mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 20:24:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Srce-srcna zaklopka
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Srce-srcna zaklopka  (Prebrano 40162 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #15 : sreda, 16.07.2003 : 03:00:49 »

Katarina(Xena),
tudi moja mala cetica ti izreka sozalje. V zivljenju pride trenutek, ko ne mores vec pomagati in si prisiljen naravi pustiti, da vzame nazaj tisto kar je podarila in pustila ziveti. Veliko jih je, ki so se s tem trenutkom ze srecali in veliko nas je, ki ga se cakamo in se ga otepamo....na zalost se mu izogniti ne da, pride v taki ali drugacni obliki. Naj te tolazi, da si bila z njim, ko te je potreboval, da si mu stala ob strani in da je bil po tvoji zaslugi v zivljenju srecen in da je osreceval tebe. Na nebu je zasvetila nova zvezdica, na zemlji pa je bilo zivljenje podarjeno novim uckam, ki te morda ta trenutek potrebujejo in cakajo nate. Naj ti njegov odhod ne pomeni popolne izgube saj so ti ostali se spomini in s tem cast, da lahko pod te zapises vajini imeni.

Tanja,
vem, da je tezko. Tudi mene je strah trenutka, ko bom pahnjena v kot in se bom morala odlociti. Naj te vodijo njegove oci. Ti sama ga najbolje poznas in v njih bos razbrala kdaj te potrebuje in prosi, da ga pospremis na zadnjo pot.
Drzita se in ne obupujta!

Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #16 : sreda, 16.07.2003 : 03:07:54 »

Yo,
tudi jaz se pridruzujem Tanjinem nasvetu, da pojdi k veterinarju na pregled.
Kar opisujes se dogaja mojemu, z izjemo sprehodov. Moj bi se vedno pretekel kolikor bi mu bilo dano, edino kar sem opazila je, da pri naporih mnogo, mnogo globje diha kot prej. Drugace je pri meni zoprno se to, ker se na njegov bolecinski prag niti slucajno ne morem zanesti, saj je sposoben prenesti enormne kolicine slabega pocutja in bolecin in ce nisem res zelo pazljiva niti opaziti ni, da bi imel pes kdaj zdravstvene tezave. Ravno zato vem, da je sposoben svoje telo gnati(tega seveda ne izigravam) tudi, ce bi moral svoje srce zraven nositi v vrecki.
Tudi moj vcasih po pocitku(cetudi se vleze in zadrema le za pol ure), takoj ko vstane, zacne kihati in sopsti. Predvsem opazam 2 pojava:
*kihanje s sopenjem, ki je na vsakodnevnem spisku prisoten vsaj 1-3x. To pocne predvsem, ko se igrava in je razburjen ali pa, ko pridem domov. Malokrat sem ga ujela, ko je pil vodo ali pa jedel in seveda kot sem ze gori omenjala, pocitek.     &
*tisti glasovi, ki sem jih v prvem postu primerjala z izkasljevanjem kadilcev. Za opis tega pojava sem dobila pomoc s Piine strani, ki ga je zadela z besedo hrzanje(kot konji). Hrza ponavadi zjutraj na sprehodu ali zvecer, cez dan pa bolj poredko. Pri tem mu srce zacne biti kot noro(ce je cista tisina ga lahko celo slisim). To hrzanje poteka v sunkih in s presledki in ravno tako sunkoma zajema in izdihava zrak. Pri tem izgleda kot, da bi se hotel znebiti necesa kar ga dusi. To sem do sedaj v stirih dneh opazila ze 2x...pri veterinarju sva bila 11.
Opazila sem, da hrza, predvsem pa kiha vcasih tudi cisto tako brez vzroka....ce se sprehaja po vrtu ali hisi, ce stoji zraven mene in caka....
Svetovala bi ti tudi, da si zacnes zapisovati kar opazis, saj te lahko zapiski zelo presenetijo. Mene recimo so. Predno sem si karkoli zapisovala se mi niti slucajno ni zdelo, da bi ga slisala vsak dan(mogoce zato, ker imam slab obcutek za cas), sedaj ko pa imam vse zapisano me pa stevilke prav zalostno presenecajo.

Tanja(in ostali) rada bi te vprasala, ce morda ves kako je s tem pri hrtih. Pri Greyih vem, da imajo lahko ogromno tezav s srcem. Pred kratkim sem namrec prebirala zdravstvena porocila okoli 15 odsluzenih dirkacev, ki so cakali na posvojitev in vsaj 7(da se jih spomnim) jih je imelo tezave s srcem. Nekako logicno se mi zdi, da imajo lahko enake tezave tudi ostale vrste hrtov, ki jim je dirkanje gonja za vsakdanji kruh in ne le rekreacija. Kaj pa na splosno hrti, ki so nasi ljubljenci, kako je s temi? Kaksne izkusnje?

Karmen in Xena,
ce vama ni prehudo o tem pisati-drugace lahko vprasanje brez slabe vesti spregledata....
Po koliksnem casu pa se je pri vajinih psih stanje dramaticno spremenilo na slabse? Tanja je pisala, da po piku cebele, pred tem pa naj se ne bi stopnjevalo....Moj se zaenkrat drzi uredu, vseeno pa bi rada vedela kako je s temi preobrati, na katerega najverjetneje cakava tudi midva.  

Kaj pa genetika in stres?
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #17 : sreda, 16.07.2003 : 06:45:31 »

Citat

Tanja, vedela boš, ko bo tvoj kosmatinček hotel oditi.... do takrat pa... bodi z njim, bodi ob njem...

Citat
Tanja,
vem, da je tezko. Tudi mene je strah trenutka, ko bom pahnjena v kot in se bom morala odlociti. Naj te vodijo njegove oci. Ti sama ga najbolje poznas in v njih bos razbrala kdaj te potrebuje in prosi, da ga pospremis na zadnjo pot.
Drzita se in ne obupujta!


Tocno to me zadrzuje in preprecuje pri koncni odlocitvi. Tisti njegov pogled, zivljenje v oceh. Tako dobro se poznava, da sem prepricana, da bom vedela, ko bo pravi cas - ko bo tudi on zelel. In vceraj ni bil ta dan.  
Z veseljem vam sporocam, da moja veterinarka dela cudeze z majhno injekcijo (hvala Sabina in Jasmina!). Gipsy je vecino dneva mirno prespal - brez kakrsnihkoli tezav z dihanjem. Zvecer se nam je ze pridruzil zunaj in noc je minila brez problemov. Danes izgleda dobro - oblajal je ze macke pred hiso in postarja. Cheesy Upam, da je tudi ta kriza za njim in da spet sledi nekaj mirnih tednov.

Caterpillar - kar se afganistancev tice, moram reci, da v teh letih pravzaprav nisem zasledila nobenih problemov s srcem. V nobenih debati ali forumu bolezni srca se niso bile izpostavljene (ali npr. bolezni oci - teh tezav ocitno ni). Res pa je, da afganci niso "poklicni dirkaci". Za ostale hrte pa zal ne vem...
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #18 : sreda, 16.07.2003 : 07:33:10 »

Caterpillar

Moje izkusnje so stare dve leti. Tudi moj kuza je bil srcni bolnik, vendar brez znakov, ki jih opisujete, (ni kaslal. vendar je imel šum na srcu). 6 mesecev po postavljeni diagnozi je postal na sprehodu zelo pocasen, zmogel je samo pocasen tek.
To je trajalo samo dva dni, tretji dan je bil normalno zivahen in mislila sem, da je kriza mimo. Zvecer smo prisli domov z normalnega sprehoda, pojedel je in se glodal kost, ko je vstal in prisel k meni. Zanasalo ga je in bilo mu je zelo vroce. Hotela sem poklicati veterinarja. Ustavilo me je njegovo cviljenje, ki me je zarezalo v srce in vedela sem, da mu lahko izpolnim samo se zadnjo zeljo, da sem ob njem do konca. Se Kala se je stisnila h njemu in zaspal je ... Cry
Po nasvetu veterinarja smo od postavljene diagnoze naprej ziveli popolnoma normalno (fizicno), kot da ni bolan. Hodili smo tudi po planinah brez utrujenosti, polni zivljenja, nato pa v treh dneh.....  Cry  Danes ga se vedno pogresam, vendar mislim, da je bilo zanj bolje, da je bil slab samo tri dni.

Star je bil 12 let, prvic mu je bilo "slabo", ko je bil star 9 let. Zelo slabo je prenasal cepivo proti steklini, tako, da ga zadnji 2 leti nisem cepila.

Zelim, da bi se vsem "to" zgodilo cim kasneje!

LP
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #19 : sreda, 16.07.2003 : 08:24:41 »

Pri mojem prinašalcu se je začelo eno leto pred smrtjo s tem, da je slabše jedel, začel je hujšati, počasneje je hodil. Od enajstega leta naprej je imel težave z zadnjimi nogami, tako da je jemal zdravila za lajšanje bolečin in spodbujanje živčevja. Veterinar je rekel, da ima težave s prebavo, čeprav tega ni bilo videti, tako da smo mu dajali Ranital. Poleti je bil vedno bolj počasen, kar smo pripisovali vročini. Ker je začel odklanjati hrano, smo mu začeli kuhati piščanca z zdrobom, ki pa ga je napenjal, tako da smo prešli na osliča z zdrobom. Počasi smo ga morali pričeti hraniti z roko, ker je hrano kljub pokazanemu veselju do hrane, vseeno odklanjal. Pojedel je zelo malo. Pozno jeseni je obležal, odpeljali smo ga na veterin.postajo, kjer so mu opravili krvno sliko in ga za tri dni dali na infuzijo. Imel je virozo, takrat pa so tudi ugotovili močno pešanje srca. Infuzija mu je sicer pomagala, vendar ne za dolgo. Takoj za tem mu je začela zastajati voda v telesu, bil je vedno bolj okrogel in začeli smo z vsemi mogočimi zdravili. Na sprehod sploh ni več šel, komaj na stranišče, Ker se je premalo gibal, je bila prebava vedno bolj počasna. Na sprehodu se je kar ulegel in zadremal. Ker je bila zima zelo mrzla, smo mu zvečer ob izhodu iz hiše oblekli majčko, da ne bi zopet zbolel. To je trajalo mesec in pol. Doma je skoraj vedno spal, ko smo prišli domov sploh ni več vstal, samo z repom je mahal in nas gledal s tistimi pametnimi očmi, živahnimi in polnimi življenja. Kašljal je zvečer, ponoči mu je iz ust pritekla prozorna sluz. Neke noči je dobil dvakrat zaporedoma hud srčni napad in zjutraj smo ga odpeljali k veterinarju domov, ker se v Kopru na dežurni telefon ponavadi nihče ne oglaša. Uspavali smo ga v avtu, pokopali doma. Naslednji dan smo vzela azilaša, leto kasneje še enega. Sedaj imam dva psa, štiri mačke in dva konja. Pri nas doma je zelo veselo, vsi so povsod, razen konj, ki preveč kakajo. Nikoli več ne bom čakala toliko časa, preden se bom odločila za uspavanje. Vsako živo bitje mora umreti častno in ne v popolnem razsulu.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #20 : sreda, 16.07.2003 : 08:52:56 »

Citat

Tudi moj vcasih po pocitku(cetudi se vleze in zadrema le za pol ure), takoj ko vstane, zacne kihati in sopsti.


Moja kiha ze par let  Shocked (vedno smo rekli, da je histerik, zaradi pojava kihanja ob razburjenju  :-/), npr. ko vstane za na sprehod, traja kihanje vso pot od stanovanja, po stopnicah in do prvega vogala (vsaj 3 minute). Tako je po vsakem pocitku oz. vsakic ko vstane z mesta (ko pridem domov, ko dam hrano...).
Sopenje je kar pogosto - zdaj, ko si omenila, se spominjam, da sem bila dostikrat zelo zacudena, zakaj, saj sploh ni bilo vroce oz. pes ni imel za seboj nobenega napora.

Citat

Predvsem opazam 2 pojava:
*kihanje s sopenjem, ki je na vsakodnevnem spisku prisoten vsaj 1-3x. To pocne predvsem, ko se igrava in je razburjen ali pa, ko pridem domov. Malokrat sem ga ujela, ko je pil vodo ali pa jedel in seveda kot sem ze gori omenjala, pocitek.


Ce pogledas zgoraj, gre pri nas tudi za kihanje ob razburjenju; prihod domov, odhod na sprehod, hranjenje...

Citat

*tisti glasovi, ki sem jih v prvem postu primerjala z izkasljevanjem kadilcev...

...Hrza ponavadi zjutraj na sprehodu ali zvecer, cez dan pa bolj poredko. Pri tem mu srce zacne biti kot noro(ce je cista tisina ga lahko celo slisim). To hrzanje poteka v sunkih in s presledki in ravno tako sunkoma zajema in izdihava zrak. Pri tem izgleda kot, da bi se hotel znebiti necesa kar ga dusi.

Opazila sem, da hrza, predvsem pa kiha vcasih tudi cisto tako brez vzroka....ce se sprehaja po vrtu ali hisi, ce stoji zraven mene in caka....


Popolnoma enako  :-/

Citat

Svetovala bi ti tudi, da si zacnes zapisovati kar opazis, saj te lahko zapiski zelo presenetijo. Mene recimo so. Predno sem si karkoli zapisovala se mi niti slucajno ni zdelo, da bi ga slisala vsak dan(mogoce zato, ker imam slab obcutek za cas), sedaj ko pa imam vse zapisano me pa stevilke prav zalostno presenecajo.


Ja, bom  :-/
Tudi meni se ni zdelo tako grozno, ampak zdaj, ko razmisljam, je tole kihanje in kasljanje res kar pogosto  :-/ :-/ :-/

Citat

Kaj pa genetika in stres?


Shiini mamici se je enkrat ustavilo srce. Padla je dol, ozivili so jo z umetnim dihanjem in masazo srca. Zdaj je v redu.
Za stres pa ne vem, ampak pri nas se je stvar poslabsala oz. potencirala od selitve naprej (ce je to to, kaj bo, ker se spet selimo???).

Citat

Doma je skoraj vedno spal, ko smo prišli domov sploh ni več vstal, samo z repom je mahal in nas gledal s tistimi pametnimi očmi, živahnimi in polnimi življenja. Kašljal je zvečer, ponoči mu je iz ust pritekla prozorna sluz.


Cry Cry Cry Tudi moja Shia prespi prakticno ves dan. Za na sprehod jo moram klicat in klicat in cakat, da pride. Kot da ji je muka. Na sprehodu zaostaja, pocasna je in nepazljiva (kolesarji, avtomobili itd.). Je popolnoma odsotna. Kdaj sem jo nazadnje videla zares teci, se ne spomnim (malo je tekla konec maja, ko sva sle na ovire, to pa je tudi vse).

Pri kasljanju se davi. Nekajkrat sem na tleh nasla prozorno tekocino, rahlo sluzasto. Mislila sem, da je le slina, ki naj bi jo "izpljunila" ob kaslju (sem mislila, da se ji je zaletelo).

Sicer pa... ne vem, spremenila se je za 1000%. Ni ji mar, ce Thor prvi je, ce vzame njeno kost (pred par meseci bi ga bila pripravljena ubiti...). Nicesar ji ni mar.

Zadnji teden ves dan in celo noc prezivi pod sedezno v dnevni sobi. Premakne se le, ce jo najmanj 5x poklicem za sprehod in 1x dnevno gre jest ali pit vodo.

Danes greva k veterinarju, ce dela dr. Ursiceva. Ceprav rajsi sploh ne bi sla... :-/ Zdaj ko sem to napisala in potem se prebrala, se mi zdi vse skupaj precej slabo...

Lp, Yo
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #21 : sreda, 16.07.2003 : 09:18:12 »

Yo

Kar pelji jo h veterinarju, bos vsaj vedela pri cem si. Ne sekiraj se dokler ni postavljena diagnoza.

Tudi moj je veliko spal vcasih tako trdno, da sem ga morala "porukati", da se je zbudil, na sprehod je sel pa rad.

LP

P.S. Kaj je pa pregled pred cepljenjem proti steklini? Srca niso poslusali?
Logiran
yo
gost
« Odgovor #22 : sreda, 16.07.2003 : 09:27:49 »

Ob 19. sva naroceni pri dr. Ursicevi...
Bom povedala, kaj bo.
Drzite pesti, fige, tacke...

Lp, Yo
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #23 : sreda, 16.07.2003 : 09:31:27 »

Yo drzim pesti!!!

Pa ne pozabi ji omeniti, da se ti vedno po gonitvi skriva pod kavcem, ker je ta podatek lahko pomemben in ga lahko zamenja z kaksnimi drugimi simptomi.

Poklici, ko prides iz ordinacije! Kiss
Logiran
yo
gost
« Odgovor #24 : sreda, 16.07.2003 : 09:36:27 »


Citat

Pa ne pozabi ji omeniti, da se ti vedno po gonitvi skriva pod kavcem, ker je ta podatek lahko pomemben in ga lahko zamenja z kaksnimi drugimi simptomi.


Ja, to vem, ampak po tolikih navideznih brejostih... to ni to.
Hvala vsem za stiskanje tack!

Lp, Yo
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #25 : sreda, 16.07.2003 : 09:41:27 »

Dva drobna nasveta za lajsanje tezav srcni bolnikov:

-dvignjen vzglavnik; v zacetku ga bo treba mogoce malo nositi okoli in ga dajati pesotu pod glavo, potem ga bo pa sam iskal, ker bo kaj hitro ugotovil, da je zivljenje tako precej lazje;
-dvignjeni posodi s hrano in z vodo; srcni bolniki obicajno zelo tezko dihajo, ko spustijo glavo, to je tudi eden od razlogov, zakaj precej manj jedo - ker tezko dihajo med hranjenjem.

Yo, jaz bi ti svetovala en celosten pregled Shie, ne samo srca. Se celo krvo sliko, biokemicne preiskave in preiskave urina, pa glasilke (!!!).

Zdi se mi, da se mogoce pri srcnih bolnikih premalo poudarja pomen prehrane. S prilagojeno prehrano se da namrec marsikaksne tezave lajsati in zmanjsati. Tudi zastajanje vode.

Lp, Mojca
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #26 : sreda, 16.07.2003 : 12:11:27 »

Ja, madona, folk, nasa Vini se obnasa podobno Shocked Ze klicem Winny!!!
Drzim pesti Yo!
Logiran

winny
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #27 : sreda, 16.07.2003 : 12:20:09 »


Citat

Ja, madona, folk, nasa Vini se obnasa podobno Shocked Ze klicem Winny!!!
Drzim pesti Yo!

En del familije je naredil paniko. Meni se ne zdi, da ima Vini takšne znake, ampak bomo bolj pazljivo poslušal in opazovali našo ljubico.

Tudi jaz držim pesti Yo!
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #28 : sreda, 16.07.2003 : 14:20:30 »

YO, oglasi se po koncanem pregledu. Upam, da bo vse v redu. Drzimo 10 tac  Wink.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
yo
gost
« Odgovor #29 : sreda, 16.07.2003 : 20:37:02 »

Hoj!

Tako, mi smo z veterine. Zaenkrat srcek ne izgleda prizadet, smo pa pod kontrolo in moramo zapisovati dogodke vsaj tri tedne.
Je pa sum padel na erlihijo in borelijo, tako da smo dali se pa se krvi, delamo celotno krvno sliko.
Veterinarka pravi, da nekaj je definitivno narobe, predvsem zaradi velikih sprememb v obnasanju, samo zdaj moramo ugotoviti KAJ  Huh
Cudno... Shia je drugace pridobila na tezi in ima zdaj nekako pravo tezo, misicni tonus je OK, je cvrsta... Torej, upam, da ne bo nic hujsega, prvi izvidi bodo jutri po 12.

Vsekakor porocam in upam, da ni nic resnejsega.

Hvala vsem za stiskanje tack!

Lp, Yo
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Srce-srcna zaklopka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines