mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:18:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Epileptični napadi?
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epileptični napadi?  (Prebrano 16963 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaalen
rad pišem
****
Sporočil: 254


« Odgovor #15 : nedelja, 16.08.2009 : 22:53:31 »

To kar opisujete so pravzaprav grand mal napadi in veljajo za hardcore obliko epilepsije. Kaksne druge oblike epilepsije verjetno pri mackah niti ne bi opazili. Nimam pojma kako to pri mackah zdravijo, pri ljudeh je nekako klasicno zdravilo sodium valproat, ki je tezak za jetra in prebavo, te zna zelodec bolet ko ga zacnes jemat. Ce ga jemljes na dolgi rok zelo verjetno povzroci izpadanje las/plesavost (reverzibilno)... kar mogoce ni ravno fino pri mackah. Novejsa in manj tezka varianta je lamictal. Ce ima napade 5x na dan... pri ljudeh bi bilo to klasificirano kot huda oblika, bi blo pametno za zacetek macko dat vsaj na diazepam, ki napadov verjetno ne bo preprecil 100% bo pa vsaj olajsal simptome.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #16 : ponedeljek, 17.08.2009 : 04:56:55 »

Bom popoldne dorekla z veterinarko, grem malo zaspat. Smo imeli hude napade celo noč...
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #17 : ponedeljek, 17.08.2009 : 07:14:40 »

Bom popoldne dorekla z veterinarko, grem malo zaspat. Smo imeli hude napade celo noč...
Če so bili celo noč hudi napadi, mi ni čisto jasno kaj bi dorekli z veterinarko drugega kot, da se muca humano uspava čim prej.
Malo razuma pred nekim viteštvom in oh in ah reševanjem vseh mogočih in nemogočih situacij.
A ni škoda denarja za preglede in zdravljenja takšnih mačkov, ki se samo mučijo? Med rešiteljem in mučiteljem je včasih tanka črta in ko ima muc po več kot 5 napadov enega za drugim je meja zelo tanka. Pa me kamenjajte zaradi mene, če mislite da gledam zdravje in življenje skozi denar. V tem primeru je vprašanje mučenja te muce in ne denarja.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #18 : ponedeljek, 17.08.2009 : 07:30:07 »

A ni škoda denarja za preglede in zdravljenja takšnih mačkov, ki se samo mučijo? ... V tem primeru je vprašanje mučenja te muce in ne denarja.
Hm, tukaj si nasprotuješ sami sebi. Jaz sem prepričana, da bo Yo naredila tako, kot bo prav - in sigurno je posvet z veterinarko prava zadeva. Mogoče bosta poskusili z zdravljenjem (dokler ne poskusiš ne moreš vedet, ali bo učinkovito ali ne), mogoče se bosta na podlagi veterinarkinih izkušenj odločili za evtanazijo. Grem pa stavit, da denar tukaj ne bo igral poglavitne vloge. Yo, popravi me, če se motim.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #19 : ponedeljek, 17.08.2009 : 09:31:45 »

Ne, zaenkrat denar ne bo igral poglavitne vloge. Poglavitno vlogo bo odigral pogovor in "pregled" ur, trajanja ipd. napadov, morda poskusno zdravljenje (ja, Vixen, mi je bilo rečeno, da zdravila lahko pomagajo ali pa sploh ne - v tem primeru poznamo razplet, a ne?). Kasneje pa tudi, koliko zdravila na mesec stanejo, ker se zavedam, da je tako žival težko oddat. Še težje kot ostale. In da bo nekdo to moral plačevat. Jaz ali pa kdo drug.
Drugače pa, simi, pa saj sva govorile o tem... Zdaj, ko malo več berem o sami epilepsiji, mi je jasno, da mačko napadi izčrpujejo in mi je jasno, da tako naprej ne bo šlo. Do danes sem beležila napade po dogovoru z veterinarjem, da dobimo približno sliko, kaj se dogaja. Da pa se muči sicer oz. na splošno, pa ni res, ker je normalno živahna, igriva, daleč od kakšne "na smrt čakajoče" živali.
Ja, se bom odločila tako, da bo dobro zanjo.
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #20 : ponedeljek, 17.08.2009 : 10:58:55 »

Kolikor vem, se da epilepsijo pri ljudeh čisto v redu voditi in je vprašanje vključevanja v popolnoma normalno življenje bolj stvar družbe kot medicine. Tudi, kolikor vem, veterinarska medicina pridno sledi humani in je dandanes že svašta možno.

Naslednje dejstvo, ki se ga je treba zavedati, je, da te lahko kaka "obcestna najdba" konkretno udari po žepu. Ampak zaradi tega ne moreš kar preprosto pogledati stran.

Seveda pa imamo vsak svoja merila in tudi vsak svoje čisto realne meje, do kod sežemo. Sama si npr. ne bi mogla privoščiti operacije kolkov v Nemčiji ali srčnega spodbujevalnika, kot imajo pri nas psi v soseščini. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da ne morem omogočiti nekomu dostojnega življenja v okviru mojih zmožnosti.

Ko prideš do meje, se mi pa zdi posvet z veterinarjem in trezen razmislek edina prava pot.

Kot sem že omenila, je imela ena od maminih najdenk napad kar iz nič. Če se prav spomnim, dva v kratkem razmiku. Predpisali so ji apaurin, ki ga je dobivala nekaj dni. Po tistem se napadi niso več ponovili, zdaj že nekaj let.

Naš Pingo je, ob upoštevanju določenih omejitev, prav fajn in zadovoljen muc in tudi odlična šola za domače, da se naučimo sprejemati in upoštevati drugačnost. Če bi se stanje spremenilo, se bom pa sproti odločala.

Yo, mogoče najbolje, da si kar računaš, da bo muca ostala pri tebi. Glede na presežno "ponudbo" in ker se mačke celo izbira po barvi, boš po mojem težko našla nekoga tretjega, ki bi bil pripravljen skrbeti za posebno muco. Zato mimogrede še tole v zvezi z buljenjem v TV. Ta zadeva se nekako "akumulira"... ali kako naj to opišem. Torej, se je že zgodilo, da je malega zabrisalo direkt pod TV mizico - tako smo sploh ugotovili povezavo. Večinoma pa otrpne, čisto otrdi, kot da ima vse mišice napete, nepremično bulji v ekran in trza. Ga odnesem stran, pride nazaj, in tako nekajkrat. Napad pa potem (lahko) sledi čez nekaj časa, ponavadi pozno zvečer ali ponoči. Svetovala bi ti, da imaš vedno prižgano tudi glavno luč, ko gledaš TV - da se ublaži menjavanje svetlobe. In pa, če imaš možnost, da prestaviš škatlo bolj na visoko oz. na manj dosegljivo mesto. Zapiranje mačke v drugi prostor je sicer tudi rešitev, ampak bolj zasilna, ker je pač ravno takrat ponavadi čas za (nujno potrebno) žuljenje v naročju.

@maja01: ...glede tega B-kompleksa. Misliš, da bi kaj pomagalo, če bi ga dajala v tabletah? In če bi, bi bila hvaležna tudi za približno dozo (kolikšen del od tiste male rjave tabletke, na primer).
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #21 : ponedeljek, 17.08.2009 : 11:11:25 »

Hvala enaNika.
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #22 : ponedeljek, 17.08.2009 : 11:42:37 »

eh... saj smo vsi v istem kotlu.  sram

Sem pa pozabila še eno zadevo omeniti. Paraziti. Ta naš posebnež je neverjetno dovzeten za vse sorte parazitov. Ko sem se ojunačila in mu prvič zlila za vrat Frotline (po nekaj dneh pri nas), sem zjutraj nametla z njegovega ležišča za malo smetišnico bolh. In tudi zdaj najprej najdejo njega. Še večji problem imam s trakuljo. Tega še tudi prej nisem srečala. Odkar pomnim, imamo mačke - stalne in začasne, in po enega psa - pa smo vedno prišli normalno skozi z Zantelom 3 - 4 krat leno in Frontline 2 - 3 krat v sezoni (nekoč celo samo Pitroid prašek, ker drugega ni bilo). Pingotu pa Zantel zdrži 3 tedne, pa se spet pojavijo odrivki. Zdaj zadevo držim na čistem tako, da dajem na 2 tedna izmenično, enkrat Profender in enkrat Frontline, plus odstranjevanje bolh po hiši, kolikor je pač možno, ker imamo stare lesene pode. Seveda je treba mazati vse tri hkrati in me mine do smeha, ko grem po novo mesečno zalogo. Na srečo vsaj pri psu zdržijo sredstva normalno dolgo.

Nimam pojma, ali je to karkoli v povezavi z napačnim delovanjem živčkov. Še manj, da bi vedela, katero bi bil vzrok in katero posledica. Samo omenjam, ker se pojavlja pri istem mačku.
Logiran
mojč
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #23 : torek, 10.04.2012 : 18:20:06 »

Pozdravljene vse,

pridružujem se epileptični debati. Danes je moja mala Zofka ob 5:30 doživela prvi resen epileptični napad. Bili sva prvi pred veterinarjevimi vrat, ko so odprli. Vet je predlagala najprej feliway za pomiritev in ločitev od drugih mačk, danes pa še pregled krvi in tablete Epiphen (30mh, 1/4 tabletke 2x na dan).

Tule je pa cela zgodba od začetka:

Zofka je vaška mačka, kotena pozno poleti/jeseni 2009, ki je v starosti 3-4 mesece prišla v mojo oskrbo zaradi močnega, bronhitično zvenečega kašlja. Kao samo začasno, toliko da se pozdravi in da mine ta hud mraz ... Ja ... očitno ne. Zdaj je moja in do sedaj je bila zdrava, živahna, rahlo tečna in samosvoja. Živimo v prostornem stanovanju, na voljo imajo (vsaj pod nadzorom) vse prostore v 2,5 sobnem stanovanju in v 'njihovem' prostoru urejenih tudi več možnosti za višinsko poležavanje/umik. 3 mačke si delijo 2 stranišči v 2 ločenih prostorih.

Pred dobrim mesecem sem mačko prvič videla v stresu, ko je prišla iz peska: gobček odprt, nekakšno sopenje/cmokanje/žvečenje zraka, dolg trak goste sline iz gobčka. Prizor je trajal recimo 10-20 sekund. Po tem je malo zbegana tavala po stanovanju in 'klicala' (tanko, otožno mijavkanje, ne znak bolečine) nekaj minut, za tem pa je sledilo  obdobje divjega dobrikanja in crkljanja (kar je zanjo netipično). Nato pa vse normalno, kot da se ni nič zgodilo.

Teden ali dva kasneje se je zadeva ponovila: spet je prišla iz mačjega stranišča, spet čudno ritmično, togo cmokanje, slina. Mijavkanje, crkljanje.

Ker je bilo po tej kratki travmi RES VSE V REDU, sem se še vedno raje odločila za opazovanje in beleženje sosledja dogodkov in obnašanja.

Ko se je zadeva ponovila 4. (spet je bilo vmes skoraj 14 dni miru), je vse skupaj izgledalo bolj hudo: v četrtek 29.3. je mačico zagrabilo pred kopalnico in polulala se je na tla. Znaki so bili hujši, intenzivneši kot prej, delovala je kot, da nima popolnega nadzora nad nogami, sploh zadnjimi, hrbet je bil nekoliko tog in izprožen, glava rahlo na gor ter spet slina in 'žvečenje'. Ob tej priložnosti je bobnel pralni stroj, ki je tik ob mačji škatli. Šla sem do veta in želela najprej govoriti z njim, da opišem obnašanje in morda dobim usmeritev. Najprej me je receptor odpikal, da ne ne morem govoriti z nikomer. Potem, ko sem mu razložila zakaj sem prišla, me je strašil z odpovedjo ledvic, ledvičnimi kamni in podobnim (ker on se je strokovno usposobil z ozmozo med sedenjem za receptorskim pultom ... al kaj). Na koncu (ko sem s težavo premagala močno željo, da ga pretepem s prvim razpoložljivim stolom) sva se zmenila, da mačko pripeljem na pregled takoj zjutraj naslednjega dne.
Vet je po opisanem obnašanju, okoliščinah bivanja in pregledu mačke rekla, da gre za nervozo, ker mačka živi še 2 drugima, od katerih je ena dominantna in Zofki to ne paše kaj preveč. Predlagala je Feliway, ločitev od drugih mačk in lasten mačji wc.

Ker prostorske razmere niso preveč naklonjene taki delitvi teritorija sem se odločila za kompromis: Feliway, baldrijan in mačja meta v spreju, veliko igrač, a še vedno skupni prostor (v vsakem primeru pa imajo na voljo 2 wc-ja).

Danes zjutraj (torej  ob 5:30 se je napad ponovil v najhujši obliki doslej. Mačko je dobesedno metalo. Napad je trajal morda minuto ali dve. Zadnjih nekaj sekund sem celo uspela posneti, kjub stiski, strahu in naraščajoči paniki (moji in njeni): tule je posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=ykx6I--JHB4&feature=youtu.be, če bo kdo v tem karkoli prepoznal ali mu bo pomagalo v kašni drugi situaciji.
Da bom napad posnela sem se odločila, čim so se ti začeli, ker če vet VIDI kaj se dogaja veliko lažje pomaga, kot če mu sam neko dogajanje iterpretiraš z besedami.
Vet je ocenila, da gre za epileptični napad, še vedno pa meni, da ga sproži stres, ki ga mačka doživi ob obisku peska, ki ima vonj po alfa mački. Predlagala je pregled krvi (vsaj osnovni testi) in tablete, ki pa jih bo morala jemati celo življenje. In še vedno ločitev.

Moje vprašanje za vas pa je: ali ima kdo izkušnje s homeopatskimi zdravili za primere epilepsije pri mačkih? Strah me je namreč te doživljenjske odvisnosti, stranskih učinkov, in ostalega, povezanega s kemijo. In zdi se mi tudi, da bi bilo homeopatske kapljice bistveno lažje prešvercat v mačjo hrano kot v (rastoče nezaupljivega) mačka vsak dan 2x tlačit tableto.

Prebrala sem tako temo s pasjo epilepsijo kot tudi teh nekaj objav v tej temi. Pri psih sem sploh naletela na homeopatsko varianto.
Če ima kdorkoli kakšne izkušnje s tem, nasvete, opazke, pripombe. Prosim povejte.

Še nekaj na kar so me opozorili pri vetu: pri mački sem zadnjih nekaj mesecev (od decembra?) opažala rahlo mastno dlako na prsnem košu in pri vetu so me takoj vprašali če ima dostop do kakšnih strupov ali zdravil. NIMA. Vendar tudi mene ta zamaščena dlaka bega in skrbi. V dnevni sobi Na mizi je vedno sadje, ki ga mačke sploh ne šljivijo. V sobi sta 2 fikusa, ki ostajata od nekdaj nezanimiva. Edino sporno je rastlina Scindapsus aureus, ki jo imam v vodi, v široki posodi iz katere vse mačke najraje pijejo (ne glede na to koliko sveže vode jim ponujam, tista malo blatna in algasta je NAJboljša). Rastlina ni navedena v seznamu mačkam nevarnih rastlin (http://www.goldenmainecoon.si/content/view/42/42/lang,si/), zato jim to tudi pustim. potem imamo še en velik Ciperus alternifolius, ki sem ga kupila zanje, saj je Ciperus zumula mačja trava, C. alternifolius je le večji - vsaj tako menim. Na balkonu je nekaj zelišč in zelenjave + ena pelargonija, ki pa prav tako ni zanimiva. Kot že rečeno, dostopa do kakršnihkoli zdravil NIMAJO sploh, niti do čistil. Če je karkoli tu navedenega sporno ali celo strupeno me prosim opozorite.

Mislim da sem opisala vse okoliščine, če pa je še kaj kar manjka, sem tu da info dopolnim. Prosim za pomoč, da bo mojim kosmatim ljubeznim nudena resnično najboljša možna oskrba in varnost.

lp
mojč
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #24 : torek, 10.04.2012 : 19:27:15 »

vir, ki ga navajaš, je precej skromen, strupenih rastlin za mačke je precej več.
po moje imaš prav lično zbirko spornih in strupenih rastlin.

jaz bi na tvojem mestu dobrim ljudem čisto takoj podarila oba ciperusa in tudi Scindapsus aureus.
alternifolius tuji viri navajajo kot zelo strupenega za mačke, medtem ko je okoli zumule precej debat.
nekateri celo pravijo, da naj bi bili za mačke strupeni vsi ciperusi.
vem, da zumulo prodajajo kot mačjo travo, ampak jaz z mojimi že ne bom tvegala.
itak je pa tako, da nam vsi prodajajo in hočejo uturit vse živo. saj pri ljudeh je podobno. glede na to koliko deklarirano superduper zdrave hrane pokupimo in pojemo, noben nikoli ne bi smel biti bolan.

tudi nekatere pelargonije so strupene, če je fikus benjamin, pol je tudi strupen.

zdaj ti bo pa žal, da si vprašala in celo prosila za opozorilo  Grin Grin
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #25 : sreda, 11.04.2012 : 06:44:46 »

Morda je najprej dobro pridobit še kakšno veterinarsko mnenje pri kakšnem drugem vetu.
Sama imam s homeopatijo zelo dobre izkušnje pri psici. Uporabljali smo tudi bioresonanco. Ko je veterina odpovedala, je oboje alternativno definitivno delovalo.  Kiss Za bioresonanco si poglej v tej temi:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,31074.60.html
Pri nas so se epileptični napadi pojavili naenkrat v večjem številu v visoki starosti psice in takrat smo se poslovili.  Cry  Ampak mi je vet povedal, da je tukaj bilo najverjetneje še kaj drugega (npr. tumor v glavi ali hrbtenjači), čeprav to ni bilo vidno. Tako, da morda je za preveriti še kaj drugega.
Upam, da vam bo pomagalo!
Logiran
mojč
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #26 : sreda, 11.04.2012 : 09:58:23 »

Rava hvala za opozorila glede rastlin, tudi jaz sem kasneje pregledovala še druge vire in bila zelo presenečena (in nemalo zmedena), da so tam navajali kot strupene tudi ciperuse. Tako da se bo poba selil ... Glede fikusov vem, da so strupeni ampak, kot rečeno, jih mačkei niti povohajo ne, tako da me glede teh ne skrbi. In ja, tudi scindapsus bom dala na čevelj ... do včeraj sem zaprmej bila prepričana da je ok. In pravkar sem se dogovorila za nov dom tega nesrečnega ciperusa. Se seli v kratkem.

In ne, ni mi žal da sem vprašala,  SPLOH. mačja varnost, zdravje in zadovoljstvo je in mora bit na 1. mestu, pol dolgo časa nič, pol pa vse ostalo.

Luna7 hvala za link, si bom pogledala.

Držite pesti, da pridemo skozi brez tablet.

M

Logiran
mojč
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #27 : sreda, 11.04.2012 : 13:24:20 »

Takele so zadnje info: Epiphen ni nujno, da bi morala jemati preostanek svojega življenja, ampak veterinarka zelo trdno vztraja naj ji začnem dajat tabletke čim prej. In da  odločno odsvetuje poskuse z homeopatijo ...

Tako da bom ubogala. In ločene so tudi, Ineke : Zofi, vmes vrata. Julčica je pa tako kompatibilna z vsem in vsakomer.

Držimo pesti da zmagamo in da bomo spet lahko zaživeli v miru, slogi in zdravju.
M
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #28 : sreda, 11.04.2012 : 21:59:23 »

Se strinjam - umakni VSE rastline. Fikusi, (vsaj enkateri) ciperusi in tudi Scindapsus aureus so problematicni, slednji vsebuje oksalate.

Kar se tice terapije - jaz osebno bi najprej vseeno zacela s fenobarbitonom. Ko bo macka stabilna (glede na opis se stanje trenutno slabsa), se odmerek tako ali tako prilagaja in v najboljsem primeru se ga lahko ukine. In takrat (ko je stabilna) se lahko zacnes "igrat" z alternativo. 

Kri ste pogledali - kaj (katere parametre)? Urin? Pri kateri veterinarki si bila?
Logiran
mojč
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #29 : četrtek, 12.04.2012 : 09:35:11 »

Vse tri mačke imajo svoje kartone na Veterinarski fakulteti, tokrat je Zofko prevzela dr. Kotnikova.

Včeraj sem govorila z njo glede rezultatov krvi in je potrdila, da je mačka zdrava in da so napadi resnično pretirana reakcija na stres (ni, ampak bi rada bila, alfa). Včeraj zvečer sem začela z Epiphenom, hvalaboguinmaterbožji nima kakega nagraužnega okusa in mala brez ugovora in z veseljem pospravi strto tableto vmešano v žličko Schesir tune.

Nadalje Zofko sedaj redno ločujem od Ineke: imam dnevno telovadbo s selitvijo pravega sekretka na pravo mesto (pač glede na to kdo si izbere katero polovico stanovanja, ker jih ne ganjam kje nekdo MORA bit).

Scindapsus je včeraj zapustil stanovanje, ciperus ga bo tekom vikenda. Za fikuse pa PRISEŽEM, da samo mimo hodijo. Od malega sobivajo z njim in ni zanimiv SPLOH.

Čez 3 tedne imamo kontrolo.
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Epileptični napadi?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines