mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 14:56:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84 85 ... 90   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemški bokser - čvek  (Prebrano 174993 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #1185 : torek, 22.12.2009 : 21:27:02 »

Sem gledala in navijala zanj.  Kiss
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #1186 : torek, 22.12.2009 : 21:29:09 »

Jaz tudi Wink čeprav je bila tudi tista bela psička zelo ubogljiva in zelo navezana na lastnico Cheesy
Nisem pa gledala tega dela, kjer so določili zmagovalca.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #1187 : torek, 22.12.2009 : 21:34:42 »

Jaz tudi Wink čeprav je bila tudi tista bela psička zelo ubogljiva in zelo navezana na lastnico Cheesy
Nisem pa gledala tega dela, kjer so določili zmagovalca.

Ja, maltežan je bil, pes... Smiley za moje pojme preveč navezan na svojo lastnico, samo njo je gledal... Smiley

Jaz sem tudi navijala zanj na koncu, ko sta ostala le še maltežanka in on - Presley.  Smiley Sploh pa moj fant  Cheesy
Logiran
zverca
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #1188 : torek, 22.12.2009 : 22:30:45 »

No Lorry, hvala se mi zdi Huh

Pa res nočem razvnemat strasti, a če boš le dobro pomislila, se boš spomnila, kaj napravi psica, ko se kup razigranih malčkov plazi po njej, ko ima res že vsega dovolj in bi le rada ležala in si povrnila moči.
Ponavadi največjega razgrajača najprej lepo opozori z sunkom gobca, nato če to ne zaleže, sledi ostrejši sunek, šapa, vstane, gre stran. Če jo še nadlegujejo mladiči, ali so se zapletli v "prehudo" igro, jih opozori z pritajenim grčanjem, nato če ne zaleže, poseže vmes, pritisne ob tla razgrajača s šapo, gobcem,...
Ne gre za to, da ga res zgrabi, kot, se zgrabita psa v pretepu, prime ga, kot to počne, ko psičke nežno prenaša naokoli po gnezdu, če "zabluzijo" naokoli. Žal Boxerji kolikor je meni znano predvsem zaradi anatomsko drugače oblikovanega gobca, to zelo redko počno- prenašajo mladiče, jih pa dolgogobčne pasme večkrat.

Tudi, ko pravim, da ga zagrabi za vratno gubo in stisne k tlom, ne mislim, da ga drži v prijemu značilnem za borbene pse, ko se psa res davita na tak ali podoben način.
Gre za dokaj nežne in velikokrat spregledane posege v igro in vzgojo mladičev.

Rahlo stresanje vratne gube namreč ne povzroči nobene telesne škode, je pa hierarhično gledano zelo strog in ponižujoč prijem za psa s strani njegove lastne vrste, tako tretiran pes takoj nagonsko ve, da je nekdo močnejši in vplivnejši od njega in se mu zatotorej tudi podredi.

Verjamem, da si v leglih imela možnost opazovati vzgojo pasjih mladičev s prve roke, in ti ne zanikam primata v tem, jaz lastnega lagla še nisem imela, sem pa vseeno dokaj dobro seznanjena z obnašanjem in vedenjskimi vzorci psov na vseh stopnjah njihovega razvoja in življenja.

Tudi če je kdo probal na mladiču tak prijem izvesti, lahko verjetno pove, da se je mladič potem (vsaj v treh četrtinah primerov je temu tako), obrnil na hrbet in nam pokazal trebuh- viden znak podreditve. Če ne je pa vsaj povesil uhlje in rep ali dal rep celo med noge.

Ni pa nikakor sedaj mišljeno, da se ta prijem izvaja kot redna praksa v vzgoji mladiča, nikakor ne!!! Angry  da se nebi kdo spravljal, pa na tak način izživljal nad mladiči!!! Angry


Pri odraslih psih pa isti prijem deluje malo drugače, samci ga uporabljajo za izkazovanje primata, prav tako samice, tako se izognejo resnejšim pretepom in poškodbam. tako rangiranje je najbolj opazno v kardelih večih psov, ki so približno enako rangirani ali morajo na novo postaviti hierarhijo po prihodu novega člana.


Pa vem, da me nisi direktno nazivala s kvazistrokovnjakom, želela sem le povedat, da to vsekakor nisem. Res samo to.




Kar se pa tvojega "KILLERJA" tiče, ima kolegica podobno težavo z boxerko, upam, da nama bo s skupnimi močmi kdaj uspelo vsaj malo omiliti ta problem.

Priznam tudi, da sem sama odnehala malo pred koncem tečaja B-Bh in sicer zato, ker leta 2004-2005 na kinološkem društvu, ki sem ga obiskovala, niso imeli posluha za boxerje in za psu prijazen način šolanja. Moj boxer Oro se je na priporočeno zatezno ovratnico in cukanje odzval tako, da se je vlegel na tla in to je bilo to- tipično trmast odziv pasme.
Meni je prekipelo, ko sem doma na lep način dosegla skoraj karkoli, in sem prenehala z "mučenjem".
(pa da nebi kdo mislil, da so vsa kinološka taka, trenutno sem članica v enem res dobrem, čeprav se v vsakem društvu najde kak dinozaver s stare šole- katastrofa, da jim sploh še pustijo imet licence)

Tako, da me veseli, da je tebi uspelo najti eno dobro kinološko društvo, včasih se mi zdi, da jih je še vedno premalo Angry

Kar se pa nasvetov tiče pa je moje mnenje tako: Jaz imam raje en kup nasvetov od najrazličnejših oseb, potem malo premisliš in pretehtaš, najdeš kakega, ki se ti zdi sprejemljiv in razumljiv in ga probaš upoštevati, pa vidiš, kaj bo. Če ni uspeha rečeš to ni zame, pa probajmo kaj drugega. To je nek splošni princip na katerem temelji vsaka šola in odkrivanje spoznanj.
Nekaj slišanega, nekaj vedenega, nekaj preizkušenega in rezultat...  Včasih presenetljivo dober, če ne pa nazaj na začetek.
Najbolj bogi je pes, katerega lastnik ve, da je z njim nekaj narobe, pa noče nič preizkusiti, da bi napako popravil.
Inštruktorji imajo po mojih izkušnjah ravno toliko, nekateri seveda več, premnogi manj teoretične podlage, kot jo ima nek povprečen kinološki navdušenec. (če je med vami kak inštruktor, ne me križat, verjamem, da se vsi trudite po najboljših močeh in ne pravim, da ste ravno vi slabi!!!)

Tako, da kar inštruktorjem manjka je ponavadi to, da nimajo dovolj lastnih izkušenj oz. da imajo izkušnje le z eno pasmo in potem v dobri vri prenašajo vse izkušnje in metode učinkovite pri eni pasmi in osebku na vse druge pasme in pasje osebke-NAPAKA!!!

Vsak pes je posameznik, ima svoje posebnosti, te so bolj ali manj lahko pasemsko pogojene in seveda tudi pridobljene. Če nekdo upošteva vse to, in si pridobi še nekaj teoretične osnove, je že na dobri poti k uspešnemu sodelovanju s svojim štirinožcem. Wink
Tako da, ker vsak lastnik najbolje pozna svojo pasmo in predvsem svojega dotičnega psa, so lahko osebne izkušnje neprecenljive in več vredne kot katerikoi inštruktor, ki je npr.: izšolal že 10 ovčarjev, naj bodo nemški, belgijski ali katerikoli drugi, ali pa čivave, ali katerakoli druga pasma. (saj vem, nič novega nisem iznajdla in napisala Shocked)

Navodila inštruktorjev je treba poslušati in težiti k temu, da jih upoštevamo, a ne na slepo, kdaj je potrebno kaj tudi prilagoditi našemu dotičnemu učencu, pa naj  bo inštruktorjeva integriteta in ego še tako ranjen, ni vse za vsakogar.
Zato tudi sama pravim, da lahko nekdo proba narediti tako in tako, ne, naj naredi tako in tako...
Jaz dajem možnosti in variante, ne "cerkvene dogme" šolanja psov, ker žal nekega univerzalnega načina šolanja, primernega za 100% psov jaz še nisem zasledila, vem pa kaj 100% deluje na mojih psih. Smiley


No, pa sem bila spet predolga. Sedaj vem zakaj sem se tako dolgo izogibala forumov, ker se ne znam ustaviti pri pisanju. Vam vsem obljubljam, da se bom v nadaljnje bolj zadrževala in omejila svoje pisarije, ker  boste drugače vsi prej obupali, kod da bi moje komentarje prebrali do konca Cheesy Cheesy
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #1189 : torek, 22.12.2009 : 22:45:21 »

Citat
Kar se pa nasvetov tiče pa je moje mnenje tako: Jaz imam raje en kup nasvetov od najrazličnejših oseb, potem malo premisliš in pretehtaš, najdeš kakega, ki se ti zdi sprejemljiv in razumljiv in ga probaš upoštevati, pa vidiš, kaj bo. Če ni uspeha rečeš to ni zame, pa probajmo kaj drugega. To je nek splošni princip na katerem temelji vsaka šola in odkrivanje spoznanj.

Poglej...tukaj se ne gre za to, da pes notri kaka ali lula ali pa da grize rob omare... Gre se za to, da je zarenčal na družinskega člana. In tukaj ne more zdaj poslušati 20 različnih nasvetov pa razmišljati o tem kateri je pravi in kateri se mu zdi, da bi ustrezal. Tukaj je potrebno ukrepati strokovno in ne delati napak. Upam, da je Grasshopper našel pravo osebo za pomoč in da jima bo uspelo urediti stvari kot je treba.

Je pa zanimivo...sama še nisi imela legla ampak veš pa, da psica mladiče kaznuje s stresanjem, ker si prebrala ogromno literature.  Huh Nisem rekla, da psica ne kaznuje svojih mladičev in ne vzgaja. Rekla sem, da zame ni naravno in nisem še nikol videla, da bi psica svojega mladiča stresala za vratno gubo in na koncu zabila mladiča ob tla.  Lips Sealed
Pa še to...pes stresa svoj plen, to pa lahko vidiš pri igri psa, ko trese svojo igračo kot podgano.
Logiran
zverca
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #1190 : sreda, 23.12.2009 : 16:57:47 »

Ne imeti svojega legla in veliko brati in raziskovati o določenih stvareh, ni nesmiselno. Sem imela priložnost  spremljati kar nekaj legel in večjih skupin različno starih psov za tako ali drugačno časovno obdobje.

In da, res je, psi stresajo svoj plen oz. igrače. Jaz pa kolikor vem nisem nikjer napisala, da streseš celega psa, pač pa le vratno gubo- to je velika razlika s strani pasje komunikacije!

Da pa pes zarenči na nekoga, pa naj bo to družinski član ali ne, je pa znova lahko milijon mogočih pojasnil in najočitnejši odgovor- pes je agresiven, ni vedno tudi najbolj ustrezen!!!

Vsekakor upam, da bo Grasshopperju uspelo prešolati svojega psa, saj se ga očitno da šolati, če je opravil B-Bh izpit, je (vsaj moral bi biti, kajti če ni, je nerazumljivo, kako je lahko opravil ta izpit) pes vseeno seznanjen z nekimi osnovami ustreznega vedenja.

Poleg tega se mi tudi dozdeva, da pri opisu vedenja njegovega psa nekaj močno manjka!!!
Pes namreč ne postane tako "agresiven" iz enega dne do drugega, nekaj se je zagotovo moralo zgoditi. Pa naj bo to tisti: ah, saj sedaj, ko je pes opravil izpit, mi ga pa ni treba več šolati, saj že vse zna, ali pa preprosto to, da se s psom nikomur več ni dalo ukvarjati in da se mu je vedno več dopuščalo.
To je najpogostejši razlog za to, da pes nekomu "kar naenkrat" zraste čez glavo. Evil


Pa še to me zanima, zakaj nihče drug razen naju dveh ne želi razpravljati o takih temah!??
(osebno jemljem najine debate za konstruktivno stvar in ne kot nekaj destruktivnega)
Ta forum je eden od redkih krajev, kjer lahko taki kot je Grasshopper dobijo dodatne informacije iz prve roke. Na forumu je gotovo kar nekaj takih, ki bi imeli veliko za dodati, svetovati, povedati,... Takih, ki imajo tudi kar nekaj lastnih izkušenj in obilico kinološkega znanja.

Zakaj tega nihče ne stori? Huh
Mar ni forum namenjen tudi temu, da se rešuje tudi taka vprašanja, ki se tičejo vzgoje, se posredujejo izkušnje, se poizkuša najti kako rešitev!?
V čem je sploh samo bistvo foruma, če ne ravno v tem, da se poizkusi rešiti tudi kako tako, na videz nerešljivo zagato. Huh

Če bi Grasshopper želel s svojim postom le to, da vsi v en kup rečejo, ja, tvoj boxer je res katastrofa, je res prirojeno napadalen, ti si totalen *** ker si si za prvega psa omislil boxerja, in podobno, verjetno niti nebi pisal o tem.
Seveda se lahko tudi močno motim.
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #1191 : sreda, 23.12.2009 : 18:10:06 »

Zivijo Cedo!

Se poznava - sem Barbara od Jakoba in Maya.

Kaj si ze kastriral Dona? To je prva stvar, ki bi ti jo morali svetovati terapevti (v soli so to svetovali tudi Hasu in je poba super - vsaj nazadnje, k osem ga videla), dalec pred evtanazijo in morda celo par mesecev pred zacetkom terapij.
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #1192 : sreda, 23.12.2009 : 18:50:05 »

Bokser tema že kar nekaj časa sameva. Drugače je na tem forumu ogrmono nasvetov, samo je treba malo pobrskati v temah kjer piše o vzgoji in šolanju. Vsi pač ne berejo te teme, sploh pa...kot sem že rekla...bolje, da se Grasshopper obrne na pravo osebo in se pošteno pogovorita. Sploh ne dvomim, da tega že ni storil.

In mene še vedno ne moreš prepričati, da mama stresa mladiče za vratno gubo in jih zabija v tla (ne morem nehat).  Grin Kljub temu, da si spremljala kar nekaj legel (kar je zelo zanimivo, saj sama ne pustim, da se drugi ljudje kaj preveč sukajo okoli mladičkov, dokler niso primerni za nove domove).  Tongue
Logiran
samo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 302


« Odgovor #1193 : nedelja, 27.12.2009 : 08:46:03 »

In mene še vedno ne moreš preprièati, da mama stresa mladièe za vratno gubo in jih zabija v tla (ne morem nehat). Grin Kljub temu, da si spremljala kar nekaj legel (kar je zelo zanimivo, saj sama ne pustim, da se drugi ljudje kaj preveè sukajo okoli mladièkov, dokler niso primerni za nove domove). Tongue


Tudi mene ne, kajti to zagotovo ne zdrži.

Psica vsekakor v leglu, ko vzgaja mladiče vsekakor tudi kaznije mladiče.

Zverca zelo lepo si opisala opozorilne znake in postopek kako psica kaznuje mladiče  vse do tja, kjer naj bi psica mladiča zgrabila za vratno gubo, ne vem od  kje ti to vendar ugriz za vratno gubo je smrtni uriz, pes in druge zveri, ko plenijo zgrabijo svojo žrtev za vrat stiskajo in stresajo, da plen ubijejo.

Fizični del kazni psice  je povsem drugačen: Najmijejši del psica z gobcem butne oz. odrine mladiča, če ne zaleže ga rahlo stisne čez gobček, če mladiček še ne uposti svojega vedenja je ta stisk močnejši tudi do te mere, da mladiček zacvili včasih se celo zgodi, da priteče kakšna kapljica krvi.  Vendar do tega zelo redko pride, ker mladički zelo hitro dojemajo kaj smeo in kaj ne saj so že opozorilni znaki tist, ki so dovolj močni, da mladiček ne nadleguje več matere oz. opusti neželjeno vedenje.


Pri vzgoji psa pa se fizični kazni izogibamo saj z njo lahko vedenje psa še poslabšamo, če ta ni pravilno izvedena.
Razno razni nasveti kako vzgajati psa ali kako odrpraviti neko vedenje preko foruma so prej škodljivi kot koristni, saj jih je zelo veliko povsem zgrešenik in tudi koristnih, ki pa nekoga lahko samo zmedejo. Moj edini nasvet nekomu, ki ima težavo je naj si poišče pomoč v kvalitetni pasji šoli.
Logiran
samo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 302


« Odgovor #1194 : nedelja, 27.12.2009 : 08:47:19 »

Logiran
zverca
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #1195 : nedelja, 27.12.2009 : 11:37:13 »

Lep medpraznični pozdrav vsem skupaj!

Pozdravljen Von Aisneren!
Najprej moram povedati, da sem se prav zaljubila v vaše leglo, še posebno v malega črnuha Argosa- če se ne motim Roll Eyes

No, kar sem napisala, se da zaslediti v več revijah o psih in njihovi vzgoji, v knjigah o psih in tudi v strokovni veterinarski literaturi  Tongue
In kot sem rekla, sem to tudi na lastne oči že videla, res da je šlo za leglo mešančkov in je bila mama nemška ptičarka, a to ne spremeni dejstva, da se tako obnašanje pojavlja. enako obnašanje sem zasledila tudi pri leglu labradorcev in mešancev z nemškim ovčarjem.

Lorry, da ti odgovorim na čudenje, da sem smela opazovati legla psov, še predno so bili primerni za oddajo; No, to nikakor ni težko, če imaš veliko sosedov z nesteriliziranimi psičkami, ki imajo nenačrtovana legla mešančkov ali kot je še pogosteje, pasemskih čistokrvnih psov a brez rodovnika. Poleg tega veliko pripomore tudi to, da veš kaj o psih in leglih na splošno, ter da te že od malih nog zanima kinologija in predvsem tudi veterina. če študiraš veterino, pa je- kot si lahko predstavljaš, stvar še toliko lažja. Wink

Smrtni prijem pa ni za vratno gubo, pač pa za prednji ali zadnji del hrbta, točneje naj bi šlo za prehod vratnega v prsni del hrbtenice ali ledvenega dela v križnico- tam je povezava med vretenci najbolj ranljiva in je zato močan stisk takega predela lahko tudi smrten.
Psi naj bi namreč svoj plen dušili in ne premetavali naokoli, saj se večina kardel divjih psov spravlja na fizično veliko močnejši in večji plen, tako, da je dušenje edini način, da plen podro in ubijejo.
(Pri divjih psih tudi najlepše vidimo, kako se vzpostavlja hierarhija in en način je tudi prijem za vratno gubo)

Poleg tega pa, se vam zdi popolnoma OK, da psica prime, v najhujšem primeru, mladiča za gobček in ga stisne celo do krvi, medtem, ko vztrajno zanikate, da za vratno gubo- pri tem ne pride niti do najmanjših poškodb, to pa po vaše nikakor ne.
Glejte, meni je vseeno, ali se boste strinjali z menoj ali ne, strokovno sem sama dovolj dobro podkovana, da vem kaj govorim in predvsem pišem, če se pa v čem ne strinja kdo z menoj, mu dam pa tudi prav.




Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #1196 : nedelja, 27.12.2009 : 11:39:27 »

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1197 : nedelja, 27.12.2009 : 13:09:32 »

Zverca, se popolnoma strinjam z lorry. Psica ne grabi psov za vrat, jih ne trese za vratno gubo, ampak jih od strani udari z napol priprtim gobcem. Ne vem, kaj si ti videla in opazovala - vse je stvar interpretacije.

Od veterinarjev in predvsem študentov veterine sem navajena marsikaterih bučk, ki nimajo nobene veze s pasjo resničnostjo. Veterina ni isto kot kinologija, še zlasti pa ne pasja behaviouristika.

In od kod moje znanje kinologije? Usposabljanja in izpopolnjevanje za pasje inštruktorje, med drugim marsikatero predavanje iz pasje behaviouristike pri usposobljenih pasjih behaviouristih in pri ljudeh z več desetletnim stažem dela s psi. In vsi, brez izjeme, se strinjajo, da psica nikoli mladičev ne prime za vrat ali vratno gubo in jih trese. Nikoli. Ker to je prijem, s katerim psi ubijajo, ne vzgajajo.

Da ne bo kdo rekel, da govorim samo iz teorije: moja psica svojih mladičev ni nikoli tresla za vrat, pa jih je trdo vzgajala.

Priporočam, da vzameš v roke še kakšno literaturo, po možnosti novejšega datuma in bolj strokovno.

lp
Logiran
zverca
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #1198 : torek, 29.12.2009 : 22:24:28 »

 No, pa smo spet na začetku  Huh

Kinologija in veterina gresta pri meni z roko v roki, pa tudi pasja behavioristika mi je vse prej kot tuja. Nasveti o novejši literaturi so pa oprostite ampak malo za nasmejat Smiley
ker se ves čas trudim, da prebiram kar se da novo literaturo, vključno s strokovnimi revijami, povzetki in posnetki raznih predavanj, itd.

Pa ne me imet za norca, ker točno vem, kaj je tako zvani in vse preveč opevani "smrtni" prijem!!!
Pa bučke vam lahko tudi kdo drug prodaja, jaz vam jih ne bom, saj vam še dejstev očitno ne znam kaj prida predstaviti, kaj šele, da bi vam razširjala kulinarična obzorja Shocked


Vam pa moram vsem skupaj priznati, da ko sem se prijavila na ta forum, sem to storila ( sedaj vidim da sem bila res preveč naivna) samo zato, da bi mogoče komu vsaj malo pojasnila kako zadevo, ki se tiče tako kinologije kot veterine (vsaj tiste nekaj, s katero sem seznanjena), pa je očitno vse zamanj.
Ne zamerite mi, a kritiziram lahko tudi jaz, pa tega ne mislim početi, ker je takih kot vidim že preveč, a če bi se mi dalo, verjamite, bi lahko skritizirala in postavila na laž vse preveč stvari, ki so za nekatere še vedno "sveta resnica" kar se tiče psov in kinologije.

Tako, da kar se mene tiče, se ne bom več pregovarjala z vami o stvari, o kateri se več kot očitno ne strinjamo. Bom pa očitno od sedaj naprej  primorana navajati vse literarne in druge vire, ko bom o čem pisala, saj očitno edino tako kam pridemo.
Pa brez zamere, od vsakega , ki  bo imel kaj za dodati ali pripomniti na moj račun, bom prosila da stori enako Wink


 
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #1199 : sreda, 30.12.2009 : 08:41:21 »

Uf! Očitno le imamo opraviti s "strokovnjakom". Mislim, da res nima smisla več o tem debatirati, kajti samo ti veš vse in samo ti imaš prav, drugi smo pa "loleki", ki se ti "posmehujemo".  Huh Tudi prav...
Logiran
Strani: 1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81 82 83 84 85 ... 90   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines