mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 14:02:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave pri življenju s psom
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Težave pri življenju s psom  (Prebrano 31255 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #30 : ponedeljek, 06.04.2009 : 16:48:08 »

Lanabela, fajn slišat, sploh ker sem v življenju vzgojila enega samega psa, ki si nikdar ni upal(a) povzpet nad mene. Poskušala pa seveda je.
Še največja moja napaka je bilo poslušanje 'stručkotov' o tresenju mladiča, ko zarenči pri hrani. Če bi poslušala sebe, tega ne bi naredila nikdar. Pa ne zato, ker sem apriori proti, ampak ker karakter psice absolutno ni bil primeren temu načinu. Stresla sem le enkrat - posledica - večtedensko sedenje pri skledi in odpravljanje strahu pred pritaknit se hrane. Potem smo se naučili jesti na povelje (verjetno izgledaš malo nor, če moraš svojemu RW rečt 'paaapej, paaaapej', vsakič ko dobi hrano?).

Bojanček, saj boš poročal o pozitivnih spremembah, kaj?
Zna bit spodbudno za vse, ki prehitro obupajo nad psom (in s tem v bistvu nad sabo), ko se vidi, kaj lahko čisti amater z malce strokovne pomoči naredi iz svojega prej nemogočega psa. Se splača potrudit  Tongue
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #31 : ponedeljek, 06.04.2009 : 18:36:04 »

Najlepša hvala za vse odgovore, nasvete, predloge in ostale informacije. Sva ravnokar bila zunaj na daljšem sprehodu in uporabil sem nekatere predlagane metode. Torej, preden sem mu nekaj ponudil, je moral zame nekaj naredit. Ko sva prišla domov, sem ignoriral njegove poglede in se odpravil v hišo. Ni zarenčal. Ko pa sem mu nasipal brikete v posodo in mu jih hotel položiti na tla, je močno začel renčati. Res ne vem kaj naj naredim v takšnih trenutkih. Ali naj ignoriram (to mi daje občutek podrejenosti) ali pa ga preprosto vdarim. Res ne vem, kako ubrati pravilno pot.
V soboto po predolgem času začenjava spet hoditi v šolo.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #32 : ponedeljek, 06.04.2009 : 18:57:38 »

Če se boš poslužil sile bo še slabše in pot do ponovnega zbližanja še daljša. Res se posvetuj s strokovnjakinjo, ki ti jo svetujejo , čimprej. Jaz bi na tvojem mestu takoj poklicala in prosila za nasvet glede renčanja pri hranjenju, ter se zmenila za v naprej. Če ga ignoriraš to ne pomeni, da se mu podrejaš, nasprotno.
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #33 : ponedeljek, 06.04.2009 : 19:46:41 »

Bojanček, jaz bi takole naredila... drži skledo s hrano v roki (nekje v taki višini kot neseš krožnik) in mu reči sedi. Ko sede mu postavi skledo s hrano na tla. Če zaranči, mu je ne postavi na tla... zravnaj se s skledo v roki in mu reči ne. Sekundo počakaj in mu spet reči naj sede. Ko sede, mu spet ponudi skledo in če zarenči se spet vzravnaj s skledo v roki in mu glasno reči ne. Odkorakaj proč (s skledo vred). Čez nekaj minut se vrni z briketi v žepu. Reči mu naj sede in mu ponudi briket iz roke (ampak šele ko sede) in ga pohvali. Medtem ko sedi mu dajaj briket po briket in ga hvali (npr. priden, sedi...). Potem pojdi proč in se vrni s skledo briketov. Vajo ponovi od začetka.

NIKOLI, ampak res nikoli ga ne tepi pri hranjenju! (Kar pa ne pomeni, da ga drugače lahko Wink )
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #34 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:05:18 »

Patapižu, nekaj takega sem nameraval izvesti ja. Ampak to renčanje je preveč močno, da bi se lahko umiril, če sem ob njem. Renčanje traja evs čas, dokler ne odidem. Sem držal posodo in mu rekel naj sede. Ampak je renčal in renčal. Priznam, da sem se raje umaknil, ker je to sila neprijetno. Imam negativne izkušnje (majhen ugriz).
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #35 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:05:45 »

Patapižu, jaz ga ne bi upala dražit s celo skledo, ker jo očitno ljubosumno čuva. Kaj če skoči vanj? Potem sta prestopila mejo, ki je res res zoprna...

A uboga, če mu daš prostor ali sedi in tam ostane tudi če se oddaljiš?
- Jaz bi mu dala 'sedi' nekje sredi dvorišča (sklede ni), potem bi se postavila par metrov stran od njega, ga poklicala in pohvalila z enim briketom, ki jih sicer večerja. To ponoviš parkrat, predvidevam, da bo delal, ker bo lakota dodatna motivacija.
- Nato (drugi korak) mu spet daš sedi, se oddaljiš še malo bolj - ko pride do tebe, mu za nagrado daš en briketek v njegovo skledo (ki jo imaš prej skrito jo za hrbtom ali podobno). Ponoviš še ene parkrat, potem mu skledo kot ponavadi napolniš z briketi, ga pokličeš, ti pa se odstraniš, da ne boš izzival konflikta. Naj je drugje kot ponavadi, lahko sredi vrta (lahko tudi iz druge sklede kot ponavadi), predvsem pa nekje, kjer ni tako siguren, kot v svojem pesjaku, ker v njegovi glavi verjetno pred teboj varuje cel jedilni okoliš.

Če bo v drugem koraku (ob skledi) renčal, bi mu jaz par dni cel obrok zdajala iz roke, kot pohvalo za izvedbo neke vaje. Narediš pa razumno ponovitev števila vaj (recimo razparceliraš obrok na 15 delov), da ne bosta ravno vsakega briketa posebej jedla, ker bo izgubil potrpljenje.

Cilj je, da se mu pokaže, da se te splača ubogat. Hrana je, če si ti - car in vladar - zadovoljen, če nisi, je pač ni.
Preveč trd in neusmiljen na začetku seveda ne bit, vse skupaj naj bo igra, brez vsake napetosti, da ne boš nove konfliktne situacije povzročil.

Se pa strinjam z Liso, strokovni nasvet čimprej...
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #36 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:06:32 »

Malo prej je prišel na teraso z žogo in hotel, da mu jo trgam iz ust (igra). Vidite, kako se spreminja. Res ne razumem kako naj ravnam.. bom se posvetoval.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #37 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:08:51 »

Ignoriraj, nujno. Igro moraš vedno začet (in končat) ti, on ne sme biti tisti, mki odloča, kdaj se bosta igrala in kdaj te ima dosti, pa te pošlje nazaj v hišo.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #38 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:14:28 »

Sem pozabila dokončat...
če ti rata, da poje posamezen briketek iz sklede ne da se oglasi, daj v posodo postopoma več in več briketov.
Na koncu mora bit tako, da lahko stojiš zraven (morno, brez nenadnih gibov) medtem ko je. Počasi vključi gibe, se popraskaj po glavi, dvigni nogo (pazi da te ne vidijo sosedje, ker bodo ob tehle obredih itak rešilca klicali Wink ) Potem mu kot nagrado za izvršeno vajo daš briketek iz roke tako, da roka počiva v skledi. Nadaljuj počasi, na koncu mora bit tako, da ti lahko malo mešaš po skledi, pa ga to ne bo živciralo.
Sicer nisem prepričana, da bosta prišla čisto do konca, ampak če vsaj nekam prideta (recimo, da si lahko vsaj zraven brez strahu), bo že nekaj...
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #39 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:17:38 »

Pripraviti ga moram do tega, da bo res lačen. Morda mu zjutraj ne dam obroka, pa mu šele popoldne nasipam. Bo bolj lačen.
Najlepša hvala Wink
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #40 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:24:50 »

Župca, ni bilo mišljeno kot draženje... skleda sama ne prileti po luftu, ne Wink.
Logiran
Bojancek
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:29:46 »

Vixen, se strinjam. Tudi ko se pride pomulit k balkonskim vratom moje sobe, ga ne spustim noter, ampak takrat, ko bom jaz hotel.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #42 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:33:44 »

Bojanček, jaz bi takole naredila... drži skledo s hrano v roki (nekje v taki višini kot neseš krožnik) in mu reči sedi. Ko sede mu postavi skledo s hrano na tla. Če zaranči, mu je ne postavi na tla... zravnaj se s skledo v roki in mu reči ne. Sekundo počakaj in mu spet reči naj sede. Ko sede, mu spet ponudi skledo in če zarenči, se spet vzravnaj s skledo v roki in mu glasno reči ne. Odkorakaj proč (s skledo vred). Čez nekaj minut se vrni z briketi v žepu. Reči mu, naj sede in mu ponudi briket iz roke (ampak šele ko sede) in ga pohvali. Medtem ko sedi mu dajaj briket po briket in ga hvali (npr. priden, sedi...). Potem pojdi proč in se vrni s skledo briketov. Vajo ponovi od začetka.

NIKOLI, ampak res nikoli ga ne tepi pri hranjenju! (Kar pa ne pomeni, da ga drugače lahko Wink )

Patapižu, saj nisem mislila tako...
Draženje je zanj lahko že samo dejstvo, da Bojanček drži njegovo skledo na njegovem teritoriju.
Sem markirala v citatu vse tiste dele, kjer bi po mojem lahko prišlo do tega, da skoči vanj. Ne vem, kako hudo dejansko je, ampak sliši se vse skupaj kar sitno... Drugače pa je najin princip itak podoben - hrano iz roke, kot nagrado za delo, 'pridnost'.
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #43 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:55:25 »

Draženje je zanj lahko že samo dejstvo, da Bojanček drži njegovo skledo na njegovem teritoriju.
Verjetno res, ja.

Se mi je pa postavilo še eno vprašanje... kdo ga je do sedaj hranil in kako? Pes je star tri leta, če se ne motim. Renči samo, ko ga ti hraniš Bojanček ali na vse družinske člane?

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #44 : ponedeljek, 06.04.2009 : 21:16:57 »

Skledo lahko komot tudi umakneš in mu nekaj časa daješ hrano iz roke kot nagrado.
Ko pa hočeš uvest nazaj skledo naj bo prazna in mu kot nagrado za izveden ukaz v skledo mečeš po briket ali dva, brez da se sklanjaš pred njim. Izogni se konfliktnim situacijam. Če čuva skledo naj je ni. Za nagrado mu brikete lahko tudi mečeš sem pa tja, ne pa v gobec tlačiš, da bolj dinamično. Nobene kosti, nobene žvečke... nič kar lahko čuva. In nikakor ga ne smeš fizično kaznovat!

Igro določaš ti in samo ko si zasluži. Kot čisto vse kar hoče!
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Težave pri življenju s psom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines