mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 14:32:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: kožne spremembe
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: kožne spremembe  (Prebrano 31742 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
matejaP
gost
« : petek, 18.10.2002 : 08:29:01 »

Psička je labradorka, stara 9 mesecev. Pred štirimi tedni se ji je sredi hrbta pojavil mozoljček, ki se je po praskanju spremenil v krastico z zatrdlino. Madež se je širil in začela je odpadati dlaka. Po enem tednu je dobila enako krastico nad smrčkom, le ta se je vztrajno širila, v okolici so nastajale nove, pod krasto pa je nastala brazgotina, iz katere občasno izteka tekočina (brez vonja, kot sokrvica). Najprej je dobivala sredstva proti alergiji, nato injekcije antibiotika in antibiotične tablete. Zadeva se sicer več ne širi, zadeva za psičko ni moteča, toda tudi ne izginja. Veterinar je sklenil, da s tem zaključi terapijo, ne more pa odkriti vzrokov obolenja.

Če ima kdo izkušnje s podobno zadevo, prosim za pomoč! Gre za alergijo, okužbo ali vnetje lasnih mešičkov? Skrbi nas, da se po terapiji zadeva ponovi. Bi pomagala sprememba prehrane? Naključni sogovorniki so povedali grozne reči: da so njihovi psi s podobnimi prvimi simptomi po letu in pol hiranja poginili, da se se bo začel cediti smrdljivi gnojni izcedek ipd.  :'( :'(
Hvala za pomoč!
Mateja
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #1 : petek, 18.10.2002 : 11:34:37 »

Sprememba hrane bi bila pametna, seveda pa najprej vprasanje s cim hranis.
Bolj kot to, pa se mi zdi pametno, da gres do drugega veterinarja, ki ti naj pove kaj misli on.
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #2 : petek, 18.10.2002 : 11:58:38 »

Jaz pa poznam primer, ki se je začel enako, ampak kasneje ni bilo izcedka.
Veterinar je svetoval, da odstranijo kraste in mažejo z jodovo raztopino.

Vse se je lepo uredilo, samo, da mu je na lišajih zrastla temnejša dlaka. Glavno, da je zdrav. Trajalo pa je dva meseca, da je dlaka začela rasti na poškodovani koži.

Upam, da bo kužiko vse v redu in lep pozdrav,
Jasmina
Logiran
matejaP
gost
« Odgovor #3 : petek, 18.10.2002 : 12:32:26 »

Psičko hranimo s kombinacijo Eukanube in Tehnical-a, kakšno četrtino obroka pa predstavlja kuhana hrana + sadje + zelenjava. Danes gremo po Nutro - upam, da ji bo teknila.

Obiskali smo že dva veterinarja, prvo pa smo psičko zdravili z antialergijskimi zadevami: prvi je dal kremo proti bakterijski okužbi, drugi pa antibiotike.Oba dva sta izgledala precej izgubljeno in sta predvsem mnenja 'počakajmo, pa bomo videli'. Bojim se, da tretje mnenje ne bo veliko drugačno.

K sreči je psička prepolna energije  Cheesy, drugače bi že pomrli od skrbi.

Hvala za odgovore
Mateja
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #4 : petek, 18.10.2002 : 12:44:56 »

Mislim, da imajo veterinarji zadnje čase veliko težav z identificiranjem vzrokov ranih kožnih sprememb. No, saj je tudi pri zdravnikih tako - jaz sem se kar dve leti zdravila zaradi ekcema - brez učinka, potem pa je sam od sebe izginil.

Mislim, da ne bo škodilo če poskusiš različne metode. To z jodom sem že slišala in menda res pomaga. Verjetno tudi ne bi škodila menjava hrane (pravzaprav, čudno, da tega ni predlagal veterinar). Vendar ne pričakuj rezultata v par dnevih, ker traja določen čas, da telo izloči vse kar je dobil z neko hrano.

Tudi moja psica je imela podobne težave, le da hrasta ni bila izrazita (bolj kot grda izsušena koža). Takrat je bilo pomembno, da si psica ne grize teh ran (s tem dodatno pripomore k slabšanju razmer). Sem pa dobila pri veterinarju šampon Plivasept in sedaj če vidim mezoljček, ga parkrat umijem s tem in zgine. To mi je dosti bolj všeč, kot pa tista terapija z antibiotiki, ki jo je tudi moja dala čez.

Upam, da bosta uspela odpraviti težave.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #5 : petek, 18.10.2002 : 12:53:33 »

Že po opisu se da razbrati, da ne gre za alergijo. Vprašanje pa je ali je to bakterijskega ali kakega drugega izvora. Lahko, da gre za čisto "pubertetne" spremembe, ki bodo izginile same po sebi. Ne bi pa bil odveč obisk pri kakem specialistu dermatologu, recimo na kliniki v Ljubljani.
Logiran
AIsA
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 164


« Odgovor #6 : petek, 18.10.2002 : 13:02:45 »

Moja Aisha je Eukanubo Dermatosis (ne vem če je prav napisano Grin). To je za kožo baje full dobro (dr. Matko priporočil). Je dientna hrana, vsebuje pa ribo in krompir. Meni smrdi, Aishi pa tekne kot še nobena.
Poskusite s tem. Koža se kao full dobro obnavlja po tem..... V glavnem veliko prednosti. Tudi jaz mislim, da ji po tej hrani fino koža napreduje na boljše.
Je v petkilski vreči (dobiš na veterinarski) in stane okoli 5000 sit. je pa moraš dajat dosti manj kot ostale hrane.
Tudi Aisha je prej jedla Nutro (lamb&rice).
Jaz isto dajem en obrok žito-zelenjavni (ješprenj, proso, riž, korenje, peteršilj, paprika, grah...).

Pozdrav,
Jasmina
Logiran
Aja
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


« Odgovor #7 : petek, 18.10.2002 : 13:17:21 »

Tudi moji psi imajo zelo obcutljivo kozo. Zato nasvet Aishe, da uporabite jodovo razstopino, je vec kot odlicen.

Jaz jo uporabim takoj, ko se na kozi pojavi rdecica, ki pa po uporabi jodove razstopine hitro izgine.

Sem pa z jodovo razstopino pozdravila res hude alergije na kozi mojih kuzkov. Torej je nekaj na tem.  Cheesy

lp A
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #8 : petek, 18.10.2002 : 13:34:28 »

Jod je krasno razkuzilo, samo na eno stvar je treba biti pozoren. Iz zdravstva so ga v vecji meri umaknili, zato ker povzroca veliko stevilo hudih alergicnih reakcij, tako da je treba biti malo pozoren.
Lp, Mojca
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #9 : petek, 18.10.2002 : 15:51:16 »

Poskusis lahko s Clorexy derm spot gelom, ki v podobnih primerih odlicno pomaga. Dobis ga v trgovinah za zivali. Pa kaksno domace sentjanzevo olje tudi ne bi bilo odvec. Z jodom jaz ne bi pretiravala.
Logiran
snowylady
gost
« Odgovor #10 : torek, 17.12.2002 : 22:16:28 »

Živjo,

Tudi moja psička je dobila podobno dermatozo kot Matejina. Vse pa se je začelo že mnogo prej, saj si je kar nenehno lizala tačke, te se bile vedno tako čiste, pa tudi grizla jih je. To mi je dalo misliti. Tako sem ji zamenjala hrano (nutro, hills, eucanuba), ampak to je povzročilo še močnejše lizanje tačk. Nekako konec septembra sem opazila na njeni zadnji nogi na notranji strani precej vbodov bolh, vendar sva to odpravili...Čez nekaj dni je na mestih vbodov dobila srbeč rjavkast madež, ki sva ga zdravili s kremo bepanten plus. Potem je bilo do konca novembra vse v redu...tudi brikete je jedla normalno. Zadnji teden v novembru  je povsem odklonila brikete. Po dveh tedni je spet začela malo 'tipati' po briketih, vendar prav z muko. Spet se je začelo lizanje tačk in povrh vsega še velika dermatoza na zunanji strani leve noge...ki se nevzdržno širi, saj si jo praska, po nasvetu veterinarja jo bomo testirali na možne alergije, zaenkrat ji ranico čistim z jodovo tinkturo in nato apliciram bepanten kremo.
Če ima še kdo podobne izkušnje, bi ga prosila, da z vsemi, ki imamo tovrstne težave s svojimi kužki, deli svoje izkušnje.

Lep pozdrav,

Klara in Romy
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #11 : sreda, 18.12.2002 : 15:11:12 »

Hej hov!

Meni je moja frizerka(pasja) svetovala za Tobyjeve krastice po raznih izpuščajih in mozoljih ognjičevo mazilo,ki ga dobiš v lekarni.Pravi da je svar odlična,saj jo ona uporablja pri svojih psih in konjih,ki jih ima .
Za hujše rane,ki se slabo celijo in naredijo grde cedeče se kraste pa se odlično obnese mazilo Ciccatrene.Ona ga kupuje sicer v Italiji,mislim pa da se dobi tudi pri nas.

lp
Logiran
snowylady
gost
« Odgovor #12 : nedelja, 22.12.2002 : 18:23:27 »

Superca, Romy ima že manjšo dermatozo, tudi praska se ne več... Jod res krasno pomaga, poleg pa še bepanten plus krema in seveda tista zoprna ovratnica. Še najtežje je bilo z ovratnico, ampak se je hitro navadila, še posebej spretnosti ovijanja med vso šaro v našem stanovanju. Pa še nekaj: zamenjali sva tudi hrano in nora je na to eucanubo dermatosis.

LP,

Logiran
smrcek
rad pišem
****
Sporočil: 263


« Odgovor #13 : sreda, 30.04.2003 : 01:33:02 »

Na mojo veliko zalost ima tudi moj bucko probleme.
Zacelo se je kaksne tri mesece nazaj. Med prvim in drugim prstom leve noge se mu je malce nad plavalno kozico napravila bulica. Sprva ji nismo posvecali nobene pozornosti, vendar je le ta rasla in rasla tako, da je pogledala cez prstke.
Ker se je ravno tiste dni topil sneg in je bilo ogromno soli na cestah smo predvidevali, da bi bilo to to. Tacke smo mu redno prali in, do suhega brisali, ter razkuzili z jodovo raztopino, saj se je iz bulice pricelo cediti (gnoj).
Zal pa ni ostalo pri tem marvec se je podobna bulica pojavila se na drugi prednji tacki. Obiskal sem "znanega" veterinarja v Lj. , ki mi je rekel, da naj bi bilo to pri labijih normalno in ,da bo on samo prerezal in oskrbel a meni odgovor ni bil vsec.
No nekaj dni kasneje sem obiskal veterinarko v Kocevju, za katero mi je povedala DeeDee.
Ona je kuzka zelo natancno pregledala in na mojo veliko zalost odkrila nove abscese na zadnjih tackah ter na sprednjih na notranji strani tacke.
Vzeli smo vzorce in odnesel sem jih na mikrobiologijo v LJ.
Medtem pa sem mu tacke pral z antibakterijskim samponom.
No izvidi so pokazali, da gre za stafilokok INTERMEDIA in pa prisotne kvasovke. (menda je vse skupaj vdrlo zaradi zmanjsane imunosti koze)
Dobil je antibiotike in stanje se je vidno zboljsevalo, dokler niso vsi abscesi in bulice izginili. Ko je pojedel vsa predpisana zdravila je to izboljsanje trajalo kake 5 dni ali teden. Sedaj pa so se bulice ponovno pojavile in to na natancno istem mestu kot prej. Na obeh prednjih tackah med prvima prstoma.
Kadar je kuza zelo aktiven pa se mu ena od bulic odpre in rahlo krvavi ni pa gnoja tako kot prej. Seveda mu tacke skoraj vsak dan razkuzim v raztopini antibakterijskega sampona, ter nosim s seboj jod in pa tisto razkuzilo na osnovi medu
(pozabil naziv, bulice si kuza lize)
Po praznikih pa sem se spet narocil, k veterinarki, ki pravi da lahko, da bo kuza dolgo casa na antibiotikih ali pa da bo moral jemati "kurtizone' (upam da sem prav napisal) ker gre lahko morebiti za kaksno alergijo.
Star je dvajset mesecev ,hranil sem ga tako: en obrok briketov Nutro in en obrok kuhane hrane meso in zelenjava. Zadnje stiri mesece pa je skoraj samo na kuhani hrani (meso, zelenjava, testenine, riz + dodatki rumenjak, skuta, kisla smetana, jabolko, korenje ..... sedaj se zunaj tudi pase po travi in obcasno mu tekne kaksna lesena palica ali pa mrhovina)
Zanima me ali je komu poznan podoben primer, ali se bodo tezave res ponavljale ali gre res vse skupaj pripisati slabi imunosti koze ali pa alergiji ali pa je vzrok kje drugje.
Nasveti in izkusnje dobrodosle.

LP Bostjan
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #14 : sreda, 30.04.2003 : 07:18:14 »

Smrček živ !

Možno je, da je sol razžrla kožo in so bakterije lahko vdrle. Kuža je po tej bolezni in dajanju antibiotikov imunsko izčrpan.
Za kožo je dobro dodajati B vitamin. Najbolje s kvasom, ne moreš predozirati, ker se B vitamin ne kopiči v telesu na zalogo. Poskusi, lahko koristi škoditi pa v nobenem primeru ne more. Kvasa daj za velikost oreha.

Poročaj o rezultatih in želim čimprejšnjo ozdravitev!!!

LP
Logiran
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: kožne spremembe
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines