mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:04:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Vzgoja starega psa
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzgoja starega psa  (Prebrano 15954 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
DDavidd
novinec
*
Sporočil: 2


« : petek, 27.05.2005 : 17:54:57 »

Pozdravljeni,,

Imam psa mesancka med kokerspanljelom in fflet coated retrieverjom. Star je 10 let. Do sedaj se nisem prevec ukvarjal z njim (puberteta, odrascanje) zdaj pri 22 letih me je pa prijelo da bi ga malo vzgojil. Sedi, prostor, tacko, in da bi me ubogal na sprehodih. Oceta zelo uboga in se ga tudi boji, jaz pa lahko karkoli nardim pa se me nic ne boji. Mislite da je kaksna moznost da bi ga zdresiral in postal njegov gospodar ali ne?

Hvala, pa lp,

David

[spremenjen naslov; Jana]
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #1 : petek, 27.05.2005 : 23:41:05 »

Pozdravljen. Smiley

Rada bi ti pomagala, ampak me je nekaj v tvojem pisanju zmotilo do te mere, da nisem prepričana, kje naj začnem.  Undecided

Lahko da boš na tem forumu naletel tudi na koga, ki misli drugače, ampak meni se zdi pasja ubogljivost iz strahu kratkomalo odurna in si nikoli ne bi želela psa obvladovati na tak način. Odnos med gospodarjem in psom dojemam kot zaupanje in prijateljstvo, kakšen bo ta odnos pa je odvisno predvsem od značaja in odločitve lastnika. Vsak kolikor toliko normalen pes želi ustreči gospodarju, zato ustrahovanje res ni potrebno, pa tudi ubogljivost je bolj zanesljiva, če ti pes zaupa. Je pa veliko dela s tem, da psu dopoveš, kaj hočeš in da to tudi razume. Tesnejše kot je medsebojno razumevanje in prijateljstvo, bolj zanesljivo je pes ubogljiv. Glede na to, da je tvoj pes pravzaprav že starček, bi bilo fino, če si do njega prizanesljiv. Če ima še veliko energije, se bi ga seveda dalo tudi kaj naučiti. Predvsem prebiraj literaturo o ravnanju s psi, se čimveč druži, igraj in crkljaj s svojim psom in se ga nauči imeti rad. 
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #2 : sobota, 28.05.2005 : 08:29:41 »

DDavidd, mislim da bo najbolje za tvojega psa-kot je lepo povedala Marjetka, da je že starček, da ga crkljaš, si zelo prizanesljiv z njim in ga ne matraš z učenjem, ampak se z njim igraš, ter ga razvajaš z različnimi "lahkimi" igricami in priboljški. Je pa tudi meni hudo, ko preberem, da se boji tvojega očeta, ampak mislim, da si s tem hotel povedati le to, da ga uboga, pa si pač uporabil besedo "boji". No, vsaj upam. Tudi to razumem, da si bil v takšnih letih in si malo zanemarjal psa (zanemarjal-s tem sem hotela povedati, da se nisi tako ukvarjal z njim) in bi sedaj rad nadoknadil zamujen čas. Zato pa: pojdita na sprehode, vzemi s seboj kakšno žogo, ali drugo igračo, ter se igrajta. Opazuj ga, kdaj bo utrujen in takrat prekinita igro, ter ga malo pocrkljaj. Ukvarjaj se z njim. Imej ga predvsem rad. To bo sam začutil in ti seveda tudi vračal. Želim ti še veliko lepih trenutkov s svojim psičkom! Lep pozdrav!  Smiley
Logiran
DDavidd
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #3 : sobota, 28.05.2005 : 09:23:07 »

Oj,

hvala za odgovore...no glede na to da je star je, malo ga matra revma na zadnji nogi ampak samo kadar je mrzlo. Drugace je pa se izredno zivahen in ce ne bi mel malo sivih dlak bi clovek rekel da je star cca 3-4 leta:) zelo rad nagaja odnasa stvari,...rad bi ga naucil to, da greva na sprehod in ga lahko spustim, kajti meni takoj uide se posebej ce vidi kaksnega psa ali macko...in ko ga klicem se ne zmeni zame. Kdo ve kako to nauciti?
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #4 : sobota, 28.05.2005 : 11:57:41 »

Malenkost. Wink  Smiley

Če bi bila jaz ti, bi delala zlasti na temu, da izboljšam prijateljstvo ter se psu prikupim z igro in crkljanjem (mimogrede, kako mu je pa ime? Shocked ). Potem bi se oborožila s flexijem in priboljški ter teden za tednom potrpežljivo vadila odpoklic na vrvici. Ko bi to 100-odstotno obvladal, bi prešla na treniranje odpoklica brez vrvice in sicer na vrtu ali osamljenih lokacijah, kjer ni motečih dejavnikov. Ko bi dobila občutek, da je dojel, da se mu na klic vselej splača priteči bi vadbo postopoma razširila še na srečanja s psi. Pri učenju moraš paziti, da psa ne zamoriš. Glede na to da je star, se ti zna zgoditi, da bo hitro utrujen in naveličan. To je treba upoštevati in takrat prekiniti s treningom. Ukrepaj tako, da vselej pohvališ in s priboljškom nagradiš želeno reakcijo ter ignoriraš spodrsljaje. Jaz svojemu zraven vedno rečem še "ne, ne, ne..." se obrnem stran, potem pa poskusim znova. Oštevanje ne pripomore k rezultatu. Najboljše je, da se učenje vsakič konča s čim pozitivnim, na primer z igro. Tako ga bo povezoval s prijetnim, pa še vse skupaj ga bo bolj zanimalo in pritegnilo.  Wink
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #5 : sobota, 28.05.2005 : 12:45:43 »

DDavidd važna je le volja. Že, ko se bosta igrala, ga boš sproti učil, ko sploh ne boš vedel. Veseli me, da si se spomnil na svojega pesjana!  Tongue
Mislim, da ti je dala Marjetka krasna navodila in sedaj se jih le drži.
Naša bo tudi junija stara 9 let in se še zmeraj dobro uči. Nazadnje sem jo naučila mrtva in preval. Mogoče se ga bo dalo še hitreje naučiti, saj je bolj poslušen, ker se mu ne bi dalo divjati.

Ali imaš kakšno sliko, me prav zanima kakšen kosmatinko je, ko je ˝zmešan˝ s flatom?  Grin
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #6 : ponedeljek, 30.05.2005 : 13:48:10 »

Oj,

hvala za odgovore...no glede na to da je star je, malo ga matra revma na zadnji nogi ampak samo kadar je mrzlo. Drugace je pa se izredno zivahen in ce ne bi mel malo sivih dlak bi clovek rekel da je star cca 3-4 leta:) zelo rad nagaja odnasa stvari,...rad bi ga naucil to, da greva na sprehod in ga lahko spustim, kajti meni takoj uide se posebej ce vidi kaksnega psa ali macko...in ko ga klicem se ne zmeni zame. Kdo ve kako to nauciti?

David, če je le možno, se vključi v kakšno kinološko društvo, da bosta delala med drugimi psi, saj je tudi prisotnost psov menda problem - pri odpoklicu kot si navajal. V kD boš tudi izvedel kaj več o pravi relaciji vodnik - pes, kar je potrebna in prava podlaga za kakršnokoli vzgojo in šolanje. Je pa res, da ne vem, v katerem društvu te bodo vzeli - že pri precej mlajših psih sem slišala, da jih preprosto "odpikajo" z izgovorom, češ da je pes prestar.
Imaš pa še eno oteževalno okoliščino - če se s psom nikoli do sedaj nisi pretirano ukvarjal, pričakuj, da te čaka veliko vztrajnega dela. ki pa naj - tako kot pravijo moje predhodnice - ne gradi na ustahovanju, v najboljšem primeru boš namreč skasiral vsaj nekaj šivov.

lp, Katarina
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #7 : petek, 03.06.2005 : 08:26:35 »

Dosti lastnikov psov menijo da se starega psa neda več nič naučiti - čisto narobe! Ponavadi so ravno starejši psi bolj primerni za šolanje, ker so že bolj umirjeni. (kot primer: če imamo mladega dobermanna se res mučimo pri šolanju, in šele ko je okoli 4-5 let star se počasi začne vsaj toliko umirit da se da lepo delat z njim). Nočem s tem povedati, da moramo s šolanjem psa začeti šele ko je strejši - mlajši kot je boljše je, ampak tudi stare pse se da šolati in to brez problema. Seveda se mora malo bolj paziti na morebitne zdravstvene probleme (npr. če ima probleme s kolki, da se ne vadi non-stop sedi ali skok preko ovire,...). Drugače je način šolanja isti kot pri mladičku. Čim je dovolj pohvale in motivacije bo kuža hitro pogruntal za kaj se gre! Pomembno je tudi da kuža tudi v starosti dela z "možgani". To ga drži mladega čustveno in z dodatnim gibanjem treniramo mišice in to je tudi zelo dobro za našega starejšega psa!

DDavidd, želim veliko veselja s šolanjem - kmalu boš videl kakšno zadovoljstvo je se ukvarjat s psom!
Logiran
barbyika
otrok do 14 let
*
Sporočil: 22


« Odgovor #8 : četrtek, 15.09.2005 : 21:19:05 »

ja glede tega da bi te ubogal ko greš z njim na sprehod.........tako mot je rekla marjetka je najboljše da ga pač počasi navajaš na to da ne leti za vsako mačko...........in ko ne bo letel za njo........poskušaj ga pač nekako ustaviti.....ampak ne na silo........poskušaj njegovo pozornost usmeriti drugam.........in ko ne bo letel za maško ali čem drugim ga pohvali, mu ponudi kakšen priboljšek, tako kot je rekla marjetka...............aja pa še to..........kako to da se tvojega očeta boji............mislim da morata pes in njegov lastnik imeti ljubeč odnos.......poln zaupanja.......... Wink Wink Wink Wink Wink............sicer pa če je živahen je to zelo lepo................. Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : petek, 16.09.2005 : 10:33:11 »

10 let starega psa lahko naučiš vsega, karkoli se ti ravno zazdi - če znaš seveda. Celo če pes prej ne bi znal nič. Pes te bo ubogal, če si boš znal pridobiti njegovo zaupanje in spoštovanje.  Tega pa s silo ne pridobiš.  Ena izmed mojih psic se je pred kratim odločila, da je moj sin pri 23 letih dovolj velik, da se ga splača ubogati. Njemu ni bilo treba s prstom migniti, en dan prej se je psica še norčevala iz njega, naslednji dan je pa naredila vse kar je hotel. V parih mesecih se mu je zadeva tazdela zanimiva, psico je naučil tako za zabavo cel kup stvari, celo kliker se je naučil uporabljati, pa ga prej psi sploh niso zanimali, čeprav je živel z njimi.
Logiran
barbyika
otrok do 14 let
*
Sporočil: 22


« Odgovor #10 : petek, 16.09.2005 : 17:17:18 »

10 let starega psa lahko naučiš vsega, karkoli se ti ravno zazdi - če znaš seveda. Celo če pes prej ne bi znal nič. Pes te bo ubogal, če si boš znal pridobiti njegovo zaupanje in spoštovanje. Tega pa s silo ne pridobiš.




se strinjam.nič ni potrebno delati na silo.pa saj se tidi počasi daleč pride. zavedati se moraš, da to več ni mladiček, ampak to ne pomeni, da ga ne moreš več nič naučiti. počasi ga poskušaj navajati na sedi, počakaj, k nogi in še na druge ukaze. in vedno ko bo nekaj naredil prav mu pač daj kakšen posladek, ga pohvali in pes bo razumel, da je to naredil prav in tako naprej. Wink Wink Wink Wink Wink
Logiran
tina82
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #11 : petek, 16.09.2005 : 17:54:48 »

Se strinjam, da se da starega psa marsičesa naučit. Sama sem svojo dalmatinko peljala v šolo šele pri njenih sedmih oz. osmih letih (pred dvema letoma) in sva se naučili vse za izpit B-BH. Učili sva se lepo na hrano, ker igrača ni bila zanimiva. Ko sva aktivno trenirali mi je uspelo celo to, da me je gledala v oči- kar je bila v naši skupini tečajnikov prava redkost.
Poleg tega sem bila tudi na sprehodih veliko bolj prepričana vanjo in sem vedela, da bo prišla, če jo pokličem k sebi  - neglede na situacijo.
Se pa strinjam s tistimi, ki ste napisali, da je zelo pomembna pohvala in priboljšek. Mogoče je pri naši zato vžgalo, ker je nora na hrano  Grin
Od takrat, ko sva hodili na tečaj, tudi druge člane družine uboga veliko bolje.

Lp,
Tina
Logiran
barbyika
otrok do 14 let
*
Sporočil: 22


« Odgovor #12 : sobota, 17.09.2005 : 09:23:18 »

Se pa strinjam s tistimi, ki ste napisali, da je zelo pomembna pohvala in priboljšek. Mogoče je pri naši zato vžgalo, ker je nora na hrano  Grin
Od takrat, ko sva hodili na tečaj, tudi druge člane družine uboga veliko bolje.

Lp,
Tina




 Grin Grin Grin Grin Grin lepo da zdaj uboga..... Wink
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #13 : sobota, 17.09.2005 : 09:42:56 »

Tudi jaz vzgajam 5 let starega psa in se v enem letu kar pozna, čeprav so mi vsi govorili, da to ne bo šlo. Celo v šoli so me zavrnili. Sedaj hodiva v tečaj za azilaše in počasi pridobivam na avtoriteti. Veliko dela je treba vložiti ampak se da.
Logiran
tina82
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #14 : sobota, 17.09.2005 : 09:50:50 »

lejca, sem prepričana, da bo uspelo. Držimo pesti!

barbyka, saj je tudi prej ubogala - kadar je mislila, da bo kaj iztržila iz tega (je le dalmatinka). Zdaj pa uboga ves čas oz. skoraj ves čas  Wink

Lp,
Tina
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Vzgoja starega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines