mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 21:12:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Vzgoja zlate prinašalke
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzgoja zlate prinašalke  (Prebrano 22918 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #30 : petek, 17.07.2009 : 19:07:01 »

Mislim, da cukanje ruši tvoj odnos s psičko. To se dostikrat zgodi.

Glede vlečenja imaš pa že odprto temo na forumu. Malo pobrskaj. Wink
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #31 : petek, 17.07.2009 : 21:21:00 »

Težka naloga bo, mami je mnenja, da zna pač ta inštruktor stvari dobro povedat(tukaj se vprašam, če dobro pove, je nujno da to tudi vse prav?), ter da moram biti odločna, da ni nič narobe če psičko po gobčku ter da cukanje sploh ni slabo, ker se bo psička vsaj navadila da mora biti pozorna name. To, da imam s psom probleme pa ne vidi in misli da mi manjka odločnosti.

No, jaz moram povedat da so podobne stvari govorili tudi v moji šoli, pa sem jo pustila ker je bila absolutno pregroba Angry za mojega plahega samojeda, sicer pa sama ne verjamem čisto vsem nasvetom ki jih dobim v šoli, pri nas so med drugim tudi govorili da se pse naj ne bi kopalo, češ da jih itak opere dež ali pa če se skopajo v potoku. Shocked Shocked Huh V glavnem sem bla kr srečna da sem šolo pustila, saj obstajajo še druge.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : sobota, 18.07.2009 : 10:58:39 »

Candyyy: to kar se je zgodilo ni bil nek nevaren napad, čeprav sta se obe s psičko prestrašili. Nevarni napadi so tisti, ko tuj pes kar prileti od nekod in zgrabi (oz vsaj poskuša zgrabiti) drugega psa za vrat ali hrbet. Takrat moraš odreagirati in napadalca odgnati - skoraj nikoli ne gre na lep način, so pa k sreči taki psihopatski napadi vsaj na večje pse izjemno redki. V vseh ostalih primerih pa ni panike - ponavadi je ranjen samo ponos. Če vodnik posebno nerodno reagira mogoče še pade kakšna praska ali luknjica. Načeloma se v takih primerih najbolje obnese, da se vodnik sumljivemu psu izogne v loku ali pa mirno počaka svojim psom na sedi, po možnosti s pozornostjo na vodnika, ne na prihajajočega psa. Ali pa preprosto popusti povodec in pusti svojemu psu, da reagira tako, kot se njemu zdi primerno. V konkretnem primeru: tvoja psica se je "napadalca" prestrašila, zato se je podredila (se je ulegla). Če se ne bi nihče vtikal v zadevo, bi po vsej verjetnosti "napadalec" ugotovil, da ga nihče ne ogroža, mogoče bi psičko še malo potlačil, tako za boljšo mero, potem bi pa šel stran. Ali pa bi se spoštljivo pozdravila in se šla mogoče celo igrat.

Kar se tiče cukanja pri vlečenju je pa tako: če se dela tako kot je prav in če je vodnik dosleden, se da psa odvaditi vlečenja tudi s cukanjem. Vendar to, tako kot druge uporabe sile, kot so omenili že drugi, ruši odnos vodnik - pes. Živahne pse je skorajda nemogoče učiti nevlečenje dokler se ne zlaufajo in primerno utrudijo. Zato bi sama za takrat, ko je psica še spočita uporabljala halti, nevlečenje pa bi jo učila recimo nazaj grede s sprehoda, ko bi bila že primerno utrujena.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #33 : sreda, 22.07.2009 : 17:49:19 »

Hvala (:
Tole vlečenje je res problem. Ko jo peljem na sprehod vedno skače, vleče, v vse smeri. Na forumu sem našla več metod odvajanja vlečenja:
halti: nekateri majo negativno mnenje o njem, ker menda pes potem, ko je na navadni ovratnici spet vleče?
zatezna ovratnica: eno sem našla doma, bi bila primerna in ali bi psička spet vlekla ko bi prešla nazaj na navadno ovratnico?
Videla pa sem še opis tega, da ko pes povleče, greš par korakov nazaj, npr. tudi tako da daš na travo neke pribolše ali nekaj kar je psu všeč in če pes povleče, greš nazaj. To sm že poskusla ampak ne užge sploh, ker tudi ko povleče, greva nazaj, jo prav malo briga, kam sem jo peljala, začne vleči v drugo smer ali pa zavoha kaj drugega in je tista stvar, kamor naj bi prišli niti malo ne zanima več.
Glede cukanja: sploh nevem kakšne so razlike, pravilno in nepravilno? Meni so v pasji šoli rekli, naj jo cuknem in rečem 'ne vlečt', ampak psička sploh ne opazi da sem jo cuknila in vleče naprej.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #34 : sreda, 22.07.2009 : 18:00:43 »

candyyy, moj zlatko je najbolj priden pes na svetu  Cool, ampak sem imela v njegovih mladih letih točno iste probleme z vlečenjem kot jih opisuješ. Jaz sem jih rešila s haltijem; ko se ga pes enkrat navadi, ga pač uporabljaš namesto ovratnice. Jaz sem šla nazaj na ovratnico šele čez par let, ko je bil že starejši in pametnejši (no, vsaj malo se je umiril Wink). Je bilo grozno, ko smo ga navajali (se je bil sposoben uležt sredi pločnika in tako nesrečno gledat, da sem se ves čas bala, da bo kdo inšpekcijo zaradi mučenja klical  Roll Eyes), ampak ko se je navadil, sem šele lahko začela delat z njim - brez frustracij na moji in njegovi strani. In ko lahko začneš normalno šolat, je vse lažje. Sva najprej natrenirala "sedi", tudi če je bil na koncu 8m fleksija; to je potem zelo uporabno, tudi če imaš kdaj navadno ovratnico - preden potegne, daš ukaz "sedi", pa je. Smiley
In halti odpravi tudi probleme s cukanjem, ker pač ni potrebno. Smiley

Lp, 5ra
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #35 : sreda, 22.07.2009 : 18:13:55 »

Oj!

Bom povedala moje izkušnje  Cool

halti:

Sem ga in ga uporabljam še vedno občasno zaradi težav z roko. Pes ne more vlečt, lažje ga obvladaš itd. Moji "drži" še kakšna 2 tedna po recimo tedenski uporabi "navada", da pač ne vleče. Ko spet vleče, uvedemo halti in potem "jovo na novo".

zatezna ovratnica: tako-tako... Ker ima Layla težave z dihanjem, nerada uporabljam cuk z zatezno - raje uporabim halti (beri zgoraj).

"Glede cukanja: sploh nevem kakšne so razlike, pravilno in nepravilno? Meni so v pasji šoli rekli, naj jo cuknem in rečem 'ne vlečt', ampak psička sploh ne opazi da sem jo cuknila in vleče naprej."

Cuk mora bit takoj in prec, v pravem trenutku, kratek in odločen. "Ne vlečt" je predolg ukaz. Jaz imam "Stop!" ukaz. Naj ti nekdo pokaže, kako pravilno cuknit, da ne bosta prišli do tega "zamaga, kdor bolj vleče".
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #36 : sreda, 22.07.2009 : 20:26:03 »

Hvala za vse odgovore. Smiley
@Vixes: Torej, če preidem na halti-ja in glede na to, kakšne borbe nastanejo iz enega čisto nedolžnega sprehoda, bo tudi moja psička očitno to potrebovala par let, flexi torej odpade?
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #37 : sreda, 22.07.2009 : 20:43:40 »

Težka bo, ker so doma še zmeraj vsi prepričani, da tukaj igra ključno vlogo le odločnost in haltiji ter podobne zadeve sploh ne morajo pomagati. Razumem, da se psa ne smeš bati, ker to začuti in da moraš biti pri vzgoji dosleden in odločen ampak to ni vse. Ne razumem kako lahko oseba, ki še nikoli v življenju ni vzgajala psa pametuje o odločnosti in se ji zdi skoraj škoda denarja že za pribolške. Ampak meni se bo pa zmešalo če bodo sprehodi še naprej take borbe in nočem, da ko psička zraste pelje ona mene na sprehod, ne jaz nje.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #38 : sreda, 22.07.2009 : 20:50:01 »

Jaz sem imela fleksija pripetega na haltija, ni bilo nikoli problemov. Moj je še samček, in je seveda treba markirat vsak grm, tako da kratka vrvica ni opcija.  Roll Eyes Govorim seveda za sprehode, namenjene opravljanju potrebe in vohljanju; za šolanje je fleksi vsekakor neprimeren.

Dosleden in odločen si pa lahko, ko imaš psa pod kontrolo; če te šlepa na koncu vrvice in se gresta, kdo je močnejši, pes te pa popolnoma ignorira in niti malo ne posluša, odločnost pade v vodo.  Cool In pes velikosti zlatkota te z lahkoto prevrne, če se dobro zažene v primernem trenutku.  Undecided
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #39 : sreda, 22.07.2009 : 21:25:57 »

Jaz bi po prebranem svetovala halti v kombinaciji na koleščke narezanih hrenavk (popečenih ali scvrtih v mikrovalovki). Poceni in zelo delujoče  Wink
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #40 : četrtek, 23.07.2009 : 15:54:53 »

Hvala za nasvete. (: Za šolanje imam sicer navadno vrvico ja. (: Upam, da mi uspe od nekje dobiti hrenovke, ker sm ubistvu že en čas anzaj predlagala mami, da bi ji občasno ponudili le te, pa sem naletela na gluha ušesa, češ, za psa nebomo kupovali hrenovk. No, saj se bo morala premisliti, vsaj glede haltija, ali pa ji bom za pomoč pri odločitvi ponudila psa, da ga sprehaja en teden. Cheesy Mislim, da se bo hitro premislila. Tongue
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #41 : četrtek, 23.07.2009 : 19:26:07 »

Ne bo šlo. Očitno bom morala sama našparati za halti, ker je moja mama pač tip človeka, ki zaupa le vase in v svojo (ne)pamet in iz svojih (ne)izkušenj(kakor ona poimenjuje svoje 'znanje' o psih ki sploh ne obstaja-1x je poizkusila z psičko delati vaje in sem videla da je ni niti pogledala, pa že trdi da zna vzgojit psa) pač trdi da se psa da vzgojiti tud z silo in (spet) odločnostjo ter da so vse sorte pripomočki npr. halti, priboljški odveč ter da je treba verjeti le pasji šoli. Glede na to, da pač jaz hitreje vzkipim, misli še, da je pač taka pasja šola, ki dela bolj na grobo pač bolj primerna zame ker naj bi bila pač jaz tak človek. Dodala pa je še da pač ljudem s foruma ni za verjeti ker vsi ljudje na svetu niso pošteni. Taka pač je in ne verjamem da jo bom kdaj prepričala v nasprotno, bom pač morala s psom delati sama in ji ne bom dovolila da se kakorkoli vtika.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #42 : petek, 24.07.2009 : 08:54:24 »

Pa saj halti stane par Eur?
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #43 : nedelja, 09.08.2009 : 19:19:37 »

No to morem še pogledat. Cheesy
Šola ji super gre in že zelo dobro zna ukaz 'sem'. Smiley Težava se pojavi pri 'poleg'. Zanima me, kakšen je najboljši način učenja psa tega ukaza. V pasji šoli so nas učili tako, da stopim na desno stran psa, mu pod nos pomolim priboljšek v roki in rečem poleg, nato hodim s priboljškom v roki par metrov naprej ter govorim poleg, priboljška pa ne izpustim. Problem tukej je, da psička mene zagrabi za roko ali pa grize in nikakor ne hodi ob moji levi nogi, ampak skače okol roke s priboljškom. Torej, kakšen predlog?
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #44 : ponedeljek, 10.08.2009 : 17:38:50 »

no ubistvu sm jo prehvalila. V pasji šoli ji očitno ne bo šlo kot namazano, ker sam grize in ne uboga ter ignorira, sam tepla bi se z drugimi kužki. A se z takimi dominantnimi trmastimi kužki sploh da prilezt dlje kot do nezaključene male šole? Ker jest bi rada z njo delala in poizkusila agility ampak kljub vaji ne uboga ter se hitro naveliča in začne grizti ter ignorirati. Sad
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Vzgoja zlate prinašalke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines