mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 20:52:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...  (Prebrano 25727 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Afna
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 379


« : četrtek, 06.05.2004 : 10:49:33 »

Ojla...
Najprej se opravičujem Jani, če je že kje kaj pisano na temo, pa bo spet morala premikati poste...  Undecided Ampak jaz nisem našla nobene tematike, kamor bi tole pač pasalo...

Torej...zanima me, če kdo od vzrediteljev pri prodaji mladičkov kupcu ponudi v podpis pogodbo? Katere bistvene točke ta pogodbe vsebuje? Primer pogodbe med vzrediteljem in kupcem sem našla na strani kluba za bernce ( http://www.homestead.com/skbpp/files/KUPOPRODAJNA_POGODBA.htm, ampak je zelo splošna.
Malce sem brskala po internetu in ugotovila, da v nekateri vzreditelji v tujini mladičke že takoj razdelijo na Pet quality in pa Show quality... in potem za mladičke, ki tako ali drugače "odstopajo od standarda", oz. niso primerni za nadaljnjo vzrejo v pogodbi zahtevajo tudi sterilizacijo/kastracijo. Kaj mislite o tem...in ali ima sploh kdo od naših vzrediteljev take zahteve?
Logiran
conte
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 32


« Odgovor #1 : četrtek, 06.05.2004 : 11:07:49 »

Živjo ena Afna

Pokliči me po telefonu 1 366 16 47, pa ti bom povedal, kako izgleda taka pogodba. Kastracija je prehuda, se pa moraš zavarovati proti nesporazumom.  Mi prodajamo vse pse z pogodbo.

pozdrav conte-Jadran
Logiran
Ivana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #2 : petek, 07.05.2004 : 07:02:13 »

Ojla!
Kolikor vzrediteljev jaz poznam, vsi prodajo pse s pogodbo.
Moja pogodba vsebuje:
* podatke o psu (tudi, če so kakšne posebnosti- reimo, da je kuža kriptorhid in da je bil novi lastnik obveščen o tem in da se psa ne sme uporabljati za vzrejo)
* splošne pogoje pod katerimi lahko psa zahtevam in vzamem nazaj
* da so me dolžni obveščati o kužkovem razvoju in njegovih uspehih
* da je cepljen in kakšen je še program cepljenja,.......


Dam pa vedno zraven tudi nekakšno knjižico, ki sem jo sama naredila, s splošnimi podatki o pasmi, negi psa, osnovnih boleznih o psu in podobnimi stvarmi.

Lp, Ivana
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #3 : petek, 07.05.2004 : 18:30:35 »

LP za vse!
Mene  zanima ta vaša pogodba iz pravnega vidika. Kako jo vi "zapečatite"? Ali je to napisan kos papirja, ki ga  samo podpišeta obe stranki ( prodajalec in kupec ) ali je pogodba tudi poštempljana z žigom ( psarne, firme) Ali pa je pogodba overovljena pri notarju?
Ivana, opazila sem tudi, da si omenila kriptorhidnega psa. Ker sem ga tudi sama imela, bom odprla vprašanje v temi o zdravju. Če boš mogoče lahko pomagala.
LP,Miša
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #4 : petek, 07.05.2004 : 18:50:25 »


To tud mene zanima kako zapečatite pogodbe.
Pri meni se samo podpiševa oba, jaz kot vzrediteljica in lastnik kot kupec. Pa seveda mora biti starejši od 18 let.

Ker je to kupoprodajna pogodba, naj bi zanjo veljala vsa pravila kot za ostale take pogodbe, torej da so veljavne tudi brez notarskega stempla.

Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 662


« Odgovor #5 : sobota, 08.05.2004 : 19:46:57 »

Veseli me, da so vzreditelji, ki ne vzrejajo pse samo za zaslužek in skušajo s pogodbami zavarovati pse in hkrati tudi pasmo, vendar me pa zanima koliko so po pravnem vidiku te pogodbe sploh veljavne, saj mislim, da če novi lastnik ne obvešča vzreditelja ta prav gotovo ne more vzeti psa lastniku (to sem namreč videl, da je eden od pogojev pri Ivani) ali ga kakorkoli drugače kaznovati.

Torej so te pogodbe pravno sploh dovoljene oz. ali so zakonite ali so bolj psihološke, tako da imajo novi lastniki, ker so pač podpisali nek kos papirja in mislijo da morajo delati kot tam piše?
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #6 : sobota, 08.05.2004 : 20:53:36 »

tako da imajo novi lastniki, ker so pač podpisali nek kos papirja in mislijo da morajo delati kot tam piše?


Mogoče bi jaz tukajle še poudaril, da pogodba ni samo v korist prodajlacu ampak tudi kupcu in pameten kupec zahteva pogodbo, kjer piše, da je pes ki ga kupuje zdrav, cepljen in tako naprej.
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #7 : sobota, 08.05.2004 : 21:31:32 »

LP, za vse!
Moram pohvaliti vse tiste, ki se zavzemate za pogodbo. Vendar imam o tem svoje mnenje.  Če je med kupcem in prodajalcem napisana nežigosana ali neoverjena "pogodba" ostane to zame le kos papirja, na katerem so pač napisani določeni podatki. Zame osebno pa to pomeni, da se mi dogovorov, podpisanih na taki pogodbi, ni potrebno držati. Glede na to, da je tudi kupoprodajna pogodba za avto neveljavna, če ni overovljena, ne vidim vzroka, da bi za pasjo pogodbo veljala drugačna pravila. Sicer pa je za overovitev podpisov na pogodbi, do pred kratkim, bilo treba odšteti borih 800 sit na en podpis. Za dva 1.600 sit in nekaj čakanja pri notarju, pa res ni tako hud strošek, za to, da se potem obe strani držita tistega, kar vsebuje pogodba. Kaj menite?
Tudi sodišča brez pomislekov sprejmejo takšne pogodbe kot dokaz za očitno kršitev neizpolnjevanja pogodbe.
LP,Miša
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #8 : sobota, 08.05.2004 : 22:02:34 »


Hja no sodna praksa je pokazala, da ni potrebno take kupoprodajne pogodbe notarsko overoviti...
Namreč pred leti je bil primer, ko je nekdo kupil v tujini psa, ga pripeljal sem in imel jasno z vzrediteljem podpisano tudi pogodbo. Ker se pač ni držal teh pravil, se je vzreditelji odločil, da gre na sodišče (po zapletih, ker se ni dalo nič zmeniti direktno). Uganite kdo je izgubil...lastnik psa, saj je sodišče ugotovilo, da krši pač kupoprodajno pogodbo...


Logiran
Afna
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 379


« Odgovor #9 : nedelja, 09.05.2004 : 07:55:49 »

Citat
Veseli me, da so vzreditelji, ki ne vzrejajo pse samo za zaslužek in skušajo s pogodbami zavarovati pse in hkrati tudi pasmo

Točno o tem sem premišljevala, ko sem gledala kakšne pogodbe imajo v tujini... Če bi se za pse, ki pač ne ustrezajo merilom, ki so pač potrebna za vzrejo bila že po pogodbi zahtevana sterilizacija oz. kastracija...a ne bi to mogoče vsaj deloma omejilo poplavo "čistokrvnih psov brez rodovnika"?
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #10 : nedelja, 09.05.2004 : 09:58:46 »



Zanimiva tema.
Nisem pristaš kakršnihkoli omejevanj "svobode" z zakoni, pogodbami,... v primeru živih bitij pa sploh ne, če prav jih pišem tudi sama. V primeru živali pa sploh mislim, da mora biti prisotno medsebojno zaupanje med vzrediteljem in kupcem, torej nakup videno-kupljeno. Naj pride s kupcem t.i. strokovnjak, veterinar, pregleda, kar se videti da in se odloči.
No, naj mi kdo razložui, kako si tole predstavlja:
Citat
Če bi se za pse, ki pač ne ustrezajo merilom, ki so pač potrebna za vzrejo bila že po pogodbi zahtevana sterilizacija oz. kastracija...a ne bi to mogoče vsaj deloma omejilo poplavo "čistokrvnih psov brez rodovnika"?
kupim mladička, podpišem zoraj omenjeno pogodbo, ga plačam po dogovorjeni ceni, ga lepo negujem, vozim 2 leti po razstavah,...po 2 letih vzreditelj ugotovi, da moj pes ne ustreza njegovim vzrejnim standardom.
Vzreditelj zahteva sterilizacijo, po  vzrejnih pravilih moje države pa moj pes ustreza za vzrejo. Kaj se lahko zgodi, kaj lahko zahteva vzreditelj oz. še boljše koliko denarja lahko zahtevam jaz od njega? Psa sem 2 letih hranila, vozila naokoli,...pes je moj!

Namenoma sem napisala to, da začnete malo širše gledati, zdi se mi kakor desetletja nazaj, ko so v določenih državah omejevali osnovne človekove pravice ljudem motenim v razvoju, ženske celo sterilizirali, da ne bi rodile debilčkov, jih zapirali v izolirane ustanove,...a smo ljudje res mali bogovi, ki lahko odločamo o vsem???
Ob takem razmišljanju nekaterih se mi zazdi, da ni daleč čas, ko bo dovoljeno kloniranje živali in ljudi. Potem pa se bo en večer pojavil v moji postelji klon mojega moža, skoz okno pa me bo gledal pravi mož Grin Grin Grin Grin
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #11 : nedelja, 09.05.2004 : 10:25:09 »

Meni se tudi zdijo taki zahtevki v pogodbi omejevanje človekovih pravic... ok, da si vzreditelj pridrži neke pravice, npr., da mi vzame psa, če ne skrbim zanj dobro (kar je pa spet težko definirat Lips Sealed).
Ampak da od mene zahteva sterilizacijo/kastracijo psa - in ravno včeraj sem nekje zagledala, da neka vzrediteljica v pogodbi zahteva od lastnikov svojih mladičev, da jih hranijo z BARF... to je pa preveč, sej pes je moj Undecided
Potem praktično domneva, da jaz sama nisem sposobna skrbet za psa in se moram do besede držat njenih navodil.

Iz pravnega vidika - ne obvladam preveč teh stvari, ampak če je ustni dogovor pravno veljaven, potem bi po mojem morala bit tudi taka pogodba.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 09.05.2004 : 10:32:28 »

Kloniranje zivali je samo se vprasanje casa:http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3614.

Meni se tiste sterilizacije in kastracije sploh ne zdijo sporne. Ce je recimo jasno, da imajo psi v leglu neko napako (in da se to vidi ze pri mladicu), potem res ne vem, kaj je tako groznega pri kastraciji oz. sterilizaciji v pogodbi. Nekateri kastrirajo/sterilizirajo ze mladice.

Sterilizacija in kastracija psov in clovekove pravice (primerjava s sterilizacijo zensk)...upam, da se hecate. Grin Grin Grin Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #13 : nedelja, 09.05.2004 : 10:38:34 »

Jaz sem ZA pogodbe. Če bom imela kdaj samico oz. psarno, bom 100% prodajala mladiče s pogodbo. Seveda v mejah normale.

Citat
* podatke o psu (tudi, če so kakšne posebnosti- reimo, da je kuža kriptorhid in da je bil novi lastnik obveščen o tem in da se psa ne sme uporabljati za vzrejo)
* splošne pogoje pod katerimi lahko psa zahtevam in vzamem nazaj
* da so me dolžni obveščati o kužkovem razvoju in njegovih uspehih
* da je cepljen in kakšen je še program cepljenja,.......

Recimo da zgornje podatke. Nikoli pa ne bi zahtevala sterilizacije oz. kastracije.
Pa v pogodbi bi bilo morda omenjeno, da sem JAZ 1. kupec, če se odločijo psa oddati ali prodati.


Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #14 : nedelja, 09.05.2004 : 11:34:53 »

Hmmm spet komplicirate? Slovenstvo očitno spet.

Me prav zanima koliko vas lahko kjerkoli v tujini (ajdi pustmo razne zaslužkarske rejce, ki bivajo na un stran meje) kupi mladiča, ki prihaja iz dobrega legla od vzreditelja, ki mu je primarna pasma in ne $, in to mladiča BREZ kupoprodajne pogodbe...v kateri je napisano ja, da ga lahko vzreditelj vzame kadarkoli želi, če ugotovi, da se zanj ne skrbi kot je dogovorjeno, in v kateri piše, da ni nerodovniške vzreje itd.

Mefisto nevem kaj ti ni jasno, da če vzreditelj, ki nekaj ve o vzreji in ugotovi, da tvoje ščene pač ne ustreza kriterijem, zahteva, da se takega psa ne uporabi za vzrejo?
Hočeš primer?
Slovenija je enkratna država za te primerjave.

Vzemimi kar lepo border collieja in avstralskega ovčarja. Vzrejni pravilnik zahteva SAMO 3x najmanj prav dobro oceno in narejen vzrejni pregled (tj se enkrat ocena psa in višina).

Mirno rečeno totalen bullshit, kajti potrebno je slikati vsaj še kolke in dati pregledati oči. Povsod to počnejo, samo v naši mali državici ne. In nekateri to pridno izkoriščajo...rezultat? Množica defektnih psov.
Kdo je kriv? Vsekakor lastnik psa.
Nič čudnega, da bom tudi jaz zahtevala vse te dodatne pregede preden bodo namenjeni vzreji. In zagnala orto halo, če slučajno ugotovim, da kdo krši to...ali celo izkorišča vzrejni pravilnik in vzreja s psom, ki ni ustrezen po teh definicijah.
Ker na koncu bom kriva jaz seveda, ne pa ti ki bodo luknje izkoriščal.

Tako da dajte malo manj se it neodvisne itd., počasi se boste morali tudi v vaših glavah prilagodit Evropi in začeti dojemati kastracijo in sterilizacijo kot nekaj samoumevnega.
Itak pa je dovoljeno razstavljat tudi sterilizirane psice po novem tako da...aja razen če hočete imeti mladiče na vsak način, denar je še vedno sveta vladar saj res.

Ok preden se totalno ne razpočim, malce poglejte ameriške pogodbe. Meni je strašno všeč to, da se zahteva kastracija/sterilizacija za pet puppies. Pa da imajo t.i. "limited registration" itd...




Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines