mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 12:52:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Displazija
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Displazija  (Prebrano 28174 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
artur
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 11


« Odgovor #15 : četrtek, 30.10.2003 : 18:31:21 »

Pozdravljeni.
Sem lastnica 5 mesečnega bernskega planšarskega psa, ki je ta teden začel šepati na sprednjo desno tačko. Takoj sem se odpravila na slikanje tačke in ugotovitev je naslednja..: spodnja in zgornja kost se držita malo preveč skupaj...linija med obemi kostmi ni tako izrazita, kot bi mogla bit....posumili smo tudi na displazijo..čeprav je kuža še premlad in v fazi razvoja...
Dobili smo zdravila, ter kalcijeve tablete in čez tri tedne sledi kontrola.

lapo bi prosila, za kakršen koli nasvet, predvsem pa glede gibanja.
Prebrala sem si že en o debato glede operacij..vse skupaj me je malo prestrašilo. Pri meni stvar ni 100% BI pa prosila za spodbudne besede lastnikov, katerih šepanje se je dobro končalo..brez operacij in možnosti nadaljne vzreje...

Kuža pa ima 22 kil.

Helena
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #16 : petek, 31.10.2003 : 17:39:12 »

Hojla!

Pri mojem so ugotovili displazijo šele pri štirih letih, tako da operacija ni prišla več v vpoštev. Je pa takole, občasno ima kakšen slab dan, ko ga tace bolijo, pa pač takrat naredimo enotedenski počitek, pa je nekaj časa spet OK. Se pa zavedam, da se mu bo slej kot prej pojavil na sklepih zaradi displazije tudi artritis, ampak za to ne morem nič. Kupila sem mu Missing Link Plus, ker so mi ga svetovali za sklepe, če deluje bomo pa videli čez par let.
Prijateljica je dala psico operirat, ker je bila še mlada, pa je en mesec po operaciji že hotela noreti okrog, komaj jo je ustavljala. Psica zdaj normalno hodi, je pa res, da je nevarnost artritisa večja.

Upam, da sem ti kaj pomagala.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #17 : ponedeljek, 11.10.2004 : 15:18:12 »

Tukaj na tem forumu se skoraj nič ne govori o displaziji. Ne vem ali imamo tako zdrave pse in je displazija že skoraj izkoreninjena?? Na tujih forumih so pa že skoraj cele študije o tem problemu.

Torej, prebral sem, da naj bi bila displazija tudi močno povezana s primanjkovanjem vitamina C (ki ga v večini briketirane hrane ni dovolj) in da naj bi povečan vnos tega močno izboljšal stanje, ravno obratno pa povečan vnos kalcija zelo poslabšal stanje. Torej pomemben dejavnik pri nastanku displazije je tudi hrana.

Prebral pa sem, da tablete Caniviton preverjeno močno izboljšajo gibanje displazmičnih psov.

Veliko primerov displazije je tudi, ko je ta nastala zaradi fizične preobremenjenosti psov, kjer je nastala prevelika obremenjenost sklepov psov v razvoju, npr. pri pretiranem teku ali hoji po stopnicah, predvsem navzdol, ko teža psa pritiska na sklepe. Ravno obratno pa je npr. pri pasmi Bulldog za zdrav razvoj psa potrebno z njim narediti vsak dan po 1 km hoje, se pravi na mesec 30km.

In pa še link do naslova, kjer je v angleščini opisana in razložena vsa zgradba psa (skelet, organi, mišice) in pa vsi mogoči problemi in težave povezane s tem.
 http://www.lowchensaustralia.com/health/anatomy.htm
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #18 : ponedeljek, 11.10.2004 : 15:24:58 »

Tukaj je opisan poizkus Dr.  Belfielda, ko je brejim psicam z zelo slabimi kolki in kasneje njunim mladičkom doziral vitamin C. Mladički so bili tudi pri višji starosti brez znakov displazije! Najdeno na spletni strani http://www.truehaus.com/truehaus/vitc.htm

The first bitch had very bad hips, and according to Seeing Eye dog standards, should have been neutered to prevent damaging pregnancy. Dr. Belfield gave her 2,000 milligrams (2 grams) of C daily as soon as she was pregnant. Eight puppies were born, and they were given 50
to 100 milligrams of liquid C from birth until weaned. From that point to four months, 550 milligrams of powdered C were added to their food. This was increased to 1,000 milligrams, then 2,000 until the puppies were 18 to 24 months old. None of the puppies were dysplastic.
Another bitch had been bred twice to different studs that were certified free of CHD. Each time, half of her puppies were dysplastic. She was bred again and vitamin C was administered under Dr. Belfield's guidance. She produced eleven puppies with perfect hips. In all, eight
litters were handled in this manner over a five-year period. When x-rayed at two years of age, all puppies were free of CHD.


Psice so dobile zelo visoke doze vitamina C. Mladički so se sicer na višje doze postopoma prilagaji, psice pa so kar takoj dobile 2,000 mg vitamina C na dan. Malo se sprašujem kako so lahko to prenesle oz. njigova črevesna flora. Drugače gledano pa je rezultat, ki je nastal fantastičen.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #19 : ponedeljek, 11.10.2004 : 15:29:18 »

Kolkor jaz vem,vitamin c nima veze pri tvojem pomisleku. Je ena od  zadevc, ki jih praktično ne moreš  predozirat (bolj vprašanje zakaj bi mu več dal kot rabi kot pa vprašanje: ali je preveč)

cool teorija.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #20 : ponedeljek, 11.10.2004 : 16:07:27 »

Rentgenska slika zdravega in bolnega sklepa:



Prevedeno: Tukaj je lepa primerjava dveh sklepov. Prvi na levi strani je zdrav, normalen sklep. Dobro se vidi, kako gladka in lepo zaokrožena je glava sklepa in kako lepo se njena okroglina prilega skledici. Pri sklepu s takšno strukturo je zelo malo verjetno, da bi se razvil artritis..... za razliko od nenormalnega sklepa na desni. Pri tem se vidi rezultat več letnih vnetij, razdraženosti, ki so rezultat slabe prilagojenosti obeh delov sklepa - prepliltve skledice in prekratkega vratu glave, ki tvori okroglino, ki se kar direktno naprej nadaljuje v kost stegnenico. Ta močen artritis viden na desni sliki je rezultat kolčne displazije, angl.  HIP DYSPALSIA.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #21 : ponedeljek, 11.10.2004 : 16:13:29 »

Kolkor jaz vem,vitamin c nima veze pri tvojem pomisleku. Je ena od  zadevc, ki jih praktično ne moreš  predozirat (bolj vprašanje zakaj bi mu več dal kot rabi kot pa vprašanje: ali je preveč)

cool teorija.

To sem tudi že sam slišal, ampak a to pomeni, da se v našem telesu nivo Vitamina C ne dvigne nad določeno maksimalno mejo?
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #22 : ponedeljek, 11.10.2004 : 16:42:18 »

jaz sem za psa govoril, ker imam od veta podatek. Za človeka pa ne bi vedel. dva različna presnovna sistema...
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #23 : ponedeljek, 11.10.2004 : 17:24:13 »

Skopirani iz ene "zdravstvene" strani:
Hipervitaminoza pomeni preveč vitaminov v telesu.  Prevelika količina v vodi topnih vitaminov (razen vitamina B6 in vitamina C)ne prinaša tveganja za hipervitaminozo. Ti vitamini so lahko topljivi in se hitro presnavljajo, zato ostajajo v telesu le kratek čas.

še iz ene druge:
Vitamina C skoraj ne moremo pojesti preveč, saj se njegov prebitek izloči v urinu.

Pomoje presnovi psa in človek nista zelo različni, razen dolžine in s tem zmožnosti prebavljanja predvsem težje prebavljivih snovi, kar vitamini niso.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #24 : ponedeljek, 11.10.2004 : 18:58:15 »

Dunja, hmmm ja, ampak še vseeno je možno doseči dokaj visoko raven C-ja v telesu, samo predozirati se ne da. Vsaj mislim, ker drugače razna zdravljenja s tem vitaminom ne bi bila uspešna.
Logiran
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 11.10.2004 : 19:02:25 »

displazija kolkov: dedna obolelost sklepa zaradi nepravilne oblike; sklep se prehitro obrebi, gibanje je moteno


iz ene knjige o psih oz. is slovarčka
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #26 : ponedeljek, 11.10.2004 : 19:03:20 »

Ja, seveda - visoko raven, važno je, da se ga ne da predozirati (kot nekaterih drugih vitaminov), kar je lahko zelo škodljivo.

Drugače mi je pa kar všeč tale teorija. Prva pametna, ki sem jo slišala na temo problematike kolkov.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #27 : torek, 12.10.2004 : 15:27:59 »

no, ko smo pri predoziranju, me je Chris malček spodbudil, da sem vire aktiviral...lahko povzroči (c vitamin) motnje v prebavi, driskice itd, ker je lahko agresiven do črevesne flore. Rešitev je pa simpl. Ne daješ "mešanic". Se pravi ne C vitamina z oksuom pomaranče, al pa nevem, teh klasičnih "nečistih" tablet, kjer je še kup dodatkov zraven, itd. Čisti C vitamin v -prahu recimo, je pa ok.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #28 : torek, 12.10.2004 : 15:31:17 »

jebemtiš, je neudobno, ko ne morš postov popravit... Sam vit. C ne moreš predozirat v glavnem. Niso pa vse TABLETE s C vit. ok. to sem hotel rečt. Sam sem recimo danes pogruntal, v čem je štos, da ima ena od mojih psic bolj mehke kakce. Ni bila solata kriva Smiley.  Acerola C tabletke so najverjetneje. Niso prave pač. Bom pa povedal čez par dni, ker moji dobijo 200 mg dozico vsak dan.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #29 : torek, 12.10.2004 : 15:56:49 »

Nekaj, kar se prebral o Canivitonu in hrustancu samem nasploh na tujih forumih. Seveda to ni še nič dokazano, pa vendarle nekateri so že priča pozitivnim rezultatom.

Caniviton je kompleks chondroitina, glucosamina, L-carnitina, selena in vitamina C v interakciji, primarno pa je pridobljen iz proizvodov rastlinskega porekla (žitaric) z dodatkom zdravilnih rastlin, medu in hrustanca morskega psa.

Torej, nekateri pravijo, oz. so priča rezultatih na svojih že displazmičnih psih, da jim je ta preparat zelo pomagal. Marsikdo ga dodaja tudi že odraščajočim psom. Vendar ti slednji po nepotrebnem, ker je to precej drag preparat. Če poskrbimo, da ima odraščajoči pes primerno prehrano, čimmanj briketov in čimveč naravne hrane, naredimo že dovolj, da ga obvarujemo displazije.

Npr. hrustanec prežvekovalcev in perutnine je zelo dober izvor chondroitina, vitamin C pa tako vemo, da ga vsebuje veliko peteršilj (ki pa ni dober za psice v laktaciji) in sladka paprika potem pa še paradižnik, jabolka, jagode itd. itd. Mora pa biti naravnega izvora, sintetični ni dober!!Drugače pa se vitamin C dobi tudi v obliki vitaminsko-mineralnih tablet za pse npr. Cafortan pa tudi dr. Vogel, ki so za ljudi, vendar so iz naravnih snovi.

Hrustanec (gr. Chondros) metabolizem zelo dobro prebavlja. Če date psu cevasto kost, zdrobljeno, mleto ali v komadu, boste v njegovem fecesu sigurno našli dele te kosti. Če pa mu daste hrustanec, pa v fecesu ne bo niti sledi o njemu. Nekateri trdijo, da je displazija povezana ravno s primanjkovanjem te snovi in vitamina C. Če bo pes jedel pravilno hrano, tudi displazije ne bo imel. In ravno suha, briketirana hrana naj bi bila najbolj nevarna, da se displazija razvije. Če je pes že displazmičen, mu mnogi dodajajo preparat Canaviton, ki ne pozdravi displazije same, samo omili jo do te mere, da se pes lahko vsaj normalno giblje. Ostali psi, ki pa šele odraščajo pa ne potrebujejo nujno tega preparata, dovolj je že tudi sam hrustanec, kosti in vitamin C. Hrustanec je lahko surov ali pa kuhan, da je še bolj mehak. Če mu daste konce junčjih reber, sapnik in podobne hrustančaste dele, ki jih zelo lahko razgrize bo povsem dovolj. Če psu daste takšno kost, mu daste izvrsten izvor mineralov in ga oskrbite z glycosaminom in chondroitinom. Te iste kosti imajo zelo visoko kalorično vrednost, samo ostanejo pa metabolično neizkoriščene, ker je več kot 60% vlaknasti protein, ki ga telo ne more izkoristiti. Minerali, kalcij in vsi ostali pa so v kosteh v metabolično najzaželjeni obliki. Briketi ponavadi glydosamina, chondroitina in vitamina C ne vsebujejo. To je najboljši način, da se izogne ali pa samo ublaži bolezni sklepov in kosti, polet tega, da psa v času razvoja ne forsiramo v nedogled s hojo po stopnicah, tekanju okrog, pa tudi drugače ne. Paziti pa je treba tudi na težo psa, kajti sklepi psa, ki je pretežak, zavaljen so premočno obremenjeni.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Displazija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines