mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:47:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: pes nima pravega gospodarja - hudi problemi
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes nima pravega gospodarja - hudi problemi  (Prebrano 14621 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
senejika
novinec
*
Sporočil: 23


« : sobota, 23.01.2010 : 18:40:59 »

Lep pozdrav!

Imam hude probleme s psom  Lips Sealed Ker dostikrat prebiram ta forum, bi res rada, da mi svetujete kaj storiti, velika večina tukaj vas ogromno ve o psih, zato prosim za pomoč!  Roll Eyes

Situacija je taka: s fantom imava psa. star je leto in pol. mešanec - velikosti ZP. imava ga že od malega, ni iz zavetišča. Torej, živi z nama s fantom v stanovanju. Oba sva pa brez izkušenj z vzgojo psov - je najin prvi.
Na začetku je bilo rečeno da bom jaz tista ki se bom ukvarjala z njim, s fantom pa bo hodil tečt (je športnik). Vse lepo in prav...ampak že kot mladiček je bil HUDO dominanten! majhen kot je bil, že takrat je naskakoval vse kar je prišlo mimo. takrat sem jaz hodila z njim v šolo, kjer je z 9imi meseci opravil A izpit. Socializirala sva ga, ogromno sva ga vozila na sprehode v mesto, med otroke...skratka bil je super pes. potem pa so se začeli problemi samo stopnjevati...hotel je postati ''glavni''. do pred mesecem dni je lahko šel na posteljo, kavč...povsod. ko je jedel iz posode je renčal - pustil je sicer da hodiva okrog njega, nisva pa smela z roko preblizu posode. ko je dobil kost, si jo je nesel na svojo posteljo in tudi ni pustil blizu. Ker je bilo vse drugo OK, se nisva s tem preveč obremenjevala...zdaj pa je stvar šla čez vse meje. postal je neznosen. pozabil je vse kar se je naučil v šolo - drugih psov ne prenese, na sprehodu vleče v vse strani...
pa še k največjemu problemu: kot sem že omenila, na začetku sem se jaz ukvarjala z njim. letos jeseni sva šla tudi v nadaljevalni tečaj, kjer pa se je že videlo, da s psom nimava pravega odnosa. smo delali vajo pozornost, vsi psi so kot očarani gledali lastnike in čakali na priboljšek - moj je potreboval tudi pol ure da je sploh ugotovil da sem tam. sploh me ne opazi, ko sva zunaj. vzljubil je namreč fanta - on z njim vsak dan teče po eno uro, njega obožuje! vsak dan nestrpno čaka da pride domov (jaz sem skoraj cele dneve doma s psom). AMPAK! pred mesecem dni, je imel hud izpad ''dominance''. renčal je na fanta, ga stisnil v kot...  Shocked fant pa se ga je na smrt ustrašil. namreč kuža je velik, in vedel je, da ga lahko v tistem trenutku hudo poškoduje. se pravi, pes je ugotovil, da se ga fant z agresivnim obnašanjem hudo boji - to je naredil samo njemu, jaz se ga sicer nisem bala, tako da se je pomiril, ampak zdaj vidi da fanta lahko ''obvlada''.

po tem izpadu, sva se odločila za malo spremenjen režim: pes več ne sme na kavč, posteljo, nikamor na višja mesta, prakticiramo tudi da NIKOLI ne gre prvi čez vrata, in pa hrano dobi samo še iz roke. brez problemov! takoj se je sprijaznil, spi samo še na svoji postelji, pred vrati se usede...ampak...na sprehodu pa katastrofa. izsiljuje naju. nima pravega gospodarja. fanta obožuje - ampak ve, da se ga le ta ustraši če zarenči. jaz ga lahko dosti bolj discipliniram - vse uboga - ampak me ''ne mara''. nimava nekega odnosa. sploh ne gre rad na sprehod z menoj, samo gleda kje je fant. grozno se obnaša, kot da me ni, kot da sem štanga ki jo vlači za sabo. če mu rečem sedi, prostor...vse uboga.

kaj storiti?!  Shocked

jaz bi rada, da pes mene vzljubi, in da bom potem jaz tista ki se bom ukvarjala z njim. imam časa cele dneve! kako? če greva na sprehod, samo gleda okrog kje je kakšen avto, podoben fantovemu, kakor vidi kakšnega moškega, podobnega kot fant - takoj vleče k njemu. ko je ura pet (ko ponavadi pride iz službe) se mu zmeša. če ga ni takoj, joka ure in ure - mene sploh ne upošteva, niti igrati se noče z mano. ja, vem da sem jaz kriva, v nekem obdobju se nisem dovolj ukvarjala z njim. zdaj pa mi je grozno gledati psa, ki ga imam zelo rada, kako beži stran od mene. torej prva stvar ki jo želim, je, da bi me zopet priznal kot lastnico.
aha - še ljubosumje. če dvignem kakšnega otroka se mu strga - skoči vame in v njega  Shocked pa se drugače lepo igra z otroci. kaj šele da bi fant koga prijel...

meni je res, res hudo.  sram vem da imamo ogromno problemov, se trudim, pa se vse samo nabira, pojma nimam kaj naj naredim. pes se mi zdi na sprehodih tako živčen, tako zmeden...če gre fant zravne pa je krasen pes! ga tudi spustiva, brez problema, se ne oddalji...

kot vidite - ogromno problemov...upam na kakšne podobne izkušnje, nasvete.

hvala!
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #1 : sobota, 23.01.2010 : 20:00:40 »

Za začetek sta se zadeve lotila prav, vendar se morata prepovedi strogo držati brez vsakršnih izjem. In vztrajati. Na kakšen način vzgajaš psa? S priboljški, s pohvalo, s klikerjem? VEDNO pohvali pravilno obnašanje in NIKOLI napačnega. Fant je naredil napako, ker se je psa ustrašil. Pes si ga je pač poskusil podrediti in mu je uspelo. Je na sprehodu pes privezan? Če je, je na fleksiju ali na povodcu? Ne dovoli mu, da vleče. Tudi na sprehodu si ti šef. Če drugače ne gre, mu kupi halti. Najbolj pomembno pa je, da vztrajata. In še to: je pes kastriran?
Logiran
senejika
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #2 : nedelja, 24.01.2010 : 09:23:31 »

prepovedi se drživa približno en mesec brez izjem in nameravava tako tudi vztrajati!  Wink
na sprehodu je pes privezan na 2m povodcu, če smo kje v naravi kjer daleč naokrog ni ljudi pa je spuščen. ampak večinoma so sprehodi takšni da je na povodcu.

glede haltija: ga že imamo, pa ne vem kako naj ravnam z njim  Shocked dala sem mu ga gor - brez problema. ampak ko je pripet, vleče kot nor in potem si ga potebne gor do oči, tok da ga močno boli!  Shocked ne vem če je to prav?! kar cukal je, tako je trmast...potem sem mu ga pa hotela popravit in je kar renčal od bolečin - pustil je pa vseeno..na glavo ga da brez problema (ker ve da ga potem čaka sprehod) ampak zunaj pa katastrofa?!  sram

kastrirat se gre pa naslednji teden!
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #3 : nedelja, 24.01.2010 : 12:05:31 »

Če se bosta tega držala, se bodo pokazali tudi rezultati. Fant pa naj psu ne pokaže ve, da ga je strah. Naj se trudi, da do situacije, ko bi pes zarenčal, sploh ne pride - pes naj si tudi od njega nagrade ZASLUŽI. Tudi sprehod: preden gresta na sprehod, naj se pes npr. usede in uleže in čaka. Če bo norel ali fanta ustrahoval, potem mu ne bo nič škodilo, če gre fant teč brez njega, pes pa ostane doma.
Ti pa nagrajuj pravilno vedenje. Mu bo že kapnilo, čeprav ne takoj in čeprav vaju bo še nekaj časa preizkušal, če resno mislila.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #4 : nedelja, 24.01.2010 : 14:23:02 »

Zadeve sta se pravilno lotila, tudi jaz bi zacela popolnoma isto pa imam ze celo zivljenje pse  Wink. Ne pokazita strahu, vztrajajta pri temu kar se od psa zahteva in nobenega popuscanja. Ni vedno tako, pri nekaterih psih sploh ne pride do tega, ampak vajin je ocitno zelo dominanten. Pred kratkim sem imela podobne probleme z mojim, pa smo jih po hitrm postopku resili.

lp
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #5 : nedelja, 24.01.2010 : 16:41:43 »

Jaz pa imam občutek, da je pes izredno pameten - točno ve, da lahko fanta okrog prinaša in da je pri fantu on glavni, pri tebi pa ne more bit, zato fanta tako išče in pogreša. Všeč mu je, da je car v fantovi družbi, v tvoji pa ne in mu zato ne ustreza, da je s tabo.
Če boš prešolala fanta, da bo še fant bolj strog in dominanten do psa, ter da se ga ne bo bal, potem bosta ti in fant na isti stopnji in pes ne bo imel več tako močne potrebe po fantovi družbi.
Tako se meni bere tvoj post, lahko pa se seveda motim. Jaz bi na tvojem mestu poiskala pomoč strokovnjaka, da oceni psa v tvoji in posebej v fantovi družbi, pa vama bo znal povedati kaj več kako naprej, ker to, da fanta (odraslega moškega!!!) pes fizično ustrahuje, to je ŠTALA! No, da pes to poizkusi, to je že večkrat videno, ampak da fant odreagira s strahom (še celo vidnim in neprikritim), to je pa samo potrditev pasjega razmišljanja - jaz sem car!
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #6 : nedelja, 24.01.2010 : 18:00:19 »

Jaz pa imam obèutek, da je pes izredno pameten - toèno ve, da lahko fanta okrog prinaša in da je pri fantu on glavni, pri tebi pa ne more bit, zato fanta tako išèe in pogreša. Všeè mu je, da je car v fantovi družbi, v tvoji pa ne in mu zato ne ustreza, da je s tabo.
Mene pa zelo zanima, če psi res tako razmišljajo. Namreč slišala sem ravno obratno, da je pes zelo rad z vodjo krdela (v tem primeru s senejiko). Fant bi bil v tem primeru tisti, ki si ga je treba na vsake toliko časa podrediti, da bi pes vedel pri čem je, a najbolj rad naj bi bil v družbi vodje. Kako je s tem? Me res zanima.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #7 : nedelja, 24.01.2010 : 23:20:48 »

zalarjeva,
po opisu sodec je pri tej druzinici vodja tropa pes in ne nesejika.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #8 : nedelja, 31.01.2010 : 18:16:00 »

Kolikor jaz vidim pri svojih psih je tako, da dobro vedo, kje in kdaj je kdo glavni. Ni nonstop le en. Pri nas je zunaj glavni moj fant, doma pa jaz. Tega se oba psa držita.
Kar se tiče kako si psa "podrediti" - razmišljaj kot carica. Ne vtikaj se preveč vanj, pojdi mimo njega ne da bi pobožala, ogovorila,... naj on išče tvojo bližino. Pokliči ga ko boš 100% da bo prišel k tebi.  Ko se boš igrala z njim se igraj tisto kar je njemu všeč in odtegni ko boš začutila, da se je preveč razigral. Naj komaj čaka na igro s tabo. Če se mu je fino na kavču crkljat s tabo - naj se za nagrado,  ker je priden. Takoj ko ga userje naj leti dol.  Definitivno si mora nečesa želet in ti mu to lahko ali nudiš ali odtegneš. Tako je on podrejen.

Renčanje zatri v kali. Tukaj bi meni po pravici povedano zavrelo. Jaz bi mu dajala futr iz roke in za vsak košček bi moral lepo prosit pa še delit z vrabčki zunaj. Dokler se ne bi naučil.

Ne pusti, da pes fanta ves nestrpen čaka pri vratih. Raje pojdi z njim prej ven, tako da bo fant že doma, ko prideta s sprehoda. Obvezno vzami s sabo futr, da ne bo mislil samo na to kje je tvoj fant. Po kakšnem tednu bi se moral vnesti. Na začetku bo pa grozno nemiren.

Vzami v zakup, da pes ne bo nikoli "tvoj". Moja starejša psica je izbrala fanta, kljub temu, da bi morala biti "moja". Šele, ko je fant začel hoditi na poslovna potovanja in sem nabavila še eno psičko, je začela sodelovati z mano in jaz z njo. Sama sem se iz tega naučila, da sem se premalo igrala z njo in preveč težila. Zdaj se super razumeva oz. razumemo. Vse je bolj sproščeno.


Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #9 : nedelja, 07.02.2010 : 17:49:40 »

Si bom izposodila temo, upam, da nikogar ne moti.
Torej, jaz imam zlato prinašalko, stara je skoraj 11 mesecev. V hiši živim s staro mamo in mamo. Psica je vedno v hiši(če ni zunaj s kom), tam tudi spi. Z njo se ukvarjam ponavad jst, skupaj sva hodili v šolo in na sprehode. Ko se je začela šola, jo je dopoldne sprehajala mama, ker je upokojena in ima čas. Ona jo na sprehodu spušča in ji je vseeno, če sreča še kakšnega sprehajalca ali psa, pač briga jo. In psici je seveda to všeč, ker lahko skače v vsakega in ga ovoha, pride do mame kadar se ji zazdi. Ko jo peljem na sprehod, uzamem lepo halti, povodec, se oblečem, psici dol visi, najraj sploh nebi šla. Ker jes ne pustim da vleče, da nori okoli drugih ljudi in psov. Ko uzame povodec mama, se ji strga in je čist vesela. -.-'' Kot da me nebi marala.
Stara mama ji vedno meče hrano, gre mimo hladilnika in ji kaj vrže, najde kaj na pultu, ji vrže, od kosila, vedno vedno. In psica si je to zapomnila. Sicer ni niti malo stroga do nje, psica je ne uboga, ko ji reče prostor in podobno. Ko polaga nanjo taco, je stara mama še zelo vesela, češ, poglej tačko mi daje. Men se bol zdi, da jo bolj kot ne vrti okoli prsta in si jo podreja, ampak ne razumem, zakaj je raje z njo, cvili, ko ji ne mora slediti, isto kot za mamo. Sicer se s psico igram ponavadi jaz. Stara mama je na isti način podkupovanja s hrano pridobila že mačka, ki naj bi bila nekako moja, tako da sploh nočeta biti pri meni in se jima čist strga, če ju samo odnesem v svojo sobo, da bi jo malo crkljala ali pa da bi spala na postelji/kjerkoli že hočeta. Začneta se dret dokler ju ne izpustim vn in hitr na posteljo od stare mame. To, da psu nebi vedno metala priboljškov in pri kosilu s krožnika se ji na žalost ne da dopovedat, ker se naredi gluho.
Vse skupaj se mi zdi zelo zamalo, glede na to, da mam psa zelo rada in je pač izbrala vse druge le mene ne. =/ Sploh ne mara bit z mano v sobi, raje gre kjer sta mama in stara mama. Se tukaj sploh da še kej narest?
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #10 : nedelja, 07.02.2010 : 17:51:31 »

No, naj dodam še to, da psica ve, kdo je šef, pred vrati se ustavi sama od sebe in me spusti naprej, je, ko ji dovolim, ne renči name, hodi za mano po ozkih prehodih, torej vse lepo in prav.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #11 : nedelja, 07.02.2010 : 18:13:26 »

Kaj se da naredit? Edino pogovorit s svojo družino in povedat kaj čutiš.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 07.02.2010 : 18:41:01 »

Zlati prinašalci so lahko zelo učljivi, vendar so po drugi strani hudi koristoljubi in znajo izkoristiti vsako priložnost. Imam tudi sama zlatega prinašalca in mamo s podobnim pristopom. Pes je zdaj star 10 let in je popolnoma nič ne uboga, mene pa uboga na gib. Zakaj neki? Predlagam, da se pogovoriš z mamo in staro mamo, sicer boste imeli težave s psico, ko bo starejša. Zdaj se jima fajn zdi, ker ju ima rada, vendar bo počasi postala samozavestnejša in bo začela izsiljevati.
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #13 : nedelja, 07.02.2010 : 18:50:27 »

Sej mene tut psica uboga in sva malo šolo izdelali zelo dobro, dost hitr dojame, kaj želim od nje, tut sedaj uboga, ji pa bolj paše očitno bit zravn tistih, kjer se lahko pač mal preserava. Sicr mamo nekoliko še uboga, stare mame pa nič. Mama se sedaj zgovarja na to, da imajo pač živali staro mamo rade in da je vzreditelj rekel, da si bo pes pač sam izbral... Glih zato, ker se jim zdi fajn, da ju ima rada, pač mama o tem noče več razpravljat, stara mama pa me ignorira. Prejle mi je še posebaj dvignilo pokrovko, ko ji je vrgla čokoladen piškot in sm znorela, prijelo pa pač nebo nič.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #14 : nedelja, 07.02.2010 : 18:52:28 »

Na tvojem mestu bi poskrbela, da pes ni več z njima v istem prostoru. Tudi ko si v šoli, je ni treba mami ven pelat, saj lahko pes zdrži.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: pes nima pravega gospodarja - hudi problemi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines