mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:08:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Epileptični napadi?
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epileptični napadi?  (Prebrano 16964 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« : petek, 14.08.2009 : 09:09:12 »

Lepo prosim vse, ki imate s tem izkušnje...
Moja mala Poperček, dudarček, ki smo jo komaj rešile, ker je bila tako zelo požrta od bolh in čisto apatična in anemična, je sicer zrasla, je igriva, zlata muca... Ima pa težavo, s katero se jaz srečujem prvič.
Že od vsega začetka sem opažala, da jo med spanjem "meče" (beri: dobesedno jo je vrglo ene 10cm v zrak). Se je seveda zbudila, stresla z glavico in potem je bilo OK. Nič zmedena, normalno se je obnašala, vse bp. Po sterilizaciji se je stanje še poslabšalo. Poleg tega, da jo "vrže", se je začela še slinit in pihat. Vse skupaj traja nekje 20-30 sekund. Včeraj pa je imela najhujši napad do sedaj. Poleg slinjenja in pihanja je začela noret naokoli in spuščat prav grozljive zvoke. Ko sem jo vzela v naročje, se je umirila in kot da ni bilo nič. Napadi se vedno zgodijo med spanjem, ko je budna, je vse bp. Vrstijo se vsakodnevno, 3-4x na dan, ponavadi dopoldne.
Zdaj me pa zanima, če ima kdo s tem izkušnje. Pa kako naj se odločim naprej... OK, vem, da se bom morala sama.
Veterinarka pravi, da če ne bo jemala zdravil, pri vsakem takem napadu trpi srce... Lahko se poškoduje, v kolikor se zgodi, ko je sama... Če bo jemala zdravila, bo to doživljensko in imajo stranski učinek - prizadeta jetra.
Ima kdo izkušnje? Lepo prosim, ker sem čisto zmedena ob vsem tem in ne vem, kaj naredit.
Logiran
Cuzi
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #1 : petek, 14.08.2009 : 10:22:26 »

Moja Pupa jih ima oz.jih je imela,ker ga sedaj že kako leto ni imela.Ko sem jo dobila iz smetnjaka (zavezana v vrečo,stara cca.3 tedne) jih je drugi dan začela dobivati ob treh popoldan, vrstili so se točno na dvajset minut, končali pa ob dveh zjutraj. V prvem tednu so bili vsakodnevno na sporedu. Potem ga je dobila vsakič, ko jo je kaj prestrašilo. Vedno jo je vrglo iz spanja, najprej se je polulala, zenice povečane, odsotna,potem so se začeli krči in slinjenje. Vsakič,ko je dobila napad sem pograbila prvo cunjo ,jo zavila, držala za glavico in jo mirila-s tem so se napadi skrajšali na 20,30sekund. Po napadu je vedno rabila 1 do 2 minutki da je prišla k sebi,nato je odšla do briket in pojedla skoraj celo skledico.Na tabletke nismo šli imeli pa smo pripravljeno ampulo apaurina (ga tudi nisem uporabila). Vsako leto, ko je starejša-manj je napadov. Sedaj ga recimo cca.eno leto sploh ni imela. Ima sicer probleme z vidom.predvsem jo daje ,ko je treba oceniti globino. Za tabletke se nisem odločila ravno zaradi stranskih učinkov, smo pa vsi vključno z mojimi starši natrenirani kaj je treba narediti, ko dobi napad-se pravi dekca,zavit,držat in mirit-potem pa papat in en dan hoje po prstih, da se odpočije.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #2 : petek, 14.08.2009 : 10:28:26 »

Hvala, Cuzi, za tvojo izkušnjo.
Danes je ponovno imela napad in spet je bil tak kot včerajšnji, se pravi, da gre na slabše? Do zdaj se mi je med napadi polulala 2x.
Po dogovoru z veterinarjem si do ponedeljka pišem, kdaj so napadi, kako reagira, kako pogosti so...
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #3 : petek, 14.08.2009 : 10:29:43 »

Joj, mislim na poperčka  Kiss
Tako malo bitje pa že toliko težav. Držte se.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #4 : petek, 14.08.2009 : 10:31:20 »

p.s. Kar se vida tiče, sem se zdaj spomnila, da mi je hčerka omenila, da je opazila, kako se mucam zenice zožajo, ko je svetlo, in me je takrat spraševala, zakaj se Poperček ne. No, takrat na to sploh nisem bila pozorna...
Logiran
Cuzi
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #5 : petek, 14.08.2009 : 10:57:54 »

Pri Pupi je bilo prvo leto precej hudo in zelo pogosto-če je imela včeraj spet napad to še ne pomeni, da gre na slabše.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #6 : petek, 14.08.2009 : 11:07:19 »

To z videzom mačjih oči je morda lahko tudi varljivo. Jaz sem bila pol leta  sveto prepričana, da je Šnapa slepa na eno oko, ker je v temi popolnoma neodzivno, temno, mrtvo, v nasprotju z drugim, pri katerem zenice lepo odreagirajo, se razširijo in zasvetijo. Videla pa sem, da vseeno zelo dobro vidi. No, veterinarka je po pregledu rekla, da nikakor ni slepa na to oko, verjetno povsem normalno vidi.
Joj no, držte se.  Kiss
Logiran
Cuzi
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #7 : petek, 14.08.2009 : 11:13:57 »

Pupi zenice normalno odreagirajo-povečane ima tik pred napadom v bistvu istočasno z lulanjem. Probleme ima z vidom v tem smislu, da preden skoči recimo z mize se pripravlja in cepeta in jamra,...
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #8 : petek, 14.08.2009 : 11:24:47 »

Pri psih je tako:

- ce ima napad mladicek, prvega in se potem ne ponovi vec cca. 1 mesec (toliko casa smo morali biti na prezi in toliko casa se ga ni oddajalo), jih naj ne bi vec imel; sicer so dozivljenjski
- ce dobi napad odrasel pes, jih bo imel se naprej

Mi smo pri psu, mladicku, tezkemu dober kilogram (manjsi od macke), dali v usta trdo stvar, ga dali na bog, jezik ven. Ko je minilo (zdelo se je, da traja celo vecnost), je potem se "tulil v luno" - naj bi bolelo. Potem se mu hvalabogu ni vec ponovilo. Sicer pa moramo se poklicati nove lastnike, kako in kaj je z njim.

Zgodilo se mu je pa med tekanjem, hojo in ne v spanju.

Sicer pa s psi, ki imajo e. napade, se ne hodi po visinah, ne preskakujejo visin (ni agilityja)..., se ne hodi povrocini...
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #9 : petek, 14.08.2009 : 11:25:19 »

Bom zdaj pozorna še na zenice in na vse skupaj.
Včeraj je imela 3 napade, 1-ega hujšega, kot sem opisala. Danes sta bila 2. Eden hujši, eden skoraj neopazen.
Logiran
Ursssa
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 162


WWW
« Odgovor #10 : petek, 14.08.2009 : 13:45:01 »

Revica mala. Že brati  o tem je težko, kako je šele njej.
Mogoče se mi boste smejali, ampak bom vseeno napisala.
Zadnjič sem gledala eno oddajo o slonih (zdi se mi, da v Ugandi, nisem prepričana), ki trpijo za posttravmatskim sindromom. Ker so kot mladiči doživeli strašne travme (na najokrutnejše načine so jim ubijali starše, res grozljivo in pretresljivo), so kot odrasli zelo agresivni in zmedeni. Da gre za posttravmatski sindrom, je potrdila ena psihiatrinja, ki je trdila, da se pri slonih manifestira enako kot pri ljudeh in da ima tudi isti izvor - razbita družina, hudo nasilje v rani mladosti, itd... Tista oddaja mi je dala misliti. Verjetno so tudi te uboge mačje duše, ki so jih ljudje pometali v kontejnerje, tupperware posode, vreče in škatle, močno zaznamovane in jih to spremlja v odraslosti. Mačke imajo dober spomin, v to sem prepričana. Mogoče so takšni napadi povezani s travmami v ranem otroštvu?
Jaz močno držim pesti, da bodo napadi minili. Me pa zanima, če imamo pri nas kakšne psihoterapevte za živali. V tujini vem, da obstajajo, pri nas pa še nisem zasledila, da bi se kdo s tem ukvarjal. Če je, bi bilo mogoče vredno poklicati in se pozanimati, če so napadi morda povezani s psiho.
Če sem falila, mi pa oprostite, samo dobro sem hotela. Žal konkretno ne znam pomagat.
Yo, držite se.
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #11 : nedelja, 16.08.2009 : 00:30:25 »

Naš Pingo je zdaj star dobra 3 leta. Prvi napad je imel prvi večer, ko sem ga prinesla domov. Napadi se zdaj ponavljajo brez reda (lahko 2x v dobrem tednu, lahko je 3 mesece mir). Dogaja se pa to ponavadi med spanjem oz. najraje takrat, ko ravno zaspi. Ker ga je že kdaj tako hudo stresalo, da je padel s postelje, zdaj po možnosti gledam, da ne zaspi kje na visokem. Za čez noč ga pa zapiram v transporter, ker ni ravno prijetno, če ti enih 5 kg tresočega se, renčečega in pihajočega mačka sredi noči pade na glavo  sram (mja, ležal je na nočni omarici...)

Tudi sicer je muc nekoliko drugačen. Ne razume mačje igre. Pojma nima, zakaj naj bi sedel na oknu oz. sedi samo zato, ker druga dva to počneta (brez skrbi, okna imam zamrežena). Ne more s pogledom slediti gibanju predmeta navzgor. Nekje pri 2 letih je šele približno dojel, kako mu je ime. Umiva se včasih na enem mestu tako dolgo, da odstrani vso dlako... Obvlada pa opravljanje potrebe v pesek, zelo dobro pozna šuštenje vreče z briketi in dremanje v naročju.

Kastrirat ga dolgo nismo dali, ker so bili zdravniki v dvomu glede anestezije. Ampak do kastracije ni skoraj nikoli spal. Potem smo tvegali in hvala bogu, je zdaj veliko bolje. Bolj miren je, ne markira več in ne teži mački in predvsem spi toliko, kot je za mačke normalno.

Do zdaj vemo, da pri njem bliskanje skoraj obvezno sproži napad. Npr. slikanje z bliskavico, pobliskovanje cevne luči (ob prižiganju), tudi nevihta ponoči, in pa, če od blizu gleda TV. To moramo še posebej paziti, da vedno ugasnemo TV, če ni nikogar v prostoru, ker ga nekaj privlači, da kar naprej rine nos v ekran. Ni pa bliskanje edini sprožilec, drugih pa mi ne uspe ugotoviti.

Včasih je nekaj ur (ali cel dan) pred napadom izrazito slabe volje in sam sebi odveč. Ampak včasih ga vrže brez opozorilnih znakov, drugič spet je pa samo siten, pa nima napada. Napadi trajajo od nekaj sekund do slabe minute... meni se v vsakem primeru zdi cela večnost. Poleg stresanja tudi nekontrolirano maha s šapami in se slini. Včasih tudi lula, včasih spušča renčanju podobne zvoke; si je že tudi kdaj z zobmi prebil ustnico oz. kožo... Po napadu se ponavadi skrije v kaki čim bolj temen kot (v omaro, v svoj transporter, za kopalno kad...) in renči in piha na vsakega, ki gre preblizu mimo. Takšno stanje ga drži nekaj ur, potem se pa počasi umiri.

Meni so kot možne vzroke navedli poškodbo, zastrupitev z insekticidom, zastrupitev zaradi glist, menda je tudi huda podhranjenost lahko kriva... skratka, vse tegobe mačjih najdenčkov lahko pustijo take posledice.

Ko je bil še mali in so bili napadi bolj pogosti, mu je zelo pomagal B-kompleks (injekcija pri vet.). Pri enkratnem napadu (je imela mamina mačka) je pomagal apaurin. Pingo zdaj nima nobenih zdravil. Pač pazimo, da ga ne bliskamo in ne nerviramo, da je napadov čim manj. Kolikor sem prebrala po knjigah in po netu, je nujno treba ukrepati, če po napadu dolgo ne pride k sebi, ali pa, če drugi napad sledi, preden si od prvega opomore. V drugih primerih je pa... hm... oboje prav, pa nobeno v redu.

Ima pa Versace (modra skobčevka na sosednjem forumu) tudi mačka epileptika in ga vozi na Ptuj k dr. Senčarju. Mogoče še tu povprašaj...
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #12 : nedelja, 16.08.2009 : 05:25:02 »

Hm... Očitno bomo morali spremenit veliko stvari potem tudi pri nas. Z epileptiki namreč res nimam nikakršnih izkušenj. Zdaj, ko pa berem vas, ostale, pa nekako lažje vlečem vzporednice... Tudi Poperček mi namreč prav bulji v TV, zdaj koliko je to povezano z napadi, bi morala spremljat. Oz. bom omejila (vsaj njeno) gledanje TV-ja. Ostalih "bliskajočih" stvari nimamo, je pa res, da se boji ob nevihtah.
Včeraj je imela 5 napadov, tokrat vse popoldne, v 2-eh urah. 2 sta bila hujša, 3-je komaj opazni.
Pa opazila sem, da "čudno" je. Kot da težko zagrabi hrano? In veliko več spi kot ostali. Včasih tako trdno, da se dobesedno mečejo po njej, ona pa kar spi... Jo včasih kar nesem v kletko in jo zaprem, da ima mir pred ostalimi.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #13 : nedelja, 16.08.2009 : 10:56:39 »

Meni se 5 napadov dnevno zdi hudo velika stavilka in ne bi niti pomisljala o stranskih ucinkih, ampak bi zival dala na terpijo. O stranskih ucinkih in o tem da ali ne bi razmisljala pri obcasnih napadih, na nekaj mesecev. Vsak epileptiformni napad je namrec huda obremenitev za zival. Tako na notranje organe (predvsem srce in logicno, mozgane), kot tudi na splosno pocutje, vsak namrec zival hudo izcrpa.
Vzrokov je malo morje, vse od parazitov, zdravil (zastrupitev), bakterijskih in virusnih obolnenj, tumorjev, do idiopatskih.

enaNika - obstaja prav vrsta epilepsije, pri kater se napadi pojavljajo tako kot opisujes - obicajno takrat, ko zival (ravno) zaspi. Sem namrec nekaj mesecev nazaj brskala ravno o povezavah epilepsija-spanje, ker smo imeli pacienta s podobnim vzorcem napadov (zal mu na koncu ni bilo vec pomoci in je bil evtanaziran).

B kompleks je res ena od stvari, ki jo lahko dobi in nima strasnkih ucinkov (razen tega, da aplikacija boli, ker pece kot sam satan). Ostali antiepileptiki (fenobarbiton & co.) imajo res stranske ucinke, ampak pri tako pogostih napadih imajo le-ti verjetno vecje posledice za vse skupaj ...
lp, m.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #14 : nedelja, 16.08.2009 : 12:23:58 »

Meni se zdi 5 napadov na dan grozno veliko in postavlja pod vprašaj zdravljenje kot tako. Vsekakor čimprej na zdravila in če ne prime v toliko, da je omogočena ena spodobna kvaliteta življenja, je maca za evtanazirat.
Logiran

Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Epileptični napadi?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines