mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 08.06.2024 : 07:39:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ogoljufan kupec psa
Strani: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37   Dol
Natisni
Avtor Tema: ogoljufan kupec psa  (Prebrano 93497 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #510 : ponedeljek, 10.08.2009 : 20:31:50 »

Belo akito sem imela priložnost opazovati v Žalcu. Imeli so ograjen vrt z ograjo visoko 2 metra. Mi je bilo pa fascinantno to, da ko sem prišla mimo, je vedno ležala na svojem mostičku in zrla predse, kot da globoko meditira, tudi, če sem jo poklicala, je negibno gledala predse in se ni pustila motiti. In to je bilo prav vsako srečanje isto. Akit sicer ne poznam, ampak tale dogodek mi je prav ostal v spominu. Tako po bežnem srečanju s to pasmo, sem imela takrat občutek, da so to psi, ki veliko meditirajo  Roll Eyes Tongue
To ni nek opis pasme, kakšna je pasama, ker nimam blage vezeo njih, ampak samo moja izkušnja srečanja z akito.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #511 : ponedeljek, 10.08.2009 : 21:06:52 »

Meni so akite grozovito všeč - ker so res lepi psi to je res, samo so tudi blazno zahtevni. O njih sem brala in brala in se pogovarjala in se na koncu odločila, da mogoče nekoč, sedaj pa definitivno še ne in svetujem, da tudi ti res dobro premisliš.
Tole o mešanju z nemškim ovčarjem ... no ja. Iz Japonske prihaja več pratipskih pasem psov. Akita Inu (inu pomeni preprosto pes), drugi dve najbolj znani sta pa tosa inu in pa shiba inu.
Azija pa je polna pratipskih pasem, koreja ima Jindo-a, potem je od tam nekje še Kitamani pa še kupi in kupi njih so ki so ali pa niso "avtohtoni" , Japonski Špic recimo mislim, da niti ni tako zelo japonski, bi pa ne trdila z gotovostjo.

Kot je ameriški akita resnično hibrid (ki je nastal z mešanjem v medvojnih časih, kot piše v wikipedii Cheesy), pa za japonskega to težko trdimo. Tudi za bernardince je recimo krožilo, da je bil genetski material že tako oslabljen, da so jih potem parili z novofundlanci, da se je pasma zopet okrepila. 

res marsikje piše, da so odlični čuvaji ... samo, to je lahko dvorezen meč, če pes ni primerno vzgojen. Poleg tega pa se je dobro prej pogovoriti z nekaj ljudmi, ki psa dejansko imajo in živijo z njim, kot pa slepo zaupati internetnim opisovalnim stranem, sploh tako splošnim kot je wiki.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #512 : ponedeljek, 10.08.2009 : 21:51:45 »

Res ne vem, kje ste pobrali, da so v akite vkrižani nemci. Dajte no, v Wikipediji tega ni. Tam samo piše, da se je med vojno njihovo število zelo zmanjšalo, ker so pobijali vse pse zaradi kožuhov. Razen nemcev (ki so jih očitno rabili za druge namene). Tudi ameriška akita ni skrižana, samo selekcionirali so močnejše pse in več barv je dovoljenih. Pa karakterno so tudi precej različne.
Ameriških v živo ne poznam dovolj dobro. Japonske pa še kar. Zelo lepi psi, vendar zahtevni. Še najbolje jih je opisal nek ameriški trener: puhaste kepice z ostrimi zobmi in kremplji. Zelo pomembna je zgodnja in pravilna socializacija, ker so sicer izrazito agresivne do drugih psov. So tudi zelo teritorialne in dobri čuvaji. Za dandanašnje razmere veliko predobri.
Logiran
Polzek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #513 : ponedeljek, 10.08.2009 : 22:21:42 »



  Kakršnekoli so teorije, praksa je taka, da akite za začetnike niso.
  So trmasti, individualisti, ne šljivijo žive sile, težko ovladljivi.
  Ena izmed pasem, kjer se odločno odsvetuje trening napada in obrambe, pa ne tako kot
  pri zlatih prinašalcih, ki agresije niso dovolj sposobni, oja, so je sposobni, problem je v tem,
  ker povelja "pusti" ali "stop" (ali karkoli je že povelje, kjer mora pes v hipu izpustiti markerja),
  enostavno ne bi upoštevali.
  Ne pravim, da so t.i. "nevarna pasma", se mi pa zdi skrajno neodgovorno kupiti psa, ki ga
  potencialno ne bi obvladali in ga voditi med ljudi in ostale živali.
  Pse imam že vse življenje in vse prevečkrat sem srečala nemočne lastnike, katerih pes je teroriziral
  njih in vse, ki so mu prišli na pot.
  Na internetu in na slikcah si psi eno, v realnem življenju pa drugo, teorija je krasna, dokler te "mala kepica"
  ne postavi na trdna tla.
  Zvesti? Verjetno. Ustrežljivi pa akite definitivno niso.

  Janez22, tu smo sicer zašli iz smeri debate, ampak en nasvet zate:
  če izbiraš psa, ne glej na to, kateri je tebi najbolj všeč, ampak izberi takega, ki mu boš TI lahko najboljši
  lastnik.
Logiran
Janez22
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #514 : ponedeljek, 10.08.2009 : 22:22:31 »

sem gledal nek posnetek od nekega najstnika v dokumentarcu, akito je imel na vrtu, skoraj vsak dan ga je peljal na sprehod, če pa je šel h mami, ali kam drugam da ni bil tisti čas ko gresta ponavadi na sprehod je sam hodil okoli vrta to pa posnel.ene 20 minut je hodil in hodil ko na rastavi.Sej drugače je tud akita shiba kul sam mejčkn premajhen no.

tega psa moraš res dobiti majhnega če hočeš z njim kaj delat pa ustvarjat.

Je pa čisto nasprotje aljaškemu malamutu, čeprav sta si kanček podobna, in nevem kaj imata skupnega samojed pa akita inu.

Samojed je bolj kako naj rečem, je sigurno bolj samosvoj kot akita, ko pa sem opazoval akito pri nekem lastniku, mi je bilo zelo zanimivo kako na tujce najprej laja, ko pride lastnik se totalno umiri in ko pride gost v njegov teritorij ga stalno opazuje...
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #515 : ponedeljek, 10.08.2009 : 22:36:37 »

To pa sploh ni res, da je samojed samosvoj. Glih tako laja na tujce in ko pride lastnik zraven, če vidi da so dobrodošli jih lepo sprejme. Tudi nasploh moj samojed lepo sodeluje z mano, razen tega, da je bolj plah, je čudovit pes.
Jaz ne poznam sicer drugih samojedov, ampak moj samojed je vedno rad v centru pozornosti, rad se boža, sploh ni tak, da bi kar naprej svojo voljo uveljavljal. Pa glih tako, če je kdo na obisku, se uleže zraven mene in 'pazi' da je vse v redu..
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #516 : ponedeljek, 10.08.2009 : 22:44:45 »

Janez22, ne razumem zakaj se forum že dva tedna vrti okrog tega, kakšnega psa bi ti imel, če bi ga imel in ali bi ga sploh imel in kako bi ga imel...
Predlagam ti, da razčistiš najprej to, ali ga sploh nameravaš imeti.

Ne?
Ok, problem rešen.

Ja, ampak kasneje?
Super, kupi si nekaj knjig o vzgoji, preberi tule vse rubrike na to temo, pa še zdravje, življenje s psom in drugo. Potem najdi nekaj ljudi, ki so po tvojih merilih, ki si jih boš počasi izoblikoval, dobri, odgovorni lastniki. Pojdi z njimi na sprehode, glej njihove reakcije na kočljivo vedenje, pogovarjaj se, spremljaj, ponudi se kot počitniškavaruška njihovim psom. Počasi ti bo postajalo jasno. Pojdi v malo šolo nekam, kjer ti bodo pustili večkrat prit gledat in poslušat brez psa. Spoznaj na ta način nove pasje lastnike, debatiraj, poslušaj, glej pasme in njihove specifike. Šele potem, ko se boš odločil, ali si res želiš tako življenje (pes je lifesyle, ne privesek), se odloči ali bi PSA. Ne akito, samojeda ali kaj drugega, ampak najprej psa. Ko boš ziher, boš pripravljen za to tudi nekaj storit (ograja, dobra šola idr.). Poleg tega boš vedel, kaj te čaka in ne bo šoka in začudenja, češ nisem vedel, zdaj imam pa sto problemov... Potem šele izberi pasmo. Lahko je kak mix, lahko pasemski, sama bi ti svetovala morda nekaj ovčarskega a ne pretirano naspidiranega, ker so (večinoma) lahko vodljivi, prilagodljivi in se, ko navežeta lep odnos, res trudijo brat lastnikove misli in mu na nek način pomagajo pri začetnih kiksih. Resno se izogibaj vseh tistih pasem, ki kikse kaznujejo ali jih ne dopuščajo - lepi, eksotični in zanimivi gor ali pa dol, na koncu je dejansko poznan, zanimiv in eksotičen predvsem lastnik, ki se mu daleč naokoli posmehujejo zaradi sprehodov v stilu 'smučanja na vodi', ali pa bentijo ker ima popadljivega in nevzgojenega psa, ki s svojim vedenjem muči vso okolico.

Še tretja možnost - hočeš psa takoj in zdaj?
Prosim, sedi dol in počakaj, da te napad mine,ker se boš sicer še dolgo tolkel po glavi.  
Logiran
Janez22
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #517 : ponedeljek, 10.08.2009 : 22:57:29 »

Glej če nočeš ti ni treba brati mojih postov, nevem zakaj jih, je bolj zanimiva tema in pogovori kot jih imaš ti pa zganjaš fovšarijo:)

Tu sploh nisam jaz zašel s teme, temo sem dodal ker tu razmišljate črno ali belo, no ni vse tako.Poglej nakaj se je navezal moj začetni post.
Ok če dobim psa, ga izšolam socializiram objavim slikce....Če ne...no sigurno nebom tožil tebe, vse je ralativno iz danes na jutri se ti lahko strega podere na glavo.


Tudi če dobiš nekega PSA kot je zlati prinašalec in kasneje prešaltaš na akito ino si še vedno ZAČETNIK.še enkrat vse je relativno.

Za vsakega pa potrebuješ čas, ljubezen...

Sicer pa kdor molči devetim odgovori...Smiley
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #518 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:05:36 »

Ni bilo mišljeno tako.
Preprosto zdi se mi, da si še tako neodločen,da ti je težko pomagat, ker nimaš specifičnih vprašanj, ampak te zanima vse in to čisto na splošno, poleg tega pa se iz vsakega vprašanja vidi, da o temi še ne veš nič oprijemljivega razen nekaj posameznosti, ki so včasih celo nebistvene. Pogovarjamo se o eni stvari, dobiš ful nasvetov, potem je treba razjasnit še drugo, spet osnovno, vmes malo zaidemo in tako naprej...
Nisem te hotela odganjat, sem pa prepričana, da če greš po korakih, ki ti jih jaz svetujem (tista druga točka počasnega uvajanja v svet psov v prejšnjem postu), boš prišel do bistveno boljše odločitve, ker bo izhajala iz tebe, tvojega vedenja in znanja in ne iz nasvetov in pametnjačenja drugih, ki te končno ne poznamo. Odločitev akita, samojed ali kaj tretjega je pri tem obrobna, vmes je še ogromno korakov, ki jih je treba opraviti prej. Za to gre.
Logiran
Janez22
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #519 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:24:23 »

Hey, nevem zakaj bi mi kdo zameril glede mojih vprašanj, že na začetku sem rekel da lahko admin zbriše poste če mu ne bodo všeč, brez skrbi nebi bil užaloščen, ali jezen  Wink

psa ne bom vzel iz danes na jutri če ti to še ni jasno iščem pa neko zlato sredino.

In ja tu so neki pametnjakoviči nekateri pa pomagajo in dajo konkretne nasvete, kot je bilo na začetku govora da če imata oba psa rodovnik ga 100% dobijo tudi mladiči, no kot sem že prej napisal ni vse črno in belo.

Kar se tiče vzgoje psov branja knjig, hm lahko prebereš 100000 knjig o vzgoji pa boš še vedno nesposoben lastnik.
To je tako kot če bi bral knjigo o borilnih veščinah, in misliš da boš zadevo enostavno obvladal, pa je ne moreš dokler ne stopiš v prakso, izkušnje pa dobivaš samo s tkmovanji in borbami.

Kar se tiče psa, vsak je lahko problematičen, zlati prenašalec, labradorec, borderski ovčar lahko pa dobiš psa iz zavetišča ki je že skoraj zdresiran, vse skupaj kreira tudi sreča, relativnost.

Nočem biti nesramen toda nevem zakaj misliš da si ti tista, ki mi lahko daje moralne nasvete?
Logiran
Janez22
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #520 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:31:50 »

p.s. nevem zakaj nergaš če hočem več informacij :)sicer pa saj veš kako pravijo En neumen lahko toliko vpraša, da mu sto pametnih ne zna odgovoriti.

Nikogar pa nisem izrecno prosil da mi pomaga, sem pa hvaležen tistim ki so dali informacije!
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #521 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:40:07 »

Zdresiran pes iz zavetišča? Pes ni 'zdresiran', ampak je človek tisti, ki se nauči razumevanja pasje psihologije in obračanja le-te v svoj prid (pes ima s teboj vzpostavljen odnos, ki ne temelji na dresuri - ta je malo zastarel pojem).

Ja, vsak je lahko problematičen, res je, upam pa, da si samo zato še ne misliš nakopati pasme, pri kateri je na 'problematičnost', sploh pri prvem lastniku, treba mislit že v štartu.

Moralnih nasvetov ne delim, ker nimajo zveze s temo, to da se mi zdiš še nekoliko daleč od trenutka, ki je primeren za nakup psa, pa menda lahko povem. Sploh ker smo se še pred dobrim tednom menili o tem, kako psu dopovedat, da se zadržuje samo pri hiši na neograjeni parceli...
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #522 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:43:13 »

Hey, nevem zakaj bi mi kdo zameril glede mojih vprašanj, že na začetku sem rekel da lahko admin zbriše poste če mu ne bodo všeč, brez skrbi nebi bil užaloščen, ali jezen  Wink

psa ne bom vzel iz danes na jutri če ti to še ni jasno iščem pa neko zlato sredino.

In ja tu so neki pametnjakoviči nekateri pa pomagajo in dajo konkretne nasvete, kot je bilo na začetku govora da če imata oba psa rodovnik ga 100% dobijo tudi mladiči, no kot sem že prej napisal ni vse črno in belo.

Kar se tiče vzgoje psov branja knjig, hm lahko prebereš 100000 knjig o vzgoji pa boš še vedno nesposoben lastnik.
To je tako kot če bi bral knjigo o borilnih veščinah, in misliš da boš zadevo enostavno obvladal, pa je ne moreš dokler ne stopiš v prakso, izkušnje pa dobivaš samo s tkmovanji in borbami.

Kar se tiče psa, vsak je lahko problematičen, zlati prenašalec, labradorec, borderski ovčar lahko pa dobiš psa iz zavetišča ki je že skoraj zdresiran, vse skupaj kreira tudi sreča, relativnost.

Nočem biti nesramen toda nevem zakaj misliš da si ti tista, ki mi lahko daje moralne nasvete?


Janez22, mene še vedno zanima, če si prebral članek, ki ga najdeš tudi na vrhu tega foruma. Če bi si vzel 15 minut in zadevo prebral od začetka do konca, bi ti bilo pravzaprav vse jasno glede rodovnikov, kar še vedno sprašuješ.

Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #523 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:49:27 »

In ja tu so neki pametnjakoviči nekateri pa pomagajo in dajo konkretne nasvete, kot je bilo na začetku govora da če imata oba psa rodovnik ga 100% dobijo tudi mladiči, no kot sem že prej napisal ni vse črno in belo.

Ne vem, kdo je to napisal, ampak to nikakor in nikoli ne drži. Saj so v tej temi že pakrat poudarili: psa morata imeti rodovnik in opravljen vzrejni pregled, samo rodovnik obeh staršev NIKOLI ni dovolj za to da imajo mladiči rodovnike.
Logiran
Janez22
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #524 : ponedeljek, 10.08.2009 : 23:51:31 »

dresiranje je bilo mišljeno v narekovajih in ne dobesedno...mogoče imaš izkušnje na področju psov z ljudmi pa opažam ti ne gre prav dobro, človeška psihologija.
Človek postavlja vprašanju ki se tičejo psa in samega nakupa ti pa dobesedno lajaš ne kupuj psa ker imaš neprimerna vprašanja.

Nikogar nisem vprašal za nasvet, ti mi dosedaj tako ali tako nisi povedala nič pametnega razen: ne kupuj psa, zato nisi primeren...pa kaj je to če ne moralni nasveti?

Eh pa saj je brezveze naslednjič te enostavno ignoriram, bi bilo vseeno če nebi nič napisala, kot pa da tu daješ brezpredmetne argumente.
Logiran
Strani: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ogoljufan kupec psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines