mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 04:44:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pes in avtističen otrok
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes in avtističen otrok  (Prebrano 4082 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Linolej
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 77


WWW
« : sreda, 11.11.2009 : 07:47:13 »

Pozdrav!
Ima kdo izkušnje z avtističnim otrokom in psom? Strokovnjaki kombinacijo svetujejo, nikjer pa ni specificirano katere pasme bi bile najbolj primerne. Za kakršnekoli informacije se lepo zahvaljujem!  Smiley
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #1 : sreda, 11.11.2009 : 08:08:02 »

Poznam en primer, ko imajo doma zlatega prinasalca. So se pa odlocali med zlatkotom in labradorcem.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #2 : sreda, 11.11.2009 : 08:14:19 »

Pozdrav!
Ima kdo izkušnje z avtističnim otrokom in psom? Strokovnjaki kombinacijo svetujejo, nikjer pa ni specificirano katere pasme bi bile najbolj primerne. Za kakršnekoli informacije se lepo zahvaljujem! Smiley


vsekakor morate upoštevati,da pes in otrok ne smeta biti nikoli sama ali brez nadzora. V vašem primeru to velja š etoliko bolj.
Ni skrivnost v pasmi. Pes za vas mora biti "terapevtske sorte" , stabilnega karakterja, raje bolj flegmatik, obenem pa dovolj velik in masiven, da ni probčutljiv fizično. Tudi mnogi mešanci so primerni.
Svetujem vam, da se za pomoč pri nakupu in pri šolanju obrnete na skupino, ki se ukvarja s terapevtskimi psi. (tačke pomagačke ali nekaj takega).
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #3 : sreda, 11.11.2009 : 16:08:32 »

Mogoče bi kakšne uporabne informacije dobila tudi pri Canisu- klik.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 11.11.2009 : 19:22:48 »

Moje izkušnje pri delu s psom in avtističnim otrokom so sicer zelo skromne, ampak so pustile ogromen pečat.

K nam na poligon je prišla skupina starejših otrok na predstavitev reševalnih psov pa na vodeno interakcijo, igro, vodenje psa... Bilo je bolja ali manj spomnatano, ker naši psi niso bili šolani v terapevtske namene,ampak za iskanje pogrešanih. Psi in otroci so se v ogromni meri ujeli. Za mojo nisem mogla verjet, da je s takim veseljem ponavljala ene in iste vaje, kar sicer nebi naredila pod nobenim pogojem.
Sploh eden izmed otrok je posebej izstopal, čeprav se ni ukvarjal s psi, ampak z vsem ostalim. Pomagal je tudi urejat določene stvari na poligonu in sem se prav spraševala, zakaj je on sploh v skupini otrok s posebnimi potrebami. No, na koncu sem izvedla, da je avtist in da je navadno čisto neodziven na okolico in je bolj ali manj tiho. Tam je bil pa čisto "navaden" otrok. Če nebi vidla, nebi verjela skoraj.

Ampak... To so bili šolani psi, navajeni na rokovanje in 100% pod nadzorom. Upam, da se zavedate, da boste s psom morali kar pošteno delat sploh v prvih nekaj letih, da bo res zanesljiv in strinjam se, da pasma tukaj ni tako pomembna kot to, da je pes stabilen in tudi po moje srednje do večje velikosti. Za vas lažje, da je bolj miren. Tudi že večji pes ob prihodu bi znal bit primeren, če se točno ve kaj se jemlje.

In povdarjam, pri vzgoji psa boste morali biti še posebej pazljivi, da mu boste predstavili čimveč možnih situacij s katerimi se lahko sreča, ga dosledno učili, ker če jemljete psa z določenim namenom in če ta nemen nebo izpolnjen, bo življenje samo težje.
In nobena interakcija med psom in otrokom ne bo smela biti brez nadzora. In ob tem je potrebno zelo pazit na pasji osebni prostor in mir, ko bo imel dovolj. Ampak, če se žival spoštuje, to ni težko opazit.

Tudi jaz priporočam, da stopite v kontakt s kakšno skupino ljudi, ki se ukvarjajo s šolanjem terapevtskih psov kot so Tačke pomagačke in/ali Ambasadorji nasmeha.
Logiran
zona
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 612


« Odgovor #5 : sreda, 11.11.2009 : 19:41:32 »

Moj primer pa je podoben AngSeter-jevemu.Avtističen otrok je na pediatriji slučajno doživel bližnje srečanje s psom( s psi),ki so kot nekakšna terapija obiskali bolnišnico...Do tedaj neodziven otrok je čisto po naključju postal odziven,se oklenil psa in usta razvezal v nasmeh.Ker je to dr.Sedmakovi(mislim)padlo v oko so začeli poskuševati terapijo otrok-pes.Res pa je,da se vsak otrok ne odzove na to,nekateri se sploh ne....Prelep in prisrčen primer...zapletlo se je pa ko je otrok moral domov in se ni odzival več na drugega psa kupljenega zarad tega primera,temveč so morali po tistega,ki je malčka tako spremenil.Bil pa je starejši nemški ovčar,čisto nič šolan,temveč samo kot spremstvo ostalih temu namenjenih psov..kako se je ta organizacija imenovala,se na žalost ne spomnim,je res že dolgo tega.Vem pa da je bilo učinkovito,razbremenjujoče za mamo in otroka.
Logiran
stormy
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #6 : četrtek, 12.11.2009 : 09:55:38 »

Pozdravljeni!

Sem mati 19-letnega avtističnega otroka. Sem tudi sodnica in vzrediteljica - skratka psi in živali so z nami in z mojim otrokom že skozi celo njegovo življenje.

Avtističen otrok ni invaliden otrok in ga ne smemo obravnavati tako, kot se obravnava npr. slepega, gluhega, na vozičku.....Avtističen otrok je povsem običajen otrok, le njegovi odzivi na okolico so drugačni, na drugačen način mu moramo dopovedati določene zapovedi življenja. In na poseben, svojstven način tudi sprejemajo in doživljajo živali.

Avtističen otrok ne potrebuje psa zato, da bi mu pes olajšal vsakdanja opravila, kot npr. pes vodnika slepih. Pes v vsakem primeru pozitivno vpliva na razvoj otroka, pa naj bo povsem običajen ali pa avtističen otrok. Zato moramo biti predvsem starši prvenstveno zadolženi za skrb, nego in vzgojo psa.

Naš primer je npr. tak, da naš otrok ima neizmerno rad živali. Psi spijo pri njem, rad jih boža, ogromno se z njimi pogovarja (bistveno več  kot z nami ostalimi člani družine!). Vendar pa, ker ga hočem navadit na red, da čuti do nekoga odgovornost, želim od njega, da psa oz.pse pelje na sprehod, da jim da hrano, vodo....In zanimivo - kljub temu, da jih ima neizmerno rad, vsak dan sproti "pozabi", da jim mora dat hrano, da nimajo vode, da bi morali na sprehod. Skratka, tak otrok, čeprav je že polnoletna oseba, enostavno ni sposoben sam skrbet za žival. Potrebno ga je vzpodbujat kar naprej, mu pomagat pri vseh opravilih.

Pasma psa pri tem sploh ni pomembna. Najbolj pomembno je, da je to pes, ki je primeren predvsem za vas, kot starša. Kajti vi boste tisti, ki boste imeli največ opravka z živaljo. Zato se ukvarjat s tem, kakšna pasma je najbolj primerna za avtističnega otroka,  nima nobenega smisla. Niti dva otroka (ali odrasla) z MAS nista enaka, zato je nemogoče določit pravo pasmo za tako diagnozo. Vi sami morate ugotovit, kakšen pes je primeren za vas in tak kuža, pa je lahko tudi posvojenček iz zavetišča, bo zagotovo najbolj primeren tudi za vašega otroka.

Če želite še kaj več informacij, se lahko obrnete name tudi prek zs.

Lep pozdrav,
Cvetka Bogovčič
Logiran
Linolej
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 77


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 12.11.2009 : 10:46:44 »

Najlepša hvala vam za vse odgovore. Na moje, kako naj rečem, povsem nepoznavalsko vprašanje  Roll Eyes, ste podali veliko zelo informativnih odgovorov, ki bodo marsikomu, tudi moji prijateljici, zelo koristili. Vsak namig pomaga. Več glav več ve pravijo.  Smiley Wink Grin
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pes in avtističen otrok
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines