mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 15:32:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Cepljenje
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Cepljenje  (Prebrano 16373 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Mišelinka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 322


« Odgovor #30 : ponedeljek, 02.11.2009 : 19:36:48 »

Moji dve mačkonki moram dat cepit po enem letu.

Zdaj pa sem v dilemi kaj narest.
Ko sem prinesla Vivi domov, je šla predhodno še na testiranje za levkozo in mačji aids. Na oboje je bila hvalabogu negativna, sem jo pa dala cepit proti levkozi preventivno, ker Ajša še ni bila testirana.

Zdaj ob ponovitvi cepljenja bom Ajšo dala še na teste in če bo negativna na levkozo (močno, močno držim pesti), me zanima, če je Vivi še smiselno cepiti proti levkozi glede nato, da sta obe izključno notranji mačkonki?

Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #31 : ponedeljek, 02.11.2009 : 20:14:25 »

Ne (ce sta obe negativni).
Logiran
perezvon
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #32 : nedelja, 15.11.2009 : 11:41:52 »

Danes je vaški veterinar cepil 2 prostoživeči muci s cepivom Fevaxyne Pentofel. Muci sta odrasli, 1. cepljeni, ena je že sterilizirana, druga bo kmalu. Nista pa testirani na aids in levkozo. Sedaj sem se pozanimala in prebrala, da cepivo obsega tudi FeLV. Ali morda katera ve, ali gre za aktivno ali neaktivno obliko virusa? Če je neaktivno, je potem tak režim cepljenja sprejemljiv?

Jaz sem doma na drugem koncu Slovenije in ne morem sama opazovati, kako se bosta odzvali na cepivo. Koliko časa traja, da bi muci zboleli za levkozo, če sta bili predhodno okuženi? Ali bi ju bilo smiselno zdaj testirat?

Za situacijo sem zvedela naknadno. Ali imam prav, da ne sme cepiti netestiranih muc s tem cepivom? Če imam, bom govorila (in še kaj več) v ponedeljek s tem veterinarjem, ampak dvomim, da me bo upošteval.

Hvala za odgovore. LP
Logiran
perezvon
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #33 : nedelja, 15.11.2009 : 11:51:27 »

Zdaj sem še zvedela, da gre za inaktivirano cepivo.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #34 : nedelja, 15.11.2009 : 17:36:28 »

Za netestirane muce, torej morebiti pozitivne, se priporoca (ce je ze treba cepit) z neaktivnim/inaktiviranim cepivom (teden nazaj je bil FIV+ muc cepljen s tem cepivom, sicer je imel takoj reakcijo/bruhanje ampak je blo vse ok potem). Jih pa cepijo (pozitivne) tudi z aktivnim ali "polaktivnim" - odloci se lastnik sam.

To cepivo je pa tudi za klamidijo.
Logiran
perezvon
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #35 : nedelja, 15.11.2009 : 18:11:29 »

Gargamel, hvala za odgovor. Jaz sem pričakovala, da ju bo cepil le proti kugi in respiratornim boleznim. Grem pa v torek do svoje veterinarke in se bom še malo bolj pozanimala glede primernosti izbora cepiva. LP
Logiran
Buška
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #36 : ponedeljek, 22.02.2010 : 12:31:46 »

Živjo, ker berem, da ste tukaj sami izkušeni mačji poznavalci se tudi jaz obračam na vas.

Doma imam dva izključno notranja mačka. Prvega sem kot mladiča snela iz kmečkega dvorišča. Bil je testiran na mikrosporijo, FeLV in FIV. Ker je bil negativen, je bil kot dvomesečni mladič prvič cepljen proti kužnim boleznim in tudi proti levkozi. Čez en mesec bi morali cepljenje ponoviti, vendar ga nismo, ker je imel vročino (dobil je 10-dnevno terapijo z antibiotikom), za tem pa smo ga še dva meseca zdravili za alergijo (za kar se je izkazalo, da je krivo kravje mleko). Maček je zdaj star skoraj dve leti. Ko sem veterinarko vprašala kako nadaljevati s cepljenjem mi je odgovorila, da bi bilo dobro, da se test ponovi. Ni mi jasno zakaj? Odgovorila mi je, da je to pač smiselno, če nismo do konca izpeljali kure cepljenja, ko je bil še mladič. Zdaj pa me zanima ali je sploh smiselno, da mačka cepim proti levkozi (glede na to, da je notranji) in kako je s cepljenjem proti kužnim boleznim (glede na to, da kot mladič ni šel skozi cepilno kuro).

Drugi mačkon je pri nas en mesec (dobili smo ga v zavetišču Horjul, kjer so ga dobili kot dudarja). Tudi ta mačkon bo poleti star 2 leti. V zavetišču so seveda poskrbeli, da je bil ustrezno cepljen proti kužnim boleznim in testiran na FIV in FeLV. Dobili smo tudi njegov potni list zato ni nobene dileme kdaj bomo ponovili cepljenje proti kužnim boleznim. Žal pa sem ob posvojitvi pozabila vprašat kako je z levkozo. Gargamel, morda veš, ali so mladiči v zavetišču cepljeni proti levkozi in ali se to cepljenje tudi obnavlja vsako leto? Ponavljam pa še enkrat, da sta oba mačka notranja.

Najlepše se zahvaljujem za odgovore  Smiley
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #37 : četrtek, 25.02.2010 : 04:00:02 »

Glede na to, da sta mačka izključno notranja je cepljenje proti levkozi brezvezno. Res ne vidim koristi cepljenja izključno notranjega mačka proti FeLV, so pa kot pri vsakem cepivu sigurno stranski učinki. Levkoza se namreč prenaša s telesnimi tekočinami (ugrizi, spolni odnosi,...) in kot izključno notranja mačka je od kakšnega zunanjega pozitivčka ne moreta dobit.
Kar se tiče ponovitve testa, je smiselno, glede na to, da testiranja pri mladičih niso 100% zanesljiva, vendar jih večina ponavlja samo, če pride do kakšnih kliničnih znakov. Če testiraš in je negativen je seveda vse ok, zatakne se če je pozitiven. Sama ga ne bi uspavala dokler je zdrav (nima kliničnih znakov). Na to temo se da debatirat na dolgo in široko, v končni fazi pa na koncu vedno pridemo do tega, da se mora vsak posameznik odločit zase/svoje mačkone.
Cepljenje proti kužnim boleznim pa je v nasprotju z levkozo nujno. Kugo naprimer lahko "dostaviš" v stanovanje kar na čevljih. Dudar je bil sigurno cepljen (cepljenje je treba ponavljat, najboljše da se posvetuješ z veterinarjem ali pa Polono kdaj Wink) kot vsi Horjulci, prvoselca (bi skoraj napisala kmetavzarja Shocked sram ) pa nujno cepi.
lp
T.
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Cepljenje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines