mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:41:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Strani: 1 ... 83 84 85 86 87 [88] 89 90   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemški bokser - čvek  (Prebrano 172974 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1305 : torek, 18.06.2013 : 00:02:52 »

Ja saj, to je tisto, kar je Natis takoj opazila in se čudila, kako je možno, da leto in pol star pes "ne sledi" 5 let staremu standardu Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1306 : torek, 16.07.2013 : 13:22:24 »

Ker je med lastniki in vzreditelji slovenskih bokserjev videti vse ok, meni pa še vedno ne dasta miru blejski razstavi, sem danes na Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije poslala sledeče:

Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije
boksi@klnb-klub.si
 
 
Zadeva: Vprašanja glede razstavljanja kupiranih nemških bokserjev
 
 
Spoštovani,
 
na obeh mednarodnih FCI razstavah, CACIB Bled I in CACIB Bled II, ki sta se odvili v Lescah 15. in 16. junija 2013, je bil za najlepšega psa izbran nemški bokser Sat' Elit van Helsing iz Rusije.
Njegovi podatki iz kataloga za CACIB Bled I 2013 so sledeči:
 
Sat' Elit van Helsing, RKF 3192631, 22. 1. 2012, O: Via Eveling iz My Time, M: Alibi Box Ramana, V: Pryamilova A. RU, L: Gornova Elena, Vasilyeva 1-116, 603095 Nizhny Novgorod, RU
 
Navedeni nemški bokser ima kupirana uhlja in kupiran rep, kar je razvidno tudi na fotografijah:
- http://www.kinoloska.si/domov/item/224-cacib-bled-i-2013-bis-rezultati
- http://www.kinoloska.si/domov/item/226-cacib-bled-ii-2013-bis-rezultati
- http://www.mojpes.net/uploads/bokserBisBled2013_04.jpg (fotografija je iz BIS ringa CACIB Bled I 2013)
 
V standardu za nemškega bokserja http://www.fci.be/uploaded_files/144GB2008_en.doc, ki velja od aprila 2008, piše:
 
Ears : The natural ears are of appropriate size. They are set on wide apart on highest part of skull.  In repose they lie close to the cheeks and turn forward with a definite crease, especially when the dog is alert.
TAIL : Set on high rather than low. The tail is of normal length and left natural.

 
V FCI pravilniku o razstavah http://www.fci.be/circulaires/48-2012-annex1-en.pdf piše med drugim sledeče:
 
6 QUALIFICATIONS AND PLACINGS
EXCELENT may only be awarded to dog which comes very close to the ideal standard of the breed ...

 
V FCI pravilniku za sodnike http://www.fci.be/circulaires/48-2012-annex2-en.pdf je med drugim navedeno sledeče:
 
9 GENERAL DUTIES OF A SHOW JUDGE
judges must:
- judge dogs according to the FCI standard of the specific breed;

 
Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije kot skrbnika za pasmo nemški bokser v Sloveniji sprašujem:
 
- Ali je izbor tega kupiranega psa za najlepšega psa na navedenih dveh razstavah v skladu s standardom za pasmo nemški bokser in FCI pravili o sojenju na FCI razstavah?
 
- Kakšna pravila za razstavljanje nemških bokserjev, skotenih leta 2012, veljajo na FCI razstavah in kakšna pravila o razstavljanju nemških bokserjev, skotenih leta 2012, veljajo v Sloveniji, če so drugačna od pravil, ki jih narekuje FCI?

 
Vaši odgovori bodo namenjeni javni objavi.
 
V kolikor moj dopis ni poslan na pravi naslov, vas prosim, da me preusmerite na organ, ki je pristojen za tovrstna pojasnila.
 
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Jana Pahovnik
www.mojpes.net
Logiran

uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1307 : torek, 16.07.2013 : 15:22:40 »

No, me prav zanima, kaj bodo odgovorili..  Roll Eyes
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1308 : sreda, 14.08.2013 : 11:24:15 »

Kljub precej obsežni korespondenci z gospo Hericovo iz KLNB mi osebno še vedno ni jasno skoraj nič.

Tule so njeni ključni odgovori in pojasnila:

Na spletnem naslovu http://www.bk-muenchen.de/zucht/standard-boxer.html najdete standard NB iz njegove matične dežele, po prebranem uvodnem delu vam bo razvidno, da niso bila kršena nobena pravila.

Citiram: »Wir weisen im besonderen darauf hin, dass die kupierte Rute auf Weisung der FCI nicht ausdrücklich als "Fehler" gekennzeichnet wird, das bedeutet, dass in Ländern ohne Kupierverbot bzw. ohne entsprechende Verordnungen, kupierte Ohren und Ruten akzeptiert werden, also nicht benachteiligt werden dürfen.«

Kupiran NB bokser se v Sloveniji do nadaljnjega še vedno lahko brez zadržkov razstavlja in sodniki ne kršimo nobenega pravilnika, ko takšne NB tudi sodimo.

Vsekakor pa v KLNB Slovenije podpiramo razstavljanje nekupiranih NB in srčno upamo, da bomo v doglednem času to tudi dosegli. Res je pa tudi, da bomo morali organizatorji razstav s prepovedjo razstavljanja kupiranih NB vzeti v zakup veliki upad razstavljalcev. Ampak tudi na to smo pripravljeni.

V Sloveniji je po veljavnem državnem zakonu prepovedano prirezovanje ušes in repa.. Je pa po še trenutno veljavnem PSD-ju dovoljeno razstavljanje kupiranih. Prav tako so nekateri vzreditelji samo zaradi državnega zakona nehali kupirat. Tako kot ne malo kje. In sodniki tudi sodimo tako, tako kot je dovoljeno v državah organizatorke razstave, ki je članica FCI. Če bi bilo tukaj kaj spornega, bi verjetno vsi sodniki NB ostali že brez licenc.

PO DOMAČE: »PES, KI JE ZMAGAL NA BLEJSKI IN LJUBLJANSKI RAZSTAVI JE PO VSEH PRAVILIH LAHKO ZMAGAL IN LAHKO BIL OCENJEN, KER NI SLOVENSKI PES, KER NIMA SLOVENSKEGA LASTNIKA, KER NI VPISAN V SLR,  KER JE PRI NAS DOVOLJENO RAZTAVLJANJE KUPIRANIM PSOM IN KER JE V RUSIJI Z DRŽAVNIM ZAKONOM DOVOLJENO KUPIRANJE PSOV!« in tukaj ni kaj več za debatirat.

Državni zakoni so nad FCI zakoni. 

Če država, ki je članica FCI s svojim državnim zakonom še vedno dovoljuje rezanje repa in ušes potem sodniki, ki sodimo v državi, kjer je rezanje prepovedano, razstavljanje pa dovoljeno, takšnega psa ne smemo diskriminirati.

Tudi v Sloveniji nismo mogli prepovedati rezanja dokler to ni postalo prepovedano z državnim zakonom. Kljub temu, da je standard bil spremenjen že leta 2008 smo mi veselo do 2009 še to lahko počeli in imeli pse po standardu.

FCI se ne more in ne sme mešat v državno politiko posameznih držav članic. 

Lahko pa se vsi kupirani »zaletijo v zid« ko gre npr. za razstavo v Nemčiji. Tam pa državni zakon Nemčije prepoveduje razstavljat kupiranim in ga je potrebno spoštovat.

Torej v Sloveniji je prepovedano kupiranje in dovoljeno razstavljanje.


***********************************************************

Iz zgornjega lahko izluščim:

- Sprememba standarda za nemškega bokserja je bila le na papirju oz. le v delu, ki očitno ni tako pomemben, da bi do upoštevanja sprememb res prišlo tudi v realnosti. Ker niso navedli rezanih uhljev in repa med napakami, so bokserji z rezanimi uhlji in repom pri ocenjevanju izenačeni z nerezanimi povsod, kjer v nacionalni zakonodaji ni prepovedi razstavljanja (ne samo rezanja) rezanih psov.

- Do podatka, kateri dokument FCI opredeljuje izenačenost rezanih in nerezanih bokserjev, oz. na podlagi katerega dokumenta FCi se je na http://www.bk-muenchen.de/zucht/standard-boxer.html znašel tekst, ki ga je citirala ga. Hericova in ki je v prevodu tudi na http://klnb-klub.si/standard/, nisem mogla priti. Razumem le to, da se je ta tekst kot pravilo po nekem ključu znašel v standardu na spletni strani matičnega kluba in naš klub ga je prevedel, zdaj pa po tem pravilu sodijo vsi FCI sodniki.

Moje dileme so ostale:

- Kaj ima standard za pasmo z nacionalnimi zakonodajami, mi tudi ni prav niti malo jasno. Do sedaj sem smatrala, da je standard za pasmo nekaj, kar nima z nacionalnostjo nobene zveze, temveč je absoluten za pasmo vsepovsod, kjer se morajo upoštevati FCI pravila. Do sedaj sem razumela, da je standard nekaj 'nadnacionalnega', kar ima opraviti z izgledom, temperamentom, zdravjem ... psov neke pasme. Očitno temu pač ni tako. Čeprav je v standardu za nemškega bokserja napisano, da ima uhlje in rep v 'naravni obliki', velja očitno tudi, da jih nima, čeprav tega v standardu ne piše.

- Ves čas, ko sprašujem o standardu, mi vsiljujejo odgovore o zakonu. Razumem, da je v različnih deželah različna zakonodaja. Nekje je dovoljeno vse  - rezanje in razstavljanje (recimo Rusija), nekje ni dovoljeno nič (recimo Nemčija - prepovedano rezanje in razstavljanje) in nekje je dovoljeno malo tega in malo onega (recimo Slovenija - rezanje prepovedano, razstavljanje dovoljeno). Ampak standard je eden, ne glede na to, kako je z zakonodajo v Dupleku in kako v Ravalpindiju. To je, seveda, moje mnenje. Vsekakor se povsem zavedam, da nisem strokovnjak, še najmanj sodnik za pasmo, verjetno sploh nisem kompetentna za razmišljanje o tem, zakaj sta rezan in nerezan bokser po standardu enaka.

- Strokovna komisija KLNB je leta 2009 izdala obvestilo (predvidevam, da za člane, vzreditelje, morda javnost ...), v katerem je navedla tole: »Julija 2008 se je spremenil Standard Nemškega bokserja, ki med drugimi popravki striktno navaja da mora rep ostati naravno puščen ...«
vir http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22572.msg581157.html#msg581157

Ob poznavanju pravil v preteklosti, ob branju zgornjega in ob branju novega standarda smo laiki takrat sklepali, da rezanje repov po standardu ni več predvideno v nobenem primeru in so po kinoloških (ne po zakonskih) pravilih 'sprejemljivi' samo še tisti kupirani bokserji, ki so 'izgubili' uhlje in rep pred to spremembo standarda. Ne samo v Sloveniji ali državah z zakonsko prepovedjo kupiranja, temveč vsepovsod po svetu, kjer veljajo FCI standardi in pravila. Nikjer ni navedenih izjem na podlagi 'nenavajanja napak v standardu', lokalnih zakonov ...

Sprememba pasemskega standarda je bila leta 2009 tudi podlaga za dopis VURS-a veterinarskim ambulantam, s katerim le-te obvešča, da krajšanje repov bokserjem (in rottweilerjem) od tedaj naprej po standardu ni predvideno, torej je z ZZZiv prepovedano. Govora je samo o podlagi za spremembo ravnanja veterinarjev, torej o spremembi standarda FCI. Brez spremembe pasemskega standarda navodila za spremembo ravnanja veterinarjev sploh ne bi bilo, ker bi za bokserje v ZZZiv ostala možnost rezanja repov, kot je bila do tedaj. V stari verziji ZZZiv (veljavni do aprila 2013) je namreč veljalo, da se lahko reže repe le predstavnikom pasem, za katere pasemski standardi predvidevajo porezane repe. Iz navedenega navodila VURS lahko laično sklepam, da rezanje repov po standardu ni več predvideno. Če je po standardu iz leta 2008 kupiranje še vedno 'veljavno', 'mogoče', 'predvideno' ..., je lahko šlo za posledično napačno takratno ravnanje VURS-a. Je VURS 4 leta protizakonito prepovedoval rezanje repov bokserjem? Ok, od aprila 2013 je itak vseeno, ampak vmes je bila za slovenske vzreditelje potem protizakonita prepoved rezanja repov, ali kako, če je rezanje repov po standardu še vedno enako dovoljeno, kot prej? Torej sploh ne gre za spremembo? V standardu, ki je objavljen na www.fci.be, ne najdem nobenega določila v zvezi z zakoni, najdem pa zapis, kako morajo stati celi bokserjevi uhlji in rep.

- Spraševala sem za FCI dokument, na katerega se tako izvajanje standarda naslanja, oz. vsaj navedbo njegove številke, datuma, organa FCI, ki ga je izdal ... Če dokument javnosti ni na voljo, bi ga na podlagi podatkov morda lahko pridobila v pisarni FCI. Žal do teh podatkov na KLNB nisem uspela priti. Bi pa verjetno bilo po njegovi pridobitvi vse popolnoma razjasnjeno. Upam vsaj.

- Ker sem izčrpala 1. stopnjo, moram razmisliti, ali me zadeva dovolj zanima, da pošljem vprašanja na 2. stopnjo - na Komisijo za strokovna vprašanja na KZS ali ne. Oni bi najbrž morali vedeti kaj o dokumentu, ki je podlaga za takšno tolmačenje standarda.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1309 : sreda, 11.09.2013 : 16:18:44 »

Tole zgornje ni nič bližje odgovoru, kot je bilo prej, je pa res, da razen enega kratkega osebnega neformalnega pogovora s Sabino nisem dejansko nikjer nadaljevala s postavljanjem vprašanj, ker čakam, da bo v okviru slovenske kinologije stroka zares začela delovati, pa bom potem postavljala vprašanja, na katera bo morda celo mogoče pričakovat kakšen konkreten odgovor. Morda bomo dočakali, da se bo pasemski klub na polno zavzel za pasmo in svoje člane - vzreditelje. Če jim bo le kdo uspel dopovedati, da po letu 2008 skoten bokser po FCI standardu ne sme imeti več kupiranih uhljev in repa, četudi je vzrejen in se razstavlja na luni. Jaz jim ne morem, ker pač nisem iz stroke, karkoli med bokseraši stroka sploh je.

FCI je dal leta 2002 ven obvestilo - KLIK, v katerem piše:



Če v angleščini ne gre, so naprej na listu z linka še francoska, nemška in španska verzija.

Najbrž je že ves čas mišljen ta dokument, ki ga nikakor ni bilo mogoče identificirati. Nekako se mi dozdeva, da sodniki še vedno mislijo, da tole velja tudi za bokserje, za slovenske konkretno 2. točka. Hm ...

Jaz sem prepričana, da ne velja, ker se je standard za bokserja leta 2008 (6 let po temle obvestilu) spremenil. Velja pa še vedno za dobermana, recimo Tongue. Pri njem piše v standardu, da je lahko z rezanimi ali celimi uhlji in v tem primeru je logično, da o tem, kakšni dobermani se bodo šetali po Sloveniji, odloča naš zakon, saj standard predvideva oboje. Pri bokserju od 2008 ni treba gledat ne zakona in ne tega listka FCI iz leta 2002, ker poznamo v standardu samo bokserja s celimi uhlji in repom Wink. Bučk o tem, da rezanih uhljev in repa v standardu ni med napakami, ne kupim.

Upam, da bo enkrat tole le vzel v roke kdo tak, ki mu gre vzporedno branje več predpisov in pravil bolje od rok. Morda se bo za pasmo le potegnil kakšen vzreditelj bokserjev, ki ni sodnik ...
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1310 : sreda, 11.09.2013 : 17:49:34 »

Več glav več ve Smiley
Sem vprašala na fb in izvedela nekaj, kar je doberman sceni jasno, za razliko od bokser scene:

https://www.facebook.com/claudia.lor.9/posts/10201824184188140
On 6.September 2013 at the IDC 2013 congress it has been decided that the breed standard is due to a change...for worst. Take a deep breath and sit down: Starting form 1.1.2015 dobermann will become and all-natural breed - no more cropping and docking! Even if you're from a county that allows it. In fact, if you're from a county that allows it you can still do it but you can't compete at FCI dog shows (which basically means you can't compete at any show). Just like many things that are considers flaws according to dobermann standard (and if present they will decrease the score), there are some things that will totally prevent a dog from being judged, called disqualifying faults (like missing testicles in males, yellow eye, missing teeth, white spots on coat)...and now cropped ears and docked tail will also be considered a disqualifying fault.......

Nekaj je tudi na klik, kongres je na klik, klub pa na klik.

Upam, da nas bo KZS s podrobnostmi seznanila takoj, ko bo zanje izvedela.
Logiran

banAncy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 122


WWW
« Odgovor #1311 : ponedeljek, 30.09.2013 : 13:55:34 »

živjo. Niakjer nisem našla teme, ki bi kaj pisalo o gubah med očmi in nosom pri bokserju. Zanima me kako in s čim lahko očistiš te gube. Namreč mojemu bokserju se trenutno uči malo bolj solzijo in ima v teh gubah malo manj dlake. Zanima me pa zato, da se ne bi to stanje spemenilo v kakšno vnetje. Če tema ne spada sem, jo prosim prestavite.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1312 : ponedeljek, 10.02.2014 : 19:49:51 »

banAncy, tole solzenje in gubice sta s tvojim boksijem zagotovo že rešila Smiley

Okrog razstavljanja kupiranih psov še ni nič novega. Čakam, da začne KZS delat.

Sledim pa danes eni debati o obveznem BBh za vzrejno dovoljenje, pa sem šla pogledat Vzrejni pravilnik za pasmo nemški bokser (KLIK). V njem je navedena tudi priloga 'Preizkus značaja za pasmo NB', ki pa je nikjer ne najdem, zato sem zaprosila Klub, da mi posredujejo povezavo, kjer se jo da prebrati na internetu, ali mi jo pošljejo na mail.
Logiran

klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #1313 : torek, 11.02.2014 : 13:21:05 »

Res teče živahna debata, ljudje skušajo z določenimi argumenti pokazati in dokazati kakšni nesmisli se dogajajo, ampak tisti, ki bi lahko karkoli in kakorkoli prispevali k umiritvi strasti MODRO MOLČIJO in čakajo, da se vse skupaj poleže, potem pa po starem naprej.

Očitno so NAD NIVOJEM vsega tega dogajanja, lastniki psov, ki jih tarejo ti problemi pa tako ali tako ne sodijo v STROKO in se kot taki pravzaprav niti ne bi smeli razburjati, saj so strokovne odločitve zadeva stroke.

Stroka je pripravila nov vzrejni pravilnik, ki pa je zelo rigorozen in neživljenski, namesto da bi prispeval k odpravi nerodovniške vzreje jo bo le še pospeševal, hkrati pa bo ožal že tako reven genetski potencial, ki ga imamo.

Ob vsem dogajanju na bokseraški sceni ljudje iz stroke nenehno poudarjajo, da sodi nemški bokser med delovne pasme, pri oblikovanju pravilnika pa so se avtorji zgledovali pri slovenskih pravilnikih za  nemške ovčare, rotvajlerje, dobermane...... (pa še to le v delu, ki jim je ustrezal)  in pri tem uporabljali zelo priljubljen COPY PASTE, namesto da bi se zgledovali po tem  kako imajo to urejeno pri nemških bokserjih v drugih državah. Jasno, za to je treba tudi nekaj znanja jezikov in dobre volje.

Prav zato sem pripravil nekaj primerjav kako to urejajo drugod. Zlahka boste opazili kako neživljenjske, tako rekoč elitistične pogoje za vzrejo zahteva naša vzrejna komisija.

Jaz osebno sem prepričan, da gre pri vsem skupaj vedno bolj za denar in zgolj za denar, tako s strani KZS kot KLNB in to v časih, ko vsakdo izmed nas vsak prihranjeni evro obrne vsaj dvakrat, če že ne trikrat.

PRIMERJAVE POGOJEV ZA PRIDOBITEV VZREJNEGA DOVOLJENJA V NEKATERIH EVROPSKIH DRŽAVAH:

ČEŠKA:

Najmanj ena razstava s poziticvno oceno, slika srca, kolki, spondiloza zgolj informativno in niso pogoj za vzrejno dovoljenje. Vzrejni pregled je podoben nemškemu ZTP – naravne zasnove, ocena zunanjosti. Ko samec ali samica pridobita vzrejno dovoljenje velja za samico do osmega leta starosti , za psa pa dokler je v kondiciji in ni nikakršnega podaljševanja vzrejnih dovoljenj. Za pristop k vzrejnemu pregledu ni potreben nikakršen izpit.

SLOVAŠKA:

Podobno kot Češka.

FRANCIJA:

Nikakršnih omejitev razen telesne ocene pri starosti nad 12 mesecev, ki mora biti najmanj PRAVDOBRA.

ŠVEDSKA:

kolki A ali B - kolena AU (0). Naravne zasnove se ocenjuje s posebnim MH TEMPERAMENT TESTOM, ki ni obvezen le za nemške bokserje ampak za vse pasme. (namesto rokava markerji uporabljajo vozel oziroma vlečko. Opravljanje testa priporočajo tudi psom, ki niso namenjeni vzreji). Pri tem testu vodnik nima vpliva na psa, gre dejansko za preizkus NARAVNIH in ne s šolanjem pridobljenih zasnov. Ko psica ali pes pridobita vzrejno dovoljenje ni potrebno nikakršnega podaljševanja. Klub lahko postavi dolocene omejitve ali celo prepoved za psa ali psico, ki sta v potomstvu prenesla določene dedne bolezni, recimo ledvicno displazijo. Tak pes avtomaticno dobi prepoved vzreje.

NORVEŠKA:

Kolki A ali B, slika hrbtenice (lahko pri 12. mesecih) in auskultacija srca. Če ni šuma, se tretira kot 0, če je šum, je potrebno opraviti UZ. Za pristop k vzrejnem ni potreben nikakršen izpit. Po opravljenem vzrejnem pregledu vzrejnega dovoljenja NI potrebno podaljševati.

DANSKA:

enako kot na Švedskem ali Norveškem, vzrejni pregled poteka po vzorcu nemškega ZTP, le da kolki C niso dovoljeni. Slika spondiloze je veljavna če pes doseže starost dveh let, juvenile spondiloza ne velja. Ko pes ali psica pridobita vzrejno dovoljenje podaljševanje ni potrebno.

FINSKA:

Kolki C/C, slika srca, ki ne sme biti starejša od dveh let, slika spondiloze, za pristop k vzrejnemu ni potreben nikakršen izpit, podaljševanja vzrejnih dovoljenj ni.

AVSTRIJA:

Avstrijci so pravkar sprejeli nov vzrejni pravilnik, ki bo pričel veljati leta 2014. Kolki ne smejo biti slabši od C. V letu 2015 bo za vse bokserje, ki so bili skoteni v letu 2014 obvezen izvid srca in spondiloze (najmanj 24 mesecev starosti). Opravljen naj bi bil IPO 1, lahko pa opravijo ZTP po nemškem vzorcu (ne gre za izpit ZTP, ki ga imamo v Sloveniji - gre za kombinacijo dela, eksterierja in karakterja. ). Vsaj eden od partnerjev bi moral imeti opravljen izpit IPO 1, medtem ko za pse iz tujine, ki parijo z avstrijskimi samicami veljajo določila matične države. Podaljševanja vzrejnih dovoljenj ni.

NIZOZEMSKA:

Na Nizozemskem sta potrebni dve oceni odlično ali prav dobro, kolki ne smejo biti slabši od C, pri čemer je kombinacija kolkov A in C dovoljena, C in C pa ne. Z letom 2015 bosta verjetno uveljavljena obvezen Izvid srca ki ne bi smel biti slabši od 2, in spondiloze (starost nad 24 mesecev), trenutno pa teh omejitev ni. Za pse skotene po 1.1.2014 bo treba opraviti test DNA. Potrebnih ni nobenih izpitov, prav tako ni podaljševanja vzrejnih dovoljenj.
In Holland you need two expositions verry good or Vorzüchlich.

HRVAŠKA:

Za pristop k vzrejnemu dovoljenju je potrebna slika kolkov, ki ne smejo biti slabši od C, potrebna je pozitivna ocena z razstave, ki ne sme biti slabša od pravdobre, vendar se to lahko nadomesti z oceno eksteriera, ki se lahko opravi na vzrejnem pregledu. Potreben ni nikakršen izpit. Vzrejnih dovoljenj ni treba podaljševati.

ITALIJA, ŠPANIJA, PORTUGALSKA, SRBIJA in večina evropskih dežel – zelo ohlapno, vzrejnih pregledov in vzrejnih dovoljenj povečini ni, najpogosteje zadošča pozitivna ocena z razstav ali pa še to ne. Italijani imajo sicer tudi takoimenovani »SELEZIONE«, ki pa ni obvezen.

NEMČIJA kot MATIČNA DEŽELA in LASTNICA PASME NEMŠKI BOKSER:

Za ZTP je potrebna slika kolkov, ki ne smejo biti slabši od C, drugih zdravstvenih izvidov ni potrebno predložiti. Za pristop k ZTP ni potrebno opraviti nikakršnega izpita, prav tako ni podaljševanja vzrejnih dovoljenj in veljajo za samice do osmega leta starosti, za pse pa dokler so v fizični kondiciji. Zelo podrobno je opredeljena ocena eksterierja (štiri strani tiska v drobnem), pes mora biti dobro pripravljen, vendar je celoten ZTP usmerjen k ocenjevanju naravnih in ne s šolanjem pridobljenih lastnosti (pri rokavu sploh ne gre za to, ali ga pes pravilno zagrabi, ali ga drži ali ne, gre za to, da se ne ustraši in da se ne umakne).

Naslednja stopnja je KERUNG B, kjer pa kolčna diplazija ne sme biti slabša od B, potrebno je predložiti izvide srca in spondiloze, pes ali psica pa morata opraviti tudi delovni izpit IPO 1. Po določenem času se lahko na podlagi statistike legel psu dodeli najvišji status KERUNG A, ki pa ga doseže le malo število psic in psov, jaz bi celo rekel, da gre bolj za statusni simbol, saj ga večina pridobi proti koncu najboljših reprodukcijskih let.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1314 : torek, 11.02.2014 : 14:23:31 »

klovn, hvala ti za tole.
Ni veliko drugače, kot v ostalih kinoloških krogih. Žal.

Citat
Očitno so NAD NIVOJEM vsega tega dogajanja, lastniki psov, ki jih tarejo ti problemi pa tako ali tako ne sodijo v STROKO in se kot taki pravzaprav niti ne bi smeli razburjati, saj so strokovne odločitve zadeva stroke.


Jaz si res želim, da bi bila kinološka stroka sposobna argumentirati svoje odločitve. Zavedam se, da vedno ni mogoče imeti take širine, da bi tudi sami razumeli vse argumente, bodisi da smo stroka ali laiki. Razlikujemo se predvsem po tem, da ob odprtih vprašanjih nikoli ne nehamo raziskovat, dokler ne najdemo odgovorov z jasnimi in širše razumljivimi argumenti. Stroka, ki ne zna povedati, od kje je privzela neko pravilo, ali stroka, ki ne pove, zakaj s svojim pravilom drugim naloži kup nekih obveznosti in stroškov ... je ... hm ... slovenska kinološka stroka. Če bi tako stroka, kot vsi, ki storitve te stroke koristimo, razčistili sami pri sebi dilemo kure in jajca, bi bilo vse drugače.
Logiran

klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #1315 : torek, 11.02.2014 : 14:30:20 »

Verjetno ste opazili, da povsod navajam tudi čas veljavnosti vzrejnega dovoljenja.Pravilnik o strokovnem delu KZS, v svojem 13. členu navaja,da je vzrejno dovoljenje praviloma trajno in velja za psice do dopolnjenega 8. leta starosti, za pse pa dokler so sposobni pariti, podrobnosti pa lahko ureja vsak pasemski klub sam.

KLNB je imel v starem vzrejnem pravilniku zapisano, da morajo samci  vzrejna dovoljenja podaljševati vsako leto, samice pa vsaki dve leti. Pri tem ni šlo za PODALJŠEVANJE, v bistvu sta morala samec in samica razen telesne ocene ob vsakem podaljšanju skozi VES POSTOPEK VZREJNEGA PREGLEDA. Z novim pravilnikom sta strokovni odbor in vzrejna komisija lastnikom navrgla nekaj korenčka, izenačila sta dobo veljavnosti vzrejnega za oba, za samca in za samico.

Pobuda nekaj več kot TRIDESET članov ljubljanske območne enote o odpravi podaljševanja vzrejnih dovoljenj iz leta 2010 je bila zaradi dvomov predsednika OS Ljubljana Sama Potočnika o njeni verodostojnosti prekvalificirana v PETICIJO, ki naj bi bila opremljena s podpisi pobudnikov.  Nismo se želeli prerekati o tem, ali gre za peticijo ali za povsem običajno pobudo,  zato smo zbrali podpise 19 članov, pretežno  vzrediteljev, izključno iz območne enote Ljubljana. To pomeni, da je bilo za ukinitev dosedanjega sistema podaljševanja vzrejnih dovoljenj cca  47 odstotkov članov ljubljanske enote in skoraj 27 odstotkov celotnega članstva KLNB (v OS Maribor pobuda ali peticija, kakor hočete ni bila poslana), vendar se vodstvo KLNB za iniciative članov očitno ni zmenilo  niti toliko, da bi vsaj utemeljilo svoje razloge po neupoštevanju pobude. Ni potrebno puudarjati, da je šlo pretežno za aktivne člane KLNB-ja, ki so se zaradi take ignorance vodstva do pobude čutili prizadeti.

Za ilustracijo morda le dva odgovora prvi VZREJNE KOMISIJE KLNB in drugi VODJE VZREJE NB pri BK MUNHEN, ki si ju lahko razlaga vsak po svoje.

From: "Ph.Hesse" <ph.hesse@gmx.de>
To: <ivo.gajic@lj-kabel.net>
Sent: Friday, April 09, 2010 3:30 PM
Subject: breeding permission

Dear Mr. Gajic
It is correct, that in Germany this breeding permission (ZTP) is valid for the whole life for males and until 8 years for female. Since about 2005, the *koerung* is valid for life,* too*. Before 2005, you must had reconditioned the koerung in all 2 Years.

Why the slovenian club handles this another way I can't understand and I also can't imagine any reason for that. I helped you as best I could. Hopefully effective
best regards

Peter Holzhausen
BK Munchen
MFG
Boxer-Klub E.V.

IN

Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije
Zakaj podaljšanje?
Samci in samice oziroma plemenjaki in plemenke pri preizkusu nravnih zasnov pokažejo svoj značaj/nrav.
Pri nekaterih je viden napredek, pri nekaterih pa ne. Se zgodi tudi, da pade za en vzrejni razred/oceno nižje. To se zgodi zato, ker lastniki mislijo, da ima njihov samec/samica vzrejno dovoljenje in potem ni potrebno s psom nič več delat. Ni res, s psom je potrebno delat, delat, delat. Samca/samico je potrebno držati v kondiciji ter ves čas nadgrajevati njegov značaj/nrav.
Nasvet: pojdite s psom na vadbišče najbližjih društev in uživajte v delu. Naredite to za njegov »gušt«!

KLNB Slovenije
Tajnica Strokovne komisije za vzrejo
Jožica Spevan
27. april ob 21:01 •






Poglavitne novosti:
- poleg izvida kolkov je po novem potrebno predložiti tudi izvide srca in spondiloze
- predlođžiti je potrebno potrdilo o opravljenem izpitu BBH
- samici, ki je kotila z dvema carskima rezoma se izreče vzrejna prepoved
- odpravljeno je bilo obvezno mirovanje (preskok ene paritve) za samico, ki je v leglu imela več kot  
  devet mladičev

Pred časom se je pojavila zahteva za odpravo podaljševanja vzrejnih pregledov, ki jo je
Logiran
klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #1316 : ponedeljek, 17.02.2014 : 22:21:21 »

Jana, zakaj vznemirjaš ljudi zdaj pred skupščino? Že brez tebe imajo veliko dela.
Logiran
klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #1317 : četrtek, 20.02.2014 : 21:59:11 »

Eden glavnih problemov pri KLNB in njegovih odločitvah je, da se ČAKA in ČAKA in še kar ČAKA, potem pa bi radi vse čez noč pa naj stane kar hoče. Na nov pravilnik so čakali od leta 2004, ko so bili vsi njihovi akti v nasprotju z akti KZS in so bili v prekršku (KZS bi jim lahko odvzela pravico do "upravljanja" s pasmo, pa je ravnala pišmeuhovsko) in so nato nov pravilnik dobesedno SPACKALI, ne da bi imeli v mislih posledice za pasmo. V mislih so imeli le vprašanje ohranitve svojega statusa. Sicer pa klub bolj ali manj ignorira vse predloge, razen tistih, ki so jim po godu. Jaz osebno mislim, da je ob vseh kimavcih in ob kupljenih glasovih usoda pasme v riti, ker je to zadnje, kar bi klub sploh še zanimalo - važno je, da še naprej podpihujejo vprašanja ali je bokser delovna pasma ali ne in netijo spore, hkrati pa tiščijo glave v pesek. Ker so kakim petim ali šestim članom pomembne tekme v sledenju, je to sledenje ob soorganizaciji CACIB MARIBOR zdaj najpomembnejša aktivnost, ki jo klub premore. Pa naj se še kdo drug vpraša, koliko so sploh vredni rezultati teh silnih uspehov, s katerimi se hvalijo. Dokler bodo vse poteze vlekli tam v neki mali sobici, dokler bo prevladovala zavist, maščevalnost, hudobija in nesposobnost, dokler bodo prevladovali kriteriji divide et impera, dokler bodo ignorirali vse kar se dogaja po Evropi in v svetu in ne bodo o tem vsaj razmislili, dokler bodo prepisovali pravilnike za nemške ovčarje, rotvajlerje, dobermane, ne pa, da bi se spustili v proučitev veljavnih predpisov, ki za pasmo veljajo drugod po svetu in dokler bo osnovni moto delovanja kluba na prijazen način članom iz žepa potegniti čimveč evrov, bo k nadaljnjemu razvoju pasme ob obilici polen pod noge prispevala le peščica zagnancev, ki pa že zdavnaj niso več člani kluba. Ignoranca, distanciranje od problemov, nesteokovni odgovori na vprašanja ali pa preprosto neukrepanje (razen kakšne disciplinske) je vse, kar trenutno premorejo. Pa še največji hec - ko sem opazoval število prekrškarjev - kaj mislite, kdo je med vodilnimi po njihovem številu?
Logiran
klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #1318 : sobota, 22.02.2014 : 13:50:01 »

Razumem, da KLNB in njegovo vodstvo ne reagira na zapise na FB, so se pač odločili, da FACEBOOK ni ustrezen medij. Razumem tudi, da jim je odveč sodelovati na raznoraznih forumih, še zlasti, ker bi včasih morali odgovorjati tudi na kakšno vprašanje, ki ni čisto v skladu s POLITIKO DELOVANJA KLUBA, če takšna politika sploh obstaja (za politiko vzreje zanesljivo vem, da je ni).

Ne razumem in ne sprejemam pa, da klub NE ODGOVARJA in IGNORIRA vprašanja, ki jih ČLAN in zdaj tudi zaradi takega pišmevuhovstva že tudi BIVŠI ČLAN naslovi na URADNI NASLOV KLUBA.
V 8. členu statutu kluba je zapisano, da je DELO KLUBA JAVNO in da o svojem delu klub obvešča člane in širšo javnost preko sredstev javnega obveščanja, na sejah, z zapisniki, z uradno spletno stranjo preko elektronskega medija, z izdajo internega glasila kluba, z objavami v uradnem glasilu revije KZS Kinolog ter z drugimi obvestili. Za zagotovitev javnosti dela je odgovoren predsednik kluba¸
Pojdite na URADNO SPLETNO STRAN KLUBA. Za leto 2012 lahko preberete, da se je na petih sejah upravnega odbora na treh potrjevalo nove čane, na eni se je določal termin seje sklica skupščine, na eni pa so potrjevali sklepe skupščine. O FINANCAH NIČ, čeprav bi moral UO po statutu pripraviti predlog finančnega načrta in po njegovem sprejetju tudi skrbeti za njegovo uresničevanje.
Za leto 2013 NI NOBENEGA ZAPISNIKA sej UO, pa ne vem ali se UO sploh ni sestajal, ali pa se mu o svojih sklepih ni zdelo vredno obveščati članstva.
Tudi za leto 2010 in 2011 NI NOBENEGA ZAPISNIKA.
Zdaj bo nova skupščina. Poročila bodo sprejeta brez razprave, finančnega načrta ne bo, nadzorni odbor bo potrdil, da je bilo vse po predpisih in zakonito, izvoljeno bo novo vodstvo, agonija se bo nadaljevala, samovolja, maščevalnost, zahrbnost (kar me navsezadnje ne moti) tudi, "stroka"  in "strokovno"  delo pa na mojo veliko žalost tudi.

Pa še pismo z vprašanji na katerega klub urgenci nisem dobil odgovora:

Nov vzrejni pravilnik je pričel veljati 2.2.2012. To pomeni, da so bili po novem vzrejnem pravilniku organizirani vsaj štirje vzrejni pregledi (dva vzrejna pregleda v letu 2012 in dva v letu 2013).

NARAVNE ZASNOVE naj bi bile tiste, ki poleg izgleda POMEMBNO VPLIVAJO NA VZREJNO OCENO PSA in ga UVRŠČAJO V POSAMEZNI VZREJNI RAZRED.

V 18. členu VZREJNEGA PRAVILNIKA je zapisano, da se NARAVNE ZASNOVE ocenjujejo "na način, ki je opisan v PREIZKUSU ZNAČAJA ZA PASMO NB" in da je PRILOGA SESTAVNI DEL VZREJNEGA PRAVILNIKA. Tudi s tem ni nič narobe, vendar PRILOGE NI, ker NIKOLI NI BILA NAREJENA in je torej tudi DANES, 13, FEBRUARJA 2014 ŠE VEDNO NI, vse bolj se približuje tudi SPOMLADANSKI VZREJNI PREGLED, stara priloga, ki sega tja v leto 1995 pa je neuporabna saj jo je že zdavnaj povozil čas.

Ni mi torej jasno, KAKO so se lahko ocenjevale naravne zasnove in na podlagi česa se je samice in samce uvrščalo v določen vzrejni razred.

Prav tako me zanima KDO in na podlagi ČESA je določil, da se stroške bivanja na FH ATIBOX pokrije poleg ekipe tudi spremljevalcem in družinskim članom (take informacije krožijo, ne vem če so točne, krožile pa bodo dokler jih ne zanikate ali ne potrdite).

Lep pozdrav!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1319 : torek, 25.02.2014 : 21:37:16 »

Od predsednice KLNB Slovenije sem dobila odgovor glede v 18. členu Vzrejnega pravilnika za pasmo nemški bokser navedene priloge, imenovane 'Preizkus značaja za pasmo NB'. Za pojasnila sem se zahvalila, jih pa ne bom objavila, ker mi je očitano, da njihove odgovore uporabljam v komercialne namene na moji komercialni spletni strani in si z njimi ustvarjam zaslužek oziroma dobiček ter se predstavljam kot predstavnik javnosti, ki vabi s provokacijami javnost na svojo komercialno spletno stran.

Prepuščam objavljanje njihovih pojasnil KLNB Slovenije. Upam, da bodo to storili.

Torej, če kdo želi vedeti, kaj je s prilogo 'Preizkus značaja za pasmo NB' in kako se je v letih 2012 in 2013 na vzrejnih pregledih nemških bokserjev opravljal preizkus naravnih zasnov, naj se obrne na KLNB Slovenije, ali pa spremlja njihovo uradno spletno stran.

Po dodatna pojasnila se bom obrnila na organe, ki jih lahko dajo oz. priskrbijo.
Svoje prejšnje objave v zvezi s tem sem, v izogib nadaljnim očitkom o mojih slabih namenih, začasno arhivirala.
Logiran

Strani: 1 ... 83 84 85 86 87 [88] 89 90   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines