mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 20:05:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?  (Prebrano 28135 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« : torek, 11.01.2005 : 17:54:11 »

doma imam leglo najdečkov (dudarjev). Zanima me kdaj, kako začneš psa navajati na čistočo, povelja in vse kar je povezano s pasjo vzgojo. Predno bom pse oddala bi jih rada naučila vsaj osnovnih stvari. Prosila, bi vas, ki ste imeli s tem že izskušnje, če mi lahko date kakšen nasvet.

Hvala in LP

Katarina  

PS: Zakaj se psa navaja lulat na časopisni papir?

[spremenjen naslov teme; Jana]
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #1 : torek, 11.01.2005 : 18:26:53 »

Jaz sem jih začela navajat na časopis 26. dan (torej 4 dni po tem, ko so začeli malček sami papati; ker potem so začeli tudi sami kakati...).

Časopis pa po moje zato, ker vpije in se ga vrže stran; lahko pa uporabiš "podlogo za nepokretne" (če ti je ne bodo zgrizli Grin)
Logiran
lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #2 : torek, 11.01.2005 : 18:34:38 »

Kako pa si jih potem navadila, da so se polulali in pokakali zunaj? Pa kdaj si jih prvič skopala.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3 : torek, 11.01.2005 : 20:59:27 »

Mlade kužke v začetku navadimo na papir predvsem zaradi priročnosti, da nam ni treba vsake 5 minut "laufat" na vrt, ko se hočejo polulat. Lahko pa začneš tudi direkt na travo...... samo moraš imeti izredno veliko časa in hitre noge, da ti bo uspelo nest vn vsakega dojenčka še preden opravi svoje  Grin. Jest sem mojo dobila pri približno dveh mesecih in sem imela srečo, da sem bila večino dopoldneva doma in jo vsake pol ure nosila na dvorišče (tudi ponoči sem vstajala ob norih urah  Cry). Na faks sem hodila kot "zombi" in bila bolj neprespana kot moja kolegica, ki je ravno rodila dojenčka  Cheesy.

lp
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #4 : sreda, 12.01.2005 : 11:31:18 »

Jaz sem imela doma tri kužke  Grin  Grin  Grin, ki niso šli vem, dokler niso bili drugič cepljeni (sem se zelo bala, da bi kaj fasali) in so zelo lepo opravljali zadeve na papir (saj če ne bi se mi zmešalo, po tleh imamo itison po celem stanovanju).

In ko smo šli prvič ven, so seveda zanimivo vohali in vse opravili, bili zelooooo pohvaljeni; na začetku so vzporedno zvečer na časopis, preko dneva pa zunaj, potem, menda že pri 4 pa v glavnem vse zunaj (spomni me, Biscuit, ko je prišel Bis k Vam, je samo še občasno ponoči polulal časopis).
Res ni bilo problema, kar se tega tiče, sem se pa v tistem času spremenila v opazovalca vseh »pasjih iztrebekov« (glej, pobriši, poberi, zamenjaj časopis, nesi na časopis, ne tam, priden….)

Mojo barabo (ostalih treh nisem jaz kopala) sem okopala prvič tam nekje pri 10 mesecu in to samo zato, ker se je povaljal v drekec  Cry!
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #5 : sreda, 12.01.2005 : 11:56:42 »

Lucky1 - koliko so stari mladički?

Pri nas je navajanje na čistočo zgledalo takole - pasja mama nekako pri treh tednih ni več dovolila sesanja, dokler niso izven ležišča na papirju opravili svojega. Okoli ležišča sem položila časopisni papir (površina cca 2x3m) in ko se je kakšen polulal, sem položila čez novo plast papirja, da je bilo sicer čisto, privlačil pa jih je vonj. To površino sem postopoma krčila, dokler nekako pri sedmih tednih niso imeli na razpolago samo še cca 1m2 površine, namenjene stranišču. Če se je kakšna nezgodica zgodila izven določenega prostora, sem to temeljito pomila s kisom, ki po mojih izkušnjah edini nevtralizira vonj. Ta metoda se mi je dobro obnesla. Aja, pa veliko pohvalic

V zadnjih dveh tednih sem tudi začela z učenjem prihoda na klic, sedi....

Logiran
lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #6 : sreda, 12.01.2005 : 12:06:17 »

Hvala obema za odgovore.
Ory tudi jaz sem včasih kot zombi sploh, če začnejo ob štirih zjutraj tisto poznano pesem  Cry lačen  Cry lačen  Cry  Grin pa, ko sem že ob desetih full zaspana pa jih čakam do dvanajstih, da jih spet nafutram.....
Drugače imajo v kotilnici mali mačji WC, ki ga pridno uporabljajo samo potem itak vse posvinjajo, ko tacajo ven iz WC-ja. Mi je pa dala včeraj Ostržkica, dober nasvet. Da dam notri malo mačjega peska, ki bo vpil, ko se bodo polulali.  Grin

Arieb potem ti je to poznano. A si začela kej škilt, ko je vsak letel na svojo stran, ti pa si za njimi letela s časopisnim papirjem  Grin Grin. Tudi jaz imam v dnevni itison, tako, da mislim, da ko bomo kebrčki oddani ga bo potrebno zamenjati. Znajo že splezati iz gajbice potem pa, ko pridem domov iz službe jih najdem, ko spijo na tleh, po dnevni sobi pa rjavi kupčki.  Shocked Angry Grin.

Katero hrano stejim pa dajali, ko so prenehali piti mleko. Jaz jim zdaj v pasje mleko dam tudi malo čokolina. Kaj pa mislite, da bi bilo tudi dobro?
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #7 : sreda, 12.01.2005 : 12:15:51 »

lucky, mogoce si lahko kaj pomagas se s tema dvema clankoma:
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=8 in http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=607
m.
Logiran
lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #8 : sreda, 12.01.2005 : 13:09:48 »

Mladički so stari približno štiri tedne.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #9 : sreda, 12.01.2005 : 14:30:32 »

Če še niso, jih je potrebno razglistiti. Hrana - za dodajanje je namesto čokolina mogoče bolje medolino (v nadomestku pasjega mleka), pa kroglice surove mlete govedine, pa tudi razmočeni puppy briketki.
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #10 : sreda, 12.01.2005 : 15:28:22 »

Lucky, jaz sem svoje (no, Linine) začela dohranjevati nekje okoli 3.-4.tedna in sicer z mlečnim nadomestkom, mleto govedino, piščančkom, skuto, včasih jajčkom, korenčkom in tega je šlo kar veliko. Nisem pa prakticirala čokolina, medolina itd. Kasneje sem začela počasi malo dodajat tudi otroške briketke. Če se še kaj spomnim ti napišem!
Aja, moji so imeli po celem prostoru (ki pa ni bil bivanjski) po tleh časopis, ker sem le tako uspela menjavat in čistit vse drekce in lulanje. Tega je ogromno. Kaj pa, če bi jim prostor nekako zagradila, da ne bi mogli se skobacati v dnevno sobo? Gajbo lahko probaš tudi povišati, če je v tebi kaj mizarske žilice  Wink

LP, Maša
Logiran
lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #11 : četrtek, 13.01.2005 : 11:46:05 »

Razglistila sem jih že. So glistice kar letele ven.  Shocked bljak. Pri Lucky-ju in Marmi ni prišla niti ena pa sta bila tudi dudarja. Pri njih so pa letele ven par dni.
Kupila sem jim tudi keksolino. A obstaja kakšen čokolino za pse? Ker za moja mucka sem imela nekaj takega kot čokolino za mucke.

Da se ne bi mogli skobacati v dnevo bi blo mal težje, ker so v dnevni.  Vsi ostali prostori so zasedeni z drugimi živalcami.  Grin Sicer imam še eno sobo frej sam tam ni tako toplo in je tudi za bolj nujne primere.  Grin

Itak je že vse polulan in pokakan tako, da ne bom nič uničvala gajbice.  Smiley Pa še enkrat najleša hvala, da si mi jo odstopla za ta čas. Ko bo v moji moči se ti bom oddolžila.

Vsakega odgovora sem full vesela, ker bi res rada poskrbela najboljše za njih glede na to, da nimam s kužki (dudarji) izskušenj od prej. Hvala vsem.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #12 : četrtek, 13.01.2005 : 12:27:09 »

lucky, jaz sem moji Bagi, ko je bila se mladicek (pa tudi zdaj jo kdaj pocrkljam) dajala rizolino, ker edini ni imel dodanega sladkorja. Ampak Bagi je bila takrat stara ze 10 tednov. Kuhala sem ji pa tudi psenicni zdrob, tega obcasno se vedno dobi tudi Kaja. Potem pa se polento v mleku, pa ovsene kosmice namocene v mleku, pa mlecni riz.... Pa ne pozabi na meso: govedino, perutnino..., zelenjavo... lp
Logiran

lucky1
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #13 : četrtek, 13.01.2005 : 12:41:55 »

Pa sem full razmišljala a vzamem rižolino al keksolino.  Undecided Kdaj pa se jim lahko začne dajati tudi konzervice za pasje mladiče?
V soboto grem v Milano kjer bosta ostali Palina in T-rexa. Novi lasnik je rekel, da ne more zdržati brez njiju niti dneva več. Tako, da komaj čaka, da pridemo. Povedala sem mu kakšna odgovornost je z dojenčki ampak si je že kupil dve knjigi (jih je že preštudiral)  Grin na internetu skoz visi in zbira informacije. Zjutraj jih bo nahranil, potem bo prišel ob dvanajstih domov, da bo dve ure z njima in potem po službi takoj domov.
Isti dan ko je prišel k nam na dopust, sem jaz tudi dobila te kepice. Tako, da je bil prvi teden tudi on skozi z njimi in jih futral in iztrebljal.  Grin ....... Tako, da bodo tudi za njega koristni vsi ti nasveti, ki mi jih dajete. Sploh ne ve kaj si je nakopal na glavo.  Grin Grin Grin Fantka sta 90% bolj pridna.  Grin Wink
Logiran
Bučka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 386


« Odgovor #14 : četrtek, 13.01.2005 : 13:03:04 »

To bosta pa res še zelo majčkeni... Ne bi bilo bolje, da sta še kakšen teden, dva med vrstniki? Sedaj se bodo začeli šele zares igrati, noreti itd... in verjetno se tako tudi marsikaj naučijo?

Katarina, sedaj te šele čaka norišnica  Grin... Ampak boš pa vsaj ponoči lahko malo bolje spala. Jaz sem tamale nahranila dvakrat zjutraj (prvič pred šesto, drugič okoli pol devetih, ko sem šla v službo), potem pa šele ob pol šestih spet, pa okoli desetih, enajstih. Ponoči so dali mir do petih vsaj.

So pa zelo prikupni, ko začnejo zganjat norčije. Pa malo so tudi naporni, no, to še lahko priznam  Grin Grin.

LP, Maša
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines