panike, da bi našo malo Missy spustila ven samo v ograjen vrt in je ne bi opazila na prvi pogled, ker bi se ona pač zavlekla v kakšen skrit kotiček Roll Eyes Huh.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #57 : sreda, 19.11.2008 : 14:31:25 »

Jaz sem itak že povedala, da bi imela psa notri pa oče ne pusti. Ko je zelo mrzlo ali zelo vroče pa je v garaži ali kleti. Notri je, če ga jaz ali mami prešvercava Wink Gre zelo rad not, prav tako pa tudi ven-po ene 15 minutah se že postavi pred vrata na teraso in želi ven. Gre takoj en krog okrog hiše prekontrolirat in potem bi rad šel nazaj not. Jah, na vsake 5 minut pa že ne bom delala tako kot si on želi a ne? Grin Nikakor pa mu zunaj ni hudega-ima kar nekaj toplih ležišč okrog hiše, vedno svežo vodo, redne sprehode, vmes veliko manjših, ko grem na čik Wink, kvalitetno prehrano, nego, veterinarja, ko je treba...Verjemite, da tudi če je pes zunaj, veste, če kaj ni v redu z njim -če ga poznate in ga vidite parkrat na dan (kar je zelo pogosto, saj tudi čez dan čekiram kaj zunaj počne).
Nevem no, meni se zdi srečen pes, rad ima našo ulico pod kontrolo...
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #58 : sreda, 19.11.2008 : 14:35:32 »

Enako na živce mi grejo trditve ,da pes niakor ni za notr, kakor ,da nikakor ni za ven. Ker ne eno ne drugo ni res. Pes je lahko notr al pa zuanj čist kvalitetno,kar se nastanitve tiče.
V vsakem primeru pa rabi enako količino kvalitenega druženja. Pri čimer jaz ne smatram za druženje oz ukvarjanje, če je pes samo v istem prostoru, pa se zanj nihče ne zmeni.
Apriori določanje bivanje notr=s psom se ukvarjajo, bivanje zunaj=enako s psom se ne ukvarjajo, je pristransko in nerealno.

Poznam jih kar precej, ki imajo pse notr, pa se z njimi prav nič ne ukvarjajo- no peljejo jih lulat okol  bloka al pa do trgovine in to je vse, celo primere, ko je je bil pes večino časa v predsobi privezan na radiator ali skupno več kot  20 ur dnevno v kletki. In ko grejo na dopust dajo psa v hotel.
In poznala sem kar nekaj ljudi,ki so se s psi ukvarali, pa so jih imeli zunaj ( razni športi, celo reševalci, gorski reševalci ( ne pod FCI ampak od gorske reševalne, zato ločim od te reševalvce ostalih) , do takih ki so se pač kar tako resno in veliko ukvarjali in družili s psi, čeprav jih niso imeli notr) in če so šli na izlet ali dopust so imeli pse sabo.
Zato, če hočete povedat,da se je treba s psom ukvarjat in da ga je treba vključevat družinske dejavnosti dejte to pač tako povedat, ne pa to zavijat v  in postavljat na piedestal tudi tiste lastnike,ki razen tega, da pustijo psu, da se po kavču valja ne naredijo zanj popolnoma nič koristnega.

Jana : Kdor si pa nabavi psa, in še sam ne ve zakaj je pa po moje v vsakem primeru falil- ne glede na to, kje bo pes spal. In takih je dandanes na žalost večina.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #59 : sreda, 19.11.2008 : 14:47:54 »

Saj nič ne rečem, nekaterim psom verjetno prav ustreza, če imajo malo miru in reden pregled nad dogajanjem zunaj. Če se s psom ukvarjaš kot je treba in dovolj pogosto, verjamem, da je pes tudi zunaj lahko zadovoljen.
Pri meni je že tako, da ne morem biti s psom zunaj po več ur na dan, ker imam pač majhne otroke, ki potrebujejo mamo še za kaj drugega, kot za to, da se poleg službe ukvarja samo s psom. (Pa me zdej lahko klincate kolikor hočete, češ zakaj pa potem imaš sploh psa. Isto bi potem lahko trdili tudi za drugega otroka in vsako odgovornost, kateri se pač ne moreš 10000% posvetiti). In nam prav ustreza, da je kuža notri. Psu pa tudi, si ne predstavljam, da bi bila naša zajkljica zunaj, že če teče po suhem listju jo zadane kap, ker misli, da je tisto šelestenje bog ve kaj hudega. Da bi bila zunaj non stop bi pa prav trpela, se mi zdi.
In pri nas to da je pes notri pomeni prednost - ker je notri, se lahko mimogrede poigramo z njim, naredimo kakšno vajo, se počohamo ipd. Vsega tega bi bilo zunaj bistveno manj, tega se še kako zavedam.
Itak vsak ve kakšen način življenja ima in kako psa najbolje vključit v svoje vsakodnevno življenje, da bo zadovoljen lastnik in pes. Jaz sem itak napisala za naše konkretne pse, da bi jim bilo bolje da bi bili noter. Ne pa kar za vaše, ker njih in vas nič ne poznam.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pes za zunaj
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines