mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:29:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Displazija
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Displazija  (Prebrano 28172 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« : sobota, 15.06.2002 : 16:51:55 »

Zdravo, moj petletni irski seter Reddick (Radic za prijatelje) ima hudo displazijo kolkov, kar so ugotovili sele pred kratkim. Trenutno ga fiksamo s tabletami proti bolecinam, a vem, da to ni dolgotrajna resitev. Zato bi vas vprasala, ali  kdo pozna kaksnega dobrega ortopeda, ki bi mu lahko kakorkoli pomagal. Hvala lepa in lep dan, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #1 : sobota, 15.06.2002 : 18:01:24 »

Milan Matko, dr. vet. med., je ortoped, ki mu jaz absolutno zaupam. No, ne samo kar se ortopedije tice, ortopedskih tezav, moram potrkati, se nismo imeli. Vem pa, da se v zadnjem casu veliko ukvarja prav s kolcno displazijo in se posebej z vplivom prehrane na razvoj le-te. Je pa ortoped z duso in telesom.  Smiley
Ce potrebujes telefonsko in naslov, se oglasi.
LP, Mojca
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 16.06.2002 : 07:19:07 »

Agnes,
tule so podatki o dr.vet.med. Matku:

Toplica - Center za zdravljenje živali
Matko Milan d.v.m., Topolšica 15, 3326 Topolšica
Tel: (03) 589 22 36
Mobi: (041) 736 058
Logiran

Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #3 : torek, 18.06.2002 : 14:26:44 »

Hola, spet jaz z vprasanjem.  ???Ta teden peljem nasega bucmana nazaj na veterino na kontrolo, kjer naj bi mi povedali, kako in kaj. Kasneje v tednu bom poklicala se veterinarja, ki ste mi ga svetovali, za drugo mnenje. Kljub vsemu bi pa rada vprasala, ce ima morda kdo kaksne izkusnje s kuzki z displazijo in kako naj dejansko ravnam. Kuzka maksimalno opazujem in 'poslusam' njegove zelje (beri, ce se usede ze na zacetku sprehoda, se pac obrneva nazaj ipd.). Morda kdo kaj ve, kako je z operacijami? Hvala lepa za odgovor in lep dan, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
maja
gost
« Odgovor #4 : sreda, 19.06.2002 : 14:19:18 »

lepo pozdravljeni. Nasa labradorka bo poleti stara 4 leta in ima tudi tezave s kolki. Izredno je mila in druzabna, ce sreca simpaticnega in igrivega psa se zelo strastno zaigra in potem vedno sledi tezava, nogo zacne namrec bolj poudarjeno vleci za seboj. Vcasih res ne vem, kako ravnati, ali igro prepreciti, da ne pride do dodatnih poskodb, ali ji dovoliti ne glede na izhod - koncno gre tudi za psiholoski dobicek iz igre. Imam vtis, da je za naso kuzo enako slabo, ce prevec polezava, ali ce redno hodi; morda je se celo slabse, ce se premalo giblje. Spet pa slabo, ce je izlet prenaporen. Res sem v dilemi, koliko in kdaj jo obremeniti. Prosim za izkušnje podobno prizadetih. Ali ima kdo izkusnjo, da plavanje pomaga - kot labradorka namrec izredno rada plava.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #5 : sreda, 19.06.2002 : 16:10:51 »

Sama sicer z displazijo nimam izkušenj, sem pa enkrat mislim, da v Moj pes prebrala, da zmerno plavanje ful pomaga. In pa nobenega skakanja čez prepreke, tekanja navzdol in navzgor, le zmerni sprehodi. lp
Logiran

Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #6 : sreda, 19.06.2002 : 16:20:58 »

Maja, tudi mene mucijo podobne dileme, ampak jaz nasemu Radicu zaupam odlocitev. Ce ga tacka boli, se sam obrne stran in se noce igrati. Tudi ce pa zeli tekati s svojo bando, pa pac cim bolj pazim (kolikor se to le da), da se izogiba klancem, da ne skace prevec po zadnjih tacah ali pa da ga ne naskakujejo. Nam so sicer na veterini rekli, da naj sploh nekaj casa ne bi hodil, samo smo se potem nekako 'zdilali' za penzionerske sprehode po ravnem in cim manj klancev. Zivimo pa v cetrtem nadstropju brez dvigala (kar ni ravno olajsevalna okoliscina, kajne). Pazi nanjo in lep dan, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #7 : sreda, 19.06.2002 : 18:44:29 »


Displazija je definitivno zoprna zadeva, ne pomeni pa še konca sveta za psa. Prej za lastnika, ker ne poznajo možnosti.
Prvo kot prvo operacije so zelo drage. Take ali drugačne. Redki pa pomislijo na mamo naravo, in sicer če displastičnemu psu ojačajo mišice, te sčasoma nadomestijo obrabljene kolke in pes lahko kolikor toliko živi naprej normalno življenje, tudi brez medikamentov. In lahko dočakajo prav lepe starosti.

Seveda je potrebno paziti na telesno težo (raje ga imeti malo bolj na "suhi" kot "debeli" strani), pustiti ga da se giblje le kolikor zeli sam itd.
Dodatno zelo pomaga, ce kuza veliko plava, saj misice delujejo, istocasno pa ni nobenega pritiska na sklepe, saj "ni" teže.

Poznam kar nekaj kužkov, ki imajo zelo hudo displazijo, a zaradi pravilnega reagiranja in ravnanja lastnikov živijo svoje pasje življenje naprej in celo hodijo v pasjo šolo ali ne boste verjeli, tečejo v agilityu (tu je sploh svetovno znan primer enega psa, ki po vseh pravilih ne bi smel niti hoditi a je vseeno uspesno tekmoval se na stara leta).

LP
Logiran
maja
gost
« Odgovor #8 : četrtek, 20.06.2002 : 12:45:56 »

Hvala vsem, ki so odgovorili - dejansko pa je res največji problem v tem, kako lastniki doživljamo to težavo pri naši živali - gre tudi za našo žalost ob bivanju z bitjem s handicapom. Bom poskusila obrniti malo bolj na optimističnbo plat. Lepe pozdrave.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #9 : sreda, 26.06.2002 : 07:46:04 »

Hojla, upam, da ste se imeli na pikniku maximalno super in da naju niste pogresanli. Wink Pac sem nerodna in sem si zvila glezenj. Moj Radicek pa nima samo displazije, ampak se mu tudi zrascajo vretenca na hrbtenici. Oprostite nedamskemu izražanju, ampak to je res jeba. Upam, da bo ne bo kaj hitro slabse. Lep dan, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
RONATISA
gost
« Odgovor #10 : četrtek, 19.09.2002 : 11:29:27 »

Zanima me, ali lahko skoraj tri mesece starega mladička - dalmatinčka vodimo na daljše pohode, tudi vzpone, na katerih zdaj kar uživa. To me bega predvsem zaradi možnih okvar kolkov. Zdaj se namreć vsak dan, že tri tedne, vzpneva na bližnji hrib, cca 300 metrov.

kAKŠNE SO VAŠE IZKUŠNJE? Huh
Logiran
Multipla
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 165


« Odgovor #11 : četrtek, 19.09.2002 : 19:06:57 »

RONATISA:
Brez problema lahko s tvojo mlado dalmatinko skačeta po hribih in dolinah ,kolikor se ji seveda zahoče.Pri naših dalmatincih v sloveniji nimamo še primera displazije kolkov zato tudi na vzrejni pregled ni potrebno nositi slikic.V tujini sicer nekateri to počnejo ampek ne v vseh državah.

LP Tomaž ,psarna Multipla
Logiran
katra
gost
« Odgovor #12 : torek, 21.01.2003 : 08:36:08 »

Pozdravljeni! Mene pa zanima sledeče. Odločam se za nakup zlate prinašalke, in sem kar nekaj prebrala o problemu displazije pri zlatih prinašalcih. Prebrala sem tudi, da se da to do določene stopnje preprečiti. Zanima me kako ? S kakšno prehrano, predvsem me pa zanima do kakšne meje se lahko mladiček giba ? Kdaj gre lahko mirno na sprehode tudi v hrib, kdaj lahko začne hoditi po stopnicah ? Za nasvete se vam že v naprej zahvaljujem. Lep pozdrav.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : petek, 24.01.2003 : 16:52:53 »

Predvsem pazi, da bo imel mladič zdrave prednike. Vedeti moraš vsaj kakšno displazijo imata starša, še bolje je, če veš za več generacij. ocene naj bi bile A ali vsaj B ( pri starih psih 0 oziroma 1.Če dobiš mladiča z dobro genetsko zasnovo, ti ni treba ne vem kako hudo paziti. Zelo važno pa je, da se mladič ne giblje po drseči podlagi. Na to bi moral paziti že vzreditelj, splača se preveriti.
Mladiča je najvarneje hraniti z kvalitetnimi briketi, posebej prilagojenimi za mladiče velikih pasem. Dodajanje mineralnih in vitaminskih pripravkov je prej nevarno kot koristno.
Mladič se lahko giblje kolikor se hoče. Važno je, da ne divja po hribu gor in dol, tudi višji skoki za mladiča niso ravno zdravi, zato ga raje privežite, če se preveč razživi. Sprehodi naj bodo prilagojeni starosti in kondiciji psa, kar pomeni, da so lahko tako dolgi, da se pes še ne utrudi.
Tudi po stopnicah pes ne sme divjati, še zlasti ne navzdol. Zato naj bo na stopnicah privezan. Majhne mladiče vsaj navzdol nosimo, tudi zato, da se ne polulajo, ko se jim mudi ven. Če smo v prvem nadstropju lahko grejo sami nekako konec tretjega meseca, če smo višje, ga moramo zlasti dol nositi dalj časa.
Pes je zrel za večje napore kot so višji skoki... ko zaključi rast, kar je nekje pri 14 mesecih.
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #14 : nedelja, 16.02.2003 : 21:13:15 »

Mi imamo 7 let starega novofundlandca s hudo kolčno displazijo. Pri 9 mesecih smo mu slikali kolke zaradi težav v gibanju, ugotovili so hudo displazijo in izrastke na prednji tački, zdravnik nam je svetoval, sicer zelo obzirno, naj kuža pustimo kar pri njih, pa to nismo storili in sedaj je star že sedem let. Displazija je sicer res dedna pa vendar veliko lahko sami storimo, da se v tako hudi obliki kot pri nas, nikoli ne razvije, mi smo v dobri veri in ob poslušanju izkušenih kinologov, za svojega kuža storili vse, da smo mu dedno zasnovo razvili čisto do konca. Dodajali smo mu velike količine kalcija poleg briketirane hrane, ki že vsebuje zadostno količino le tega. Hodili smo na predolge sprehode, ker so nam tako svetovali poznavalci, ker naj bi imel kuža premalo kondicije, druga skrajnost je bila, da sploh nismo šli na sprehod itd. Pravilno je točno tako kot so napisali že pred menoj. Mlad kuža naj bi sicer hodil, vendar le toliko kolikor sam želi, pravim hodil ne divjal, imel primerno prehrano in bil prej vitek kakor debel. No prinas se je to pokazalo za res učinkovito. Kar pa se tiče plavanja pa je sigurno najboljša terapija pri displastikih, vendar pa samo v topli vodi, nikakor pa ne v naših mrzlih rekah, govorim iz lastnih izkušenj.

Še veliko bi lahko govorila o tem, pa naj bo zaenkrat dovolj.

lp Marjana
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Displazija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines