mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 11:15:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: KASTRACIJA
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: KASTRACIJA  (Prebrano 35302 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« : torek, 18.02.2003 : 10:00:42 »

Zopet odpiram to temo, ker se že več mesecev odločam za kastracijo samca. Pes nam večkrat uide, ima močno željo po potepanju, kljub temu, da se z njim veliko ukvarjamo(tako je bil navajen pri prejšnjem lastniku). Ne gre toliko zaradi samic, kot zaradi potepanja samega. Veterinar nam je svetoval kastracijo, vendar ne vem, če bo to odpravila. Poleg tega je pes zelo ponosen samec in dober čuvaj, tega ne bi rada izgubila, saj se selimo v novo hišo, kjer bomo še kako potrebovali dobrega čuvaja. Pes je izredno poslušen, vendar ob določenih trenutkih (vonjave) ne posluša več. Sliši, kako ga kličemo, ker se celo obrne, vendar jo ucvre še hitreje. Čez nekaj ur se vrne. Težava je tudi v tem, ker mu psička ob pobegu sledi, tako da se potepata oba. Če pa je pes doma, so lahko vrata celo odprta, sama ne gre nikamor. Prosim za mnenja o spremembi značaja pri kastraciji, predvsem o čuvanju teritorija in lastnine. Kako se bodo drugi samci obnašali do njega, ko bo kastrat? Ga bodo tepli? Prosim, če veste tudi za kakšen strokovni članek o tej temi.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #1 : torek, 18.02.2003 : 10:32:11 »

Karmen živjo,
jaz imam kastriranega psa zlatega prinašalca. Kastrirala sem ga iz več razlogov: 1.zaradi izrednega nemira, ko je zavohal gonečo psico in 2. zaradi stalnega naskakovanja samcev (s tem je dosegel pretep).
Odkar je kastriran nimam več problemov, da bi se pes potepel zaradi goneče psice. Ampak z kastracijo se spremeni le spolno vedenje psa, karakter ostane enak. Torej, če je pes navajen potepanja, se bo potepal še naprej. Se pa seveda spolno pes umiri. Briga ga goneča psica. Z tega vidika ni bojazni, da bi ti pes ušel zaradi goneče psice. Lahko ti uide samo zaradi vedenjskega vzorca.Moj nasvet je, da psu max preprečuješ možnost potepanja. Na tak način boš dosegla željeno vedenje.
Jaz sem z kastracijo dosegla največ pri spolnem vedenju do drugih samcev. Moj je precej samozavesten pes, in non stop se je rangiral. Logično, da drugi psi tega niso tolerirali in so se hoteli tepsti. Odkar je kastriran, ni nobenih naskakovanj, nobenih pretepov, skratka moj pes se dobro zastopi z vsemi psi. Če ga napade drugi pes, se moj takoj preda in tako sploh ne pride do pretepa - pred kastracijo tega ne bi nikoli naredil.
Kastriran pes diši nekako nevtralno in ne vzbuja pri drugih samcih spolne tekmovalnosti. Pustijo ga na miru.
Drugače ostane pes enak, enako čuva, skratka karakter ostane enaki. Paziti je treba na  debelost, saj so kastrati nagnjeni k temu, tako da bo treba malo paziti na obroke, pa več gibanja....
Da povzamem: jaz bi se spet odločila za tak poseg, saj je življenje s takim psom precej lažje.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : torek, 18.02.2003 : 15:46:22 »

Zivjo,

tema o kastraciji je se vedno odprta pri "zdravju":
http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=zdravje&action=display&num=1017735403&start=45. Iz zacetnih ugotavljanj kdo je za in kdo proti, se je razvila debata tudi v to smer, o kateri jo odpiras tukaj - spremembe v vedenju psa po kastraciji.

Lep pozdrav,
Logiran

newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #3 : torek, 18.02.2003 : 20:44:50 »

Jaz imam tudi kastriranega psa, pa ne bi rekla da ne spremeni karakterja, naš ga je, postal je glasen za njufkota je to čisto neobičajno, bolj agresiven do drugih psov imam občutek, kot da bi mu vzeli samozavest, da se ne čuti dovolj močnega in zato ogroženega. Kar se tiče uhajanja pa smo to uredili samo z ograjo okoli hiše, nikakor pa ne s kastracijo.

Res pa je, da do nasprotnega spola ne čuti nobene posebne zaljubljnosti več.

Jaz se za kastracijo, če ne bo povezano z zdravjem (zaradi le tega smo kastrirali našega psa), ne bi odločila nikoli več, ker se mi zdi da kuža ni več tisto kar je bil.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #4 : sreda, 19.02.2003 : 12:55:38 »

Karmen, Jana ti je že dala link na katerem si lahko prebereš razprave o kastraciji. Dodala bi le nekaj! Tudi mi smo pred nekaj meseci kastrirali ovčarja, prvotno zaradi potencialnih zdravstvenih težav, malo pa tudi zato, ker je stalno v stiku z mojo psičko, poleg tega pa imajo sosedje tudi psico, ki je stalno zunaj v pesjaku in je bil ves nesrečen kadar se je gonila.
Opažam, da je zdaj malo mirnejši (vendar še vedno igriv), postal je bolj pozoren na naju s fantom kadar smo na sprehodu (prej je brezglavo sledil moji psici ali pa poskušal uiti k sosedom). Ne morem reči, da je to zaradi kastracije, mogoče je sedaj le popolnoma odrasel - star je 3 leta. Čeprav ga zdaj pozimi malo več hranimo, se ni zredil. Čuvaj je takšen kot prej, čeprav bolj klavrn, saj iz pesjaka težko čuva hišo!
Če pa želiš, da se bo pes prenehal potepati, mu boš morala postaviti ali pesjak ali pa ograjo. Tudi če bo kastriran bo še vedno izkoristil priložnost, da bo ušel. Zunaj pa ga tudi ne puščaj z vrvice, če ni dovolj poslušen. Kot lastnica dveh psičk ti lahko zagotovim, da bi lastnikom psov, ki svoje ljubljence puščajo zunaj brez nadzora, sploh v času ko se katera goni, lastnoročno zavila vrat! Grin
Logiran

bevska
gost
« Odgovor #5 : torek, 11.03.2003 : 14:27:53 »

Zdravo!Midva z Zarom sva se tudi odločila za kastracijo....K temu je botrovalo več razlogov,največji pa je bil ta,da je bil mali zelo nagnjen k pretepanju..Ves čas se je le postavljal...Poleg tega pa se mi je zdelo,da lahko tako izboljšam njegov karakter....Ker živiva v naselju,kjer je zares ogromno psičk,le te pa se ženijo skozi celo leto,se mi jezdelo prav tudi iz zdravstvenega razloga,predvsem zaradi prostate..Zakaj bi trpel in to celo življenje?Zaenkrat je še prekmalu,da bi govorila o spremembah,mislim pa da se nama obeta še veliko sončnih dni,ko nama ne bo potrebno skrbeti,kje se bo znašla kaka vroča psička in kdaj bo odpoklic zopet odpovedal.Lep pozdrav!Bevska in Zar
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #6 : torek, 01.04.2003 : 18:29:55 »

Jaz sem se odločila za kastracijo, ker mi je bilo dovolj Sammy-jevega tekanja za tujimi psi (tako samičkami kot samčki, naskakovanja in vsega. Menila sem, da se bo umiril in da bo lažje z njim delati in tako tudi je! Postal je bolj poslušen, konec je naskakovanja in v glavnem sem zelo zadovoljna. Karakterno pa se ni nič spremenil, še vedno je zelo živahen, igriv in radoveden ter prijazen. Naslednjega psa bom dala sigurno kastrirat, oz. sterilizirat, če bo samička in sama poseg priporočam, ker to ne spremeni pasjega karakterja! Vsaj pri mojem je bilo tako. Čeprav so me nekateri kar strašili, da se bo čisto spremenil (točno so navedli kako!), sem se odločila za to.
Logiran
bryden
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 57


« Odgovor #7 : sreda, 02.04.2003 : 12:14:14 »

mi smo kastrirali novofundlanca, zaradi zdravstvenih težav... moram reči, da se je pes zelo spremenil... ni nič več lajal (prej te je vedno z globokim glasom pozdravil že na 100m), umiril se je popolnoma... z repom ga od takrat skoraj nisem več  videl mahat...

nikoli, če to res ne bo potrebno!
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #8 : sreda, 02.04.2003 : 13:24:45 »

Bryden, zakaj pa je pes prenehal mahati z repom? Kakšno vezo pa ima to z kastracijo?
Logiran
bryden
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 57


« Odgovor #9 : sreda, 02.04.2003 : 14:09:30 »

Smiley
kako naj jaz vem zakaj je nehal? pred operacijo je bil se zivahen, po njej je samo se spal... je pa res, da je pri mojemu slo tudi za starost in zraven se za bolezen...
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #10 : sreda, 02.04.2003 : 18:53:14 »


Zivjo!

Lahko ti povem samo svoje izkušnje - moj pes je kastriran od 7 meseca starosti. Pri petih mesecih se je postavljal na samce,...  Od takrat s tem nimam problemov, se je pa prijetno spremenil - nič tekanja za gonečimi psicami (sej ne rečem, da jih ne povoha, a vsaj odpokličem ga zlahka, saj ga ne zanimajo s te strani), s samci nimam nobenih problemov, včasih se mi zdi celo, da ga jemljejo bolj kot psico, kot samca, saj se obnašajo, kot da jim ni konkurenca tudi kadar je v biližini psica. Kar se tiče čuvanja hiše - k nam na dvorišče si ljudje, ki ga ne poznajo sploh ne upajo stopit brez predhodnega vprašanja - A je hud, bo vgriznil? - potem lahko sklepaš, da ravno slab čuvaj ni. A ja, pa da ne bi mislila, da se je od kastracije kakorkoli umiril - ravno nasprotno - z vsakim letom je bolj "nor" in igriv (poleg tega je agilitaš).

Res pa je, da ti noben veterinar ne more zagotoviti, da se bo pes po kastraciji umiril. Umirijo se večinoma kar se tiče gonečih psic, kar se tiče potepanja pa je takole - večina psov ima potepanje po nekem času ze "v krvi" tako, da kastracija ne pomaga dosti. Najboljši način za preprečiti to je ograja ali pesjak.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #11 : četrtek, 03.04.2003 : 08:54:42 »

Glede na to, da ima moj pes potepanje v krvi že od prej, sem se odločila, da ga ne bom kastrirala, ker potepanja niso krive goneče samice. Doma smo se odločili, da na sprehodu večkrat vadimo odpoklic in to zelo strogo, ne samo klicanje tam v en dan, ker tako sploh ne pride več. Ugotovili smo, da je Jon pes, s katerim je treba delati vsak trenutek, kar je pri dveh psih na sprehodu malo težje, vendar se vse lahko naredi. Psico, ki pa rada sledi divjadi, imamo na sprehodu strogo na fleksiju, ker če uide ona, se takoj potepeta oba skupaj. Ena zanimivost: samec uide od doma, psica pa na sprehodu. Samec je na sprehodu poslušen, samica se od hiše ne gane tudi če so vsa vrata odprta. Če uide samec od doma in psica ostane doma, se vrne in jo prepriča, da gre z njim na dolgo potepanje. Sedaj smo se preselili v svojo hišo in tako lahko sami pazimo na njiju, brez da bi se prepirali z domačimi, ker niso bili dovolj pozorni. Tako da na samca bolj pazimo doma, na samico pa na sprehodu. Samica pa je sterilizirana, vendar je zelo živahna in igriva, vendar se pri samcih kastracija pokaže na drugačen način kot pri samicah. Zaenkrat smo kastracijo odložili, raje se bomo mi bolj potrudili.





Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #12 : petek, 04.04.2003 : 08:07:23 »

Samec je mešanec in sicer verjetno med labradorcem in staffordshire bullt.. Glava ni popolnoma tipična za labradorca, ker ima precej mandljaste oči, oblika obraza je bolj podobna mladiču od doge, v prsih je bolj širok, v zadnjici pa ozek, noge ima mišičaste, šape pa razklenjene in bolj velike. Ob priložnosti bom poslala sliko, da mi boste pomagali ugotoviti med katerimi pasmami je pomešan.
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #13 : torek, 08.04.2003 : 08:45:03 »

Evo naš Kazi je tudi kastriran in sicer od sobote dalje.
Poseg je prestal brez težav, tudi sedaj ga nič ne boli. Ko sem ga pripeljala domov je zaspal še za kaki dve urci, nato pa je imel željo po sprehodu. Tudi lulal je z visoko dvignjeno nogo Grin, sicer me je malo zaskrbelo da bo padel, ker je stal samo na treh nogah pa še ful se je majal zraven, vendar se je obdržal pokonci... Dobil je tri šive, ki pa ga zraes nič ne ovirajo pri norenju, ga probam jest ovirat, da nebi blo kej narobe Smiley. Edino težave ima z plastičnim ovratnikom, in to velike težave. Ko mu ovratnik nataknem na vrat se postavi kot kip in se ne premakne in to niti za milimeter ne. Je stal eno uro in nato stoje zaspal Grin Grin Grin. Včeraj je bilo že malo boljše, vendar je po parih minutah obupal in se je odločil da bo postal fikus. Ampak mislim da bo z vsakim dnem bolj navajen nanj...
Za poseg sem se pa odločila zato, ker je hotel podredit vsakega psa, ker pa so se psi tudi upirali je prišlo do pretepa, in ker se to ni dalo preprečiti sem se odločila za ta poseg, ker nemaram da bi se vedno pretepal.

LP Tjaša

Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #14 : torek, 08.04.2003 : 19:27:38 »

Jaz še nisem sporočila, da je bil kastriran tudi moj muc Nick. Smiley
Ampak ima neke čudne težave s kožo od takrat dalje! 10 cm dolga dlaka je ob straneh vsa odpadla, tako da je čisto gol!! Shocked
Tako da jutri spet k veterinarju. Huh Tongue
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: KASTRACIJA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines