mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 14:16:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Društva za zaščito živali  |  Tema: Društvo Hrtji svet Slovenije
Strani: 1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 85   Dol
Natisni
Avtor Tema: Društvo Hrtji svet Slovenije  (Prebrano 298432 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #555 : petek, 31.01.2014 : 13:17:45 »

Dobila sem obvestilo, da naj bi v Hrušicah pri Jesenicah redno naokoli taval svetel/bel hrt s temnimi lisami po telesu. Pri svojem pohajkovanju naj bi prečkal dve zelo prometni cesti, zadržuje pa se tudi ob avtocesti, ljudje ga večrat videvajo samega. To naj bi bilo kar ustaljeno sprehajanje samega psa. Po informacijah, ki so mi bile posredovane naj bi ga lastniki redno spuščali, da se "sprehodi", kar je izredno neodgovorno, seveda pa predvsem nevarno za hrta. Ker ne gre za hrta posvojenega preko društva HRTJI SVET Slovenije, predvidevam, da gre najverjetneje za hrta iz rodovniške vzreje. V kolikor poznate lastnike, jih prosim opozorite, da pa to vendarle ni odgovorno ravnanje in naj na svojega hrta pazijo, predvsem pa ga naj ne spuščajo. V kolikor poznate vzreditelja tega psa, ga prosim opozorite na to ravnanje neodgovornih lastnikov. Če vam ga uspe ujeti, pa ga peljite v zavetišče, saj bo le v tem primeru morda lastnike streznila kazen, ki jo bodo dobili.

Hvala, ker vam ni vseeno. Pomagajmo hrtom v stiski.

Ali kdo ve, če gre za istega hrtka, ki se menda kar redno sprehaja po Jesenicah?Huh   jezen
Na tole sem naletela danes na FB
"Nujno obvestilo! Na Jesenicah pri Gradisu je bil najden tavajoc hrtek belo brindle barve. Samcek z rahlo krivimi sprednjimi nogicami. Ga kdo pogresa??? Takoj ko bo mozno,se bo slo na preverjanje cipa. Delite naprej!"
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #556 : petek, 31.01.2014 : 13:20:53 »

Ali kdo ve, če gre za istega hrtka, ki se menda kar redno sprehaja po Jesenicah?Huh   jezen
Na tole sem naletela danes na FB
"Nujno obvestilo! Na Jesenicah pri Gradisu je bil najden tavajoc hrtek belo brindle barve. Samcek z rahlo krivimi sprednjimi nogicami. Ga kdo pogresa??? Takoj ko bo mozno,se bo slo na preverjanje cipa. Delite naprej!"

Ah in zdaj takoj naslednjo sekundo vidim pod tem tole objavo:
"Gospa Danica Novak iz Hrusice 104 naj se nujno javi Klavdiji na tel 030 664 333,ker je baje kuza njen."

A kdo pozna skrbnico tega hrtka in pa, če gre za rodovniškega hrtka, ker bi v tem primeru bilo resnično dobro opozoriti tudi vzreditelja!


Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #557 : petek, 31.01.2014 : 18:53:33 »

Ta hrtek je doma!


Najditeljica je hrta (gre za whippeta) peljala do veterinarja kjer so odčitali čip, tako so prišli do lastnice. Najditeljica je psička peljala nato domov, kjer je pač povedala skrbnikom, da je takšno spuščanje hrtka nevarno in žal bila deležna negodovanja, da oni že vedo kako se poskrbi za psa. Če bodo še naleteli nanj, ga bodo naslednjič odpeljali naravnost v zavetišče!

Prosimo, bodite odgovorni skrbniki svojih hrtkov in tudi vseh drugih psov! ... Nimajo se kaj sami sprehajati naokrog in tekati tudi po cestah!  Nikar ji zavestno ne spuščajte s povodca, ker pes se mora vedno sprehajati ob spremstvu svojega skrbnika!
In pa seveda, imejte vedno v glavi dejstvo, da sta POVODEC + HRT sta najboljša prijatelja!

Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #558 : sobota, 01.02.2014 : 10:50:55 »



Ta članek je posvečen Svetovnemu dnevu galgov – 1. februar!


V društvu HRTJI SVET Slovenije smo veseli, da nas v tako velikem številu podpirate, prebirate naše članke, sodelujete s komentarji na naši facebook strani, nam pomagate z donacijami, s katerimi skušamo olajšati življenje hrtom, ki še niso imeli te sreče, da bi našli svoj dom in so še v zavetiščih … Ste naš zelo pomemben člen in prodoren glas vseh hrtov, ki še potrebujejo našo pomoč. Ljubeč glas, ki osvešča širše prebivalstvo o problematiki španskih hrtov – galgov, podencev, velikih angleških hrtov – greyhoundov in lurcherjev. Glas, ki opozarja, da se mora ta morija nehati in da si vsa ta nežna bitja zaslužijo živeti. Živeti v ljubezni in varni toplini doma.

Zagotovo pa se vsaj nekateri med vami, ki spremljate delovanje našega društva, kdaj pa kdaj vprašate, če nemara vendarle obstajajo razlike med načinom dela različnih organizacij in društev po Evropi, katerih osnovno poslanstvo je enako kot naše – reševanje življenj in iskanje novih domov odsluženim hrtom, podencem in lurcherjem …

Na srečo v Evropi deluje veliko organizacij za pomoč hrtom v stiski, ki se nesebično trudijo, da hrtom, ki so sicer obsojeni na smrt ali bedno životarjenje v zavetiščih v Španiji, Angliji in na Irskem, najdejo odgovorne posvojitelje in primerne ljubeče domove. Nujno izven meja omenjenih držav, kajti tam na te plemenite pse gledajo le kot na orodje za dosego svojih ciljev (največkrat povezanih z denarjem) ali pa kot na ničvredne smeti, ki se jih do konca izkoristi in potem odvrže oziroma kruto ubije.

Hrti spadajo med najbolj nežne in plemenite pasme psov, so pa med vsemi najbolj izkoriščani. Človek povzroča galgom, greyhoundom, pa tudi podencem in lurcherjem tolikšno trpljenje, da se resnično mnogi sprašujemo, ali bodo ti psi sploh še kdaj sposobni zaupati človeku in se ob njem počutiti varno. Zato mora prav vsaka resna organizacija, ki se ukvarja z reševanjem hrtov in njihovimi posvojitvami, imeti pravilen pristop do tega perečega problema. Zavedati se mora svetosti življenj vseh teh nežnih, ranjenih pasjih duš; ljudem, ki delajo v teh organizacijah, pa mora biti osnovno vodilo predvsem to, da se hrtom najde primeren in odgovoren dom, v katerem se bo hrt počasi "odpiral", si "lizal" skeleče rane in začenjal zopet zaupati ljudem. Ti psi pod nobenim pogojem ne smejo biti ponovno izkoriščani, ne smejo trpeti pomanjkanja ali biti kako drugače prikrajšani za življenje, primerno njihovi vrsti. Organizacije morajo biti maksimalno usposobljene in odgovorne pri iskanju novih domov. Tudi pri tem namreč še kako drži dobri rek kvaliteta pred kvantiteto.

Postopek posvojitve psov je večinoma enak pri vseh tovrstnih organizacijah in strogo določen s strani različnih mednarodnih organizacij, zavetišč in prostovoljcev, ki tvorijo celotno verigo reševanja teh psov po celi Evropi! Njihovo uspešno delovanje temelji predvsem na zaupanju, da posamezne področne dobrodelne organizacije za reševanje psov delujejo korektno in vestno ter da se postopek posvojitve in iskanja varnih domov pri njih vrši na točno prepisan način. Tako zaupanje obstaja tudi v razvejani mreži humanitarnih organizacij za pomoč hrtom; vsi verjamemo, da so v vse te organizacije vključeni ljudje, ki delajo s srcem in ljubeznijo do teh čudovitih pasjih bitij – brez zahtev po plačilu, dobičku, kajti za prave ljubitelje je največja nagrada, da ti skrajno ponižani in izkoriščani hrti končno dobijo ljubeč in varen dom.

Vendar pa je na koncu od vsake organizacije posebej odvisno, ali je pri izvajanju svojega poslanstva in celotnega posvojitvenega postopka resnično dosledna in odgovorna. Zavedati se je namreč treba dejstva, da smo posamezna društva za pomoč hrtom v stiski zadnji in zato zelo, če ne kar najbolj, pomemben člen v celotni verigi reševanja, saj jim dejansko prav mi iščemo stalni dom in jih pospremimo v novo življenje. To mora biti nadvse srečno, varno in ljubeče, saj si le tako lahko rešeni hrt sploh fizično in psihično opomore ter zaživi polno življenje. Na žalost ni vsak, ki so mu hrti, podenci ali lurcherji vizualno všeč, primeren posvojitelj, zato je izredno pomembno, kako odgovorna in pronicljiva so dejansko ta društva in vsi njihovi člani pri samem postopku posvojitve – bodisi do bodočih posvojiteljev ali (predvsem) do hrtov, ki jih dajejo v posvojitev. Še tako nepomemben člen v tej humanitarni verigi mora delovati skrajno etično, neprofitno ... Kar se včasih kakšnemu potencialnemu posvojitelju zdi pretirano kompliciranje in dlakocepstvo, je dejansko ločnica med odgovornim na eni strani in površnim opravljanjem dobrodelnega poslanstva na drugi.

Pa nam dovolite, da vam predstavimo, kako naj bi po našem mnenju in mnenju večine humanitarnih organizacij v tujini za dobrobit živali/hrtov izgledalo odgovorno in etično delovanje področnih humanitarnih organizacij in društev, pri katerih lahko posvojite hrta.

Opozoriti želimo na nekaj dejstev, ki morajo biti novim posvojiteljem znana že pred samo posvojitvijo; izpostaviti želimo vprašanja, ki se marsikomu porajajo pred to pomembno odločitvijo v življenju in na katera bi vam morala zadovoljivo odgovoriti prav vsaka resna organizacija za posvojitev psa. Svetujemo vam, da vsa dejstva in odgovore organizacije, pri kateri želite posvojiti psa, natančno preučite in o vsem dobro premislite, kajti le tako boste odgovorno pripravljeni na prihod vašega novega ljubljenčka. Toplo vam polagamo na srce, da pri tem predvsem v dobro psov ne ubirate krajših poti, saj iz naših bogatih izkušenj vemo, da te ponavadi ne vodijo do srečnega in zadovoljnega sobivanja s hrtom; velikokrat so celo povod za veliko negodovanje in razočaranje novopečenih lastnikov. Oba, tako posvojitelj kot posvojeni pes, potrebujeta čas, veliko potrpežljivosti, prilagajanja in dela; šele takrat se pokažejo razveseljujoči rezultati.

Bodite odgovoren in osveščen posvojitelj in posvojite psa prek odgovornih organizacij!

Želimo vam razložiti, zakaj je tako za vas kot tudi za vašega bodočega posvojenega hrta, podenca ali lurcherja dobro, da sprejmete in upoštevate določena dejstva. Od organizacij/društev za pomoč hrtom v stiski imate vso pravico in dolžnost zahtevati najrazličnejše informacije in dejstva, po drugi strani pa ste tudi vi le-te dolžni spoštovati.

In katere informacije, postopke je nujno treba zahtevati oz. pričakovati od sleherne organizacije, ki v posvojitev oddaja hrte, lurcherje in podence?


1. Organizacija je dolžna pripraviti in objaviti kar se da realne profile psov.
Samo skope informacije ali zgolj fotografije psa niso dovolj! Organizacije morajo ustrezne posvojitelje iskati predvsem glede na potrebe in karakter posameznega psa (ni vsak posvojitelj primeren za vsakega psa!). Bodoči posvojitelji naj nikar ne nasedajo objavam in sprenevedanjem nekaterih organizacij in društev, pri katerih so vsi psi označeni kot idealni in neproblematični. Predvsem pa naj se ne zadovoljijo zgolj s pomanjkljivimi informacijami in z nekaj lepimi fotografijami psov! To je namreč prvi signal, da ta organizacija ne deluje v redu. Treba se je namreč zavedati, da se v posvojitev oddajajo hrti, ki so bili v preteklosti tako ali drugače trpinčeni in vsak od njih potrebuje specifičen in zase primeren dom. Naloga vsake odgovorne organizacije za pomoč hrtom v stiski pa je, da takšen dom zanj tudi najde. Zato je tudi v njihovem interesu, da psa predstavijo v pravi luči – z realnim opisom njegovega karakterja in z opozorili o morebitnih »pomanjkljivostih«. Samo fotografija in status »išče dom« pač preprosto ne zadostujeta.
Navedimo primer!
Na fotografiji vidite prelepega psa. Vanj se v trenutku popolnoma zaljubite. Želite, pravzaprav morate ga imeti, točno tega in nobenega drugega. Ker ob fotografiji psa ni njegovega opisa, ne izveste, da se pes npr. panično boji otrok, ker so ga nekoč ti zvezali in pretepli. Vi pa imate doma majhne otroke in, ko dobite novega družinskega člana, nastopijo resni problemi, saj se pes vaših otrok boji, stiska se v kot ali renči nanje. Vi to sprejemate kot agresijo, ker ne veste, kaj se je s tem psom dogajalo v njegovem "prejšnjem življenju". Na koncu obupate in ga vrnete društvu, ubogi (nič krivi) pes pa dobi v očeh mnogih oznako "vrnjen in slab pes, s katerim je zagotovo nekaj narobe". Kdo je tu kriv? Ne bomo iskali krivca, le prosimo vas, da se odločite za posvojitev psa, ki je primeren za vas in vaš način življenja, in o katerem lahko izveste več dejstev kot samo to, da je prelep in dopadljiv vašim očem.
Več o tem si preberite na: http://hrtjisvet.mojforum.si/hrtjisvet-about500.html
Prosimo, bodite odgovoren skrbnik svojega psa!

2. Pred posvojitvijo mora vsaka organizacija za pomoč hrtom v stiski konkretno preveriti dom, posvojitelje in pogoje, v katerih bo hrt živel.
Kot smo že omenili, za posvojitev hrta ni dovolj le zanimanje določene osebe, ampak morajo biti izpolnjeni tudi drugi pogoji, ki bodo hrtu zagotavljali srečno in dolgo življenje. Zato mora vsaka resna in odgovorna organizacija ob interesu za posvojitev preveriti potencialni dom. To pomeni, da se predstavnik te organizacije/društva oglasi pri vas doma, se z vami temeljito pogovori o prednostih in slabostih posvojitve, vam poda informacije, ki jih želite pridobiti itn. Ob tem pa
temeljito preveri tudi bivalne pogoje in okolico, v katerih bo hrt živel. Od organizacij se npr. zahteva tudi, da preverijo primerno ograjenost domačega vrta, če bo hrt živel v hiši. Član organizacije je bodočega posvojitelja dolžan tudi opozoriti na vse morebitne preteče nevarnosti v stanovanju ali okolici, ki bi ogrožale varnost njegovega novega pasjega prijatelja.
Nekaterim organizacijam se zdijo predposvojitveni obiski na domu potencialnega lastnika nepotrebno zapravljanje časa in jih ne opravljajo, češ da to ni potrebno. Ne nasedajte tem trditvam! Predposvojitvene obiske zahtevajo organizacije v tujini, ki se v celotni verigi reševanja hrtov spoprijemajo z najbolj bolečim delom – s ceste rešujejo nesrečne, zavržene, ranjene hrte, spremljajo njihove zgodbe in borbo za preživetje, z deponij smrti odkupujejo pse, ki bi jih sicer že naslednji trenutek usmrtili … Predposvojitveni obisk je tako nujni del ustaljenega postopka pri posvojitvi in naša dolžnost je, da spoštujemo to psihično zelo naporno delo prostovoljcev v tujini in se natančno držimo njihovih zahtev. Povsem napačno je mnenje, da so predposvojitveni obiski kaprica našega in nekaterih drugih društev; zavedati se moramo tudi, da je tak obisk resnično v korist potencialnim posvojiteljem, še bolj pa bodočim posvojenčkom. Le tako boste iz prve roke pridobili dovolj informacij in se dobro pripravili na ta odgovoren korak. Če vam kdo trdi nasprotno, vas s tem močno zavaja, vas prikrajša za pomembne podatke o psu in življenju z njim ter dela nepopravljivo škodo vašemu bodočemu posvojenemu psu. To ni zgolj neodgovorno početje takšnih organizacij, ampak je celo zelo nevarno in skrajno nedopustno. Poleg tega pa je skregano z vsako "dobronamerno" logiko. Kako lahko nekdo "rešuje" hrtja življenja, hkrati pa jih brez slabe vesti pahne v nepreverjeno, včasih celo nevarno okolje, kjer so njihova življenja spet ogrožena?
Od organizacij in društev, ki vam svojo pomoč odrekajo že na samem začetku, ne pričakujte, da vam bodo po posvojitvi ob morebitnih težavah svetovali in vas vodili čez prepreke skupnega življenja s hrtom. Njihov glavni cilj je, da v posvojitev oddajo čim več psov, ob tem pa njihovi interesi žal sploh niso humanitarne narave. Zato od organizacij brez zadržkov zahtevajte informacije in predposvojitveni obisk na vašem domu! Tako boste lažje začutili to organizacijo in njihove člane … Posvojitveni postopek bo za vas postala prijetna izkušnja in neizmerno se boste veselili prihoda svojega hrtka, saj boste vedeli, da boste pri tej organizaciji deležni podpore tudi kasneje, po sami posvojitvi.
Posvojitev je odgovorno dejanje tako za potencialnega posvojitelja kot za samo organizacijo!

3. Po opravljenem predposvojitvenem obisku se skupaj z organizacijo odločite, kako naprej – posvojiti hrta ali pa s tem dejanjem še nekoliko počakati.
Toplo priporočamo, da se za posvojitev hrta res tehtno in odgovorno odločite, saj boste s svojim posvojenčkom živeli skupaj deset in še več let. Nedvomno boste s svojim pasjim prijateljem neskončno uživali, vseeno pa bo skupno življenje od vas zahtevalo tudi veliko odrekanja in prilagajanja (tako časovnega kot finančnega); zavedati se morate, da se za vas pravo delo začne šele po posvojitvi. Nobenega zagotovila ni, da bo življenje z vašim novim posvojenčkom idealno že od samega začetka in če vas katera organizacija prepričuje v nasprotno ter vam vso zadevo le idealizira, vas prosimo, da se nikar ne pustite zavesti. Ta organizacija je preprosto neodgovorna in škodljiva za vse vpletene, njena dejanja pa zavajajoča in sprta z vsakršno humanitarno etiko. Na koncu postanete žrtev tako vi kot vaš ubogi, nič hudega krivi pes.

Dejstvo je, da tako, kot ni idealen noben človek, tudi  pes ni. V večini primerov se šele po posvojitvi pokaže, kakšno “prtljago” nam je posvojenček prinesel s seboj iz preteklega življenja. Če boste psa posvojili pri odgovorni organizaciji, kjer vas bodo že na predposvojitvenem obisku in pri samem postopku posvojitve dobro in temeljito pripravili na morebitne težave in vam istočasno ponudili nasvete in rešitve za odpravo le-teh, potem vas ob prvih nevšečnostih ne bo zagrabila panika. Na probleme boste gledali zrelo in odgovorno ter znali v določenih situacijah ustrezno odreagirati (bodisi sami ali s pomočjo kinoloških strokovnjakov). Če pa vam bo že na začetku primanjkovalo informacij, se zna kaj zlahka zgoditi, da bo šlo kmalu prav vse narobe. Na koncu pa bosta trpela oba – poleg vas še vaš pravkar posvojeni hrt.
Odločitev za posvojitev naj bo razumna, odgovorna in ne zgolj trenutni vzgib vašega čustvenega stanja in vroče želje, da bi rešili enega ubogega pasjega revčka! Odgovorne organizacije se namreč zavedamo, da je posvojitev psa mnogo več, kot samo to in vam bomo to skušale tudi zadovoljivo obrazložiti!

4. Ko se dokončno odločite za posvojitev ...
Od organizacije, pri kateri ste se odločili posvojiti psa, imate pravico pričakovati, da vam bodo z vso odgovornostjo predlagali karakterno najbolj ustreznega hrta za vas (kdo ve, morda boste celo lahko izbirali med celo vrsto psov), tistega, ki se bo kar najlažje vklopil v vaš način življenja in bo takšen pes, kot ste si ga vedno želeli. Podatke o vas in vašem načinu življenja, na podlagi katerih vam lahko svetujemo, kateri kuža bi bil najbolj primeren za vas, mora vsaka resna in odgovorna organizacija pridobiti med samim posvojitvenim postopkom oz. na predposvojitvenem obisku pri vas doma, ko se podrobno pogovorimo z vami in prisluhnimo vašim željam. Brez tega vedenja vam nihče ne more izbrati primernega hrta. Prav zato je predposvojitveni obisk tako zelo pomemben! Nikar ne verjemite prepričevanjem, da je vsak pes primeren za vsakega posvojitelja in, da se vse »nevšečnosti« sčasoma same od sebe uredijo. To enostavno ne drži! Prav tako bodite v svoje dobro zelo previdni, če vas kdo skuša prepričati, da lahko psa izberete kar prek elektronskega sporočila ali celo telefona, tj. kar tako mimogrede. Sliši se enostavno in preprosto, vendar vas takšen neprimeren in neodgovoren izbor psa lahko kasneje spravi v velike težave. To pa za nikogar ne bi bilo dobro, še najmanj za psa. Včasih se sicer zgodi, da v trenutku vaše odločitve za posvojitev psa, ni na voljo nobenega karakterno in vizualno ustreznega hrta. Takrat vam bo pa dobra organizacija predlagala, da s posvojitvijo še nekaj časa počakate (in vam ne bo npr. vsiljevala kar enega – naključnega – hrta iz svoje ponudbe). Z vami bodo ostali v stiku in vas poklicali takoj, ko se bo za vas pojavil primeren hrt. Vsaka izbira psa naj bo odgovorno dejanje, tako posvojitelja kot organizacije za reševanje psov.
Odločitev o konkretni izbiri psa naj bo skupna – vas in organizacije, pri kateri boste posvojili psa. V kolikor v tistem trenutku ne bo na voljo psa, ki bi ustrezal vašemu načinu življenja in pogojem, ki mu jih lahko zagotovite, potrpežljivo in brez slabe vesti počakajte na pravega!

5. Organizacije za pomoč hrtom v stiski morajo ostati v tesnem stiku s posvojitelji in posvojenimi psi tudi po sami posvojitvi.
Želeli bi vas opozoriti, da lahko po posvojitvi vašega odsluženega hrta, lurcherja ali podenca nastopijo določene težave, ki jih prej ni nihče mogel predvideti. V tistem trenutku boste resnično potrebovali trdno oporo in pomoč z nasveti. Vse to vam je dolžna ponuditi organizacija, pri kateri ste posvojili psa. Do tedaj bi sicer morali biti že o vsem kar dobro obveščeni, saj ste se predhodno na predposvojitvenem obisku natančno pogovorili z izkušenim članom društva in od njega prejeli ogromno informacij. A vseeno vas lahko še kaj preseneti. Člani odgovorne organizacije, ki ji ni vseeno za posvojitelje in njihove posvojene pse, vam morajo vedno prijazno in odgovorno priskočiti na pomoč. Če opazite, da vam v organizaciji ne zagotavljajo normalne komunikacije in zadostne pomoči že pred samo posvojitvijo, se zavedajte dejstva, da boste verjetno tudi po posvojitvi že ob prvih neljubih težavah ostali popolnoma sami. Poleg tega je kontakt z vami izrednega pomena tudi za samo organizacijo in vse ljudi v dolgi dobrodelni verigi za reševanje hrtov. Vsi si namreč srčno želimo spremljati hrtovo življenje in njegov napredek po posvojitvi in prav nobena resnično dobrodelna organizacija ne želi biti prikrajšana za to veselje.
Organizacije za reševanje hrtov si zelo želijo spremljati hrtov nadaljnji napredek in njegovo novo srečno življenje. Zato vedno ostajajo v tesnem stiku s posvojitelji!

6. Vsaka odgovorna, predvsem pa dobronamerna, organizacija vam mora že pred samo posvojitvijo zagotoviti sterilizacijo in kastracijo posvojenčka!

S tem dejanjem organizacije preprečujejo nadaljnji nekontroliran in nezaželen razplod ter tveganje za porast brezdomnih živali. Za strokovno mnenje glede sterilizacije in kastracije mladičev smo poprosili dr. vet. med. Nušo Schumet: "Kar se tiče zgodnjih sterilizacij/kastracij, so podatki precej različni. Načeloma spodnje meje ni. V tujini se to izvaja res zgodaj. Mnenja pa so seveda različna: določeni veterinarji celo svetujejo, da se nujno počaka do prve gonitve. Sama sem za sterilizacijo ali kastracijo pred spolno zrelostjo. Če gre za lastniško žival, svetujem, da se to naredi pri starosti približno petih, šestih mesecev; če pa gre za živali iz zavetišč, pa je ta postopek OBVEZEN PRED samo posvojitvijo, pa čeprav je to npr. pri starosti dveh mesecev. Večina slovenskih zavetišč se tega drži in imajo odlične izkušnje. Seveda obstajajo izjeme, ko gre za zelo podhranjene, bolne živali ali izrazito majhne pasme psov."
Poseg sterilizacije ali kastracije mora finančno pokriti organizacija, pri kateri nameravate posvojiti psa. Seveda se to zgodi le v primeru, če sodelujete s pošteno organizacijo! Tudi pasji mladički ne smejo biti iz nobenega odgovornega zavetišča ali od posameznika nikoli oddani v posvojitev brez opravljene sterilizacije ali kastracije. Tega se morate posvojitelji dobro zavedati in od izbrane organizacije vedno zahtevati sterilizirane psičke in kastrirane pse.
Posvojeni pes mora biti kastriran oz. steriliziran!

 
7. Vsak pes, ki se nahaja v Sloveniji, mora biti vpisan v Centralni register psov.
Zakonski rok za vpis psa v Slovenski centralni register psov je sedem dni po posvojitvi, nakupu ali prejemu psa in to ne glede na to, ali ima pes stalni dom, ali pa je morda nameščen pri začasnih skrbnikih.
V kolikor se torej odločite posvojiti psa iz začasnega skrbništva in se ta nahaja že v Sloveniji, morate od organizacije/društva nujno pridobiti dokazilo, da je pes po zakonu  vpisan v Centralni register psov, saj boste drugače v prekršku in vas lahko kasneje obišče tudi veterinarska inšpekcija. Vsaka organizacija se mora strogo držati zakonodaje, kar pomeni, da poskrbi za to, da so tudi psi v začasnih skrbništvih ustrezno zabeleženi (pod imenom svojega začasnega skrbnika) v slovenskem centralnem registru psov. Če tega ne stori, so v prekršku tako začasni skrbniki kot kasneje vi – dokončni posvojitelj. Zadeve se lahko neljubo zapletejo, če moramo npr. iz kateregakoli razloga s svojim nevpisanim kužkom k veterinarju na zdravljenje. Ob posvojitvi morate od organizacije pridobiti tudi izjavo o prenosu lastništva psa, na podlagi katere lahko svojega psa vpišete v centralni register pod svojim imenom. Izjavo najdete tu: http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/EPI/Nova/Izjava_o_spr_last.pdf.
Vsak čipiran pes v Sloveniji (v stalnem ali začasnem domu) mora biti v zakonskem roku sedmih dni vpisan v centralni register psov!

8. Pse, ki prihajajo v Slovenijo iz tujine, morajo spremljati mednarodni transportni papirji.
Vse organizacije svoje mednarodne transportne papirje skrbno hranimo v arhivu na svojem sedežu. Številke transportov ustrezno vpišemo v posvojitveno pogodbo oz. njene kopije, original pa je na zahtevo posvojiteljev vedno na voljo v vpogled (transportne papirje vedno sestavi organizator transporta v državi, od koder psi prihajajo). Po zakonodaji EU je namreč vsak tak organiziran premik živali iz tujine potrebno ustrezno prijaviti na veterinarski inšpekciji tako v državi, iz katere psi potujejo, kot v vseh državah, ki jih s prevozom prečkajo (na tak način je tudi zagotovljeno, da so pred transportom vsi psi veterinarsko pregledani), saj vemo, da se po celotni Evropi vrstijo tudi preprodaje hudo bolnih psov in psov, premladih za odstavitev od matere. Temu pravijo sledljivost transporta. Zato vam bo vsaka resna in odgovorna organizacija te transportne papirje izročila brez zadržkov, saj lahko le iz teh zagotovo uradno vidite, iz katerega zavetišča in države je prišel vaš posvojeni hrt, podenco ali lurcher. Ti papirji včasih zanimajo tudi veterinarja, pri katerem se boste vpisali kot lastnik svojega psa. V kolikor vam teh papirjev organizacija ne more zagotoviti ali celo išče izgovore, zakaj to ni potrebno, imate tehten razlog, da resno podvomite v njihovo pošteno delovanje. Na žalost tudi hrte preprodajajo iz različnih držav po Evropi! Previdnost torej ni nikoli odveč.
Vsak organiziran transportni premik psov v EU morajo spremljati ustrezni mednarodni transportni papirji, ki so uradno potrjeni s strani veterinarske inšpekcije in vneseni v mednarodni veterinarski transportni sistem!

9. Pes mora imeti EU potni list.
Vsaka organizacija, ki se ukvarja s posvojitvami psov, vam mora ob prihodu psa izročiti tudi EU potni list, v katerem so vpisana vsa veljavna cepljenja, ponavadi pa tudi žig in podpis veterinarja, ki je psa pred transportom pregledal (če tega podpisa v samem potnem listu ni, pa je zagotovo na prej omenjenih transportnih papirjih, kjer boste svojega psa našli po številki čipa, ki je vpisan tudi v potnem listu). Pri psih, posvojenih iz Španije, vam mora organizacija obvezno izročiti tudi izvide testiranj na najpogostejše mediteranske bolezni in vam dati ustrezne napotke za izbranega veterinarja v primeru, da je kateri od testov pozitiven. Transportne papirje naj vam na formalni posvojitvi in ob podpisu posvojitvene pogodbe vsaj pokažejo (da se boste prepričali, da je vaš pes pripotoval v Slovenijo po zahtevah EU zakonodaje) oz. naj vam na vašo željo kopije le-teh kasneje pošljejo po pošti. Tudi v primeru, ko posvajate psa, ki je bil predhodno v začasnem skrbništvu, vam morajo obvezno predati EU potni list (skupaj s posvojitveno pogodbo in izjavo o spremembi lastništva psa v Crpsi). Če vam katerega od omenjenih dokumentov ne morejo zagotoviti ali vsaj pokazati, lahko zopet resno podvomite v zakonito delovanje takšne organizacije.
Vašega posvojenega psa iz tujine mora spremljati EU potni list z vpisanimi veljavnimi cepljenji, morebitni veterinarski izvid testiranj na mediteranske bolezni za pse iz Španije, posvojitvena pogodba (z navedbo številke mednarodnih transportnih papirjev) in na izrecno željo posvojitelja tudi kopija le-teh.

Na koncu želimo poudariti le še to, da vse dobrodelne organizacije v Evropi, ki rešujemo življenja hrtom, lurcherjem in podencem, v prvi vrsti gledamo za korist teh milih živih bitij – da jim poiščemo dobre, podučene in odgovorne lastnike in da jim zagotovimo dolgo, zdravo in srečno življenje. Veseli nas, da je vedno več ljudi, ki se odločajo za posvojitev psa, že dobro osveščenih in se zavedajo prednosti in vrlin odgovornih organizacij. Zato želijo psa posvojiti prav pri njih. Kajti le takšne organizacije jim lahko nudijo maksimalno kvalitetno in odgovorno pomoč pri samem posvojitvenem postopku, pa tudi kasneje skozi vsa leta skupnega življenja s hrtom. To ne nazadnje zahteva tudi slovenska zakonodaja in pri našem društvu HRTJI SVET Slovenije se v vseh ozirih natančno in odgovorno držimo predpisanih postopkov pred samo posvojitvijo in po njej. V dobro posvojiteljev in posvojenih psov!

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org

Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #559 : sobota, 01.02.2014 : 16:51:09 »



Galga Serrat in Pinteno (bele barve) in njuni hrtji prijatelji, pa takole čakajo v karanteni zavetišča Scooby v Španiji na svojo dolgo pot proti Sloveniji. Wink
Upata pa, da se jima bo pridružil še kateri od hrtkov. Pokukajte na našo spletno stran med profile galgov, ki še čakajo na svojo priložnost in morda bo kdo od njih svoj dom našel ravno pri vas: www.hrtjisvet.org. Več o možnosti posvojitve pa na info@hrtjisvet.org.

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #560 : sobota, 01.02.2014 : 16:54:18 »

Noski ljubezen Kiss
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #561 : nedelja, 02.02.2014 : 22:53:55 »



Greyhoundica Tea, bo kmalu stara 3 leta. Nikoli ni tekmovala, navajena je življenja s človekom. Je vesela, mirna in prijazna, navajena drugih psov in življenja z mačko. 
Ima malenkost krajši repek, ampak koga bi to motilo? Smiley




Več o njej najdete na http://www.hrtjisvet.org/hs/greyhoundica-tea/, za postopek posvojitve pa pišite na info@hrtjisvet.org.


Tea z naslednjim transportom zagotovo prihaja v Slovenijo in svoj dom še išče!

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org

Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #562 : sreda, 05.02.2014 : 07:34:19 »

In žal, Španija oz. galguerosi nadaljujejo svojo prakso "Po končani sezoni lova se svojega galga znebimo na najlažji način!" !!!
In tako so sklenili nekakšen dogovor z nekaterimi veterinarji, ki zdravega psa uspavajo za 10 ali 20 eur, pa četudi jim je zavetišče Scooby Medina del Campo ponudilo možnost, da galge po končani sezoni lova pripeljejo k njim, od koder bi končno imeli možnost dobiti domove in predvsem lepo življenje hišnega ljubljenčka! Ampak ne, galguerosi so se skupaj z veterinarji raje odločili za to, da pobijejo mlade in zdrave galge.
Sramota Španije!
Si predstavljamo to jezo in razočaranje v zavetišču. Ko so le mislili, da so naredili korak naprej in galguerose v njihovem okrožju le prepričali (so večkrat imeli snidenje in pogovore z njimi in galguerosi so se strinjali s to opcijo, da pse pripeljejo v zavetišče!), da si galgi po sezoni lova zaslužijo živeti ljubeče in srečno življenje pri posvojiteljih, so ponovno dokazali, da si ne zaslužijo naziva človek. Sram vas naj bo galguerosi!
Še blog in članek poln razočaranja s strani Fermina - vodje lastnika zavetišča Scooby Medina: http://scoobymedina.blogspot.com/2014/02/i-think-its-shameful.html

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #563 : petek, 07.02.2014 : 12:20:21 »

UNIKATNI OBESEK »MAVRIČNE TAČKE«

Mojca Fabjan iz Amadea Art je našemu društvu prijazno donirala unikatne obeske »Mavrične tačke«, ki lahko krasijo tudi vas Smiley .


 
Obeski v obliki srca z vtisnjenimi tačkami so ročno narejeni iz polimerne mase, dodane so barvne nianse s pomočjo barvnega prahu in pa nanos prozornega resina. Nakit je ročno brušen in poliran. Kovinska sponka na obesku ne vsebuje niklja in svinca, priložena je svetlo modra vrvica z zaponko. Dimenzije obeska so 3,5 x 3,5 cm. Vsak od teh obeskov je po svoje unikat, narejeni pa so bili posebej za Društvo Hrtji svet Slovenije.

V kolikor si tudi vi želite ta prečudovit obesek, vas lepo prosimo, da ga naročite na info@amedea.si. Donacija za obesek znaša 18€ in bo v celoti namenjena društvu Hrtji svet Slovenije.

Najlepša HVALA v imenu hrtkov!

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #564 : sobota, 08.02.2014 : 16:05:55 »

Zelo lepi obeski. Kiss
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #565 : torek, 11.02.2014 : 10:40:44 »

Greyhoundica Pam, kmalu bo stara 3 leta, je eno scartlano bitje, ki obožuje ljudi, primerna je tudi za družino z majhnimi otroki. Tipično črne barve z belo liso na prsih, vendar bo s svojimi 68 cm definitivno pritegnila mnogo pogledov. Smiley
Na povodcu hodi lepo, dobro se razume tudi s psi, tako velikimi kot majhnimi.
Na voljo za posvojitev!


http://www.hrtjisvet.org/hs/greyhoundica-pam/ in info@hrtjisvet.org

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #566 : torek, 11.02.2014 : 12:25:53 »

Lepa Pam ljubezen, ji želim da hitro najde nov dom...  objem
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #567 : torek, 11.02.2014 : 18:09:54 »

Pasma: podenco
Leto rojstva: 5.2.2013
Spol: samček
Barva: rjav in bel
Št. čipa: 953000010070079

Mladiček Pluto


Pluto je andaluzijski podenco (zrastejo od 30 – 43 cm). Andaluzijski podenci so španska lovska pasma, ki jih uporabljajo predvsem za lov na manjše živali (podgane,..). So zelo aktivni in brihtni psi , ki nujno potrebujejo tudi miselno zaposlitev – sami sprehodi in tek jim niso dovolj. So zelo učljivi, ob tem pa še prave naspidirane bombice, primerni za pasje športe ali druge aktivnosti, kot sta agility, rally obedience.. Prav takšen je tudi Pluto – zelo živahen, zelo prijazen, obožuje ljudi in gibanje, z drugimi psi (so prav tako mladički) v svoji ogradi se lepo razume in je povsem nekolfikten. Poleg njegovega simpatično navihanega karakterja je tudi vizualno krasen.




Zanj iščemo posvojitelja, ki se bo z njim res aktivno ukvarjal ter poznal specifiko pasme.

Vam Pluto predstavlja izziv, bi ga vzeli za svojega aktivnega družinskega člana in imeli v mislih, da vas bo razveseljeval in zaposloval še veliko več kot deset let? Potem se nam oglasite …

Je pravi navihanec Smiley


In scartlanec.


Več fotografij je na http://www.hrtjisvet.org/hs/podenco-pluto/, če razmišljate o posvojitvi pa pišite na info@hrtji svet.

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #568 : petek, 14.02.2014 : 16:37:09 »

Naj vam danes nasmeh na obraz nariše Ciccio Smiley



Je mladiček andaluzijskega podenca, star pol leta. Ali drugače povedano: izredno radoveden, živahen, igriv in norčav pes. Zanj iščemo aktivnega posvojitelja, ki mu bo poleg sprehodov nudil tudi kakšne športne in miselne aktivnosti
Najden je bil skupaj s sestricama, ki sta že obe v novih domovih. Naj tale malček ne preživi otroških dni v zavetišču - poskusimo mu najti čisto njegov dom.



NA VOLJO ZA POSVOJITEV ... podenco CICCIO
Več o njem:
http://www.hrtjisvet.org/hs/podenco-ciccio/

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #569 : petek, 14.02.2014 : 18:36:20 »

Jžš, teli podenci s svojimi ušeski ljubezen

Pam pa ... mmmm, idealna črna princesa, kako nežen in prijazen pogled ima ljubezen

naj se vsem čimprej nasmehne sreča! Kiss
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 ... 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 ... 85   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Društva za zaščito živali  |  Tema: Društvo Hrtji svet Slovenije
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines