mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 16:58:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: NUJNO - Poziv za resno takojšnjo akcijo!
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 55   Dol
Natisni
Avtor Tema: NUJNO - Poziv za resno takojšnjo akcijo!  (Prebrano 159734 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #180 : četrtek, 28.01.2010 : 20:31:15 »

še tale je
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #181 : četrtek, 28.01.2010 : 20:35:22 »

Zasaebnih sporočil žal ne moreš brati, je potrebeno imeti paket. Morda pusti mail, pa stopijo v kontakt tisti, ki bi šli gor.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #182 : četrtek, 28.01.2010 : 20:37:20 »

Na sosednjem forumu je članica objavila današnjo sliko, jutri ju še posname.
Logiran
alex70
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #183 : četrtek, 28.01.2010 : 20:42:47 »

Hvala Alba. Sem se prehitro vključila, pa nisem dobro prebrala navodil.

Moj mail:
****

... če ima kdo prostor ali dva( ker bi šla še ena punca, ki ji ni vseeno) v avtu za KG.
Sem pripravljena tud letake delit ali kakorkoli pomagat.
Logiran
roni
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


WWW
« Odgovor #184 : četrtek, 28.01.2010 : 20:54:46 »

osnutek letaka bi potrebovala čimprej (zgodaj zjutraj) da bom imela zadosti časa za printanje...

če je seveda še aktualno...

prosim da tisti zgoraj čuva danes nanju   Cry Kiss
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #185 : četrtek, 28.01.2010 : 20:56:01 »

Še današnji odgovor VURSa na vprašanja našega društva, na temo teh ubožčkov

Je Vurs OE Kranj inštitucija z potrebnimi poblastili za dokončno rešitev problema ali bi se bilo potrebno obrniti na koga drugega?

Gre za dolgotrajno zanemarjanje živali in spis na to temo je resnično že obsežen, pa so ukrepi še vedno zgolj pozivanje k ureditvi in izboljšanju
VURS je uradna ustanova pristojna za ugotavljanje in ukrepanje v primerih mučenja oz. neustreznega ravnanja z živalmi. Uradni veterinar, ki je samostojen v svojem odločanju, stanje ugotavlja na podlagi veljavne zakonodaje. V primerih, ko za ugotovitev zdravstvenega stanja in kondicije živali potrebuje dodatno strokovno potrditev, lahko žival napoti na zdravstveni pregled v pristojno veterinarsko organizacijo. V konkretnem primeru je to tudi storil, veterinarska organizacija pa je izdala strokovno mnenje. Ugotovljeno je bilo, da sta psa v primerni kondiciji in da nimata težav pri hoji. Oči, ušesa, srce in pljuča delujejo brez problemov, teža živali je primerna (en je malo pretežek), klinični izgled primeren. Ugotovljeno je tudi bilo, da imata nekaj brazgotin, ki pa so vse stare. Na osnovi tega poročila ni razloga za ukrepanje.
Glede pogojev bivanja in nujne oskrbe psov je uradni veterinar od 27. 2. 2007 do 6. 1. 2010 opravil že 20 nenapovedanih pregledov in vse ugotovljene nepravilnosti, ki so bile ugotovljene v letu 2007, so bile odpravljene. Ob pregledih se uradni veterinar zapelje do pesjaka, si ogleda stanje, pesjak od zunaj in živali, ki pritečejo iz hišice oz. se nahajajo v izpustu. V pesjak brez prisotnosti lastnika ne vstopa. V kolikor si želi ogledati razmere znotraj pasje ute, na kraju samem po telefonu pokliče lastnika, ki se ponavadi takoj odzove in v tem primeru veterinar naredi zapisnik. Posodi z vodo in hrano sta vedno nameščeni znotraj hišice, tako, da jih od zunaj ni videti.
Zadnji inšpekcijski pregled je bil opravljen 6. 1. 2009. Oba psa sta bila veljavno cepljena proti steklini. Higijensko tehnično stanje objekta je bilo v skladu s predpisanimi standardi. Izpusti so bili pokriti z manjšo količino snega, iztrebkov pa ni bilo opaziti. Rejno in zdravstveno stanje živali je bilo ocenjeno kot brez posebnosti. Oba psa sta imela na sebi plašček. V notranjosti pasje ute, ki je izolirana, je bilo nameščenih več odej, posoda s hrano in posoda z vodo. Lastnik je zagotovil, da je pri psih vedno vsaj 1 krat dnevno, včasih tudi dvakrat, ko jim prinese hrano in mlačno vodo, takrat pa jim zagotovi tudi gibanje v bližnji okolici. Na pesjaku je bil nameščen tudi napis s podatki o imetniku živali. Na osnovi do sedaj zapisanega ni razloga za ukrepanje uradnega veterinarja. K temu pa moramo dodati, da je VURS prejel tudi dopis člana upravnega odbora Slovenskega kluba za hrte, ki govori ravno nasprotno, kot trdite vi v svojem dopisu. Avtor dopisa poudarja, da so bivalne in rejne razmere v konkretnem primeru zadovoljive, psi pa so že prilagojeni tudi na hladnejše razmere.

Bi pristojni veterinarski inšektor lahko odredil veterinarski pregled pri točno določenem veterinarju (ki o pasmi iz izkušenj in po strokovnem znanju ve več?)
Zakaj je izvedba tega pregleda vedno prepuščena le lastniku in potrditev na papirju zadostno dokazilo?

Uradni veterinar lahko predlaga oz. odredi veterinarski pregled pri pooblaščeni veterinarski organizaciji, nikakor pa ne sme izvajati diskriminacije pri izbiri organizacije. Dolžnost vsake veterinarske organizacije je spoštovati predpise in kodeks Veterinarske zbornice Slovenije. V kolikor imate dvom v strokovnost posamezne organizacije ga lahko izrazite Veterinarski zbornici, katere dolžnost je primer raziskati.

Gotovo dopuščamo različne življenske sloge, tudi v sobivanju s psom. Vendar, če se odločitve lastnika izkažejo za nerazumne in je razvidno, da za psa ne more več primerno skrbeti, mar ne bi moral biti inšektor tisti, ki prekine nerazsodnost in zagotovi dobrobit živega bitja? Ima lastnik res vso pravico početi z živaljo, kar se njemu zdi primerno in dobro? Saj morda v dobri veri, a kdo lahko naredi konec neprimernemu in odredi rehabilitacijo?

Uradni veterinar je pristojen za ukrepanje v takšnih primerih, vendar le na podlagi ugotovljenih dejstev. V konkretnem primeru pa dejstva govorijo drugače.

Mnenje katerega strokovnjaka bi morali pridobiti, da bi inšpektor imel vero v njegove besede, da je hrt specifična pasma psov, ki ne more brez posledic bivati v vsakršnem okolju? Kako strašno zanemarjanje in kako dolgo mora biti prisotno, da je kršitev zakonske obveznosoti zagotavljanja pasmi, starosti in stanju psa primerne oskrbe presežena do te mere, da se odredi odvzem živali, kot njena najbojša možnost?

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Uradni veterinar odredi odvzem živali, ko je to potrebno za zaščito živali v primerih kršitve Zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 43/2007 - uradno prečiščeno besedilo). To je ravnanje ali opustitev dejanj predpisanih z zakonom ali ugotovitev dejanj, ki so opredeljene kot prekršek in če je ugotovljeno trpljenje živali. Za trpljenje pri živalih se štejejo bolečine, strah, poškodbe, pa tudi povzročanje pohabljenja, degeneracije, hiranja ali obolevanja ter prekomernega in nepotrebnega vznemirjanja, ki jih povzroči človek.

Hkrati se nam zdi nujno omeniti, da smo danes prejeli odgovor Vursa glede tolmačenja slovenske zakonodaje (dopis v prilogi), ki nas je nemalo presenetil. Po njem naj ne bi bilo osnove za ukrepanje, ker Pravilnik ne določa pasemskih posebnosti, medtem ko pravno zavezujoč višji predpis, to je Zakon o zaščiti živali, nedvoumno govori o pasmi, katero je potrebno pri presoji upoštevati. Kako je možno, da je pravni red nenadoma drugačen in lahko dopolnilni predpis izniči določila Zakona? Sami smo povprašali pri neodvisnih pravnikih, ki so nam zatrdili, da je zakonsko nedvoumno omenjena tudi pasma. Hrt je torej hrt (in zakonsko zaščiten kot hrt) in ne zgolj pes, tako kot marsikatera druga, podnebnim razmeram ustrezno prilagojena, pasma. Mar Vurs res nima svoje pravne službe (odgovor je namreč prišel od veterinarja.)?

Vnaprej se vam toplo zahvaljujemo za vašo pomoč in verjamemo, da je Slovenija pravno urejena država, kjer se skrbi tudi za dobrobit živali in ukrepa temu primerno.  
Spoštovana gospa, strinjamo se, da je Slovenija pravna država, zato na VURS spoštujemo slovenski pravni red, to pa je tudi razlog, da ne moremo ukrepati proti nikomer, ki ni kršil veljavne zakonodaje. Vse kršitve, ki so sankcionirane morajo temeljiti na ugotovitvi dejstev oziroma na konkretnih kršitvah zakona. Glede odgovora veterinarja in vašega vprašanja o pravnikih vam spročamo, da morajo veterinarji na VURS  poznati zakonodajo, saj jo oni izvajajo oziroma kontrolirajo njeno izvajanje. Še enkrat vas bi radi spomnili, kar vam je že pojasnil g. ....., da zakon o zaščiti živali ne predpisuje posebnih pogojev za posamezno pasemsko vrsto, kot so naprimer hrti.

Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #186 : četrtek, 28.01.2010 : 21:22:13 »

 Saj ni res, pa je. butnglavc jezen bruham bruham bruham
Logiran
cac
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #187 : četrtek, 28.01.2010 : 21:25:07 »

Jaz sem posredovala linke od tem, filmčkov in od društva hrtov naokoli in dobila odgovor od voditeljice Hitove Budilke (radio Hit). Je ravno v tem času na dopustu v KG in je rekla da bo tam preverila kako je s tem in če bo potrebno bo v ponedeljek že delala na tej problematiki tudi v službi (imajo Vročo temo, kjer se opozarja na probleme ipd.).
Bom javila če bo še kaj novega...
Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #188 : četrtek, 28.01.2010 : 21:40:45 »

Ok, sem neumna?
Citat
Ugotovljeno je bilo, da sta psa v primerni kondiciji in da nimata težav pri hoji.

Meni izgleda drugače, predvsem ko se pes med hojo spotakne in skoraj pade na gobec.

Citat
Avtor dopisa poudarja, da so bivalne in rejne razmere v konkretnem primeru zadovoljive, psi pa so že prilagojeni tudi na hladnejše razmere.

Se da dobit razlago, zakaj pes ves čas drgeta? To se smatra kot prilagojenost na "hladnejše" razmere?

Citat
Glede odgovora veterinarja in vašega vprašanja o pravnikih vam spročamo, da morajo veterinarji na VURS  poznati zakonodajo, saj jo oni izvajajo oziroma kontrolirajo njeno izvajanje. Še enkrat vas bi radi spomnili, kar vam je že pojasnil g. ....., da zakon o zaščiti živali ne predpisuje posebnih pogojev za posamezno pasemsko vrsto, kot so naprimer hrti.

Tako kot morajo delati za dobrobit živali? Ali je to zgolj priporočilo?
Aja, pasma hrt je posebna pasma? Se pravi ne spada pod pasmo psov?  Huh
Kje lahko dobim odgovore na ta vprašanja?


Verjetno lahko uredim objavo v nočnem programu Radia Maribor. Ni ravno najbolj poslušan termin, predvsem pa pokriva oddaljeno regijo, ampak mogoče pa vseeno koga spametuje. Je uporabno?


Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #189 : četrtek, 28.01.2010 : 21:54:46 »

Citat
Glede odgovora veterinarja in vašega vprašanja o pravnikih vam spročamo, da morajo veterinarji na VURS  poznati zakonodajo, saj jo oni izvajajo oziroma kontrolirajo njeno izvajanje. Še enkrat vas bi radi spomnili, kar vam je že pojasnil g. ....., da zakon o zaščiti živali ne predpisuje posebnih pogojev za posamezno pasemsko vrsto, kot so naprimer hrti.

Morajo, ja, zato naj jo že enkrat ponovno preberejo:


Skrbnik živali mora živali zagotoviti:

– bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je glede na vrsto živali, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve primeren njenim fiziološkim in etološkim potrebam v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji;

– svobodo gibanja, primerno živali glede na njeno vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje;

– dovolj prostora, če je privezana ali zaprta, glede na njene fiziološke in etološke potrebe v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji;

– svetlobo, toploto, vlažnost, kroženje zraka, zračenje, koncentracijo plinov, higieno in intenzivnost hrupa v prostoru, kjer je žival, ki ustreza njeni vrsti in stopnji razvoja, prilagoditvi in udomačitvi, fiziološkim in etološkim potrebam ter predpisanim higienskim pogojem;

– ločeno nastanitev nezdružljivih živali.

Skrbnik živali mora preprečevati napake v reji, ki povzročajo tehnopatije in motnje v obnašanju.

Če je opustitev iz prvega in drugega odstavka tega člena storjena naklepno in nastanejo posledice iz 4. člena tega zakona, se šteje, da gre za mučenje živali.


(Zakon o zaščiti živali, 7. člen, dostopno v celoti: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #190 : četrtek, 28.01.2010 : 21:58:33 »

Verjetno lahko uredim objavo v nočnem programu Radia Maribor. Ni ravno najbolj poslušan termin, predvsem pa pokriva oddaljeno regijo, ampak mogoče pa vseeno koga spametuje. Je uporabno?
Vse je uporabno, cim vec, tem bolje. Nocni RA Maribor je (ponavadi s cetrtka na petek) je skupen vsaj se za 1. pr. RA Slo, lahko pa tudi za vse programe. Takrat bi se slisal dlje ...

Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #191 : četrtek, 28.01.2010 : 22:03:04 »

Tudi meni se je javilo nekaj ljudi, ki bo skušali angažirati medijsko prepoznavne osebe, katere poznajo. Čakam tudi, če bo možna objava v oddaji Svet  na kanalu A ...
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #192 : četrtek, 28.01.2010 : 22:14:15 »

Letak je izdelan z Janino pomočjo  Smiley. Mislim, da bo lepše, če bo sprintan v velikosti A5. Roni, tebi sem pa tudi poslala na mail.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #193 : četrtek, 28.01.2010 : 22:16:05 »

Letak je izdelan z Janino pomočjo  Smiley. Mislim, da bo lepše, če bo sprintan v velikosti A5. Roni, tebi sem pa tudi poslala na mail.

Torej 2x na A4 in jih damo na pol?
A lahko čimprej, v kolikor se bodo delili? Torej, je kje kdo, ki bi jih prevzel v Lj?
Logiran
roni
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


WWW
« Odgovor #194 : četrtek, 28.01.2010 : 22:20:10 »

sem dobila ja - tudi odgovorila
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 55   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: NUJNO - Poziv za resno takojšnjo akcijo!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines