mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 09:31:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Psička lula iz hudobije?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psička lula iz hudobije?  (Prebrano 6946 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tečka
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« : torek, 20.10.2009 : 21:11:07 »

Pozdravljeni!

Pridružila sem se vam, ker resnično že skoraj obupano potrebujemo pomoč...
Gre za našo psičko, mešanko med Maltežanom in Havanskim bišonom, staro 2 leti. Zdi se, da lula iz hudobije. Naj vam opišem... Živimo v hiši in na voljo ima celo dvorišče in to večji del dneva, saj so vrata ponavadi v ta namen ves čas odprta. Pozimi bolj po potrebi. Se je pa problem začel pojavljati pred približno pol leta, ko sva si s partnerjem začela urejati spodnji del etaže v hiši. Od takrat naprej lula povsod po hiši. Ima vstop v nov, spodnji del stanovanja, a se tu ne zadržuje pogosto. Pride, se postavi pred omaro z njenimi priboljški, cvili, dokler ga ne dobi in gre. Razen, če pridejo obiski, hoče not, se sili k meni v naročje. Sicer se ne pestva preveč rada. Če jo zaprem pred vrata, lužica na hodniku, če je sploh ne spustim not, lužica na hodniku. Prav tako se vsako noč polula in pokaka v zgornjem delu etaže, pri mami, kjer tudi spi - že od vsega začetka. Polula se torej vsakič, ko ji kaj ne paše. Naj poudarim, da je sicer zdrava, da ima našo pozornost skozi ves dan (vedno je nekdo doma) in tudi na sprehode hodimo. Poskusili smo ignorirati njene izpade, jo kregati, ji namočiti gobček, jo na vse pretege hvaliti, ko opravi zunaj, pa nič... Ne vem več, kaj naj storimo, pa še dojenčka pričakujemo v kratkem.... Prosim, pomagajte! Vsak nasvet je dobrodošel!
Hvala že vnaprej!
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #1 : torek, 20.10.2009 : 21:26:13 »

Njeno obnašanje ni hudobija, ampak po mojem reakcija na spremembe v redu stvari v njenem pasjem vesolju, krdelu, družini. Odselili ste se, čeprav samo v spodnji štuk. Otroka pričakujete, ukvarjali ste se z rihtanjem stanovanja in zato verjetno manj oz. drugače z njo. Bi rekla, da nad tem ni navdušena, se ne počuti dobro in vam to skuša povedati z lulanjem.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #2 : torek, 20.10.2009 : 21:27:05 »

ps. Vsekakor zadeve ne bo rešilo kreganje, kaznovanje, porivanje smrčka v njeno lužico in podobni nasilni ukrepi.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3 : torek, 20.10.2009 : 22:07:19 »

Ali hodite z njo na sprehode dovolj pogosto, da bi lahko vso potrebo opravila zunaj? Z drugimi besedami, ali jo trikrat do štirikrat na dan, redno ob istih urah peljete ven, da bi opravila potrebo?

Namreč, imate mešanko med dvema družnima pasmama. Predstavniki teh pasem so zelo navezani na svoje skrbnike in marsikateri ne bo sam odšel ven opravit potrebo razen, če ni huda nuja (npr. driska). Treba je z njimi ven, se ukvarjati z njimi, jim omogočiti, da so z vami (zakaj jo zapirate pred vrata?) in tudi dosledno poskrbeti za njihove potrebe. Moji šicujki (prav tako družna pasma) nikakor ne bosta šli sami ven na potrebo, prav tako ne bosta brez mene "uživali" na (sicer ograjenem) vrtu, temveč čakata, da gresta z mano.

Kdaj gre zadnjič zvečer ven na potrebo? Jo pred spanjem odpeljete ven in počakate, da opravi? Ob kateri uri? In kdaj jo peljete ven zjutraj? Kdaj zvečer nazadnje dobi hrano? Če jo zvečer ne odpeljete ven ali če pozno zvečer dobi hrano, se bo seveda ponečedila v stanovanju. Prav tako, če jutranji izhod ni dovolj zgodaj.

Če nimate vzpostavljene rutine izhodov in sprehodov za opravljanje potrebe, jo čimprej vzpostavite. Psico peljite ven trikrat do štirikrat na dan ob približno istih urah. Prvič takoj, ko se zbudite in zadnjič tik preden greste spat. Pa čeprav samo na dvorišče.
Logiran
tečka
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #4 : torek, 20.10.2009 : 22:26:31 »

Hvala vam. Sem zdaj še enkrat prebrala svoj post... Res nisem mislila tako grdo, kot se najbrž sliši. Svojo psičko imam neizmerno rada; beseda hudobija pa tudi ni najbolj primerna, vem... Je pa res, da smo imeli prej pudlja - 2, enega za drugim, ki sta bila karakterno čisto drugačna. Ona nas očitno dosti bolj potrebuje. Na to najbrž niti pomislila nisem - vsaj ne v tolikšni meri. Samo še to: priporočate torej, da jo poleg sprehodov, vsaj 4-krat vodimo tudi na dvorišče. Ona je v toplih mesecih večino dneva zunaj (pa ne za zaprtimi vrati). Naj to sedaj spremenimo? No, sicer pa bo itak hladneje in se bo sedaj to obneslo.

Hvala vam, ste mi odprli oči, bom vsekakor poskusila. Ker sicer je neverjetno pametna, nenormalno hitro se uči... Da o prisrčnosti niti ne govorim!

Vem, da tema ni najbolj primerna: kako pa je potem z "uvajanjem dojenčka"?

Hvala vam za vse, super ste!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : torek, 20.10.2009 : 22:30:58 »

Ne gre za "biti dovolj zunaj", temvec za "biti dovolj z vami kjerkoli, tudi zunaj". Prav en klinc je resnice v tem, da pes rabi bit ne vem koliko zunaj in da mora bit tam srecen in zadovoljen. Ja, je, vendar ce si z njim. Ce ni vajen kopanja lukenj ali grizenja drevja, mu je zunaj ravno tako dolgcas, kot ce je notri sam (cetudi s teboj, pa nimas casa zanj).

O psih in dojenckih je tema na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22908.0.html.
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #6 : sreda, 21.10.2009 : 07:34:46 »

Hehe, naša Missy sploh ne gre sama ven, pa čeprav po 8 urah, ko pridem iz službe in bi jo po defoltu moralo že tiščati lulat.
Moram jaz z njo, pa vsaj samo za minutko, da se polula, potem pa spet sklizne nazaj noter, če grem jaz takoj gor.
Torej je prisotnost človeka ˝nad˝ opravljanjem potrebe (če seveda ni zares nujno zaradi kakašnih bolezenskih okoliščin).
Imejte jo radi in ji to tudi pokažite. Vendar pazite, da je ne boste popolnoma razvadili, ker boste imeli sedaj slabo vest za nazaj. Meje naj ostanejo vedno postavljene in konstatntno enake.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #7 : sreda, 21.10.2009 : 09:29:44 »

Hja, jaz pa nekako verjamem da počne to kar počne za nalašč, tudi ena izmed mojih je takšna. Sicer to ni hudobija, ampak jaz jemljem to kot neke vrste protest. Ampak pri nas je delala točno to, recimo če smo jo pustili doma, ko si je gospodična zamislila, da bi šla zraven, se je šla polulat prav zanalašč, čeprav smo bli pred 5 minutami z njo zunaj. Ko smo še stanovali v Ljubljani, je celo parkrat se polulala prav na posteljo iz protesta.

Mi smo stvar rešili enostavno z ignoriranjem. Na začetku smo namreč parkrat naredili napako, da smo jo seveda kregali, ko smo našli lulanje in ona je to vzela kot pozornost, njej je bilo vseeno če je negativna, samo da je. Ko smo se na stvar nehali ozirat, enostavno počistili in to je to, je naenkrat nehala sama od sebe. Iz tega sklepam, da je stvar res psihološkega izvora, verjetno čuti spremembe in poskuša pridobivat dodatno pozornost. Moje mnenje je, da takšne izpade res ignorirajte, ukvarjajte se z njo toliko kot ponavadi, ne zdaj pretiravat, da nebo potem prevelik šok za njo, če bi to naenkrat usahnilo, ustvarite si nekakšen ritem in se ga držite in stvar bo minila.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #8 : sreda, 21.10.2009 : 09:33:57 »

McKruster, če psica nima rednih izhodov za opravljanje potrebe, potem to ni samo nagajanje. Wink


Še nekaj bi dodala: mogoče ne bo dovolj z njo iti samo na dvorišče. Pes z opravljanjem potrebe tudi markira in dostikrat "potrebuje" vonjave drugih psov, da mu "potegne", sploh če je bolj dominanten. Moji starejši psički je pogosto brez veze opravit potrebo na domačem vrtu in prav čaka, da bo najprej mlajša opravila, da povoha in ji bo "potegnilo" in nato se še ona polula - lula pa ne na istem mestu, kot mlajša, ampak drugje. Očitno pogreša vonj po drugem psu, da se ji sploh sproži potreba po lulanju. Tako si vsaj jaz to razlagam.

Psi lahko dolgo zadržujejo urin in blato v sebi. Če nimajo prave "spodbude" za opraviti potrebo, je pač ne bodo.

Če se skupni izhodi na dvorišče ne bodo obnesli - če kljub vaši družbi ne bo opravila potrebe - jo odpeljite na kratek sprehod po ulici. Ni treba daleč. Samo, da zavoha druge pse in bo potrebo hitro opravila.

Nekateri psi tudi ne marajo opravljat potrebe na svojem domačem ozemlju - hočejo nekam stran, da imajo doma čisto.

Lepo se imejte! Smiley
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #9 : sreda, 21.10.2009 : 12:16:31 »

Jaz sem Missy naučila ukaza ˝lulaj˝ in ga uporabim, kadar jo samo za minutko spustim na dvorišče in takrat se res samo polula in greva nazaj notri. Takrat točno ve, da gre res samo za lulanje.
Kadar pa greva na sprehod pa seveda tega ukaza ne potrebuje in veselo markira naokoli.
Kar se tiče pa večernega izhoda - med tednom ji je povsem dovolj, če gre na sprehod zvečer okoli osmih, pol devetih in brez problema zdrži do šestih zjutraj.
Med vikendom, ko pa želimo malo dlje spati, jo pa še enkrat spustimo ven zvečer okoli desetih, enajstih samo da se polula, da zjutraj malo potegne.
Sem pa ob prvem branju tečkinega sporočila tudi jaz pomislila, da je zadeva psihološkega izvora in da psička pač priteguje pozornost iz takih ali drugačnih razlogov.
Logiran
terier
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 136


« Odgovor #10 : sreda, 21.10.2009 : 12:47:46 »

     

       Se 100% strinjam z McKruster - to je protestno obnašanje. Tudi pasma ni pomembna -
       pri meni se je to dogajalo pri Labradorki in prav tako pri Airedalki .Verjetno je bolj pomemben spol-
       samci niso tako navezani .Pa ne samo lulanje tudi kakanje je bilo aktualno....!!!!Niso pomembni
       sprehodi, treningi, igra itd.itd. - protest so pokazale na tak nacin - in to takrat ko sem nekam odšla -
       kadarkoli . In pravijo,da urin takrat tudi bolj smrdi  - pa še res je. In absolutno edina pot do rešitve
       problema je totalna ignoranca-brez besed,pogledov nič  čisto nič, pobrisat in adijo. Je kar dolgotrajno
       ker že odneha pa potem seveda še malo testira kaj se bo zgodilo, če se stvar ponovi...in zopet pomaga
       samo ignoranca - počasi odnehajo ker ugotovijo ,da se jim ne izplača.

Logiran
sončica1a
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #11 : nedelja, 26.12.2010 : 11:42:38 »

Pse imam že 15 let, imela sem buldoge, ki so hitro umri, nato se kupila Bokserko. v hišo je prišla prva,nato smo kupili še buldoga po 6 mesecih. Takrat je moja Ajša začela ponovno lulat v stanovanju. In zakaj je lulala? Ne boste verjeli, zaradi ljubosumja. Pasja psiha, je enaka otrokovi. ko se pes zaradi kakršnega koli razloga počuti na nek način ogrožen, se odzove. Vsak ps na svoj način. Pri nas je bilo grozno. Ljubosumna je bila na Žaka do nezavesti, kot majhen otrok. Kakor hitro je imela priliko, ga je grizla za ušesa in ga mantretirala. Ko sem jo skregala se je od užaljenosti takoj pred mojimi očmi polulala. Takrat je bila stara 7 mese. To je trajalo cca. 5 mes. Ugotovila sem, da je ne smem kregat, tako kot otroka ne, ampak smo bili do nje zelo ljubeznivi, še bolj kot prej. Zelo počasi, z ogromno potrpljenja in veliko stroškov, vsak mesec sem imela tepihe v čistilnici, se je tega odvadila. Mislim, da se pri vašem psu dogaja podobno. Zgodila se je neka sprememba v hiši, ki ji je podrla zaupanje. To je lahko marsikaj. Vonjave, okolje.....Če jo imate radi bodite potrpežljivi, minilo bo. Jaz se z mojim spsom pogovarjam kot s ćlovekom. Ko pride nekdo v stanovanje, ali pa kupim nekaj novega, ona to ovahava in spoznava, kavč, tepih, pregrinjalo, karkoli. Pokličem jo in ji rečem, Ajšica, poglej kaj je to, povoha, to je lepo, lepo, pridi, enako pri ljudeh,. Torej ji dam možnost, da se z noviteto spozna. Vsedem se na tla in skupaj gledava, ovohavava, dovolim ji da povoha, se vleže na nekaj, karkoli tepih kavč , kocika, ovoha očloveka in podobno.Skratka pogovor spoznavanje isto kot pri otoku. Daj možnost. Ne imej je za neumnega psa, temveč psa ki podobno razmišlja in predvsem, čuti kot človek. Če se mi znajdemo v novem okolju, smo tud nezaupljivi. vELIKO USPEHOV !
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: Psička lula iz hudobije?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines