mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:01:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: odpoklic pasjega mladiča
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: odpoklic pasjega mladiča  (Prebrano 14366 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nelika
novinec
*
Sporočil: 3


« : nedelja, 23.11.2008 : 10:09:12 »

Hej!
Imam tri mesece staro psicko, pri meni pa je en teden. Naceloma je zelo pridna, imam pa en problem. Ko greva na sprehod in jo vcasih spustim iz povodca, da se igra, jo vcasih tezko priklicem nazaj oz. se ne odziva na moje klice. Kaksen nasvet?
Hvala!
Logiran
ruso
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 24.11.2008 : 12:32:46 »

Priboljški Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #2 : ponedeljek, 24.11.2008 : 12:33:48 »

Pa v malo šolo čimprej!
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #3 : ponedeljek, 24.11.2008 : 12:43:13 »

Upam, da jo spustiš na varnem pred avtomobili. Jaz imam en predlog-pokliči jo, če se ne odzove pa teči v drugo smer in vpij zraven-tako ji boš zanimiva ali pa ploskaj, poskakuj,.... In ko bo pritekla do tebe, jo pohvali in ji daj priboljšek. Wink
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 24.11.2008 : 12:50:55 »

a ste ji sploh pokazali, kaj pomeni odpoklic? gre za postopno učenje, saj tega pes nima ravno prirojenega in si bo težko gor prišel, kaj mora narediti, če ga nismo učili. mislite, da ve, kaj pričakujete od nje?
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 24.11.2008 : 14:04:44 »

Nelika, brez zamere, ampak me prav cisto resno zanima, kaj si ti o psu vedela, preden si dobila to psicko? Samo, da ima pes 4 tace, rep in usesa? Ali se kaj drugega?

Prav neverjetno se mi zdi, da pride nekdo sem povedat, da odpoklic pri 3-mesecni psici, ki je v novem domu en teden, ne deluje.
A se ljudje hecate, ali je stanje res tako katastrofalno, kot je lahko prepoznati iz vasih vprasanj?

Nelika, tvoja psica je pasji dojencek. Upam, da ne pricakujes od 2-letnega otrocka, da bo znal pisat in brat?

Moj nasvet: Takoj kupi knjigo Psi za telebane in jo celo preberi v eni noci. Ta cas svojo psico samo nahrani, pocrkljaj in pelji lulat. Ne uci je nicesar, saj lahko naredis vec skode kot koristi, ce bos pricakovala od nje tisto, cesar ti ob taksnih pricakovanjih ne bo sposobna nikoli dati. Bi te na kaksno drugo temo usmerila, pa vidim, da je totalno brez veze. Beres na internetu zagotovo ne, saj sicer ne bi bilo te teme. Upam, da beres knjige.
Logiran

Nelika
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #6 : torek, 25.11.2008 : 13:10:06 »

Oprosti, ker sem misla, da lahko na tem forumu vprasam za kaksen nasvet. Prav dobro se zavedam, da je ucenje psa zelooo dolg proces in niti ne pricakujem od moje psicke, da bo takoj znala vse, kar bi jaz zelela da enkrat zna. Ampak se mi pa ni zdelo nic narobe, ce vprasam za pomoc, da bi jo lahko zacela postopoma navajat na to. Res ni treba takega nacina komunikacije ... Pa tudi nisem tako nevedna, ker sem hodila v pasjo solo s prejsnjim psom, kjer so mi vsi rekli, da je treba zacet cim prej. Tako da ... hvala vsem, ki ste mi dali prijazne odgovore!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #7 : torek, 25.11.2008 : 13:13:17 »

Nič ni narobe, če vprašaš, je pa to tako zeloooo osnovno vprašanje in čudi me, da odgovora nanj nisi poznala čeprav si že hodila v pasjo šolo.

Logiran
Nelika
novinec
*
Sporočil: 3


« Odgovor #8 : torek, 25.11.2008 : 13:41:10 »

Samo zato, ker pri prejsnjem nisem mela nobenega problema s tem ... se je sam naucil takoj. Smiley Zato sem vprasala. Hvala!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : torek, 25.11.2008 : 14:04:07 »

Res je bedno, da si novinec skorajda ne sme privoščiti nekega osnovnega vprašanja. Glede na to, koliko psov ima narejen odpoklic - ne glede na to, do katere stopnje je izšolan (žal), bi rekla, da je ravno to en od glavnih problemov, ki ga vsaj 90% lastnikov ne zna zadovoljivo rešiti.

Me zanima, kakšne konkretne rešitve predlagate. Razen lajne o tem, da mora biti pes vedno privezan seveda.
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #10 : torek, 25.11.2008 : 14:31:48 »

Bistvo vsega je, da psa navežeš nase tako, da mu je s tabo bolj zanimivo kot z ostalo okolico.
Ni lahko in je  potrebno veliko motivacije, dobrih priboljškov in/ali igre z igračo. Vsakič ko pride pes do vas, zeloooooo pohvalit in nagradit (igra in/ali priboljški). Wink
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #11 : torek, 25.11.2008 : 15:14:12 »

Jaz sem svojo rešitev napisala-vpiješ, skačeš, ploskaš,...da vzbudiš njegovo pozornost in tečeš v drugo smer (torej ne proti psu). To je najbolje seveda na kakšnem travniku, kjer ni nevarnosti. Psu boš zanimiva in bo tekel za tabo. Mestem, ko teče za tabo pa mu govoriš osnovni ukaz ("sem" recimi-takega imam jaz in moji doma). In ko priteče do tebe, ga fajn pohvališ in mu daš priboljšek. No to je pri nas pomagalo. Me še zdaj niti slučajno ne izpusti izpred oči. Inštruktor v pasji šoli nam je fajn predlog dal (g. Martin Simončič-pasja šola Gali-ja spet hvalim, res je fina pač Smiley ), da se recimo sprehajaš z odvezanim psom po gozdu, namreč mladiček se počuti še zelo nesamozavestno, zato bo hodil ob tebi. Če se ti oddalji, se skriješ za drevo ali kaj takega, da te potem išče. To kar pogosto počneš med sprehodom, potem tudi po travniku, če imaš možnost se skrit (v visoko travo recimo poklekneš). No to je pri nas res delovalo, še zdaj se kdaj za šalo skrijem in me išče kot nor, teče nazaj in voha, kje sem. Potem je pa hud name in me nadere Grin. No pa je star 10 let, večinoma je spuščen na sprehodih (če je varno seveda) in nikdar ni ušel, odpoklic obvlada.
Upam, da boš napisala kako napredujeta. Pa srečno!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #12 : torek, 25.11.2008 : 17:18:50 »

Hej!
Imam tri mesece staro psicko, pri meni pa je en teden. Naceloma je zelo pridna, imam pa en problem. Ko greva na sprehod in jo vcasih spustim iz povodca, da se igra, jo vcasih tezko priklicem nazaj oz. se ne odziva na moje klice. Kaksen nasvet?
Hvala!

Zgornje ne navaja nikakrsnih izkusenj, temvec nakazuje problem, da 3-mesecna psica ne pride na sprehodu takoj nazaj, ko jo poklice.

Nic ni narobe z vprasanji in na vecino se sploh ne odzivam. Vprasanja, ki kazejo na to, da lastnik pricakuje od zelo mladega psa, ki ga je dobil v dom "vceraj", poznavanje in obvladovanje ukazov, ki jih ne pozna niti marsikateri starejsi pes po nekajletnem vsakodnevnem "treningu", mi je vedno zelo mimo in na take se vedno odzovem.
Je pa se eno dejstvo, ki ga ne gre prezreti, da je razumevanje napisanega zelo relativen pojem. Glede na to, da je prvo sporocilo ocitno napisano tako pomanjkljivo, da ga nismo mogli razumeti pravilno (vse kasnejse navedbe izkusenj, solanja, poznavanja ...), precej dvomim, da bodo prav razumljeni nasveti. Beremo lahko izkljucno samo tisto, kar pise.

Pa brez zamere. Tudi nekateri iz te teme ste se o tem ze dodobra razpisali v temi problem pri odpoklicu.
Sama ne vidim dejstva, da trimesecna psica ne pride nazaj, ko jo spustis s povodca, kot problem. Vprasanje je bilo torej o resevanju problema, gre pa dejansko za osnovno vzgajanje pasjega mladica oz. psa na sploh. Vsakega, ne samo tistega, ki pri treh mesecih gre po svoje, ko mu to dopustimo. In ne gre samo za to, da pride psica ta in se naslednji teden nazaj, ko bo na sprehodu spuscena, temvec gre za nacin razumevanja in zivljenja vsaj nadaljnje leto, ce ne vec, pogosto celo pasje zivljenje.

Moja 5 in pol letna psica se je po nekajletnem skorajda brezhibnem odpoklicu vceraj zvecer odlocila, da je nenadoma cas, da me ne slisi oz. uboga. Verjetno bi bilo na mestu vprasanje, kako "problem" odpravim, kajne? Ker zadeva z osnovno vzgojo nima nicesar skupnega?
Logiran

TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #13 : torek, 25.11.2008 : 17:47:53 »

Jana, dve možnosti imaš....BAER test (če se odločiš za Dunaj, povej, ti bom delala družbo) ali pa cel kup priboljškov in gostobesedne pohvalice Wink Cheesy Cheesy Cheesy

No, seveda pa obstaja možnost, da je bila amnezija samo stvar trenutka in lahko računaš s tem, da bo (ali pa je že) minila Cool
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : torek, 25.11.2008 : 18:02:56 »

Hehe, TagTu, amnezija je seveda popustila in o gluhoti ni vec ne duha in ne sluha. Pomagalo je, da sem za trenutek zaprla vrata za seboj, ona pa je ostala na drugi strani vrat, ker je bila pac nekoliko prevec oddaljena, da bi sla istocasno z menoj v bajto, kot to vedno storiva. Seveda si ni zelela ostati v temi, na mrazu in sama, ceprav jo je sirjava svobode zagotovo vsaj malo vabila. Sem odprla in je sedela kot pribita, ter cakala, da popravi napako Smiley.

Hotela sem povedat le, da se je treba ob vsakem mladicu zavedati, da se "izobrazevanje" zacne s prvim prihodom cez vrata in konca z zadnjim odhodom cez vrata, torej od nakupa do smrti. Vmes je nesteto ponavljanj tistega, kar motivira psa, da ne uhaja, da se nas drzi za rit, pa se maricesa drugega. In prvega vprasanja te teme ne dojemam kot problem, temvec res kot osnovno, cesar se je treba pri psu zavedati od prvega do zadnjega dne. Osnovna vzgoja in ne resevanje problemov. Problemi pri vzgoji psov so vse kaj drugega, kot pa dejstvo, da 3-mesecni mladic obcasno ne pride k tebi, ko ga poklices.

Ma, brez veze filozofirat. Nelika in Lanabela, razumeta ali pa ne razumeta. Lahko bi seveda rekla "uuuu, Nelika, kako fajn vprasanje, bomo mal debatirali ...". Pa nisem, ker tudi pri psu velja, da je napacno razumevanje treba z njim "razcistiti", mu "pojasniti" in ne potrjevati napacnega ravnanja samo zato, da imamo potem vsi okrog njega fajn prijateljski feeling in se teksti lepo berejo. Nelika se bo morala zavedati, da se delo s psom zacne takoj in nikoli ne konca, ne glede na to, da je ocitno (tako sama pravi) imela psa, ki se je vsega sam naucil.
Logiran

Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: odpoklic pasjega mladiča
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines