mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 16:37:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Pes mi je ušel-zanima me kako naprej?
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes mi je ušel-zanima me kako naprej?  (Prebrano 17744 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
koshi
novinec
*
Sporočil: 14


« : sreda, 04.03.2009 : 09:24:09 »

Imam sledečo težavo, ki se je pojavila šele sedaj. Imam nemškega ovčarja, čez dober mesec bo star 2 leti. Je sorazmerno vredu ubogljiv, razen prvih 5 minut ko ga spustim iz ograde. Takrat mora narediti tist svoj krog, ki ni daljši kot sto metrov, ves čas je v mojem vidnem polju! Po tem pride nazaj in ni problema z ubogljivostjo. Pride k tebi ko želiš. Je še precej igriv.
V soboto smo se odpravili na dopust, ati je še bil doma in spustil psa ven iz ograde. Teh svojih 5 minut je malo razširil in smo ga našli šele naslednji dan.
Vsak dan je vsaj 1 uro na prostem. Zanima me kako naprej? Kako preprečiti da bi se v prihodnje to še dogajalo?  Undecided

Hvaležen sem vam za vsak odgovor!!         Smiley       
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #1 : sreda, 04.03.2009 : 09:31:02 »

Preprosto ne spuščajte ga več, če je začel uhajati. Če še ni kastriran, pa ga tudi kastrirajte. S prvim ukrepom boste preprečili, da bi "zviznil", z drugim ukrepom pa ga boste najverjetneje umirili v tem smislu, da ga ne bo več vleklo "na svobodo". Pa še preprečili boste, da bi se v vaši okolici pojavljala legla nezaželjenih mladičev, ki bi jih vaš dečko uspel sproducirati med svojimi sprehodi na svobodi.

Res bodite pazljivi pri pasjih uhajanjih. Če med svojimi sprehodi povzroči prometno nesrečo, boste plačevali hude stroške (od škode na avtomobilih pa do "čustvenih bolečin").
Lp
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #2 : sreda, 04.03.2009 : 09:40:46 »

Sosedje so tudi spuščali NO-ja, in se je zgodilo najhujše  Cry Pes je končal pod gumami avtomobila, avto se je prevrnil v jarek, in ker je imel pes 50 kg, je ženski fino fino razbil avto. Plačali so njeno škodo, plačujejo pa tudi "čustveno" škodo, kot je napisala miskica pred mano. Ampak za njih to vse še ni dovolj. Imajo novega, ki ga ravno tako spuščajo, kot prejšnjega. _Kdaj bo ljudi izučilo ? Kaj bi se moralo zgoditi, da bi jih izučilo ? Mogoče bi moral biti v avtu udeležen kakšen otrok, ki bi se v prometni nesreči poškodoval... A bi vi to želeli ? Mislim da ne.

Zato, ne spuščajte ga več, če ga imate radi, ali pa premislite o ograji. A imate dovolj prostora, da mu okrog hiše zagradite ? Potem ga boste lahko spuščali, in se bo ravno tako zletal. Ali pa ga zapeljite v kakšen ograjen prostor (ponavadi ga ima kakšno kinološko društvo za svoje potrebe). V glavnem, ne spuščajte ga. Veste kaj vse lahko psa premami, ali goneča psička, ali srna, ali drug pes, ali ptič, ali maček, veliko je faktorjev.

Pa če še ni, ga kastrirajte. Da ne bo delal mešančkov naokoli, jih je že sedaj dovolj po zavetiščih in začasnih domovih.

Srečno!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : sreda, 04.03.2009 : 13:05:46 »

No lepo po vrsti.
- 1ura na dan "zunaj" je za NO veliko premalo. Še zlasti če "ne-zunaj" pomeni pesjak ali ketno.
- možnost, da bo pes naredil neumnost je največja takrat, ko je spočit in ima preveč nakopičene energije. Če ga kdaj ni varno spustiti, je to direkt iz pesjaka (ali ketne).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : sreda, 04.03.2009 : 13:16:36 »

- psu je treba najprej omogočiti, da se razgiba (če je vodnik dovolj spreten in pes dovolj vodljiv lahko tek ob kolesu ali z rolerji, sicer pa tek skupaj z vodnikom)
- psa je treba zaposliti - poslušnost, triki, kakšen pasji šport
- psa se lahko spusti šele, ko je že malce utrujen. Pa še to samo v primeru, če je odpoklic narejen in nikoli brez nadzora. Pri psu, ki je že ušel, je potrebno minimalno 2 meseca dela z dolgim jermenom in vrvico ki jo vleče za seboj, preden dobimo lep odpoklic. Če smo dosledni seveda.
- kastracija pomaga samo v toliko, da pes ne hodi več vasovat k gonečkam in manjša je možnost pretepov z drugimi samci.
- precej večja korist bo od dobre pasje šole in pridnega dela s psom doma.
Logiran
koshi
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #5 : sreda, 04.03.2009 : 13:20:01 »

Ni kastriran in ne vidim kakšne posebne potrebe po tem! Imamo ograjeno in to celih 250m2 tako da nekaj prostora ima. Nikoli ni zaprt v pesjaku! Blizu pa tudi ni nikakršne zelo prometne ceste!
Zanima me kako ga navaditi tako da je lahko zunaj pod nadzorom vendar ne ves čas na povodcu, ker se mi to zdi prevelika omejitev zanj!?
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #6 : sreda, 04.03.2009 : 13:24:27 »

Mislim, da si dobil nekaj zelo dobrih nasvetov, kako vaditi s psom. Sam od sebe se ne bo navadil, treba bo vložiti čas in trud v to.
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #7 : sreda, 04.03.2009 : 13:26:26 »

Dobra pasja sola bo resitev za vaju Wink
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #8 : sreda, 04.03.2009 : 14:10:33 »

Prav hecno je tole. Lanabela je napisala, kaj storiti. A za njo spet vprasanje, kako ga navadit na blizino.
Zakaj sprasevati, ce nasvetov ne preberes.
Tale Nemc je okusil svobodo in se kako si je to zapomnil. Jaz ne bi tvegala. Upam, da se odlocis za pravi pristop  Smiley
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 04.03.2009 : 14:19:57 »

Zanima me kako ga navaditi tako da je lahko zunaj pod nadzorom vendar ne ves čas na povodcu,...

S šolanjem!

... pod nadzorom vendar ne ves čas na povodcu, ker se mi to zdi prevelika omejitev zanj!?

Omejitev gibanja psa = nadzor nad psom.
Nadzor nad psom = zakonski predpis.
Povodec, ograja, šolanje,... = orodje za nadzor nad psom.
Izbira orodja je vaša stvar, predvsem pa odvisna od vaših sposobnostih, vašega znanja, vaše volje,...

2 leti starega psa je možno naučiti tega, je pa povezano s trdim delom in veliko truda in predvsem volje - iz vaše strani. Instant recepta ni, zato najbolje, da upoštevate dane nasvete ali se posvetujete z izkušenim inštruktorjem, če imate voljo in ste pripravljeni žrtvovati ogromno prostega časa.
Logiran

oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 04.03.2009 : 14:27:16 »

Ni kastriran in ne vidim kakšne posebne potrebe po tem!

ne bi bla rada preveč pametna, ker nimam izkušenj z nekastriranimi psi (oz. nesteriliziranimi psicami; tako eno kot drugo velja tudi za mačke), ampak če teoretično prevedem zadevo na človeško raven: po moje se žival, ki zaradi nekastracije ohrani spolni nagon, pa ga ne more/ne sme sprostit (=parit se, ane), ne počuti prav dobro, al kako? Huh

Če pa GA sprosti, torej če se pari, potem pa dela nezaželene mladičke, ki končajo tako ali drugače in torej s tvoje strani ne bi smela bit spregledana potreba po kastraciji. Mladičkov seveda ne prinese domov, glede na to, da je samec, pa kljub temu to NE bi smelo bit spregledano.
Logiran
sessa
rad pišem
****
Sporočil: 447


« Odgovor #11 : sreda, 04.03.2009 : 14:50:23 »

skogkatt je napisal-a edino pravilno!! Vse kaj pa bi pristavila pa se nanaša na stavek-ČE ste pripravljeni žrtvovati veliko časa. To ni več prosta izbira ampak nuja!!Kajti v nasprotnem sploh nimajo pravico do živali oz. si živali ne zaslužijo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : sreda, 04.03.2009 : 15:01:11 »

oaza - prevajanje na človeško raven je v tem primeru dokaj neprimerno.  Primerjanje z mačkami tudi. Pri samcih je nekako tako, da če ni v bližini gonečke, ni kakšne hude potrebe po sproščanju spolnega nagona (vsaj pri veliki večini pasjih samcev. Tiste redke izjeme z zelo močnim spolnim nagonom je pa res bolje kastrirati, če jih nimamo za vzrejo. Pa še tiste reveže, ki se jim gonečke non stop sprehajajo pred ograjo.)
Pri samicah, ki se še niso parile pa navadno sploh ni nobenega problema dokler jim samec ne zleze prav pod rep.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : sreda, 04.03.2009 : 15:32:01 »

V vsakem primeru ima lastnik tri možnosti:

- gre s psom v šolo, pridno dela in se drži zgoraj napisanih navodil - če bo zelo priden, bo imel lahko psa občasno spuščenega - pod kontrolo seveda.

- psa ima na povodcu ali za ograjo

-ne naredi nič, psa ne šola in ga nima privezanega, pes vse večkrat uide in nazadnje ga povozi avto, ustreli lovec ali jezen lastnik gonečke, se izgubi, se stepe in pristane na seznamu nevarnih psov...v najboljšem primeru pa lastnik plača mastno kazen za psa brez nadzora.

Pes ni samo za par minut izginil iz vidnega polja lastnika ampak se je potepel za ves dan (kar je že zaskrbljujoče)
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #14 : sreda, 04.03.2009 : 15:45:48 »

Vse kaj pa bi pristavila pa se nanaša na stavek-ČE ste pripravljeni žrtvovati veliko časa. To ni več prosta izbira ampak nuja!!Kajti v nasprotnem sploh nimajo pravico do živali oz. si živali ne zaslužijo.

sessa, se strinjam Smiley ampak žal je tale ČE dejansko odraz realnega stanja sram , s katerim se srečujem celo v pasji šoli. Res zanimivo, da se nekdo odloči za vpis v tečaj, ga plača, dobi navodila/ideje/rešitve za težave, ko je treba pa delati, pa ne najde časa (ali volje, saj nihče ni iskren s tem). Ko ga vprašaš, kako si je predstavljal "pasjo šolo" ti v bistvu ne ve povedati oz. ne prizna, da si ga je zmotno predstavljal, kot tečaj za uporabo nekega stroja (recimo kolesnega motorja). Je pač "In" rečt, da imaš psa in da pes hodi v šolo, a ne!?

Da ne omenim posebej nadarjene cvetke, katere na začetku prve ure predajo povodec inštruktorju in izjavijo "kdaj pridem ponj? čez 45 min ali 1 uro?"  Huh neveretno, ampak resnično Lips Sealed
Logiran

Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Pes mi je ušel-zanima me kako naprej?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines