mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 10:53:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Drugi pes podoben kot pokojni-vasi obcutki
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Drugi pes podoben kot pokojni-vasi obcutki  (Prebrano 2794 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Zaplana-T.
novinec
*
Sporočil: 29


WWW
« : četrtek, 07.01.2010 : 14:15:27 »

Oj!

Pred 8 leti sem imela kuzka do 10 kg, potem psicko 40 kg, sedaj pa se mi obeta moznost spet kuzek...

... identicne pasme kot predzadnji!! Ni bil posebne pasme, temvec mesancek. In sedaj imam dilemo ali ga vzeti, da ne bom v tem zdajsnjem skoz videvala prejsnjega. Namrec vceraj sem skoz razmisljala o tistih casih, ko je bil prvi se ziv in se mi zdi, kot, da se bo zdj lajf nadaljeval, ceprav z drugim kuzkom ipd. Nevem no. Tongue

Vprasanje imam torej za tiste, ki so imeli psa, identicne iste pasme kot pokojni in kako ste dozivljali to razliko?
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #1 : četrtek, 07.01.2010 : 15:07:19 »



... identicne pasme kot predzadnji!! Ni bil posebne pasme, temvec mesancek.

Če je bil predzadnji pes mešačnek, potem nima smisla govoriti o dveh različnih psih iste pasme.

So pa psi iste pasme (pod tem razumem rodovniške pse odgovornih vzrediteljev) tudi po karakterju med seboj drugačni. V osnovi imajo seveda značaj, ki ustreza pasmi, znotraj tega pa ima vsak svoje karakterne lastnosti in posebnosti, ki ga naredijo enega in edinstvenega. Res na grobo bi lahko rekli, da se med seboj razlikujejo tako, kot se po značaju razlikujejo tudi otroci istih staršev.

Kaj več pa ti bo verjetno še kdo drug napisal.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 07.01.2010 : 15:08:37 »

Hm, kako to mislis - pasme? Ce je pa mesancek.
V tem primeru ne moremo govoriti o nikakrsni pasmi, temvec le o vizuelni podobnosti med dvema psoma - tisim, ki je bil prej in ta, ki prihaja sedaj. O pasmi pa zagotovo ne.

Taki stosi so v glavi in nikjer drugje. Najprej je treba razcistiti sam s seboj, cemu bomo psa imeli, potem vprasanje primerjave ni vec relevantno, saj je vsak pes osebek zase in tudi v pasmi (taki tapravi) se tezko primerja dva osebka. V vsakem primeru se je treba za psa odgovorno odlociti in na njegov prihod temeljito pripraviti, ne glede na to, kako je bodoci pes podoben kateremu od prejsnjih.

Bom spremenila naslov teme, ker je sedaj zavajajoc.
Logiran

Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 07.01.2010 : 15:21:50 »

Jaz se strinjam s predhodnicama, da tu ne moreš govoriti o isti pasmi, ker gre za mešance in četudi bi bila mati in oče ista, še vedno ne moreš vedeti, kakšen bo pes ko odraste.

Bi pa vseeno uporabila pasme za primer. Mnogi ljudje imajo ves čas pse iste pasme. Večinoma zato, ker se z neko določeno pasmo dobro ujamejo. In svojih psov prav gotovo ne vidijo kot nadomestke.


Samo zaradi izgleda pes ne bo enak kot prejšnji. Imel bo svoj karakter, svoje muhe, mogoče bo v čem boljši in v čem slabši ...  Če lahko sami pri sebi preprečimo neko stalno primerjavo med psoma in se ne trudimo vzgojiti popolnoma enakega psa (kar je po mojem mnenji že v štartu obsojeno na propad) mislim, da ne bi smel biti problem, glede spominov na prejšnjega.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #4 : četrtek, 07.01.2010 : 15:23:30 »

Dokler boš filozofirala o nadomestkih, je razmišljanje po novem psu popolnoma brez veze.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 07.01.2010 : 15:40:08 »

Se strinjam s Houdini.

Pri izbiri psa iste pasme, kot smo ga imeli prej, gre za dva najpomembnejsa razloga:
Eni vemo, kaj delamo in zakaj tocno to pasmo zelimo - predvsem gre za karakteristike pasme, delovne sposobnosti, vzrejo ...). Pa se tukaj se pogosto kaj zalomi (pes ni zdrav, karakterno ne ustreza namenjenim nalogam ...)
Pri drugem izbiramo vizuelno, kar se pogosto konca slabo, ali pa redko prinese tisto, kar si zelimo, ker smo na psa premalo pripravljeni. Predvsem na vse tisto, kar prinasa pasji karakter. Tisti, ki izbirajo psa po izgledu, zelo pogosto nimajo pojma, kaj pasji predstavnik pasme zahteva in potrebuje od nas.

Zal je pogosto drugo odlocilno tudi pri izbiri mesancev, vendar je tukaj loterija se veliko vecja. Posebej, ko se jemlje mladice in ko to pocne nekdo, ki ne ve, da je vsakega psa treba pripeljat od dveh mesecev do odraslosti in se optimalno potruditi pri vzgoji v tisto, kar smo si zeleli od psa. Imam oz. sem imela tako mesance, kot pasemske pse. Pasji predstavniki so se oz. se med seboj vsi zelo razlikujejo, pa ceprav so nekateri po izgledu povsem taki, kot njihovi predhodniki. Delo z vsakim je drugacno od prejsnjega, vsak pa zahteva enak red, enako ucenje manir, enako ucenje cistoce, enako oskrbo, enake postopke pri veterinarju ...

Torej? Samo izgled? Potem je treba res razpucat v svoji glavi, kaj bomo s takim psom. Ce so zadeve razpucane, misli o podobnosti odpadejo, ostane samo veselo pricakovanje novega druzinskega clana, ki nas bo presenecal s popolnoma novimi stosi in se mu bomo posvetili v celoti od zacetka do konca. Kot edinstvenemu.

Priznam, da vcasih recem, da ta pa ta pes pred katero od sedanjih psic pa ni tega ali onega naredil, ali je delal to ali kaj drugega drugace. To je pa tudi vse. Pripomba in nic drugega. Se vedno mi redno kaj pade v uč, ko slisim pesem, ki je bila v zadnjih dneh ljuba enemu od nasih psov, pa ko gledam stare fotke ali berem stare teme ... Ko v naslednjem trenutku pogledam katero od sedanjih psic, so to sedanje psice in ne nek nadomestek za prejsnje.

Tocno tako, kot pravi miskica.
Logiran

LooNee
odvisnež
*****
Sporočil: 916


« Odgovor #6 : četrtek, 07.01.2010 : 15:51:36 »


Lahko ti povem, kako se je to obneslo pri nas, iz svoje lastne izkusnje (sicer ko sem bila se mlajsa)....


Imeli smo škotskega ovčarja....krasen pes....Vizuelno in karakterno. Pes, ki ga bom imela do konca svojih dni vedno v srcu in v spominu kot najbolj pomembnega. In tistega dne, ko je poginil, je moj oče šel in pripeljal domov njegovega sincka, ki ga je izbral po videzu, torej, da je bil skoraj identicen kot oce (in se danes, ko gledam slike, nisem cisto prepricana, kateri je na sliki, ker sta bila dejansko oba zelo podobna). Karakterno pa......

Karakterno sta bila tako razlicna, kot da ne bi bila niti v sorodu, niti iste pasme....Hak (oce) je bil izredno pameten, visoko razvite vse cute, agilen......, Timi (sin) pa njegovo cisto nasprotje....malo bolj tumpast, neroden, slabse slisal in vohal, pocasneje dojemal....v primerjavi s svojim ocetom prav smotan.

Ne me narobe razumeti...izgubo psa je bilo nam otrokom veliko lazje preboleti, ko je okoli skakal luskan mladicek, in v 14 letih, ko je bil z nami, je postal prav tako moj dober prijatelj, ki mi je bil velikokrat v oporo, predvsem custveno...


Moj point je, da nikakor ne kupuj/jemlji psa z namenom, da nadomestis starega, ker bos razocarana, kajti zelo verjetno, bo karakterno cisto drug pes. Če pa jemljes psa zaradi njega samega, pa videz nima taksnega pomena...le pozanimaj se prej, kaksen je osebnostno, da ne bos dobila psa, ki mu ne bos kos....

Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #7 : četrtek, 07.01.2010 : 19:15:16 »

Vsak pes zase je unikat. Tudi če imaš skupaj več psov iste pasme, jim je skupna samo zunanjost. Po karakterju, obnašanju itd.  so si povsem različni;  vsak je nekaj posebnega in zato ne moreš nikoli primerjati psa, ki ga ni več, z  novim.
Ravno iz tega razloga ti tudi ni potrebno imeti slabe vesti, da si "izdala" ali kako drugače prevarala prejšnjega psa. Itak, da je bil najboljši,  najlepši in da ne bo nikoli pozabljen - ampak tudi novi kuža bo prav tako vse to!
In tudi, če ti je ponovno všeč podoben tip psa, kost si ga že imela - ja pa kaj potem? Ne vidim problema.  Z večino ljudi je tako. Mene npr. povsem iz tira vržejo terierji - pa ne samo yorkiji, ki jih imam že vrsto let.  Prav psi so čudoviti , ampak ko zagledam terierski fris, je z mano konec in če bi lahko, bi odpeljala domov prav vsakega.  Roll Eyes Tongue

Če si pripravljena na novega psa, ne bi smelo biti nobenih težav. Če pa misliš, da potrebuješ obdobje žalovanja, potem pač še malo počakaj. 
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #8 : četrtek, 07.01.2010 : 22:43:29 »

Sem razmišljala ali naj napišem ali ne, pa bom vseeno. Spadam med tiste trmaste ljudi, ki se ne morejo/nočejo/ne znajo soočiti z izgubo ljubljene osebe/živali. Zato jst osebno psa, ki je po videzu podoben mojemu bivšemu psu, ne bi imela. Lansko leto maja (vem tudi datum, uro, kraj, natančno se spomnim vseh podrobnosti, pa imam drugače slab spomin) sem po desetih letih prvič videla psa, ki je bil izrazito podoben mojemu. Tako zelo, da me je na mestu pribilo in vkopalo in izločilo za nekaj trenutkov iz okolice. In zatravmiralo za nadaljnih nekaj mesecev. Imam torej samo srečo, da je bil mešanček in ni veliko podobnih/enakih. Te sreče pa nisem z drugim psom, ki je bil pasemski, zato sem se morala naučiti (z veliko muke) blokirat vidno zaznavo od občutkov. Ampak hvala ne vem komu, lahko tudi izbiram po kateri strani ceste hodim, v katero smer gledam in kateri del foruma prebiram. Torej se temu lahko včasih tudi izognem.

Iz napisanega torej sledi, da jst ne bi mogla imet psa na videz podobnega prejšnjemu. Pa ne zaradi stalne primerjave z njim, in tudi ne, ker bi se počutila krivo, da imam drugega psa, ampak ker enostavno ne gre (ne morem/nočem/ne znam).

Življenje pa gre naprej, seveda. Z drugim psom ali brez. Brez predvsem takrat, ko nisi prepričan, da bi psu lahko nudil vse, kar potrebuje - tako fizično kot tudi psihično. Če tako zelo razmišljaš ali si psihično pripravljena ali ne, potem daj raje ne. Ko si boš psa resnično želela, teh pomislekov ne boš več imela. Verjetno. To je samo moje mnenje.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #9 : sobota, 09.01.2010 : 09:21:47 »

Jana,se podpišem pod tvoj post.
Zame bo naš pokojni Lojze prvi in edini,bil je pes,kakršnega ne bomo več nikoli imeli.Ampak tako bo nekoč tudi z Berry,pa z vsemi ostalimi,ki še bodo pri hiši.Trenutno so pri hiši štirje psi,vsak z drugim karakterjem vendar z nekaj tipičnimi lastnostmi Basset Houndov.In to me vedno znova pritegne.
LP Tjaša
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Drugi pes podoben kot pokojni-vasi obcutki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines