mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:55:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???  (Prebrano 6086 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #15 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:38:48 »

nan, vse je genetika. kolkor sam razumem, tudi pridobljena displazija, ne pride od tega, da pes nori celo življenje, ampak je ta displazija ponavadi pridobljena že v času ko se fetus razvija. Niti ni te displazije toliko. ...oz. tricky question, na to temo: "kako veste kaj je eno in kaj drugo", sem spraševal veterinarje. In so vsi začeli z teorijo izvora pridobljene, pa tralala. Doslej DIREKTNO odgovoril samo na zagrebški fakulteti, docent Stanin. "pridobljena displazija je mit".

Torej: kot svoj odgovor bi ti lahko rekel, da  predpostavljam edino to, da z ustreznimi selekcijskimi metodami lahko izboljšamo stanje.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #16 : ponedeljek, 28.03.2005 : 13:43:34 »

cool, bom strica jagra ujagal, da mi iz društva prinese pokazat kako to zgleda.
Kako pa delate test progenije, oz izračunavate? So kake formule?
Vsi izračuni se ne objavljajo ...objavlja se bolj statistika kot porgenotestna analiza  (kar vseeno predstavlja kar precejšen delež vsebine glasila). Drugače pa se računa procentualna uspešnost psov glede na opravljene preizkušnje in glede na telesne ocene po plemenjakih in plemenkah. Pa procentualna uspešnost za vso Slovenijo po letih.
HD se žal pri tem ne upošteva...in ravno zato sprašujem, kako prit do izračunov in formul "nemških strategij boja proti HD".  Wink


Se pravi, glede na prebrano, predpostavljate, da je displazija v veliki meri izkljucno genetskega/dednega znacaja?
Hja....mnogi naši kinološki, veterinarski in še kaki strokovnjaki trdijo, da stvar ni genetska, oziroma da je genetska v zelo majhnem odstotku.
Mogoče so do tega prišli na podlagi raziskav pri pasmah, kjer so vse skupaj tako zmešali, da ne morejo več natančno določit "čiste baze". V takem primeru lahko res pariš starše A, ki imajo dede A, pa pradede ...vendar, kaj pa če je imel kak prednik v nevem-kateri-liniji težave (in se zanj po možnosti sploh ne ve) in potem imaš - ob pravilni genski kombinaciji negativnih faktorjev - lahko potomce s slabo stopnjo. Najlažje je nato potem rečt ... hja, saj genetika nima veze!  Tongue

Pri nemških ptičarjih npr. visoka stopnja displazije kolčnega sklepa še ni pereč problem, kar pa še ne pomeni, da se ne pojavlja. Vendar vsak, ki se malo poglobi v vzrejne kombinacije, ve, da bo ob vključevanju določenih vzrejnih linij "pokasiral" tudi B in slabše...

Na srečo (in upam, da bo tako tudi ostalo) zadeva ni tako pereča in tudi vzrejna baza ni tako majhna, da se temu ne bi dalo izognit.

Problem so verjetno t.i. modne pasme, kjer mnogi parijo in križajo vse kar ima rodovnik in vzrejno dovoljenje. Potem pa čez par let ne veš več kje je finta... karkoli pariš - vedno enaki rezultati.

Glej...v 7. FCI skupini modni weimaranci že postajajo problem, kar se tiče displazije. Ljudem (proizvajalcem) je pač vseeno, če je zdrav, glavno da je lep in siv. Če pa ima po možnosti še vzrejno dovoljenje, je to sploh in oh.

Ne zavedajo pa se, da so vzrejna dovoljenja samo "pripomoček" za selekcijo, ki pa s tem še zdaleč ni zaključena.

In tudi ko želiš narediti najboljše, se včasih zgodi, da narediš najslabše.  Undecided

Genetika je pač skrivnostna zadeva..... Včasih dovoli predvidevanja, včasih pa tudi ne!  Undecided

B.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.03.2005 : 14:02:48 »

Najlazje je reci, saj je itak vsega kriva genetika in niti ne pogledati drugam. Ker pa je genetika tako zakomplicirana, je to avtomaticno tudi odgovor, zakaj nam ni vse jasno. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #18 : ponedeljek, 28.03.2005 : 14:21:12 »

HD se žal pri tem ne upošteva...in ravno zato sprašujem, kako prit do izračunov in formul "nemških strategij boja proti HD".  Wink

Glej...v 7. FCI skupini modni weimaranci že postajajo problem, kar se tiče displazije. Ljudem (proizvajalcem) je pač vseeno, če je zdrav, glavno da je lep in siv. Če pa ima po možnosti še vzrejno dovoljenje, je to sploh in oh.

Potrpljenje, potrpljenje, hehe. Čakam na tisti "Boxer Blatter", kjer je bila objavljena strategija. To kar imam na voljo so "izvedbeni dokumenti za boj proti HD", napotki za delo vzrejnih komisij, način javljanja podatkov, statistike, itd. Formulc pa zaenkrat še nisem videl. Strategije tudi nimajo na netu. Zato sem šel v lov za tiskano verzijo. to bo pa malo trajalo. Zlati rez je v slovenščini, pa sem skoraj mesec rabil da sem se dokopal do teh člankov.


Weimi: pred leti, ko sem iskal družbo za Barka (pa sem potem spet pri bokserju končal, hehe) sem kontaktiral kar nekaj vzrediteljev Weimarancev. Ne vem a je to v navadi pri nemcih, ampak nekje 70 procentov vzrediteljev prodaja izključno v lovske roke. Kar se mi je zdelo zanimivo glede na to, da do tedaj nisem imel izkušenj, ko bi vzreditelj NE dal psa ravno  vsakemu, ki mu je pasma všeč...No, potem sem sicer srečal še po nekaterih pasmah take ljudi, ki so "izbirali" bodoče kupce. Ampak weimi so bili pa prvi kjer sem tako situacijo videl. Ampak spet...to je Nemčija. Kolkor so malo bedasti v tej svoji uniformnosti, imajo pa včasih stvari v glavi prav lepo poštimane.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #19 : sreda, 30.03.2005 : 09:58:14 »

Najlazje je reci, saj je itak vsega kriva genetika in niti ne pogledati drugam. Ker pa je genetika tako zakomplicirana, je to avtomaticno tudi odgovor, zakaj nam ni vse jasno. Wink

...in obratno! Najlažje je reči, da ni kriva genetika, a ne?!  Wink  To pride zelo prav predvsem ad-hoc vzrediteljem, da za svoje slabo izbrane kombinacije okrivijo po možnosti kar kupca.
Če ni kriva genetika - kako pa potem razložiš dejstvo, da se npr. pri Nkp-jih točno ve, iz katerih linij prihajajo psi, ki imajo težave s HD (ali pa imajo probleme njihovi potomci)...
Tudi sama sem že pokasirala eno tako leglo. Verjemi, da sem vzela pod drobnogled precejšen del matičnih linij...in rezultati so bili osupljivi. Problematični psi so izhajali vedno iz istih linij - pa čeprav so bile te linije v njihovih rodovnikih mogoče šele v četrtem ali petem kolenu ali pa celo še dalj.

Potrpljenje, potrpljenje, hehe.
Čakam, čakam....  Grin

Weimi: pred leti, ko sem iskal družbo za Barka (pa sem potem spet pri bokserju končal, hehe) sem kontaktiral kar nekaj vzrediteljev Weimarancev. Ne vem a je to v navadi pri nemcih, ampak nekje 70 procentov vzrediteljev prodaja izključno v lovske roke. Kar se mi je zdelo zanimivo glede na to, da do tedaj nisem imel izkušenj, ko bi vzreditelj NE dal psa ravno vsakemu, ki mu je pasma všeč...No, potem sem sicer srečal še po nekaterih pasmah take ljudi, ki so "izbirali" bodoče kupce. Ampak weimi so bili pa prvi kjer sem tako situacijo videl. Ampak spet...to je Nemčija. Kolkor so malo bedasti v tej svoji uniformnosti, imajo pa včasih stvari v glavi prav lepo poštimane.
Tudi pri nas gre večina lovskih psov (vsaj kar se kontinentalnih ptičarjev tiče; enako pa je tudi pri drugih tipično lovskih pasmah) v lovske roke, še posebej, če je tudi vzreditelj lovec. Da bi kot nelovec dobil prvo izbiro, je skoraj nemogoče. Če ti mladička sploh dajo.... Ena od varjant je tudi ta, da vzameš psička iz pozno poletnega ali jesenskega legla, ker lovcem pač hodi narobe čas rojstva psičkov, saj rabijo za preizkušnje (ki jih seveda MORAJO opraviti, če jih želijo uporabljat za delo) razmeroma zrele pse.

Lp, B.  Smiley
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: "Nemška" strategija boja proti displaziji kolkov ???
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines