mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:35:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?  (Prebrano 27967 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #45 : četrtek, 14.12.2006 : 11:55:40 »

No, sej zato sem pa predlagala, da ji casopis pomikajo proti vratom in sele nato ven Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #46 : četrtek, 14.12.2006 : 11:58:19 »

Samo jaz ne vidim povezave s časopisom pred vrati pol pa kar na enkrat zunaj, razen če so v hiši. Po bloku namreč časopisa ne moreš vleč, torej je isto, kot če ga nebi, plus da je dosti daljše.
Glede na to, da pes dobro ve kje naj bi lulal in zdrži tudi dlje časa bo znal lulat zunaj po dveh dneh. Samo malo se je treba utaborit.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #47 : četrtek, 14.12.2006 : 14:12:27 »

Ta trend navajanja mladičkov lulat na  papir je meni po pravici povedano čist mimo. Jaz sem zaradi tega imela z mojim psom občasne probleme vse do prvega leta starosti. Vedno ko se mu je zahotelo, se je pokakal noter...na papir seveda in bilo je vseeno ali je bil to moj šolski zvezek ali pa njegov časopisni papir. Je pa na papir prišel navajen že iz legla in povrhu vsega je še prišel po pohvalo, da je tak lepo opravil na mojo revijo. Že ko sem mislila, da sem ga navadila lulat in kakat zunaj, je bil spet na papirju...pa sem hodla vsakih dve uri ven, ni imel problema z opravljanjem potrebe zunaj, prav tako pa ni imel probleme potrebo opravljat noter, samo da je bil pri nogicah kak papir.

Medtem so pa vsi ostali psi, ki sem jih v mojem življenju imela, bili čisti v roku 14 dni in predtem niso bili navajeni na papir.

Tak da če je kužika dovolj brihtna in ni preveč trmasta, ti jo bo verjetno hitro ratalo spreobrnit(tako kot je rekla AngSeter-vztrajaj, upam da imaš dovolj časa). Meni ni, me je vedno znova presenetil. Enostavno je bil naučen, da je ok opravljati tako zunaj kot noter, pa čeprav me je zunaj od veselja kar metalo in je bil zasipan s pribolški, noter pa je bil pod ignor, mu ni šteknilo eno celo leto! Zadnjič se je noter pokakal točno 2 dni pred prvim rojstnim dnevom (lulal že dolgo ni več v stanovanje, medtem ko mu ni šteknilo glede kakanja). Me je pa naučil, da imam še iz teh časov tako šibak spanec, da vedno ko se premakne se zbudim, da vidim, če more it na WC. Po enoletnem garanju na tem problemu, se pač človek navadi.

Vso srečo.
Logiran
ayana
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #48 : četrtek, 14.12.2006 : 14:15:59 »

to pa more bit napor ja, čestitam za uspešno čistoča, pa se priporočam z mojo na šolanje... ker nama nikakor ne uspe... Zdaj sma prišli noter torej 3 ure zunaj po travnikih po gozdu, povsod... jaz premražena ona zmatrana da ni hotla niti hodit več... evo pa smo prišli notr pa je šla spet lulat na časopis... pa takoj spat... Smiley  Res pa je da se mi zdi da je mogoče celo šla enkrat vmes na travo (priprave so bile že take), nisem pa sigurna, seveda je dobla veliko priboljškov in pohval... zdaj pa če zastonj pač šment...

Psička je pri hiši od sedmega tedna in mi je zdaj zelo žal da smo sploh ostali pri časopisnem papirju( iz legla je bila že navajena nanj), ker zgleda bo zdaj veliko težje... Undecided
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #49 : četrtek, 14.12.2006 : 14:16:42 »

Sem hotela tudi jaz nekaj v to smer napisat kot Felina, ampak sem se vzdržala, moja lenoba pač  Wink
Lulanje na papir je lahko velik problem.
Ali pa to ni nikoli.
Nekaj krasnega so pa travne ruše  Kiss Kiss Kiss
Če že ni mogoče kaj drugega.
Najbolje in najlažej je psa ven in to je to. 20x na dan ali pa več če je treba. Več ur skupaj? Še boljše! Pomeni, da pes lahko zdrži dlje časa in ma dobre mišice  Grin Grin
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #50 : petek, 15.12.2006 : 11:32:40 »

AngSeter....ja te dobre mišice se prav nič ne obnesejo, ko so noter.......tam hitro popustijo. Tongue  Angry
Sploh ne smem pomislit, kako dolgo sem se ubadala s tem problemom...mi je kr hudo pri srcu.

Zanimivo je tudi, da z večino ljudi, ki se pogovarjam in so imeli pse navajene lulanja na papir že iz legla, imajo velike probleme z navajanjem na čistočo.

Ayana, vožnja psa ven redno in vztrajno je edino kar ti lahko priporočamo (in sveda huronsko veselje ob opravljeni potrebi na pravem mestu), ostalo je odvisno od kužike.  Pa da bi mogoče bila pozorna na njo noter in ko vidiš, da se pripravlja na lulanje jo pograbi in leti kot strela ven...to je bila moja metoda že iz čistega obupa. Včasih se je kar polulal po meni in trebuhu, ker sem ga držala obrnjenega na hrbet, dokončal pa je na travi in bil tak pohvaljen, da se mi je mešalo.   

Ena največjih gluposti mojega shih-tzuja......sredi noči slišim premikanje, takoj prižgem luč in mali je kakal pred mojo posteljo na moj zvezek, ko sem še pred spanjem ponovila snov, in me še debelo v oči gledal....od čiste panike sem se tak zadrla, da je kar prenehal in zaprl ritko in ni hotel kakat vse do večera...noter seveda.

Vso srečo!

Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #51 : petek, 15.12.2006 : 12:47:25 »

Ja, se cisto strinjam, tale s casopisom ni najbolj pametna. Poznam psicko, ki je kar 5 mesecev lulala in kakala na casopis. In rezultat? Zdaj ima macji wc, ker ji se vedno ni logicno, da mora to pocet zunaj.
Kaj pa, ce ji casopis preprosto umaknete? Lula potem po stanovanju ali zadrzuje?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #52 : petek, 15.12.2006 : 12:57:48 »

Ne sme se posploševati, da imajo vsi kužki, ki so iz legla navajeni na papir, potem težave s sobno čistočo. Moje izkušnje niso takšne.

Najprej naj povem, da je navajanje na papir edina vzrediteljeva možnost, da kužke navadi na red. Še zlasti, če je leglo zimsko. Če je vam problem enega mladiča navaditi na čistočo, si predstavljate, kako bi bilo pet ali šest mladičev nosit vsake pol ure ven lulat, kakat? Nemogoče.

Predvsem se vprašajte, kaj vi počnete! Takoj, ko dobite mladička, ga začnite ven vodit vsake dve uri, pa po vsakem obroku. V stanovanju naj ima še vedno papir, da se lahko podela tam, če vas ni doma. Ampa, treba je biti dosleden! Zelo dosleden! Drugače kuža ne bo dojel, kaj hočete od njega. Če boste dosledni, bodo rezultati vidni v enem tednu!

Dosti ljudi pričakuje, da bo mladiček pokazal, zalajal, šel pred vrata, ko ga tišči. Nihče se pa ne vpraša, zakaj zaboga bi mladiček to počel? Ste ga to naučili? Sam od sebe tega ne bo počel.

Felina, so seveda tudi težji primeri, ampak menim, da je bolje imeti mladička navajenega na papir, kot na nič. Če bi mu pustila časopisni papir samo za opravljanje potrebe, pospravila vse ostale papirje s tal, in ga obenem navajala na lulanje in kakanje zunaj, potem ne bi bilo problema! Če bi lulal in kakal na za to določen papir, ti ne bi bila jezna. Revije in zvezki bi bili varni itd.

Ne krivite vzrediteljev, ker so mladičke navadili na papir. Kako si predstavljate, da bi bilo drugače? Lulanje in kakanje bi bilo pri vzreditelju po celem stanovanju. Tako so jih pa navadili na določen red. Novi lastnik mora nadaljevati od tam, to je vse. Poznam dosti psov, vključno s tistimi iz moje vzreje, ki nimajo težav z lulanjem in kakanjem zunaj, pa čeprav so bili navajeni na papir. Ne iščite napak pri drugih, premislite, kaj bi vi lahko počeli bolje.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #53 : petek, 15.12.2006 : 12:59:15 »

Luncica, ja seveda lula in kaka na papir! Koliko so se pa njeni novi ljudje potrudili, da bi jo navadili na lulanje in kakanje zunaj?

Dajte, malo pomislite! Še hvala bogu, da gredo kužki na papir, drugače bi lulali in kakali vsepovsod po stanovanju, saj jih očitno novi lastniki ne znajo naučiti, da je treba iti ven.
Logiran
gremlin
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 444


« Odgovor #54 : petek, 15.12.2006 : 13:14:13 »

Hja, prav zanimivo je brati tele probleme o lulanju in kakanju na papir.
Moji mladiči in naše punce so vsi navajeni hoditi lulat na plenico, vendar to opravijo na plenici samo takrat, ko nas ni doma.
Drugače pa pridno vse opravljajo zunaj.
Pri mladičih pa je enako.
Vsak dan jih nosimo ven in vse z veseljem opravijo zunaj.
Tako, da jaz tukaj res ne vidim nobenih težav, samo vztrajni moramo biti.
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #55 : petek, 15.12.2006 : 13:26:35 »

hm, jaz sem pa bila polna načrtov, kako bom Annie naučila lulanja zunaj.. pa je imela vnetje mehurja in so šli vse načrti po gobe.  Grin  pri njej pa sem brisala eno lužico, pa je že bila druga tudi...in tako je šlo ves dan, 4 mesece. pa še zdaj ji včasih uide.  Sad  ali med spanjem ,ali pa pri hrani...medtem ko pije ali je, pa ji kar steče. moram biti pa hvaležna, toliko znanja ( veterina) kot sem ga pa dobila v enem letu pri annie, ga drugače sigurno ne bi.  Grin
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #56 : petek, 15.12.2006 : 13:30:34 »

Pa saj ne gre za to, da pri vzrediteljih ne bi smeli biti navajeni na papir! Itak mi je jasno, da je za leglo mladicev ze tako ali tako tezko skrbeti, kaj sele navajati jih na vse mozno.

Ampak ko pa pride kuza v novi dom, pa papir naj ne bi bil vec potreben, saj se z njim ukvarja (ponavadi) vec ljudi, ki se zavestno odlocijo za psa in zato tudi vedo, da bodo morali na vsaki dve uri z njim ven hodit in podobno. Tako ali tako pride v novo okolje, kjer je ze tako vse drugacno kot pri pasji mamici doma... Zakaj potem papir se v novem domu?

Tista psicka je bila pa samo primer, ko se lastnici za tako malega psa ni zdelo potrebno, da bi ga cesarkoli navajala...
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #57 : petek, 15.12.2006 : 13:42:16 »

Citat
Ampak ko pa pride kuza v novi dom, pa papir naj ne bi bil vec potreben, saj se z njim ukvarja (ponavadi) vec ljudi, ki se zavestno odlocijo za psa in zato tudi vedo, da bodo morali na vsaki dve uri z njim ven hodit in podobno. Tako ali tako pride v novo okolje, kjer je ze tako vse drugacno kot pri pasji mamici doma... Zakaj potem papir se v novem domu?
Hja verjetno ni tako enostavno. Niso vsi ljudje 24 ur na dan doma in vcasih mora kdo tudi v sluzbico  Wink ..... jaz sem imela sreco ker je moja vzrediteljica Billija navajala na lulanje zunaj in ko sem ga vzela je ze vedel za kaj gre (bilo je poleti, tako da je imela vrata na vrt neprestano odprta). Sama sem takrat delala doma in ni bilo problema peljati malega ven na vsake 3 ure. V bistvu se sama ne vem kaj naj si mislim o navajanju na plenicko, ampak verjamem da ljudje ki niso doma pac morajo najti neko resitev...

lp
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #58 : petek, 15.12.2006 : 13:47:06 »

No, pa tako povej! Lastnica torej psa ni na nič navajala. To je drug podatek. Vsi zgornji posti so napisani tako, kot da kužki zaradi papirja nočejo lulat zunaj...

Poglej, kužku ne moreš takoj vzeti papir. Papir namestiš nekam, kjer mu bo dosegljiv in kjer ne moti preveč ostalih članov gospodinjstva, mu ga pokažeš, da ve, da je tam, poskrbiš, da ve, zakaj ta papir je (lahko nanj naneseš kapljivo urina od prve lužice), potem pa kljub temu, da je papir še tam, začneš dosledno navajati na lulanje in kakanje zunaj. Papir je garancija, da se ti kuža ne bo podelal na perzijsko preprogo, ko te ne bo doma, če boš prepozen, ali pa ponoči, ko spiš. Ves čas pa pridno delaš na tem, da se lula in kaka zunaj. Začneš takoj, ko kužka dobiš. Nič ne čakaš, da bo večji, pa ne iščeš izgovorov, da je zunaj mrzlo, deževno, sneženo, vroče, da kuža ni končal cepljenja itd. Kljub papirju bodo rezultati vidni že po kakšnem tednu ali dveh! Samo ne boš verjela, kako se ljudem zamalo zdi ven laufat vsaki dve uri, pa po vsakem obroku, takoj zjutraj še v pižami in še zadnjič zvečer preden smukneš v pižamo. Večina jih misli, da bo mladič z lajanjem povedal, da ga tišči, kar je nerealno pričakovati, saj tega ne zna! Pa tudi mladiča premalo opazujejo. Vsak mladič, ki ga tišči, začne begati po stanovanju in se vrteti. Takrat ga je treba takoj pograbiti pa ven z njim! Klasika je tudi, da lula in kaka na revije, pa zvezke, knjige, ki so na tleh. Pospravit je treba, pa bo!

Obe moji psici sta bili navajeni na papir, pa jih ni bilo noben problem navaditi na lulanje in kakanje zunaj. Z drugo je bila situacija celo bolj zapletena. Kot veš, je iz naše vzreje. Do šestega meseca starosti je bila doma tudi njena sestrica. Na začetku sem se trudila kot zmešana, da bi ju ven vozila vsaki dve uri, da bi obe navadila na lulanje in kakanje zunaj. Ker nimamo vrta in živimo v mestu, je stvar malo bolj zakomplicirana, saj ni mogoče samo vrat odpret... No, tamali sta se preganjali in igrali vsako budno sekundo, tako da sta lulali in kakali tudi vsake par minut. Ko smo bili zunaj, je bilo spet nemogoče, ker sta se spet hoteli samo igrati in preganjati. Kmalu sem ugotovila, da ne bo šlo. Pa smo jim pustili papir celih šest mesecev in ju 4x na dan peljali ven na sprehod. Lužic notri je bilo vse manj. Ko je sestrica odšla, smo odstranili papir, ostali so štirje sprehodi na dan in rezultat? Dve popolnoma sobno čisti sestrici! Torej, vse teorije o tem, kako je časopisni papir potuha in onemogoča navajanje na sobno čistočo preprosto ne vzdržijo!
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #59 : petek, 15.12.2006 : 13:54:23 »

Heh, jaz sem si kar en mesec vzela frej od vsega - in, kot si rekla, v pizami okoli skakala. Kaj so si sosedje mislili, mi prav dol visi. In res, sploh mi ni jasno, kako se lahko komu to zdi zamalo (ja, prijatelji so se mi smejali kot nori in me preimenovali v zombija). Spala nisem prakticno nic, mrcina je bila vsaki dve uri zunaj, sobno cista pa je bila v dveh dneh, pa se sama nam je hitro zacela kazati, kdaj mora ven.

Za papir pa itak sploh nisem vedela, ker je to moj prvi pes, prejsnjo smo pa ze odraslo dobili. Mi je pa njen "ata" povedal, da mora v dvajsetih minutah po jedi nujno ven, in to je bilo to.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Kdaj začeti z vzgojo mladička?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines