mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 15:51:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Srce-srcna zaklopka
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Srce-srcna zaklopka  (Prebrano 40084 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« : ponedeljek, 14.07.2003 : 07:29:25 »

Pozdravljeni!

Znasla sem se pred zdravstveno tezavo, za katero niti v sanjah nisem pomislila, da bo namenjena mojemu dragemu kosmatincku.
Pri rutinskem pregledu psa pred cepljenjem, je veterinar ob poslusanju srcka ugotovil, da ima pes eno od srcnih zaklopk sibko in se ta ne zapira dovolj tesno kot bi se morala.
Sicer mi je bilo receno, da mi zaenkrat se ni potrebno skrbeti saj je okvaro komaj slisati, jaz pa vseeno panicarim in ze razmisljam o najhujsem. Veterinar mi je dal napotke na kaj naj bom pozorna in si zapisujem stvari, ki jih opazam. Cez 3 tedne se morava vrniti in takrat se bo na podlagi mojih zapiskov in ponovnem pregledu odlocil kako resno je stanje in za nadaljno ukrepanje-ce bo potrebno. Predvsem moram biti pozorna na nocno ali jutranje pokasljevanje, cesar se nisem slisala, me pa motijo zvoki, ki jih pes "proizvaja" in niti ne vem kako jih opisati. Slisi se kot, da bi se mu zaletela slina in ko se poizkusa tega znebiti, izgleda kot hud kadilec, ki hrka in se hoce znebiti velikega cmoka nekje med nosno votlino in zacetkom poziralnika(pri tem tudi piha malo skozi nos in malo skozi usta)-res ne znam bolje opisati sram.
To opazam ze priblizno 3 leta, vendar temu nikoli nisem posvecala pretirane pozornosti saj se je dogajalo zelo poredko( 2x na mesec morda), poleg tega pa sem, glede na to,da je pesjan ekstremno neroden, vedno mislila, da se mu je res zaletela slina(tako je bilo slisati).
Zadnje case se je to zacelo dogajati pogosteje in bolj agresivno(vsaj 3x na teden, predvsem na jutranjem sprehodu) in me skrbi, da je to To kar veterinar isce. Sicer ni podobno kasljanju, normalno pa verjetno tudi ni. (Ce to ni To, kaj pa potem je?)
Skrbi me, ker ne vem kaj lahko pricakujem. Meni veterinar lahko se 10x rece, da mi se ni treba skrbeti pa me vseeno razjeda....trije tedni so tako dalec.
Ima morda kdo kaksne izkusnje s srcnimi tezavami?
Kako sploh pride do oslabljenih srcnih zaklopk? Ali oslabljenost lahko napreduje, do mere ko ..... Cry Cry Cry
Zal mi je, ker se nisem na splosno o tem podrobneje pozanimala ze pri veterinarju...bila sem prevec sokirana, saj srce ni rep ali pa krempelj in ze sama veterinarjeva omemba te besede v povezavi z mojim pesjanom me je tako presenetila, da sem obstala z zaprtimi usti in samo kimala. Kaj takega niti slucajno nisem bila pripravljena slisati saj se pes vede povsem normalno-je zivahen, pretece ogromno kilometrov brez problemov, apetit ima normalen...
O konkretno najinem primeru se imam namen se pozanimati, vseeno pa bi bila vesela vsake vase informacije, izkusnje, nasveta ali ideje, ki bi nama pomagala karseda uspesno prebroditi to tezavo.
Hvala ze v naprej!
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #1 : ponedeljek, 14.07.2003 : 08:29:57 »

Tudi mojega 13-letnega pudlja je doletela ta nasreča. Ob cepljenjih me je veterinarka že dve leti prej opozorila, da sliši rahlo popuščanje srca, ki pa se ni stopnjevalo. Potem pa ga je lani maja pičila čebela. Pes je v 5 minutah padel v takšen šok, da sem ga že nezavestnega prinesla na veterino, kjer so ga komaj rešili. Nekaj dni po tem je začel kašljati (tako, kot opisuješ - kot da bi se mu nekaj zaletelo v grlu in se mora izkašljati). Čez tri tedne me je veterinarka napotila na specialistični pregled k dr. Domanjko, ki je ugotovila šum na srcu (popuščanje zaklopk). Predpisala mu je Lasix (za odvajanje vode iz pljuč) in zdravila za nižanje pritiska in jačanje srčne mišice. Predvsem pa nobenih naporov! Kar je bilo kar težko izvedljivo, ker je bil pes vsa leta navajen na vsakodnevne aktivne sprehode in dirkanje z dvema hrtoma. Sicer pa po nekaj mesecih tega več ni zmogel. Če je malo več tekel, je začel močno kašljati, naslednji dan pa je bil ves ubogi.
Zdaj mineva dobro leto - kuža je pravi borec, čeprav se stanje vidno slabša. Kašljanje je vedno pogostejše, večino dneva prespi, na sprehode sploh ne more več. Ima dobra in slabša obdobja. V začetku smo ga po slabih dnevih še spravili k sebi, zdaj pa vedno težje.
Včeraj se je zgodilo to, česar sem se najbolj bala - zjutraj je bil na vrtu in ko je pritekel nazaj do hiše, je začel kašljati, pa se ni mogel izklašljati; zmanjkalo mu je zraka in je enostavno padel v nezavest. Toliko sem ga zmasirala in odprla usta, da je lahko spet zajel zrak (srce je ves ta čas delalo).

Še vedno ima močno voljo do življenja, a ne vem, koliko časa se bo še lahko boril...  Cry Cry Cry
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #2 : ponedeljek, 14.07.2003 : 09:02:07 »

Mi smo po enomesečnem neuspešnem zdravljenju z različnimi zdravili našega trinajstletnega prinašalca uspavali. Stanje se je poslabševalo, zdravila za odvajanje vode so bila najprej neuspešna, nato so povzročila pomanjkanje kalija, dodajanje v šumečih tabletah je bilo naporno in mučno, zdravila za znižanje pritiska so še kar pomagala, vendar je naenkrat prišlo do takšne aritmije, da smo se po dveh zaporednih hudih napadih takoj odločili.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #3 : ponedeljek, 14.07.2003 : 12:07:17 »

Hoj!

Tudi jaz imam srčnega bolnika - po natančnih preiskavah in "dopplerju" srca ugotovljen hud šum na srcu in okvare - oslabitve srčnih zaklopk, utrip čez 200, zelo zmedeno bitje srca...
Star je 11 let, pokašlja mogoče dvakrat na dan, dobiva pa štiri različne tablete - 3 dvakrat na dan in četrto na 8 ur - tako bo do konca življenja.

Veterinar (dr. Firm - Veterinarska klinika, Cesta v mestni log) pravi, da še ni kritično, češ da sem prišla dovolj kmalu in bi tablete morale prijeti.... da so dobili enega kužka s še hujšo okvaro, lastniki ga niso hoteli zdraviti  Angry, pa je živel še pol leta... no comment...

Paziti moram, da mi preveč ne shujša (da lahko prenese vse te tablete) in da čimveč počiva, brez nepotrebnih vznemirjanj.

Moram reči, da je že malo bolje, utrip se umirja, bolj je razpoložen, apetit se mu popravlja... skratka upam, da so mu rešili še nekaj let :-/.

Lp
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #4 : ponedeljek, 14.07.2003 : 12:21:46 »

Xena, katera zdravila pa dobiva?
Našemu so predpisali Tritace, pa so se pojavile hude težave s kožo, zato so jih zamenjali z Irumed-om. In pa seveda Lasix za odvajanje vode.
Moram pa povedati, da ima dober ritem bitja srca, nobenih težav z aritmijo. Tudi pljuča niso pretirano "zalita". Mu pa žal peša celoten tonus telesa - vedno težje se izkašlja, zadnje dni se težko iztreblja, čeprav je prebava še v redu. Zelo veliko kašlja - po pitju, če laja, ko nas pozdravlja, če teče... zadnji teden je začel močno izgubljati dlako...
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #5 : ponedeljek, 14.07.2003 : 13:06:35 »

Hoj!

na 12 ur mu dajem LASIX, ENAP in LANICOR.

Za tiste tablete na 8 ur ti bom povedala popoldne, ko pogledam doma.

LP
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #6 : ponedeljek, 14.07.2003 : 20:26:59 »

Kot obljubljeno, sporočam še ime četrte tablete in to je:
ALDIZEM.

Jutri imava kontrolo in SRČNO upam, da bo njegov utrip pod 200... čeprav mislim, da mu ga zviša že sam prihod na Kliniko :-/. Bom poročala.


Lp
Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #7 : torek, 15.07.2003 : 00:58:41 »

Tanja, Karmen in Xena hvala za vase odgovore!
Ne morem verjeti, da se nama to dogaja...Vse to je tako nepricakovano. Zadnjih nekaj dni opazujem psa in trzam na vsako najmanjso spremembo. Skrbi me, da me bo za vedno zapustil in hudo mi je, ko pomislim kaksno trpljenje, ga se caka. Kuza je star sele malo pod sedem let, je zivahen, poln zivljenja, dobrovoljcek...kako bo s tem kasneje ne vem. Vsekakor je ni stevilke, ki bi bila dovolj visoka, da bi me prepricala ubrati drugo-cenejso in krajso pot, ko pride do vprasanja o zdravju mojega psa ali druge zivali.
Xena veliko srece na kliniki!
Tudi jaz bom sporocila kako bova midva opravila cez tri tedne. Zaenkrat sva samo na opazovanju in nisva dobila se nikakrsnih tablet ali napotkov cesa se izogibat.
LP
Logiran
yo
gost
« Odgovor #8 : torek, 15.07.2003 : 08:52:23 »

Zdaj pa je mene zagrabila panika. Pri nas se isto dogaja kaksne pol leta (mogoce malo manj) in sicer pri Shii. Tudi ona pokasljuje kot da se ne bi mogla odkasljati (veckrat dnevno, tudi, ko npr. pociva, ne le po naporih). Pa pocasna je postala na sprehodih, kolesa ne more dohajati, je brez kondicije.  :-/ :-/ :-/ Kaksni so spremljajoci znaki Huh

Lp, Yo
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #9 : torek, 15.07.2003 : 11:26:44 »


.... vse se je zgodilo tako hitro... Cry Cry

Šla sva na kontrolo, naredil mu je EKG in ugotovil, da se je utrip popravil z 220 na 170..... potem pa je revček začel cviliti, ni se mogel dvigniti in srček se mu je ustavil....

Še zdaj ne morem dojeti.... veterinar je rekel, da mu je najbrž "počilo" srce.

Nikoli ga ne bom pozabila.
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #10 : torek, 15.07.2003 : 13:46:47 »

Xena, ne morem verjeti... res mi je hudo...
Jaz te verjetno se najbolje razumem, ker je danes za mojim (in mano) kuzkom zelo tezka noc. Tako tezko je dihal, da je celo noc stal ali sedel, da je prišel do zraka. In navsezgodaj zjutraj smo se skupno odlocili, da ga ne moremo pustiti tako trpeti (ker to traja ze 3 dni) in da ga danes peljem na evtanazijo. A kaj, ko v njegovih oceh se ne vidim predaje. In ko sem ga peljala do avta, je bil ves vesel, da gre na sprehod, pred veterino je srecal staro pasjo prijateljico in se hotel poigrati z njo. Se vedno je vesel in si ocitno zeli se ziveti. Ne, ne morem se tega storiti - morda je se prezgodaj. Dobil je samo eno injekcijo rahlega pomirjevala (mu je pomagalo ze pri prejsnjih krizah) in se z mano veselo vrnil domov. Trenutno spi in mirno diha. Morda pa bomo prebrodili se to krizo in neizbezno premaknili za nekaj dni.

In za Yo -
Citat
Pri nas se isto dogaja kaksne pol leta (mogoce malo manj) in sicer pri Shii. Tudi ona pokasljuje kot da se ne bi mogla odkasljati (veckrat dnevno, tudi, ko npr. pociva, ne le po naporih). Pa pocasna je postala na sprehodih, kolesa ne more dohajati, je brez kondicije

ne bi te rada strašila, ampak točno takšni so znaki pri slabitvi srca. Predvsem jutranji kašelj oz. kašelj po počitku, hutra utrujenost pomenijo, da se v pljučih nabira voda (posledica bolnega srca) in pes se poskuša odkašljati. Izgleda, da so pudlji najbolj "na udaru" - tudi danes zjutraj sem na veterini srečala 11-letnega pudlja, ki zadnji teden izgublja zavest in ugotovili so, da ima šum na srcu. Poznam pa še nekaj primerov.... Predlagam hiter obisk pri veterinarju!

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #11 : torek, 15.07.2003 : 14:26:11 »

Xena, drzi se!

Tanja, ko pride slovo je tezko, a na zalost nic ni na zemlji vecnega, je pa zato v srcu neizbrisan spomin. Podaljsevanje zaradi tebe..... poslovite se od njega, naj se vam ne zgodi tako kot Xeni, ker vam je lepsal zivljenje in mu lahko omogocite neboleco smrt. Tako mu lahko vrnes vsaj delcek ljubezni, ki vam jo je dajal 13 let.
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #12 : torek, 15.07.2003 : 14:29:10 »

Xena, tudi moje sožalje... sram

Tanja, resnično upam, da boste z vašim kužkom lahko preživeli še nekaj časa. Ko bo prišel trenutek za slovo, boš vedela. Vem, da si zaenkrat naredila vse, kar je v tvoji moči.  Wink

Lp, Klara
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #13 : torek, 15.07.2003 : 19:19:04 »

Xena, ne smes jokati. Tam gor je, v pasjih nebesih, igra se z mojo Oli in zagotovo ne bi bil vesel, ce bi te videl jokati! Pojdi ven in poglej oblacke. Na enem je tvoj kuza in ti klice - dobro sem, pazi nase! Za vedno te bom spremljal, samo na drugi starni oblacka...
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #14 : torek, 15.07.2003 : 20:15:11 »

Hvala vam, prijatelji... iskrena hvala za tople besede in lepe misli!

Pomirja me misel na to, da Bronko ob tem ni preveč trpel in da, kakor bi vedel, da me je bila največja groza ob misli, da se bom morala najbrž nekega dne sama odločiti za skrajšanje muk, je zaspal sam od sebe, v mojem naročju... Cry. Na Kliniki so mi dali mehko dek'co, v katero sem ga zavila in odpeljala domov, pokopala sem ga na vrtu. In v moje srce.

In kakor pravi Tomster - doma mi je ostala še navihana črna azilantka, ki kakor bi vedela (no ja, saj vem da VE!), že celo uro skače po stanovanju in premetava okrog lonček za pranje perila in se trudi, da ji redno "uide" pod posteljo, kamor pa seveda doseže le moja roka. Zapletla se mi je tudi med žice pri računalniku, da je skoraj vse zgrmelo na tla... Tako da se malo smejem in malo jokam Cry .

Tanja, vedela boš, ko bo tvoj kosmatinček hotel oditi.... do takrat pa... bodi z njim, bodi ob njem...

Katarina
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Srce-srcna zaklopka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines