mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 21:17:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdaj stran od mame?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj stran od mame?  (Prebrano 32222 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #15 : sobota, 25.05.2002 : 17:00:39 »

Ravno v četrtek smo dobili novega družinskega člana Blu-ja Grin, ki je Groenandel in točno danes ima deset tednov. Sprva sem mislila, da je to prepozno, potem pa se je izkazalo bolje tako kot kasneje, ker je psiček bolj socializiran, pa tudi ni bilo nobenih problemov prvo noč (ni nič jokal) na splošno je pa zelo zelo priden  Smiley
Logiran
evči
gost
« Odgovor #16 : sobota, 25.05.2002 : 18:46:18 »

Jaz pa sem svojega sedaj 4-letnega zlatega prinašalca kupila že pri petih tednih. Verjetno se bo to vsem zdelo prehitro in se boste mogoče celo zgrozili, vendar mi ni žal. Mislim, da se je zato še bolj navezal na mene, da je dovolj socializiran in da je res super. Danes sva bila celo na tekmi po poslušnosti v Celju in sva zasedla prvo mesto. V njega sem sicer vložila veliko dela, vendar mislim, da ni tako pomembno kdaj gre od mame, bolj pomembno je to, koliko in kako se z njim ukvarjaš.

                    Še naprej ostanite talo ql! Wink
Logiran
najki
gost
« Odgovor #17 : nedelja, 26.05.2002 : 12:19:11 »


Pri 5 tednih tednih mladici niti cepljeni se niso niti tetovirani (ce imas rodovniskega, ce ne spreglej tole o tetoviranju)...
Torej si kupila necepljenega mladica? Huh mas sreco, da ni fasal kake od kuznih boleznih (parvovirozo, pasjo kugo, leptospirozo itd).
Pa se nekaj, pri 5 tednih mladici komaj slisijo sele 2 tedna, torej njihove izkusnje s svetom se niso velike.
No ja ce nima tvoj nobenih stranskih ucinkov potem imas "izjemo, ki potrjuje pravilo" Smiley
In pa gromozanski krompir Smiley

In cestitke za dobro uvrstitev na tekmi!!!!


Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #18 : nedelja, 26.05.2002 : 19:46:16 »

Hmmmmm....kdaj stran od mame...večna dilema bi se lahko reklo. Sem prebrala responde pa so dokaj različni.

Predvsem mora bit mladiček cepljen vsaj en teden prej preden ga oddaš (pa tud tetoviran mora bit, če je rodovniški - jasno)...ti pa iz lastnih izkušenj povem, da najraje oddajam mladičke tam nekje okrog 7 tedna starosti. Kar se socializacije, sprejemanja novega okolja in sobne čistoče tiče, je stvar vzrediteljevega truda ... in če je vložil maksimalno v mladičke...ti povem, da ni nikakršnega problema. O sobni čistoči in kvazi čakanju na to, da mladički "dosežejo za čistočo pravo starost" pa kdaj drugič...:))

Da se vrnem na temo....če malčke oddajam tam nekje okrog 7 tedna starosti, gredo k novi ljudem brez problema (kot "telički") pa tudi novopečeni lastniki se ne pritožujejo niti nad prej omenjeno sobno čistočo niti nad socializacijo in sprejemanjem novega doma niti nad neprespanimi nočmi...(veš, pri meni pač psica sama "odstavi" mladiče tam nekje pri 5 tednih in jih od takrat skorajda niti pogleda ne več...). Kadar sem pa mladičke oddajala tam po 8 ali celo po 10 tednu (zame je bilo sicer lepše imeti mali tropek doma in ga gledat kako raste in napreduje iz dneva v dan) pa je bilo več problemov....malčki so skoraj brez izjeme lulali, cvilili in se otepali, ko so prišli bodoči "člani tropa" po njih (čeprav so jih prej že videli). Ne vem...zgleda, da je z mladički tudi zavest o "lastnem tropu in pravilih v njem" vsak dan večja.

Ekola....povedla sem...:)) Nočem s tem dajat v nič mnenja in izkušnje drugih vzrediteljev in tudi vem, da se marsikdo ne bo strinjal z mano...ampak....btw...100 ljudi 100 čudi, a ne?!.:))

Zaenkrat lep pozdrav.

Breza

Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #19 : četrtek, 13.06.2002 : 07:16:10 »

Tudi jaz se strinjam s tem. Sama imam dve psički. Prva  (irski seter) je stara že 9 let vendar se spomnim da z njo (dobili smo jo pri komaj 8 tednih) ni bilo nikoli nobenih problemov. Prve noči ni jokala, takoj se je navadila na okolico. Nikoli ni bila plašna.
Zdaj sem kupila psičko (dalmatinko) pri 10 tednih. Zaradi navezanosti na prejšno družino je prve noči jokala, tako da sva s fantom morala z njo skupaj spati na kavču. Imela je prebavne težave (ugotovitev veterinarja - zaradi stresa). Zdaj se je lepo privadila in ni plašna.  
Ne vem vendar mislim da je 8 - 9 teden primeren čas za oddajo in da bi morali biti novi lastniki bolj vključeni v začetno socializacijo psička.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #20 : petek, 14.06.2002 : 07:13:00 »

Svojo psičko sem dobila pri 9 tednih. Brez težav. Škotka 1 teden pred dopolnjenem 4 mesecem. Samozavesten, da je le kaj.
Smo pa ravno včeraj imeli en piknik z vrtcem in je ena od vzgojiteljic s seboj pripeljala čisto malo kepico - zlatega prinašalčka. Njenega spremljevalca sem vprašala, koliko je star in je rekel, da 7 tednov. Sem rekla, da bi cukrček moral biti še pri mamici, pa mi je rekel, da ga imajo že 2 tedna, ker je to bila edina možnost, da ga dobijo, ker baje en tip pokupi cela legla in zlatih prinašalcev ni. Torej "vzreditelj" jim je natvezil, da morajo takoj plačati in odpeljati psa, če ne bodo na naslednje leglo čakali 2 leti. HAHAHAHA - oziroma kakor se vzame, pes se mi smili. Pri 7 tednih je bil (verjetno sploh še ne cepljen - definitivno pa ne razglisten) v družbi 30 otrok, na turistični kmetiji, polni živali, v družbi ostalih psov...
No, ja, malo sem pokomentirala zadevo, pa so me gledali, kot da sem iz lune padla.

Lp, Yo
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #21 : petek, 14.06.2002 : 08:36:19 »

Ko sem jaz kupovala dalmatinko se mi je zgodila podobna zadeva. Ko sem klicala na naslove kjer so imeli legla sem naletela na človeka ki je hotel da mladička vzamem pri 5 tednih. Ker sem si kepice hotela vseeno ogledati sem ga poklicala še enkrat čez 4 dni. Takrat je trdil da so mladički stari 7 tednov, samo malce "manjše sorte". Ne vem kako to da nekdo lahko pogleda tako luštno kepico in vidi samo denar.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #22 : četrtek, 04.07.2002 : 22:16:33 »

Jutri jo gremo iskat -našo novo članico. Osem tednov. Prav zanimivo bo en mesec prej že opazovat...Bark jih je imel kot sem že omenil, 12 ko je prišel k nama.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #23 : petek, 05.07.2002 : 07:36:36 »

Jaz sem svojo psico vzela pri 6 tednih. Bila je cepljena (dogovor z vzrediteljem) in tetovirana. Zakaj za večino vas takoooo zgodaj?
V tej dobi kužki začne kuža "polniti" svoj spomin z izkušnjami pridobljenimi v okolju. Zato mislim, da je prav, da to pridobiva v okolju, kjer bo živel.
Tudi prvega kužka sem dobila pri tej starosti in z nobenim nisem imela prav nobenih težav. Na psihi ali čemer koli pa se tudi ne pozna, da sta bila takoooo zgodaj vzeta od mame.
Vse je stvar sekundarne socializacije, ki je ključnega pomena za pasje življenje. Pa še malo za razmislek.
Pes golta hrano: ko so bili stari 5 tednov so se že rangirali pri posodi z hrano, tisti ki je bil šibkejši ni dobil dobolj. Z dnevi in tedni je bilo še hujše - celo življenje ima v glavi pojest moram hitro, ker drugače mi bodo drugi, če pride kdo k posodi pa ga bom z renčanjem odgnal ( je komu to znano?). In še veliko je takšnih stvari, ki jih pes prinese z legla.



Citat
Jutri jo gremo iskat -našo novo članico.

Ti kar zavidam, ker boš imel kepico doma , ker je to najlepši čas preživet z kužkom. Uživaj!
Logiran
sspszork
gost
« Odgovor #24 : sreda, 10.07.2002 : 18:06:51 »

Pozdravljeni!

Kdaj stran od mame? Kot vzrediteljica moram povedati, da jih prd osmim tednom ne oddajamo, ker mi jih pri 8 tednih pride
vzrejno tetovirni referent tetovirat in še enkrat pregledat
( v vzrejni list vpiše vidne napake- npr.če pes nima mod, ali če nima pigmentiranih vek....zaradi evidence, ki jo klub vodi
zaradi možnih ponavljajočih se napak pri leglu psice ali plemenjaka).
Cepimo psičke pri 7 tednih in jih predhodno spet razglistimo.
Sama menim, da so pri osmih tednih najbolj luštni in seveda najbolj navihani. Od mame so že nekaj časa odstavljeni - pri mleku in v tem času že gre za neke vrste rangiranje v leglu,
in tako je čas pri devetih tednih res idelalen, da pes gre v novo okolje. Z njim se je potrebno čim več ukvarjeti in če verjamem novim lastnikom, ki pravijo, da ponoči niso nič jokali
za mamo ali za nami,potem je vsev najlepšem redu.
Res pa je, ko eni pišete, da se psi oddajajo že prej in to je narobe, tudi če bi lastniki radi imeli psa prej, jih je treba poučiti, da tako pač ne gre. Tudi prvo cepljenje opravi vzreditelj, ker je tako prav in ker se mi zdi narobe, da tako majhnega psa nosiš okrog veterinarske postaje, četudi ga imaš na rokah.
To je pač moje mnenje, ker do svojih psov čutim neko odgovornost, (pa čeprav pojejo nekaj več hrane, kot smo načrtovali).
Hvala, če ste zdržali do konca.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #25 : sreda, 10.07.2002 : 18:11:16 »


Citat


( v vzrejni list vpiše vidne napake- npr.če pes nima mod, ali če nima pigmentiranih vek....zaradi evidence, ki jo klub vodi
zaradi možnih ponavljajočih se napak pri leglu psice ali plemenjaka).



Hmmm kaj se pa zgodi v primeri da pri 8 tednov moda se niso spuscena, so pa recimo 2 tedna kasneje?

Logiran
sspszork
gost
« Odgovor #26 : sreda, 10.07.2002 : 18:21:21 »



Vprašanje je bilo, kaj storiti, če pride do spremembe pri napaki, ki jo je označil vzrejno tetovirni referent ?

Preprosto pokličeš istega vzrejnega referenta, ki si primer še enkrat ogleda (če je pes že pri novih lasnikih v oddaljenem kraju - se pogovori z lastnikom) in zaznamek popravi. Če se lastniki psa odločijo za telesno oceno pri določeni starosti psa, se ta zaznamek, če je bil brezpredmeten, tudi takrat popravi.
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #27 : torek, 23.07.2002 : 11:12:16 »

Kot vzreditelj, bom naštel moja hišna pravila:
V četrtem tednu starosti, ko že imajo zobke, jih učimo na hrano, na brikete. Da imajo dovolj močne zobe, kaže igra pri kateri začnejo gristi in žvečiti vse kar lahko primejo v gobčke.
Navajanje na briketke MORA biti igra z "užitno igračo".
Enako se naučijo na vodo.
Priporočam suhe brikete, ker se tako kužki naučijo hrano temeljito žvečiti. Pri temu je treba biti pozoren, da mladiči pijejo vodo.  V tem času še sesajo mleko.

Materino mleko jim je dovoljeno (celo zaželjeno), dokler jim psička pusti sesati.
Deset dni po popolni odstavitvi od materinega mleka jih prvič cepimo. Tedaj so stari sedem do devet tednov.

Sedem do deset dni po prvem cepljenju, jim je dovoljeno zapustiti dom in preseliti se v novo družino. V tem času ne zapuščajo naš dom. Prvi sprehodi so v "pristojnosti" novega lastnika-skrbnika.

Pri tem ne pozabite, da naši mladiči odraščajo v našem domu, v družbi svoje matere, dveh odraslih psov in človeške družine.
Prva dva do tri tedna so izolirani od vseh psov (tudi domačih) in ljudi.

Obiske tujih psov ne dovoljujemo! Obiski ljudi so zaželjeni.

Od glist se čistimo vsi (psi in ljudje) od četrtega tedna brejosti psičke, naprej. Psi dobijo pasje preparate. Ljudje uporabimo vermox.

Glede dednih hib, nimam kaj povedati. Še pred paritvijo preverjamo vse prednike izbranega samca (koliko se le da).

Ali se bodo testisi spustili, pri tej starosti ni moč trditi.
Pri beaglih se opažajo le gube, ki bi morale čez nekaj mesecev biti "polne". S pazljivim otipavanjem se dajo opaziti.
V primeru, da se kasneje pojavi hiba, sem pripravljen na razumen kompromis z lastnikom.

Skratka, ne verjemite "vzrediteljem", ki se bi radi znebili mladičev prezgodaj.

Nepisano pravilo je, DO STAROSTI OSEM TEDNOV - NIKAMOR.
TUDI PRVO CEPLJENJE SE OPRAVI DOMA.


Lep pozdrav
Darko L.






Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #28 : torek, 23.07.2002 : 11:40:53 »

Po mojih izkusnjah bi rekla takole. So pasme, ki lahko zapustijo leglo pri 8ih tednih  oziroma, ko so mladici sposobni sami jesti, piti in niso vec tako navezani na mamo.
So pa pasme, ki jih ni smiselno oddajati prezgodaj, kajti nespreten novi lasntik lahko naredi napako, ki se bo mascevala vse zivljenje. V tem primeru se moram, kot vzreditelj, z mladici ekstremno vec ukvarjati.
Najbolj nezazeljen cas za oddajo pa je 8 do 12 tednov. Po mojih izkusnjah (6 legel, dve pasmi).
Ne bi se pa strinjala z breiketi, kot hrana za mladicke. Osebno zagovarjam cimvec psom primerne naravne hrane. Na briketi jih navajam sele nekaj dni, preden gredo v nove domove. Pomembno je, da mladici spoznajo cim vec okusov...
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #29 : torek, 23.07.2002 : 12:23:56 »

jaz mladičke ne oddam pred 8 tednov. raje kasneje kot preje. je pa sigurno tako kot prabi barbka, da je to tudi odvisno od pasme, jaz pa bi oddala tudi od vzreditelja. če bi imela občutek da se mladičkom ne godi ravno najboljše pri vreditelju bi ga tudi jaz želela odnest že pri 5 tednih. pomembno pa je to da malčka ko ga prineseš v hišo zaposliš in se veliko ukvarjaš z njim, da ne bo jokal in pogrešal družbe mame in bratov in sestra. seveda pa je to tudi odvisno od vsakega posameznika.
mladiče vedno hranim z briketi, konzervami in kuhano hrano. tako so navajeni na vse. saj ne vem kam bodo pišli oziroma s čim jih bodo kasneje hranili. tudi domači psi jedo vse, čeprav jim najbolj paše doma pripravljena kuhana hrana  Smiley. pa saj nam tudi bolj paše goveja župa, kot pa konzerva a ne.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kdaj stran od mame?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines