mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:10:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  puzzle ...  |  Literarni natečaji  |  Tema: pmz25 - Arta Blegoška - Murka
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: pmz25 - Arta Blegoška - Murka  (Prebrano 6516 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : ponedeljek, 11.05.2009 : 15:21:42 »

Arta Blegoška - Murka

V življenju še nisem srečala bolj mirnega psa. A prvi vtis močno vara, saj "notranjost" skriva popolnoma drug svet. Znotraj vre juha, polna ljubezni, lovskega nagona ter moči. To in še več v sebi skriva Murka.

Murka se je skotila kot najbolj črn mladiček v leglu. Če se prav spomnim, jih je bilo šest. In ona, med vsemi edina črna, kot da bi bila pobarvana. Meni najljubša. Vzreditelj jo je dodelil nama z dedijem in po dveh mesecih je lahko odšla domov.
Bilo je kot nalašč, saj sva jo odpeljala ravno ob začetku poletnih počitnic. Noro! Dva meseca bom preživela ob pasjem mladičku! Kaj si bi lahko še bolj želela po odhodu Dare.


 Murka v novem domu
 Avtor: Neža Jereb


Murka je bila plašna, ko je prišla v nov dom, zato je prve dneve capljala okoli tako, kot da se je izgubila. Revice noge niso nosile naravnost. Vedno je hodila v diagonali. A ni trajalo dolgo, da se nas je navadila.
Počasi je začela "babnica" raziskovati svoj teritorij, uničevati naše čevlje in obleke ter terorizirati dedijev bazen ... ja, to je bila cela "štala". Goničem nekako ni v navadi, da se zapodijo v vodo, kot bi to storil španjel. In Murka to dobro ve. A firbec jo je pripeljal do prostora kjer smo se zadrževali. Malo se je sprehajala sem in tja, ko se je nenadoma slišal ČMOK! Vsi smo pogledali, kaj se je zgodilo. Murka je "klicala na pomoč" saj se je le stežka držala na površju (puppy kilaža Tongue). Seveda smo jo potegnili ven, ona pa se bazenu ni več približala. Od takrat se izogiba se tudi drugim vodam.

Počasi je mala kepica začela rasti in rasti - kot plevel. Povsod je skakala, vohala in tekala. Energije je imela veliko, samo pravilno smo jo morali "pokuriti". Tako smo se odpravili v gozd, kjer je Murka z vsakim dnem bolj in bolj izkazovala svoje lovske sposobnosti.


 Murka preiskuje svoj nov teritorij
 Avtor: Neža Jereb


Hitro je prilezla do končne višine. Postala je prava "baba". Kolikor se je dalo, sem jo obiskovala, a šola mi je to vedno bolj preprečevala. Zato sem si omislila svojega psa ter upala, da se z Murko ne bosta kregali.
Nenadoma se je pokazal neki hiperaktivni šekasti mladič, ki je Murki ves čas nagajal. Bella je vztrajala in Murka jo je "morala" vzljubiti. Jaz sem bila tako srečna, saj sem vedela, da bo zdaj še bolj veselo na sprehodih. Punci se bosta lahko igrali, dokler ne bosta obe z jezikom do tal pritekli do mene in me prosili za malo vode. Ja, to je življenje. Smiley


 Murka in Bella med igro
 Avtor: Neža Jereb


Murka je Belli igrala nadomestno mamo, saj se ji je med igro rada podredila. Ji je pa tudi dala vedeti, kje so njene meje. Do Belle je zelo ljubeča, kar mi je sploh všeč.

Omenila sem že, da ne mara vode, a sneg je nekaj drugega (vsaj ona tako misli). Sneg je en velik užitek. Kljub kratki dlaki Murke na snegu ne zebe, poleg tega pa ima prednost pred dolgodlakimi psi. Sneg  je namreč ne napada s kepami. Včasih deluje kot kakšen zajec sredi zasneženega travnika. Najraje pa se "sanka". Teče do vrha hriba, se vrže na hrbet in z zadnjimi tacami poskrbi, da se pelje dovolj hitro. To stokrat ponovi in nato vsa vesela spet igra zajca.


 Murka se sanka
 Avtor: Neža Jereb


Za zdaj Murka še ni imela velikih problemov z zdravjem (trkam!). Veterinarja ne obiskuje, razen ob vsakoletnih rednih cepljenjih. Problemček ji dela le "veseli repek". Ker je bolj "vesele sorte" z repom kar dosti maha. Ob tem si konico grdo poškoduje, zato včasih tam tudi krvavi.

Hm ... kaj naj še omenim ... morda razstave. Po nekaj razstavah z Bello sem se odločila, da prijavim tudi Murko. Tako smo se z njo prikazali na CACIB Tromostovju 2008 kot edini predstavniki pasme. Prihod je potekal vse prej kot normalno, saj je Murka pobegnila v prvi grm (seveda se je snela z ovratnice). Po dolgem prepričevanju so briketi naredili čudež. Murko smo "zvlekli" v dvorano ter jo tam pripravili za ocenjevanje. Po ogromni količini pohval in priboljškov se je Murka počutila veliko bolje. Sodnik jo je zelo pohvalil ter nam dodelil odlično, CAC, CACIB in BOB. Kakšen dosežek! V skupini sicer nismo imeli sreče, a smo se vseeno domov odpravili presrečni. Murka je dokazala, da je sposobna ponoviti tak rezultat tudi drugje. Tako je svojo zbirko CAC-ev, CACIB-ov in BOB-ov povečala in sedaj mi doma sobo krasijo tri rozete.


 Murka in jaz v Portorožu
 Avtor: Matjaž Jereb


Ker Murka vseeno ni moja, ampak od dedija, jo on izkorišča za lovske namene. Z njo je dedi opravil izpit PNZ s tretjim nagradnim razredom. Od takrat hodita skupaj na lov. Do sedaj jo je zelo hvalil in sem vesela, da lahko opravlja delo, za katerega je bila ustvarjena ta pasma.
Se pa včasih sami poigramo. Dedi naredi krvno sled, potem pa "štopamo", katera je hitrejša v sledenju. Bella ali Murka. Čeprav Bella tega ni počela, se je zelo izkazala in pokazala tisto pravo šarjenje. Murka je seveda v prednosti, ker te "postopke" že pozna, a se obe vedno zelo vživita in pokažeta, kar znata.

Murko zaradi šole vedno manj srečujem, a ko se srečava, obe "cviliva" od veselja.

Bavarci so prav posebna pasma. Kljub močnemu lovskemu nagonu so svoji družini zelo naklonjeni in premalo ljudi jih pozna kot družabnike. Jaz bom o Murki povedala samo še tole:
Punca se s vso svojo težo in močjo vrže name vsakič, ko ima priložnost. Sicer ni ravno pes, ki "tala puse", a zato toliko raje leži v naročju. Kljub močni konstituciji in lovskemu nagonu se topi ob poljubčkih in nežnem pogovarjanju. Murka je mala "mazica" in to bo vedno ostala.


 Murka
 Avtorica: Neža Jereb


Avtor zgodbe: Neža Jereb

Zgodba sodeluje na natečaju "moja pasja/mačja zgodba". Kopiranje teksta in fotografij je prepovedano.
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  puzzle ...  |  Literarni natečaji  |  Tema: pmz25 - Arta Blegoška - Murka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines