mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 19.03.2024 : 06:42:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Kako dolgo bomo še prenašali ...?
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako dolgo bomo še prenašali ...?  (Prebrano 32642 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : torek, 08.12.2009 : 23:22:45 »

Tako gnilo sedanjost na področjih, ki so že urejena z zakonodajo, pa se ne izvajajo?

POP TV - Oddaja PREVERJENO, torek, 8.12.2009 - KLIK

Glede na to, da problematika ni omejena le na tisto, kar nosi naslov, temveč oddaja odkriva mnogo več, predvsem pa nemoč ob indiferentnosti celotne družbe (vključno s politiko in uradnimi službami), povezano s:

- trgovino z živalmi,
- odgovornostjo občin pri skrbi za zapuščene živali,
- reševanjem problematike zapuščenih mačk,

odpiram tole temo v upanju, da bodo ob ogledu oddaje tudi nejeverni Tomaži spregledali, da je v tej naši družbi nekaj zelo hudo narobe.

Najbolj ključne točke za razmislek:

1. V trgovinah vam trgovci lahko prodajo crknjenega psa kot zdravega in ne morete storiti prav ničesar, ker tako pravijo:
* trgovec,
* veterinarski inšpektor,
* nadzornica veterinarskega inšpektorja.
To lahko počnejo neovirano, saj majhne kazni za prekrške, ki očitno s strani veterinarske inšpekcije niso spoznani za kaj posebnega, ne naredijo večje škode trgovini.

2. V enem drugem prispevku (je tudi bil pred kratkim na eni od TV) lahko slišimo nadzornico veterinarskih inšpektorjev povedati javno, da se s trgovino z živalmi na črno ne ukvarjajo, temveč so pristojni za uradne trgovine, zato lahko preprodajalci na črno delajo, kar se jim pač zljubi. Da so za njih pristojne davčne in druge službe, ne pa veterinarska, čeprav gre za trgovino z živalmi.

Iz obeh zgornjih točk sledi, da je VSA odgovornost za nakup živali na kupcu in ponovno polagam na srce vsem, ki nameravate kupiti psa danes, jutri ali pojutrišnjem, da se nakupa lotite odgovorno in skrbno, ter se izognete vsakršnim posrednikom.

3. Občine in občinski veljaki si sproti izmišljujejo pravila, ki niso v skladu z zakonodajo, VURSov predstavnik za stike z javnostjo pa pravi, da občine niso pravne osebe in jim nihče nič ne more. Tako si lahko občine izmišljujejo, kaj bodo plačale in česa ne, kdaj je kdo kam klical in naročil odlov živali in kdaj ne, ali bodo sploh imele pogodbo z zavetiščem ali ne, ali bodo plačale sterilizacijo in kastracijo prostoživečih mačk ali ne ... Vse to pa jasno piše v zakonih, da morajo početi. Nasveti poznavalcev - če hočeš svoje pravice, pojdi v tožbo. Hm ... S kom? Z občino? Z županom? Zakaj je tega treba, če zakon velja za vse občine in za vse župane enako?

Živali medtem lahko crkujejo v mukah ali stvari v roke vzamejo "zagreti občani" po svoje. Eni jih rešijo in s tem kršijo zakon, drugi jih pustijo, s čimer spet kršijo zakon, tretji jih pobijajo, s čimer tudi kršijo zakon. Zakona baje ne more kršiti le občina, če kaj dela ali če ne dela ničesar.

4. Če jih kljub temu odlovi "zavetišče", jih na svoje stroške, "javnost" pa znori, ko nekdo napiše, da sledi zakonita evtanazija. Donacije državljanov so eno, dolžnost odgovornih drugo in nihče ne more do onemoglosti "žreti" nepravilnosti in prositi vbogajme, čeprav ne zase. To tudi ni prav. Če v zakonu piše, da je zapuščena žival 30 dni "na grbi" občine, v kateri je bila najdena, potem ni kaj polemizirati ne na občinskih, ne na vladnih, ne na medijskih in ne na zavetiških kafetkih, kako bi bilo, če bi bilo ...

5. Če žival odlovi "navaden državljan" in jo zadrži, je v prekršku. Žival ni pomembna. Lahko crkne. Ni pomembno, da ji noče pomagati občina, čeprav tako v zakonu piše. Ni pomembno, da ji noče pomagati večina slovenskih zavetišč, ki pač ne sprejemajo mačk, občine pa tudi nimajo posebnih pogodb (no, saj tako ali tako ne bi plačali) s tistimi zavetišči, ki mačke sprejmejo. In ni pomembno, da da občan svoja sredstva ali sredstva donatorjev za oskrbo take živali. Pomembno je, da nek inšpektorski organ s svojim nadzornim inšpektorskim organom in "nartavrhnji", pa še kakšen visok vladni organ ne želijo, da se karkoli spremeni. Ne na mačjem, ne na pasjem, ne na preprodajalskem in ne na nobenem področju.

Ne pozabite:
* OBČINE SMO OBČANI!
* DRŽAVNE IN INŠPEKCIJSKE SLUŽBE PLAČUJEMO DRŽAVLJANI!
* ZAKONE SPREJEMAJO LJUDJE, KI SMO JIH VOLILI!

TUDI TI SI OBČAN, DRŽAVLJAN IN VOLIVEC!

Kako dolgo bomo še dopuščali ...
- takšno početje odgovornih,
- tako zanikrno zakonodajo, ki regulira delovanje občin?

Pa še vprašanje za VURS, ker sem prepričana, da mnogi "njihovi" tudi tole berejo:
* KDAJ BODO POČIPIRANI VSI PSI V TEJ DRŽAVI?
To ste obljubljali v letu 2003, pa se še ni zgodilo in kot kaže, se tudi nikoli ne bo.
* Torej, kdaj lahko pričakujemo na cestah označene in v bazo s polnimi podatki lastnikov vpisane pse in kdaj lahko pričakujemo za zapuščene pse ustrezne kazni, ki bi bile v realnosti izterjane.
* In kdaj bo javnosti znan kakšen podatek o tem, koliko psov - od vseh obravnavanih, seveda - se v zavetiščih znajde označenih, koliko je uporabnih podatkov o lastnikih v bazi in koliko neuporabnih, koliko kazni ste izrekli ter koliko denarja ste do sedaj (od leta 2003 dalje, ko je z zakonodajo uvedeno obvezno čipiranje vseh psov, kotenih po 1.1.2003) izterjali od nevestnih lastnikov zapuščenih psov?
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #1 : sreda, 09.12.2009 : 10:35:26 »

Ravnokar sem si ogledala prispevek in takole, na vroče, me najprej zanima tole: na bazi katerega zakona je posameznikom prepovedano pobirati živali z ulice/gmajne/česarkoli? ZZZŽ ali kaj?
Logiran
zmago
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #2 : sreda, 09.12.2009 : 10:42:33 »

Nimam besed. V tej naši državi res močno smrdi. Kaj bi pomagalo, da se to premakne. Očitno opozarjanje na to ne pomaga nič. A gremo na cesto? Dajmo se povezat in probajmo nekaj narediti.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #3 : sreda, 09.12.2009 : 10:45:34 »

Zmago tudi to sem že sama razmišljala včeraj. Saj nas ni toliko malo. Ker to, da jaz ne smem pobrati brezdomčka in ga oskrbeti ter oddati naprej je kar nekaj!

Treba je tole pogrevati še naprej in še bolj intenzivno!
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #4 : sreda, 09.12.2009 : 10:50:17 »

Nimam besed. V tej naši državi res močno smrdi. Kaj bi pomagalo, da se to premakne. Očitno opozarjanje na to ne pomaga nič. A gremo na cesto? Dajmo se povezat in probajmo nekaj narediti.
Debilno vprašanje: kaj ko bi se šli masovno, skupaj in naenkrat prijaviti vsi tisti, ki smo mačke in pse pobrali s ceste...? Pa da naredimo malo medijskega rompompoma? 
Logiran
brinko
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 115


« Odgovor #5 : sreda, 09.12.2009 : 10:54:42 »

to tudi mene zanima?
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #6 : sreda, 09.12.2009 : 11:13:46 »

Ravnokar sem si ogledala prispevek in takole, na vroče, me najprej zanima tole: na bazi katerega zakona je posameznikom prepovedano pobirati živali z ulice/gmajne/česarkoli? ZZZŽ ali kaj?

To sem se tudi sama vprašala vsaj 5x.  Huh  Shocked
In ti kršijo zakon, pri prodajalcih je pa vse ok? Očitno.  Za  bruham
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #7 : sreda, 09.12.2009 : 11:18:31 »

Sej drugače ni nič narobe s prepovedjo imet zavetišče kar vsakemu in vsepovprek (tako je pomojem ta člen mišljen). Ampak ta člen bi morali izvajat zadnji, ko bi vse ostalo delovalo. Takrat bi šele imel svojo vlogo - da žival sodi k strokovni oskrbi v zavetišče, ki ji bo našlo nov dom. Dokler pa ne delajo dobro zavetišča, občine, nadzora ni, se pa nimajo kaj spravljat na tiste ki v svojem času s svojim denarjem probajo nekaj premaknit. Katastrofa.


Je že kdo kdaj poslal vprašanje VURSu, kaj torej predlagajo v tem primeru? Če najdem žival sredi ceste v občini brez pogodbe oz če nobeno zavetišče živali ne sprejme, kaj naj torej storim? Izgovora da eno zavetišče jo bo že vzelo tukaj ni, če bi zdajle pobral vse nikogaršnje mačke bi tistih nekaj zavetišč napolnili v 10 minutah. Pa naj mi povejo drugo rešitev kot to, da kršim zakon in ga poštimam oz da ga pustim tam.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #8 : sreda, 09.12.2009 : 11:24:28 »

Ne vem, mislim da je bilo mogoče v prispevku slabo interpretirano - jaz sem si zdajle na hitro prebrala Pravilnik o zaščiti domačih živali in nisem našla člena, ki bi prepovedoval posameznikom pobiranje mačk in psov s ceste - link

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200951&stevilka=2571

Domnevam, da se morebitni prekršek nanaša na primere prostovoljcev, ko imajo več kot deset mačk oz. psov, če pa ni tako naj me prosim kdo popravi.
Kar pa samo po sebi ne spremeni zadeve niti za pikico, tako ravnanje in taki predpisi v civilno družbo ne sodijo.

Debilno vprašanje: kaj ko bi se šli masovno, skupaj in naenkrat prijaviti vsi tisti, ki smo mačke in pse pobrali s ceste...? Pa da naredimo malo medijskega rompompoma? 
Huh
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #9 : sreda, 09.12.2009 : 11:39:56 »

Nope, nameščanje, zdravljenje in oskrba živali in nato seveda oddajanje, je zavetiška dejavnost. Ki pa je ne smeš opravljati, če ne ustrezaš pogojem navedenim v pravilniku/zakonu. Kar pa odobri inšp pregled. Na to se to nanaša.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #10 : sreda, 09.12.2009 : 11:42:30 »

Nope, nameščanje, zdravljenje in oskrba živali in nato seveda oddajanje, je zavetiška dejavnost. Ki pa je ne smeš opravljati, če ne ustrezaš pogojem navedenim v pravilniku/zakonu. Kar pa odobri inšp pregled. Na to se to nanaša.
OK, to razumem. Vendar kateri člen katerega zakona prepoveduje, da jaz s ceste poberem mačka ali psa, ga veterinarsko oskrbim in zadržim pri sebi?
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #11 : sreda, 09.12.2009 : 11:57:08 »

Kaj pa peticija?
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #12 : sreda, 09.12.2009 : 11:59:08 »

OK, to razumem. Vendar kateri člen katerega zakona prepoveduje, da jaz s ceste poberem mačka ali psa, ga veterinarsko oskrbim in zadržim pri sebi?

Ja, tukaj je pa ta hakeljc, ki VURSu redči lase - če se ne bi v zakonu opredelili izključno na društva in če ne bi bil zakon in pravilniki luknjasti kot so, bi jih bilo že veliko (če ne kar vsi) v postopku.  Smiley

V zakonu samo piše, da moraš vsako najdeno zapuščeno žival javit v zavetišče ali prist. vet. In to v 24ih urah (pravilnik). Tukaj se pa težave šele začnejo.  Smiley

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #13 : sreda, 09.12.2009 : 11:59:29 »

Peticija za/proti?
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #14 : sreda, 09.12.2009 : 12:03:03 »

Ja, tukaj je pa ta hakeljc, ki VURSu redči lase - če se ne bi v zakonu opredelili izključno na društva in če ne bi bil zakon in pravilniki luknjasti kot so, bi jih bilo že veliko (če ne kar vsi) v postopku.  Smiley

V zakonu samo piše, da moraš vsako najdeno zapuščeno žival javit v zavetišče ali prist. vet. In to v 24ih urah (pravilnik). Tukaj se pa težave šele začnejo.  Smiley

Torej prekrška sploh ni, v kolikor žival pelješ na veterinarski pregled "v roku". Osli. Grin
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Kako dolgo bomo še prenašali ...?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines