mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:32:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes noče na sprehod  (Prebrano 27404 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #15 : četrtek, 05.03.2009 : 12:57:23 »

Na podlagi česa ste se pa za pasmo odločili?
Pa res ne zafrkavam, samo mi sploh ni jasno, zakaj bi se nekdo z (pre)malo časa, z malo dvorišča, z 8-letnim otrokom in brez izkušenj s psi, odločil za omenjeno pasmo.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #16 : četrtek, 05.03.2009 : 13:00:15 »

Tole s tako velikim psom ste ga kar dobro zakuhali...

Drugače pa, bo tkole treba, Tomaž...
Pes je načeloma lahko tudi v kurilnici, če ga tja odlagaš, ne da tam stanuje. Nekateri ljudje pač ne marajo imet živali v stanovanju in se da načeloma tudi z zunanjim bivanjem tako izpeljat, da je živali udobno. Pes noter pomeni res ogromno prilagajanja - vsak dan sesanje oz pomivanje tal, če nočeš živet v zverinjaku, zavarovanje psa, ko je sam (kletka - v vašem primeru veeeelika kletka), nekaj vonja po psu, občasno uničen kak predmet itd. Ampak se splača, ker ga tako bistveno bolj doživiš. In on tebe.

Da se pa tudi zunaj. Je pa to na drug način težje. Bit moraš ogromno zunaj, tudi pozimi, ob slabem vremenu. Pač sene boš 'pogovarjal' z njo mimgrede - medtem ko si boš kofe kuhal. To pomeni, da bo morala vsaka minuta namenjena psu biti zavestno odtrgana od drugih dejavnosti.

Predlagam ti, da zjutraj vstaneš uro prej, psa pelješ ven lulat, popokaš žogice in druge igračke in ji nameniš neko doživetje, nekaj, o čemer bo dopoldne lahko premišljevala. Potem zrihtaš familijo in tik preden odideš, ji odneseš še kako zabavo, da ji ne bo dolgčas - nekaj, kar bo dolgo žvečila, piskajočo plastično kuro itd.
Nabavi nekoga, ki bo preverjen in se zna ukvarjat s psom, ki ti jo bo med odsotnostjo enkrat malo spustil, sez njo poigral, jo stisnil k sebi. Dejansko je dojenček, ki očitno trpi zaradi ločitvene stiske, je nesigurna, ker je sama, manjka ji mamin kožuh, tvojega pa tudi ni blizu.

Dokler je majhna, bi popoldne ko ste doma (prva pot po prihodu bo k njej, pelji jo ven lulat, daj ji nekaj topline, pozornosti...), komot bila vsaj kako uro (pod nadzorom)z vami v stanovanju. Tako bo spoznala svoje krdelo, začela ga bo ceniti in imeti rada. Zdaj jo ven odpelje na pol neznan človek, ki mu še ne zaupa, zato se ne oddaljuje rada od njej edino znane stvari - kurilnice. Tiste par popoldanski uric ko bo z vami se ti bo zelo obrestovalo - tudi če bo kasneje več zunaj.
Pojdi čez vikend z njo na izlet, vzemite jo z družino s seboj, naj doživlja nekaj z vami, da vas bo vzela za svoje, vas povezala s pozitivnimi občutki. Vendar pa NE delaj z dvomesečnim psom 4kmtrskega pohoda naenkrat. To je bistveno preveč naenkrat - če nočeš imet kasneje problemov s sesutimi kolki, kar je pri velikih pasmah pogosta stvar.

Sprejeli ste veliko odločitev, kar nekoliko na vrat na nos, zdaj bo treba to pač odgovorno požret in za nekaj časa malo stisnit zobe, dojenček je dojenček, pa naj bo pasji ali človeški. Tudi kasneje bo s psom ogromno dela - pa ga naj ne bi jemal tako, bilo naj bi ti v razvedrilo in veselje... Včasih ura ruvanja s svojim kosmatincem odnese več kot spanec... Pa v šolo bo obvezno treba, da te izšolajo Wink

LP FŽ
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #17 : četrtek, 05.03.2009 : 13:11:37 »

Ujej, sem si šla pogledat na hitro za kakšnega psa gre. Res ste kot začetniki brez izkušenj - oprostite izrazu - brcnili v temo, ali pa si naložili velik izziv, kakor vzamete.
In ja, trenutno ti bolj potrebuješ šolo kot pes. Pes pa predvsem stik s krdelom (vami) in toplino in doslednost. Sedaj se začenjajo igralne urice za mladičke, kjer predvsem lastnikom mladičev tudi razložijo, kako in kaj s psom.
Za vse ostalo pa je FŽ napisala res super.
Logiran
urmil
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #18 : četrtek, 05.03.2009 : 13:16:26 »

Morda bi koristil obisk igralnih uric za pasje mladičke, ki jih organizirajo kinološka društva. Vsekakor pes potrebuje socializacijo in stik z drugimi kužki, kot tudi z ljudmi, da se navadi nanje in na čimveč novih situacij, v nasprotnem primeru bo celo življenje plašen in nekateri iz strahu tudi pokažejo zobe, potem pa ljudje rečejo: glej kako je hud! Pa v bistvu mnogi psi niso agresivni ampak jih je enostavno strah.

Zakaj pes ne bi mogel biti z vami v stanovanju? Vam smrdi? Je umazan? Tudi ljudje vedno ne dišimo in pridemo kdaj pa kdaj umazani domov, pa se umijemo. Ravno tako je treba poskrbeti za psa. Tako kot otroku umiješ roke po igri, psu obrišeš ali umiješ tačke.

Zakaj si ljudje nabavite pse, če jim potem ne morete vračati ljubezni v tolikšni meri, kot jo vaš pes izkazuje vam? Vdan vam je, žili si vaše bližine, strah ga je, ko je sam... morate biti z njim, ker ima samo vas. Zakaj mu torej ne bi omogočili vaša bližine, zakaj bo moral odraščati v kurilnici, če imate hišo, zakaj enostavno ne more biti skupaj z vami in hčerko, če si ga je želela. To verjetno veste, da is otroci marsikaj želijo, navdušenje pa hitro mine? Takšno vedenje ni sprejemljivo, če je v igri živo bitje.

Kuža je še majhen, lahko ga vzgojite v krasnega člana družine, prijatelja, sopotnika... Škoda je, da bi se kuža razvil v pač psa- s tem mislim neke vrste okras na vrtu, ki bi sameval dan za dnem...

Morda še niste odkrili vseh čarov sobivanja s psom, ker je pes v kurilnici, namesto da bi vam delal družbo v stanovanju. Ja, polulal bo preprogo, pa kaj, pokakal bo tapison, pa kaj, zgrizel vam bo copate, pa kaj,... ko ga boste opazovali ob raziskovanju, igri, ko ga boste naučili sesti, ga s priboljški vabili izpod postelje,boste pozabili vse vragolije, ki jih bo ušpičil in razblinili se bodo vsi zadržki, ki jih imate in zaradi katerih mora mala kosmata kepica, katere lastnik ste VI, sama čakati v kurilnici.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #19 : četrtek, 05.03.2009 : 13:17:12 »

Pasma je zahtevna in čaka vas veliko dela in ukvarjanja s psičko, da boste zadovoljni z njo in ona z vami. Zdaj, ko je mladič, mora čim več časa preživeti v vaši družbi, ne sme biti po cele dneve sama v kurilnici. Nič čudnega, da se boji oditi na sprehod, saj ne pozna sveta okrog sebe. Predstaviti ji ga morate vi, vsako najmanjšo podrobnost, druge ljudi, otroke, stare, mlade, moške, ženske, s klobukom, brki, dežnikom, brado, dojenčke etc. Spoznati mora tudi druge pse, živali itd. Čim prej se vpišite v tečaj male šole in se začnite aktivno ukvarjati z njo. Potrebovali boste tudi nasvet nekoga, ki ima izkušnje z ovčarskimi psi, da vam bo svetoval, kako jo zaposlit, da vas ne bo začela čuvat kot čredo ovc, ko bo odrasla, saj to zna biti zelo neprijetno.

Čaka vas veliko dela, ki pa bi vam moralo biti v veselje. Pasji mladič je kot otrok - učiti ga moraš, ga vzgajati, se ukvarjati z njim. Kot oče si verjetno predstavljaš, kaj nastane iz otroka, ki po cele dneve sam ždi v svoji sobi. Verjetno si želite prijetnega sobivanja in druženja s svojo psičko, ne pa nesocializirane, nezaupljive in prestrašene ogromne mrcine, ki bo strah in trepet sejala na vašem dvorišču tako med tujimi kot domačimi ljudmi.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #20 : četrtek, 05.03.2009 : 16:19:49 »

Še ena možnost je za pretehtat...
Ker pes še ni prav dolgo pri vas in če misliš, da ne boste zmogli tako kot je treba, pa če se ti je vzreditelj zdel na mestu... Morda ga pelješ nazaj? Sicer je pa vedno boljša prva zamera kot druga, boljše prva vdaja, kot potem vdat se čez leto ali dve ob nepremostljivih težavah in nesocializiranem psu, ki vam ne bi delal veselja, ampak bi bil samo huda obveza. Zdaj mirno najde nove lastnike z več časa, čez leta bo to drugače...
Mogoče se sliši radikalno, pa je vseeno za premislit?  Undecided
Logiran
TOMAZ9X
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #21 : petek, 06.03.2009 : 08:00:37 »

Zdravo!
Hvala vam za izčrpne komentarje.
Zakaj ta pasma? Pasma mi je bila predstavljena kot zelo krotka, družabna prijazna do otrok...
ZAkaj ga želim imeti zunaj? Ker je ovčar! Prihaja iz legla kjer njegovi starši opravljajo svojo osnovno funkcijo (čuvanje ovac...) in se mi zdi prav, da je tudi moja kužika zunaj in je čimveč povezana v naravo.
Zakaj kurilnica? Reditelj mi je rekel, da 2 meseca starega psa še ni za pustit zunaj. V roku enega meseca bo zunaj pripravljen pesjak 4 x 3 m z pasjo uto. Tu bo psička prebivala v času ko nas ne bo, ostali čas pa bo prosto letala po vrtu in se afnala z nami.
Tisto kar se napisal, da gre 3 x na dan lulat sicer drži ampak to ne pomeni, da nismo kar se da veliko z njo. Tako jaz kot žena in hčer. Psička je prav prijazna in se želi z nami veliko igrati...
Šola? Ja, takoj ko bo možno. Sem že iskal variante vendar se vse začno z 3 mesečnim psom in dalje. Želim, da je pes izšolan in ne neka neprilagojena zverina.
Morda res nisem najboljši skrbnik psa, vendar mislim, da bom še vedno dosti boljši kot mnogo tistih, ki psa priklenejo na verigo in mu 2 x na dan dajo nekaj jesti in to je to.
Zaradi vseh vaših komentarjev se mi je milo storilo in sem včeraj ob 12 uri zapustil službo in šel družbo delat psički. Sva šla malo ven, žal ni hotla na sprehod (le lulat in kakat), potem pa sva se šla prvič skopat. Šla sva pod tuš, je kar junaško prenesla, čeprav se je videlo, da je zelo prestrašena. Potem pa sva se 2 uri crkljala, da sem jo pomiril.
Še enkrat hvala za komentarje.
Trenutno pa potrebujem predvsem veliko začetniških nasvetov. Kako psičko pripraviti do tega, da bo lulala na časopis oz. na nekaj in vedno le tam. Seveda v času ko pač ne more ven.
lp
Tomaž
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #22 : petek, 06.03.2009 : 08:08:36 »

O, upam da so se te komentarji res dotaknili in da bo za pravilno socializacijo in vse ostalo res poskrbljeno. Najdi dobrega inštruktorja, ki dela brez prisile in ki ti bo znal svetovati, prav tako pa bi ti morali biti na razpolago za tvoja vprašanja tudi vzreditelji, kjer si psičko kupil.
Predvsem so lahko koristni v zvezi z nasveti, ki se vežejo na specifiko pasme.
Če si vzameš nekaj minut, pa boš prav na tem forumu našel ogromno nasvetov o negi in vzgoji psa, prav od začetka, ko pride v novi dom.Pojdi na začetno stran foruma in tam je veliko rubrik, ki ti bodo dale koristne nasvete za tvoja vprašanja...
Srečno!
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #23 : petek, 06.03.2009 : 09:16:18 »

TOMAZ9X, sem vesela, da so se te komentarji nekaterih mojpesnetovcev dotaknili na način, kot so se te. Jaz osebno sem tole temo spremljala, napisat ti pa nisem mogla kaj, ker...
* ker si jaz osebno ne predstavljam imet psa, ki ni v stanovanju in med tisoč drugimi lumparijami lepo pospravi solato, ki med pranjem pade na tla
* pa falot odpira vrata stranišča, ko greš na nekaj, na kar še cesar gre peš,
* pa poskrbi, da se zjutraj zbudiš z bolečinami v kolkih, ker je pač bolj zmrznjene sorte in ugotoviš, da si celo noč spal z nogami narazen, ker si je pesjanko naredil topel brlogec med tvojimi nogami
* ki ti skoči v naročje prec, ko prideš po štengah do njega in te prelupčka, da si ves moker,
* ki pride za tabo po strmih štengah gor na mansardo, ko skočiš za "5 minut" na računalnik, samo da sta v isti sobi,
* ki ........

Lepo se imejta, ti in tvoj pes, čimveč bodita skupaj, učita se, učita se in učita se (nikoli ne nehat - to naj bi blo tko nekak kot dihanje, v bistvu).
Srečno vsem skupaj še enkrat! Smiley
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #24 : petek, 06.03.2009 : 09:19:22 »

Tomaž, pozdravljen. Najprej naj ti kar lepo povem, da te je vzreditelj s tem opisom "malo nategnil". Oprosti izrazu, ampak tako je. Ker imaš net ti priporočam, da malo "poguglaš" in si čimveč prebereš o pasmi. Ovčar iz legla, kjer starši opravljajo svojo osnovno funkcijo... Ni ovčar, je pastirski pes in že tu je velika razlika. In še večji problem, ker te funkcije pri tebi psička ne opravlja. Namesto pašnikov in ovc je v kurilnici, ima izhode, ki so ji (zaenkrat) neprijetni in zelo malo družbe, ker ste prezaposleni z vsem ostalim. Poglej iz druge strani - pes kot krdelna žival, omenjaš pašo, se pravi xy število živali, je zdaj SAM! To boste morali nekako porihtati - z več druženja in ukvarjanja s psom, seveda.

Pesjak je OK, a zavedaj se, da je OK samo za čas, ko nikogar ni doma. Ko ste doma, naj bo psička čimveč z vami. Tudi, ko sicer nimate časa (kuhate kosilo, pospravljate, gledate TV ipd.) - imejte jo ob sebi, pa tudi, če leži namesto tepiha pod mizo. Važna je tudi samo bližina.

Ne, trenutno, kot sam ugotavljaš, res nisi najboljši skrbnik psa, vendar tudi jaz mislim, da boš postal dober skrbnik, v kolikor se boš malo prilagodil in začel s psičko delati. Lepo je, da si se obrnil na forum in verjemi mi, da sodeluje ogromno ljudi, ki ti lahko pomagajo z nasveti - delo pa boš moral opraviti ti. Bo morda malo težko, a na koncu se bo izplačalo, boš videl.

Zaenkrat bi ti svetovala, da psičke niti ne siliš na neke daljše sprehode. Igraj se z njo na vrtu, zabavajta se. Ko te bo sprejela za svojega, pojdita malo dlje od domačega vrta, pa čeprav le nekaj metrov. Saj bo, počasi.

Glede papirja ti ga odsvetujem, samo to je le moje mnenje. Čas, ki ga boš namenil navajanju na lulanje na papir je enak, kot ga bi namenil navajanju na lulanje zunaj. In ko se bo naučila lulat na papir, boš rabil še enkrat toliko časa, da jo boš odvajal tega in učil lulat zunaj. Jaz tu ne vidim logike, še manj jo po mojem mnenju vidi pes, ki ga najprej učiš nečesa, potem pa je to prepovedano in ga učiš nekaj novega. Izguba časa po mojem mnenju.

No, to je zaenkrat to, bila sem malo dolga, upam, da sem kaj pomagala. Lepo se imejte, vikend je pred vrati, torej si vzemite čas za dvoje. Čas za psičko in čas za družinski sestanek, kjer se boste dogovorili o skrbi, urnikih, obveznostih itd. Pa začnite s ponedeljkom na novo, saj se vse da, če hočemo in se vsaj malo potrudimo.

Lep vikend!
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #25 : petek, 06.03.2009 : 09:21:03 »

Šola? Ja, takoj ko bo možno. Sem že iskal variante vendar se vse začno z 3 mesečnim psom in dalje. Želim, da je pes izšolan in ne neka neprilagojena zverina.

Spomladanski tečaji so se ravno začeli in ti vseeno priporočam, da se že vključiš, čim bo pes cepljen! Do takrat pa že lahko sodeluješ brez psa. Do jeseni je še dolga, čisto preveč možnosti kaj zafrkniti, škoda bi bilo to pomembno obdobje zamuditi.
Logiran

alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #26 : petek, 06.03.2009 : 09:24:59 »

Tomaž iz kje pa si?
Logiran
sabrina
rad pišem
****
Sporočil: 290


« Odgovor #27 : petek, 06.03.2009 : 11:47:43 »

TOMAZ9X, sem vesela, da so se te komentarji nekaterih mojpesnetovcev dotaknili na način, kot so se te. Jaz osebno sem tole temo spremljala, napisat ti pa nisem mogla kaj, ker...
* ker si jaz osebno ne predstavljam imet psa, ki ni v stanovanju in med tisoč drugimi lumparijami lepo pospravi solato, ki med pranjem pade na tla
* pa falot odpira vrata stranišča, ko greš na nekaj, na kar še cesar gre peš,
* pa poskrbi, da se zjutraj zbudiš z bolečinami v kolkih, ker je pač bolj zmrznjene sorte in ugotoviš, da si celo noč spal z nogami narazen, ker si je pesjanko naredil topel brlogec med tvojimi nogami
* ki ti skoči v naročje prec, ko prideš po štengah do njega in te prelupčka, da si ves moker,
* ki pride za tabo po strmih štengah gor na mansardo, ko skočiš za "5 minut" na računalnik, samo da sta v isti sobi,
* ki ........

Lepo se imejta, ti in tvoj pes, čimveč bodita skupaj, učita se, učita se in učita se (nikoli ne nehat - to naj bi blo tko nekak kot dihanje, v bistvu).
Srečno vsem skupaj še enkrat! Smiley

Pod to se pa tud jaz podpisem. Tocno tako je. Ceprav sem na zacetku, ko smo nasli ga  in prinesli mislila drugace. revez je spal na hodniku sam, sama nisem vedela kako in kaj in danes je tako kot si napisala ti Oaza. Rabila sem tocno dva dni da sem se zacela sprasevat.. ma zakaj mi psa nismo imeli ze prej. Tomaz le pogumno.
Logiran
TOMAZ9X
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #28 : petek, 06.03.2009 : 12:57:38 »

Sem iz Novega mesta!
Hvala vsem za vzpodbude, graje...
Se bomo skupaj z družino potrudili, malo pa bo potrebno tudi kompromisov.
Obeta se lep sončen vikend preživite ga lepo!
Tomaž
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #29 : petek, 06.03.2009 : 13:01:00 »

Hehe, še eden iz NM  Wink srečno pri vzgoji  Smiley
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pes noče na sprehod
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines