mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:05:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdaj stran od mame?
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj stran od mame?  (Prebrano 32225 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Dunja
gost
« : ponedeljek, 20.05.2002 : 07:30:38 »

Srečala sem sem se že s štirimi lastniki, ki so mi povedali, da so svojega psa dobili pred osmim tednom starosti (celo pri šestih!). Pa ne od kakšnih preprodajalcev, ampak od resnih vzrediteljev. No, vsaj tako so mi rekli... Mene pa zanima, kakšne so prednosti in slabosti takšnega zgodnjega oddajanja. Osebno se mi to ne zdi ravno v redu. Vsekakor sem za redne obiske svojega malega izbranca, da se nas navadi, ampak da bi že tako zgodaj šli od mame in ostalih kužkov... Huh

Torej, pri kakšni starosti ste dobili svojega kužka?

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 20.05.2002 : 07:58:38 »

Jaz sem vzela svojega bokserja pri 8 tednih starosti, mešanko pa so si prej nekaj časa podajali in je bila stara 10 tednov, ko je prišla k nam.

Se čisto strinjam s tabo Dunja, da je dobro, da so mladički vsaj do osmega tedna pri pasji mamici in se jih tam obiskuje.
Poznam primer, ko je izgovor za oddajo psa pri šestih tednih ta, da ne nameravajo plačati cepljenja ampak naj bo to dolžnost kupca Huh. Traparija Angry
Logiran

Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #2 : ponedeljek, 20.05.2002 : 08:01:35 »

Za moje pojme je najprimernejsa starost 10 tednov. Svoji psicki sem dobila - Sally pri starosti 11 tednov, Nio pa zaradi posebnih nakljucij (obisk vecje razstave) pri starosti 8 tednov. Nekaj drzav ima tudi zakonsko urejeno tako, da psicki pred 8 tedni ne smejo potovati.

Prejsnjo psicko Diano sem tako, kot omenja ga. Dunja dobila pri zelo zgodnji starosti - 5, 6 tednov, kar se je kasneje izkazalo kot velik problem, saj je bila psicka izredno plasna. Slednje se pogosto dogaja, ko se psicka kupi pri preprodajalcu, kot sem to storila sama (moja najvecja napaka).
Logiran
Sonja
gost
« Odgovor #3 : ponedeljek, 20.05.2002 : 08:05:04 »

Zdravo!
Tudi jaz se strinjam z Jano,da mladicka pred starostjo 8 tednov ne dam od mame!Res nekateri dajo mladicka od 6-ega tedna dalje,vendar jaz osebno mislim,da je to prehitro...
Kar se pa cepljenja tice,je to odvisno od vzrejitelja in nima nic opraviti s starostjo.Ce vzrejitelj hoce mladicke cepiti,jih tudi bo,lahko pa tudi samo rece,da jih je (poznam primere)cepil,pa jih ne da....Torej je to odvisno od samega cloveka in njegovega cuta dolznosti....Tudi moje mladicke(boksercke)caka cez teden dni prvo cepljenje in potem bodo cez priblizno dva tedna odsli k novim lastnikom.
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #4 : ponedeljek, 20.05.2002 : 09:39:06 »

Pozdravljeni!

Se sicer strinjam z vami, ki pravite, da naj bodo mladički dlje časa pri mami - vendar sama sem svojega psa vzela pri starosti 6 tednov. Vzreditelj mi je priporočal, naj še počakam kak teden, pa nisem vzdržala - po cepljenju in tetoviranju se je z mano odpeljal iz LJ v MB. Že prej sem ga trikrat obiskala in me je bil že "navajen".
No, po začetni nervozi mi je celo pot spal na nogah (saj policaji tega ne berejo, ne? Tongue), doma pa je hodil za mano kot cek. Spal je pri meni in ni niti enkrat zacvilil, niti polulal se ni do jutra. Drugi dan pa je začel previdno raziskovati okolico,...
Pri osmih tednih je bil z nami na Pohorju, peljal se je že z gondolo,...skratka, brez problemov.
Previden in boječ je postal mnogo kasneje, okrog leta starosti.

LP, Mateja

Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #5 : ponedeljek, 20.05.2002 : 16:02:17 »

Svojih mladičev nisem oddala pred 12 tedni starosti. Mladič se mora povsem osamosvojiti, preden lahko zapusti mamo, kar pomeni, da je odstavljen in vajen različne vrste hrane. Potem je tu še socializacija - vsak mladič mora ugotoviti, da so na svetu tudi drugi psi, kar najhitreje dojame med bratci in sestricami. In nenazadnje - če že ne čisto povsem - pa vsaj delno poznajo pojem sobna čistoča.

Res pa je, da hrana, ki jo pojedo v šestih tednih, kar nekaj stane, izogneš se cepljenjem - in da je škoda, ki jo mladički naredijo, premo sorazmerna s časom, ko ostanejo pri vzreditelju...  Lips Sealed
Logiran
sunny
gost
« Odgovor #6 : ponedeljek, 20.05.2002 : 16:55:21 »

Tudi jaz menim, da je dobro mladička oddati po 8 tednu starosti. Sicer pa je to tudi odvisno od lastnika in njegove mame kako ga vzgoji. Nekateri niti pri 10-ih tednih starosti niso pripravljeni na oddajo, nekateri pa brez problema pri 6-ih. Tudi v leglu so razlike. Nekateri so bolj boječi, nekateri pogumnejši, nekateri igrivi, nekateri bolj samostojni,... To je odvisno od posvečanja lastnika in mame - mladičku.
No, to je to kar jaz vem in kar sem prebrala v knjigah, sicer pa vsi priporočajo, da se mladička odda, ko je star od osmega tedna naprej ( preveč pa tudi ne sme bit ). Cheesy
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #7 : ponedeljek, 20.05.2002 : 22:09:13 »

ok, zdaj bom ker ne poznam postopka morda malo mimo udaril...toliko, da me ne bo kdo za jezik vlekel...
"Moji" vzreditelji so mi povedali, da težko, da bom psičko peljal domov pred osmim tednom, ker (ta del nisem povsem razumel) naj bi zadnji pregled -kot neka inšpekcija ali vpis v SLR ali kaj jaz vem, v bistvu niti ni tako pomembno- bil opravljen nekje v času ko bodo stari 8 tednov. RAZLOG naj bi tičal v tem, da tista komisija ali karkoli že je, s tem prepreči oddajo pred 8 tednom,. Verjetno ker na ta način ne gredo naprej brez papirjev ali nekaj takega.

primer: našo bi teoretično lahko vzrejali sami že zdaj pri dveh tednih, ker je mama izgubila mleko in leglo vzreditelji hranijo po dudi. V praksi je pa še vedno bolje, da odidejo na novi dom po osmem tednu. Bokserji na primer (kolikor vem iz specializiranih knjig) celo kak teden dlje, torej od 10 do 12 tedna. Sam sem zaradi odpovedi s strani prvih kupcev, do Barka prišel (ali pa je on prišel do mene? Smiley ) ko je bil star 12 tednov. Po pravici povedano sem si takrat rekel, da bi bilo bolje, ko bi ga srečal še malo prej, torej okoli osmega. Zanimivo, tudi njegova mama je ostala brez mleka in je imel človeško dojiljo.  njegovo leglo je odšlo pri osmih tednih, on pa je ostal malo dlje.

lp, aleš
Logiran
drevo
gost
« Odgovor #8 : torek, 21.05.2002 : 07:12:49 »

Verjetno bi večina psov povsem normalno prenesla, če bi ga odvzeli od mame že pred osmimi tedni, vendar ni težava samo v tem, ali potem psiček joka ali ne. Bistvena je socializacija, ki jo pes doživi v leglu. Ko je med svojimi bratci, se ti med seboj v igri naučijo osnov pasjega obnašanja, kar je izredno pomembno za njihovo nadaljno socializacijo pri novem lastniku.

Sama osebno menim, da je bolje če psički ostanejo v leglu malo več kot 8 tednov, kot pa da jih jemljejo iz legel že prej. Seveda pa se lahko vez med novim lastnikom in psičkom začne plesti že v leglu, ko prihaja novi lastnik obiskovati malega.
Logiran
Tanja
gost
« Odgovor #9 : torek, 21.05.2002 : 10:49:32 »

Jaz bi pa rekla tako - kdor kupuje mladička pri DOBREMU vzreditelju, naj ga vzame bolj pozno (npr. po 10. tednu starosti). Dober vzreditelj bo namreč poskrbel za pravilno socializacijo psička. Tako bo kuža navajen na druge pse (ponavadi je ob nakupu problem, da v bližini težko najdemo pse, s katerimi bi se naš mladiček lahko brezskrbno igral in se navadil "pasje govorice"), naprej - dober vzreditelj mladičke navaja na ljudi (otroke, odrasle, glasne, tihe, boječe, temne, svetle...), mladičke navaja na različne zvoke in okoliščine, na bivanje v stanovanju, na gibanje in zabavo zunaj, na vožnjo z avtomobilom, na različno hrano...

V praksi pa je bolj malo vzrediteljev, ki bi se tako posvetili mladičkom (pomanjkanje časa, znanja, zanimanja...), zato je verjetno pri le-teh bolje vzeti mladička čim prej in vse sile napeti v dobro socializacijo v prvih tednih.



Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #10 : torek, 21.05.2002 : 12:50:21 »


Nasi mladici so odhajali razlicno stari, nikakor pa ne pred dopolnjenim 7 tednom starosti, saj so bili takrat sele sploh tetovirani in cepljeni.
Sama sicer zagovarjam oddajo mladica po 9. tednu, vendar nisem imela problema pustiti v nove domove recimo sedemtedenske mladice, ki so bili alfe, samozavestni in pogumni ter individualisti. Z malo bolj previdnimi in zadrzanimi mladici pa sem pocakala tudi ze do 3. meseca starosti. Zaenkrat mi noben izmed lastnikov se ni porocal o kakih vedenjskih motnjah, vsi mladici, tako tisti ki so odsli pri 7 tednih kot tisti, ki so odsli pri 3 mesecih pa so postali sobno cisti v zelo kratkem casu + niso imeli problemov s privajanjem na novo okolje. Da ne omenjam, da mi niti en ni potozil o "problematicni prvi noci"...
 
Svoje pse pa sem dobila pri razlicnih starostih: pri 8 tednih (nikoli v zivljenju ni imel kakih tezav, dobro socializiran, edino streloplasen, samo to je posledica enega dogodka v kasnejsi starosti), pri 6 tednih (slabo socializirana-pretirano previdna, ne plaha ali bojeca, kar se pozna se zdaj pri 8 letih, kar pa je tudi edina stvar, ki me moti), pri 3 mesecih (je bil totaln alfa, tako da smo se "tepli" se naslednja 4 leta kdo bo koga Smiley in pri 4 mesecih (absolutno nobene pripombe zaenkrat pri 2 letih).

Torej kot je razvidno smo imeli najvec problemov s tisto, ki je prisla pri 6 tednih...kot mladic je bila sicer ok, vendar so se posledice zacele kazati sele pri kakem letu starosti...


Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #11 : sreda, 22.05.2002 : 08:32:54 »


   Živijo!


K nam je prišla  Grin labradorka, ko je bila stara 10 tednov(imeli so težave pri oddaji psičke-vzreditelje mislim),  ;Ddogica pa pri 8 tednih.Pa moram reči, da ni bilo nobenih problemov. Obe sta bili socializirani, skratka brez težav.
To, da ljudje oddajajo pse pri 6 tednih razumem samo tako, da imajo očitno preveč dela z njimi in bi jih radi na hitro prodali, kajti pes mladič se ne oddaja v tako zgodaj.

        erika
Logiran
Sinity
gost
« Odgovor #12 : sreda, 22.05.2002 : 17:32:55 »

jaz sem svojo tamalo dobila pri 7,5 tednih starosti. seveda bi jo lahko pustila dalj casa, vendar tudi jaz nisem zdrzala:) ko sem prisla ponjo tisti dan, je bil to ze moj 4 obisk pri leglu in pri lastnikih, tako da sem videla kako se razvija. bila je dokaj samostojna, hitro se je navezala na vse nas, nic ni jokala po mamici ali bratcih in sestricah, ni plasna ipd. tako da se mi ni zdelo prezgodaj. je pa verjetno odvisno od psa do psa, od pasme do pasme, kot je rekel (-a) sirtaki, nekateri mladici so bolj samostojni, spet drugi manj. tezko je ubrati neko splosno pot za vse.
Logiran
althea
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 154


« Odgovor #13 : sreda, 22.05.2002 : 18:36:18 »

Althejo smo vzeli pri starosti 8 tednov takoj ko smo jo prvič videli, sedanjo psičko Kalo pa že pri 6,5 tednu starosti (to je bil že vsaj 4 obisk), in sicer na lastno željo, ker smo ravno imeli že nekaj dni dopusta in smo se potem lahko po cel dan ukvarjali z njo ter jo navajali na novo bivalno okolje.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #14 : sreda, 22.05.2002 : 19:37:11 »

Citat
Torej kot je razvidno smo imeli najvec problemov s tisto, ki je prisla pri 6 tednih...kot mladic je bila sicer ok, vendar so se posledice zacele kazati sele pri kakem letu starosti...

Natanko to se je zgodilo tudi pri nasi prejsnji psicki... Sele kasneje, po letu starosti so se zacele kazati posledice prezgodnje odtujitve od matere, legla. Psicka je postala resnicno pretirano plasna!
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdaj stran od mame?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines