mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 10:35:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave pri življenju s psom
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Težave pri življenju s psom  (Prebrano 31225 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« : sobota, 04.04.2009 : 00:11:49 »

Pozdravljeni!

Naj vam predstavim situacijo z mojim psom. Upam, da bom dobil kakšne nasvete, saj bi mi zelo prav prišli. Imam torej 3 leta starega nemškega ovčarja. Ko je zapustil mamino varstvo po prvih mesecih, je prišel k nam. Dejansko smo ga torej kupili kot še mladička. Že kot mladič je zelo zelo rad vlekel povodec pri sprehodu. Nato je obiskoval šolo, kjer se je naučil osnovnih tehnik, vendar jih je bolj uproabljaš v šoli, kot v vsakdanjem življenju. Sprehodi so tako vedno bili trdoživi. Kar naenkrat je name začel renčati na dvorišču. Ni mi dovolil približati se njegovi utici. Postajalo je čedalje bolj zaskrbljujoče, saj tudi danes renči na dvorišču name, četudi se z njim ne ukvarjam! V vsakem koraku vidi v meni nevarnost, je ves čas na preži in se ob meni velikokrat (na dvorišču) ne sprosti. Ko sva zunaj na sprehodu, je drugače. Tudi ko ve, da se odpravljava ven, spremeni svoje razpoloženje doma in se vede zelo veselo. Torej sem ga verjetno uštel pri vzgoji. Sem mogoče hotel biti preveč avtoritativni in sem uporabil napačne metode ali pa preveč popustljiv. Ali pa preprosto me ne mara! Ne vem sicer zakaj, saj sem edini pri hiši, ki ga peljem na sprehode. Ko me potrebuje, se vede normalno, ko pa prideva nazaj domov, je spet vse enako. Sprehodi so tako zame postali že nekakšna nadloga, saj čutim, da me nekako nima preveč rad in težko ga umirim pri navadni hoji. To, da je zelo energičen na sprehodu, še prenesem.. ostalo pa me zelo skrbi.
Ima kdo kakšen posoben problem? Kaj mi svetujete?

Najlepša hvala!
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #1 : sobota, 04.04.2009 : 06:40:36 »

Ojej, vidva sta pa res v težavah in sem čisto prepričana, da rabita temeljito strokovno pomoč. ****
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 04.04.2009 : 22:27:32 »

Hvala za info. A je mogoče tud kaj krivo, da ni kastriran in še ''devičnik'' ?
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #3 : sobota, 04.04.2009 : 22:47:56 »

Ne bi rekla, da bi s kastracijo ali parjenjem karkoli rešila Smiley  Verjetno kar prav domnevaš, da se vama je zgodilo nekaj kratkih stikov in napak v vzgoji. Niti ne bi rekla, da te ne mara, verjetno pa čisto po pasji pameti izkorišča tvojo negotovost in zaskrbljenost Cool

Prepričana sem, da lahko rešita vajine težave, le pomoč potrebujeta, kot sem že prej napisala in kar pohiti!
Logiran
tarcika
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 05.04.2009 : 03:19:51 »

Mislim, da to ni primer le za svetovalca za vedenje živali.

Gre čisto preprosto za skupek domače vzgoje, odnosa do psa, kako ste se vi obnesli kot vodnik psa v šoli.
V času sprehoda se vas veseli, ker je sprehod za njega nagrada.
Obrnila bi se na vsako boljšo pasjo šolo, kjer učijo po primernih metodah, na njihovega izkušenega inštruktorja.
Nemški ovčarji so znani po pretiranem čuvanju, pa naj bo to karkoli že. Velikokrat postane to neprijetno za lastnika. Ne gre za to, da vas pes ne mara. Verjetno ste oseba, ki jo ima najraje. Samo na žalost je on sedaj prepričan, da je pri določenih stvareh nesporno tisti, ki odloča, kdo se bo približal uti.

Mlad pes, kot je on, potrebuje veliko fizičnih aktivnosti, neko delo (naj bo to kak pasji šport ali tekmovanja) in ves čas tudi zaposlitev za možgane. pri delu (poslušnost, agility, frizbi, metanje žogic), se pes nauči, da VSE nagrade in hrana prihaja le od vas in verjemite, da gredo taki psi po aktivnem dnevu doma le še spat in nimajo časa razmišljati o tem, da bi kaj čuvali.
Glede na opis, bi rekla, da ste se z njim premalo ukvarjali oziroma zaposlili njegove možgane. pri nobenem mladem, zdravem psu ni dovolj, da ga na sprehodu na vrvici peljemo poleg . To ga seveda dolgočasi in počasi pridemo do vlečenja, on je seveda močan, vi mu sledite in mu s tem še potrjujete, da je vlečenje OK. če imate le možnost, ga znorite po kakih gozdnih poteh, kjer bo lahko odpet in se bo zdivjal ali pa bo vsaj na zelo dolgi vrvici lahko (če je res neubogljiv in bi bil lahko nevaren za divjad).

Ne bi bilo slabo, če bi šli z njim res do dobre pasje šole in se vpisali v kak tečaj. Niti ni nujno, da greste na izpit, ampak v šoli vas naj naučijo kako psa motivirati, kako ga pripraviti do igre, kako nagrajevati - preko tega se bo naučil, da ste vi tisti, od katerega dobi potrditev in nagrade. Tako mu niti na misel več ne bo prišlo, da bi potem na vas renčal. Na ta način se pri psih vzpostavi hierarhija, če hočete: povemo mu, da dobi vse, samo narediti mora točno tisto, kar MI hočemo. Recimo veliko psov, ki se uči s klikerjem, dobi velik delež dnevnega obroka ob delu - torej eno vedenje, en briket. verjetno on sicer poje veliko brikekov na dan:) Ampak poglejte s te plati. Kaj bi se zgodilo, če bi dobil vse briketke le, ko bi naredil neko vedenje, recimo sedi, prostor, položaj poleg, dvigni tačkov zrak, stopi nazaj (seznam trikcov je neskončen) in to seveda po enega, iz vaše roke? Pa recimo vrgli bi briket, vsakič ko bi šli mimo pesjaka? Koliko časa bi še renčal na vas? Bo kmalu ugotovil, da se mu ne splača. Kmalu se bo celo začel neskončno veseliti vsakega vašega mimohoda. Psi so zelo praktični in počnejo le tisto, kar se jim splača. Mi smo seveda pametnejši in moramo jih prepričati, da se jim splača predvsem tisto, kar MI hočemo.

Jaz recimo svojega psa čisto vsak dan šolam, če temu lahko tako rečem. Vsak dan dolgi sprehodi (neprivezana, v gozdu), vmes metanje palic, pa kako minutko povadimo poleg, doma pa po par minut učenja novih trikcov, poliranje starih. In veliko veliko igranja na način, ki je njej najljubši (kjer do onemoglosti lahko renči, ampak renči v igri, na igračo v gobcu). Ko končamo, gre samo še spat. Nima časa, da bi še o čuvanju ležišča razmišljala.

No, ker ne poznam situacije, je seveda najprej pomembno, da se pogovorite s kakim res dobrim inštruktorjem za šolanje, ki dobro pozna vedenjske težave.



Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 05.04.2009 : 12:37:21 »

Se strinjam in največjo krivdo pripisujem sebi. V bistvu je težava, ker sem edini, ki ga peljem na sprehode in potrebujem veliko časa, da ga lahko odpeljem nekam, kjer ga lahko spustim s povodca. To poskušam storiti na vsakem sprehodu.. blizu je stadion in tam se znori z žogico. In tudi če pride utrujen domov, prvo kar naredi je to, da gre do svojih briketov in jih je, pri tem pa je na preži, da se jaz ne približćam. Ko grem v garažo odložit povodec, pride za mano in zarenči name. Kot da išče probleme, četudi ga ne bi niti pogledal. Skratka zdi se mi, da hoče izzvat težave.
Še ena moteča zadeva je. Ko mu mečem žogico in gre po njo, je potem ne spusti. Moram ga prisilit, da mi jo spusti in mu jo ponovno vržem. A mi kdo zna svetovat, kako ga navadim, da mi žogico vsakič sam spusti? Ker ko ga moram prisliti, mu več to ni všeč pomoje in tudi tu izgubljava motive lepega odnosa.
Tudi ko hodiva, ve, da ne dovolim tega, da zelo vleče in mu dam to vedet. Za nekaj časa se lahko umiri, jutri, na naslednjem sprehodu, pa bo spet enako.
Ampak ja.. definitivno mislim, da je premalo zunaj in bom poskusil najti čimveč časa.
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #6 : nedelja, 05.04.2009 : 12:40:40 »

Mogoče vpliva na to kaj tudi, ker je redkokdaj v hiši noter in zelo pogosto ga ''odženejo'' ven in je tako največ časa na dvorišču..?
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #7 : nedelja, 05.04.2009 : 12:49:15 »

Kdo pa ga odžene ven?
Bojancek, a ti nimaš vpliva na to, a je pes lahko notri? Mislim - ne morem vedeti ali si odrasla oseba, ali mlajši?
Je pa res kar težko tole brat, da pes renči nate in pravzaprav izziva prepir....
Najprej potrebuješ verjetno posvet z enim pasjim strokovnjakom ti, da ti pokaže prave tehnike vzpostavljanja avtoritete.
Ne gre mogoče toliko za to, da je pes premalo zunaj, kot za to, da v tebi ne vidi vodje, se mi zdi Undecided
Srečno....
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #8 : nedelja, 05.04.2009 : 13:47:40 »

Sploh nima veze ali je pes notri ali zunaj. A hočete, da tudi notri renči nanj? Tukaj je totalno zatajila vzgoja ali pač vajin odnos. Pes komandira, ti si njegov podložnik. Obvezno v pasjo šolo in ne samo v skupino, ampak večinoma privat ure. Doma delat vaje poslušnosti, ko mu neseš hrano zahtevaj da se usede, ko ga pelješ ven naj se prej usede ali uleže. Zunaj ga NE spuščaj, ker če se kaj zgodi ne boš mogel pomagat in boš kvečjemu pokasiral kak ugriz za "nagrado". Skozi vrata moraš ti prvi. Skozi vsako ožino prvi. Vedno moraš biti na višjem mestu kot ti. ČE se hoče pobožat naj nekaj naredi najprej in tako naprej. Ne približuj se utim, če nimaš namen se s psom igrat ali hranit. Če greš mimo renčanje ignoriraj.
Ko mu neseš hrano pojdi direktno zraven, ko bo prišel ven, da bi dobil hrano, naj jo dobi samo če se usede in počaka, da mu nasuješ ali pa mu daj po koščkih, vsakič naj naredi nekaj drugega... Situacij je ogromno...

Če te vleče se ustavi ali pa zamenjaj smer. Ko popusti povodec ga nagradi s hrano.

Zaenkrat ga ne božaj po glavi in če boš kje prebral, da se psa, ko zarenči nate da na hrbet, tega ne naredi, ker boš zelo verjetno pokasiral ugriz. To ni tvoja rešitev...

Čimpraj do inštruktorja, ki ne bo delal na silo in pri katerem boš dobil dober občutek.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #9 : nedelja, 05.04.2009 : 14:35:42 »

Zgoraj navedena svetovalka za vedenje živali je tudi izkušena inštruktorica in nemške ovčarje dobro pozna.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 05.04.2009 : 14:43:21 »

Skozi vsako ožino prvi. Vedno moraš biti na višjem mestu kot ON. Če se hoče pobožat naj nekaj naredi najprej in tako naprej.
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #11 : nedelja, 05.04.2009 : 15:01:33 »

Zgoraj navedena svetovalka za vedenje živali je tudi izkušena inštruktorica in nemške ovčarje dobro pozna.

Ja, prav zato sem jo predlagala Wink
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 05.04.2009 : 23:57:48 »

pri nobenem mladem, zdravem psu ni dovolj, da ga na sprehodu na vrvici peljemo poleg . To ga seveda dolgočasi in počasi pridemo do vlečenja, on je seveda močan, vi mu sledite in mu s tem še potrjujete, da je vlečenje OK. če imate le možnost, ga znorite po kakih gozdnih poteh, kjer bo lahko odpet in se bo zdivjal ali pa bo vsaj na zelo dolgi vrvici lahko (če je res neubogljiv in bi bil lahko nevaren za divjad).

Zelo težko je opisati celotno situacijo tukaj. Uporabljal sem ze nekaj tehnik, ki ste mi jih navedli, ampak ne vem.. verjetno primanjkuje v meni vztrajnosti, saj me vso to odbijanje z njegove strani malo prizadene in oddalji, kar ni v redu. In to ko vleče na sprehodih.. spomnim se prvih sprehodov in je za svojo starost ze takrat zelo vlekel. Mislim, da ima to prirojeno in se zaveda, da ne sme, le ne da se mu upoštevat tega. To pa je lahko posledica mnogih dejavnikov.
In ja.. je težko brat, ko napišem, da pess izziva.. ampak žal tako je tukaj. Še en primer: hodim v hiši in včasih, ko se približam vratom, pred katerimi sedi, zarenči ko začuti mojo bližino.
Kocka - sem v 20. letu starosti in doma ne morem komandirat, če bo noter. V meni ne vidi vodje ja.. ampak tudi v mami ne vidi vodje, pa je zelo zelo vesel vsakega njenega prihoda. Pa ga mislim da najbolj ''meče'' iz hiše, lahko se približa uti in hrani. Ne renči nanjo. V očetu pa vidi komando. Ne vem.. mene je verjetno hotel obrniti, ampak jaz se nisem dal. In lahko trdim, da nisem v podrejenem položaju, le napačne metode sem verjetno ubiral.
Skratka, povem vam le, da zelo spreminja svoje obnašanje pes in je zelo čuden.. čeprav ga imam zelo rad Smiley Ampak obnaša se zelo nenavadno. Včasih sem prav zmeden in ne vem kaj hoče in čuti do mene. Je pa zelo prijazen pes.. Se priporočam za kakšen sprehod, če je kdo iz Maribora Smiley

Logiran
BELA Tisa
rad pišem
****
Sporočil: 358


« Odgovor #13 : ponedeljek, 06.04.2009 : 07:31:02 »

Bojanček, predvsem ne obupat!
Sama se trenutno "borim" s 6 letnim NO, kjer vzgoje skoraj ni bilo. Na kratko bi ga lahko opisala: enkrat angel - drugič hudič! V mojem primeru psa vodiva na sprehod dve osebi ( popolnoma različna pristopa pri vzgoji!) in zato je prevzgoja zato še toliko bolj težavna, ker vsak napredek, ki ga jaz dosežem, na sprehodu z lastnikom zvodeni. Ampak napredujemo korak po koraku, s pomočjo prave pasje šole.
Mogoče bo tebi lažje, ker si edini vodnik.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #14 : ponedeljek, 06.04.2009 : 08:53:26 »

Bojancek, mogoče sem udarila čisto mimo, samo kot ideja...
Kaj pa če pes celo familijo vodi za nos in si je v svoji glavi utrdil položaj, kjer je on pred tvojo mamo in očetom. Če je z njima pometel in ga 'ubogata', potem ostaneš samo še ti, ki ogrožaš njegov prestol. Delno si to očitno dopustil, dal si mu  idejo, da se da vzpenjati po lestvici nad tebe, hkrati pa se mu ne daš do konca in zdaj vidi, da si malo trd oreh in te bo treba še nekoliko ustrahovat. Na sprehodu nista na njegovem teritoriju in ga ogrožaš malo manj...

Jaz bi najprej poskusila s pozitivno motivacijo, da bo malo pozabil na vse skupaj. Bodi ti tisti, ki te je vredno ves čas imet v bližini, ker imaš dišeče žepe polne dobrih reči, v roki igrače ali kaj drugega, kar mu je zelo zanimivo. Ne ga podkupovat z njimi, da ne renči, ampak jih samo imej, pa naj se on potrudi do tebe, ker 'se splača'. Naj mu bo prva ideja, ko te zagleda 'o, spet prihaja nekaj dobrega!' in ne 'huh, spet prihaja tist, ki ga moram uštimat in vzgajat'. Situacijam, ki izzovejo renčanje se skušaj v tem času izogibat, hkrati pa počasi uvajaj, da se je treba za tvoje polne žepe malo potrudit. Sedi, glas,karkoli, kar zna... In potem naj se za priboljške trudi vedno bolj (fajn je pred jedjo, ko je recimo lačen in motiviran).Pa zraven ogromno pohvale, seveda. Naj mu postane veselje delat s tabo, ker 'se splača'.

Metanje njega iz prestola bo tako bolj postopno, pa še mislil bo, da je v njegovo korist. Pes vodji rad ustreže in to naj bi bil cilj... Jaz ne bi nič na hitro in na silo, ker sta očitno v ta pravi konfliktni situaciji in tu je v direktni konfrontaciji res težko zmagat, sploh ker te po telesni moči 'nadmudri' kakorkoli obrneš.

Tole je samo razmišljanje ene popolne amaterke...
Drugače pa - če  ne vidiš izhoda in se ne bo obračalo na bolje, pejdi k stručkotu, ker tole na dolgi rok ne bo preveč dobro...
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave pri življenju s psom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines