mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 14:21:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137694 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
joky
gost
« : sobota, 15.06.2002 : 10:21:53 »

Imam 6 mesecev staro zlato prinašalko. Ker je po predlogu veterinarjev prišel čas za sterilizacijo me zanima kje imajo s tem posegom največ izkušenj in bodo poseg opravili najbolje. Dobrodošli so tudi kakršni koli predlogi kako psički omogočiti kar najlažje preživeti to izkušnjo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #1 : sobota, 15.06.2002 : 11:51:14 »

Mislim, da ima največ zadovoljnih strank dr. Zaninovič iz klinike na Viču v Ljubljani. Od zdaj naprej bo tudi moj osebni veterinar Cheesy
Ravno prejšnji teden, v soboto, je bila sterilizirana sosedina mešanka, stara 7 let (pri Zaninoviču). Imela je hudo gnojno vnetje maternice, tako, da je bil poseg opravljen v zadnjem trenutku. Psičko sem obiskala v ponedeljek, dva dni po operaciji. Obnašala se je popolnoma normalno, začela je tudi jesti, le sprehodi so bili omejeni na opravljene potreb. Soseda je rekla, da psička ni kazala nobenih znakov bolečine, prvi dan po operaciji je bila malo nemirna, vendar je spala vso noč. Danes so ji pobrali šive. Psička je že živahna kot ponavadi. lp
Logiran

Sinity
gost
« Odgovor #2 : sobota, 15.06.2002 : 15:50:17 »

Ce si kje z Gorenjskega konca pa velja nekako enako za dr.Zlato Cop iz Lesc. Prijateljica je sterilizirala svojo psicko tam slab mesec nazaj in ni bilo nobenih problemov.
Logiran
terry-khan
gost
« Odgovor #3 : ponedeljek, 17.06.2002 : 21:50:54 »

Ojla!
Tudi jaz sem se mesec dni nazaj odločevala in iskala veterinarja oz. klinko, ki bi ji lahko zaupala svojo psičko. No na koncu sem se odločila za dr. Zlato Čop iz Lesc za kar mi ni niti malo žal. S psičko so zelo lepo ravnali in z veliko potrpežljivostjo odgovorili na vsa moja vprašanja, ki jih ni bilo malo  Grin. Tja sem jo pripeljala ob 8 uri zjutraj (počakala sem, da so jo stehtali, ji poslušali srček in ji dali pomirjevalo) in ponjo prišla ob 14 uri, ko je že bila zbujena, vendar še vedno pod vplivom narkoze. Dobila sem ovratnik (za psičko seveda  Grin) in navodila kako naj s psičko ravnam. Prvi dan (oz. preostanek dneva) je večinoma prespala, drugi dan je že jedla, večinoma je še ležala, tretji dan pa bi že norela, če bi ji to dovolili. Ovratnika sicer nisem niti rabila, ker jo nismo pustili niti za sekundo samo. Ker je psička spala vedno na postelji in me je bilo strah, da bi hotela sredi noči dol s postelje in bi si kaj naredila (še ni bila čisto stabilna), smo zato tri noči vsi skupaj spali v dnevni na tleh  Grin, potem smo se preselili nazaj na posteljo. V glavnem, tudi meni se ni zdelo, da bi jo kaj bolelo, zelo hitro si je opomogla in največji problem je potem bil, kako jo umiriti, saj je bila polna energije in jo šivi niso niti malo motili. Komaj sem čakala, da smo ji vzeli šive ven, ker umirjat pitbulko polno energije, ni najlažja stvar na svetu. Rana se ji je lepo zacelila in je sedaj skoraj ni več videt. Aja, pa če te morda zanima sem za sterilizacijo plačala nekaj malega čez 27.000 SIT (psička je bila težka 20 kg).
Logiran
Neli
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 114


« Odgovor #4 : torek, 18.06.2002 : 10:33:47 »

Mi smo se pred kratkim odločali za izbiro vet. klinike in smo se odločili za Trstenjak-Zajc. Med drugim sem govoril po telefonu z vsemi klinikami v LJ in tudi z kliniko v Lescah.

Najbolj zanimivo je to, da pri sterilizaciji eni priporočajo odstranitev tako maternice kot jajčnikov, drugi pa samo odstranitev jajčnikov (in sicer je bi rezultat nekje 2:2). In kaj zdaj storiti???

Mi se nagibamo k varianti 2 (torej samo odstranitev jajčnikov). Imamo pa še prcej časa (2 meseca).

Cena sterilizacije pa se za 20 kg psičko giblje med 27 in 33 tisočaki (najdražja je klinika na Podmilščakovi z 45 tisočaki).

Torej moj nasvet; izberite kliniko, na katero boste vedno vodili svojega kužka in po možnosti celo stalnega veterinarja. Mi smo izbrali tisto kliniko, na kateri so bili po telefonu najbolj prijazni (kar pa še vedno ne pomeni, da so najbolj strokovni). Vendar pa mislim, da so razlike zelo minimalne.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #5 : torek, 18.06.2002 : 11:03:00 »

Jaz o tej temi ne vem veliko, zato bo vprašanje bolj začetniško. Ali je določena meja pri kateri starosti je potrebno dati psičko sterilizirati? Jaz za mojo ne vem, če bi jo sploh dala, ker nisem imela do sedaj nobenih problemov z mojo starejšo psico. Ker ne stanujem v hiši ampak v stanovanju mi psica ne more pobegniti z vrta.
Če bi se odločila za sterilizacijo ali bi imela lahko psička potem kakšne težave(fizične ali psihične)? Tukaj mislim na potenciane težave. V knjigi Težave s psom, sem prebrala da če je samica po naravi bolj napadalna (tudi izven časa gonjenja), se ne priporoča sterilizacija, ker ženski spolni hormoni delujejo pomirjevalno.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #6 : torek, 18.06.2002 : 13:13:29 »

Veterinarska stroka si ni enotna kdaj je najbolje, pred prvo gonitvijo ali po njej. Pred gonitvijo pravijo, da je bolje zato, ker se ne sprožijo hormonske spremembe in je možnost kasnejših obolenj manjša. Nekateri zagovarjajo, da je bolje, da ima enkrat mladiče, ker tako psica res odraste v vseh pogledih (tudi materinski nagon). Tudi glede odstranitve jajčnikov in maternice si niso enotni, vendar vsaj kar sem se jaz pogovarjala z njimi (teh pa ni malo, enega imam doma) je bolje, da se odstrani vse, ker maternica nima nobene funkcije več in je manj možnosti za nastanek tumorjev, ki pa so v veliki večini rakasti.
Veterinarji in kinologi pa vam lahko potrdijo, da se vedenje psice ali samca zaradi samega posega ne spremeni. Prej bi iz lastnih izkušenj rekla, da so se napadalni samci po kastraciji umirili. Edin probelm je telesna teža, ki se lahko ob nekontrolirani prehrani poveča. Zato se svetuje, da se pse in mačke manj hrani.
Logiran
Neli
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 114


« Odgovor #7 : sreda, 19.06.2002 : 09:02:51 »

Shait,

Kolikor smo mi spraševali je trenutno mišljenje večine veterinarjev tako, da je najbolj, če naraščaja ne planiramo, sterilizacija pred prvo gonitvijo , to je okoli 6 meseca.

Veterinarji tudi zatrjujejo, da vedenjskih sprememb ni, pa tudi pogovori z lastniki steriliziranih psičk so to potrdili (je pa potrebno, kot je že povedala simi, paziti na prehrano).

Edina možna stvar, po besedah veterinarjev, pa je pojav inkotinence urina (rahlo uhajanje urina). To sicer ni nujno, se pa lahko pojavi.

LP,
Marko
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #8 : sreda, 19.06.2002 : 09:21:56 »

Ker imajo dalmatinci radi probleme z mehurjem se bom najbrž morala pogovoriti z vet. Samo mislim da se ne bom odločila za poseg, ker s prejšno psičko nisem imela nobenih problemov glede gonje. A je kdo imel kdaj kakšne probleme?
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #9 : sreda, 19.06.2002 : 10:23:40 »

Sterilizacija pred prvo pojatvijo se priporoca predvsem zato, ker se zmanjsa moznost raka na seskih, ki je vse pogostejsi. Ravno tako se pri odstranitvi maternice in jajcnikov iznici moznost rakavega obolenja teh organov. Mislim, da se ze ponuja moznost podvezovanja jajcnikov kot pri zenskah, ucinek le-tega pa je zgolj preprecevanje zanositve.
Sama sem glede totalne histerektomije precej skepticna, saj imajo po njej zenske lahko precejsnje hormonske tezave in zato tudi jemljejo zdravila, psicam pa se ne predpisuje nicesar in se celo trdi, da posledic ni.
Kar se tice tezav ob pojatvi, pravzaprav bi izpostavila dve stvari: nezazelena brejost kot posledica nepazljivosti lastnika, vendar o tem sploh ne bom govorila, ker mislim, da je vsak odgovoren lastnik zmozen poskrbeti za varnost svoje psice, in namisljene brejosti, ki se pri psickah, ki zivijo tesno povezane z druzinskim dogajanjem, pojavljajo precej pogosto. Sama namisljena brejost je sicer rahlo neprijetna za lastnika in psicko, ni pa nic posebnega. Pogosto pa se zgodi, da se zacnejo kasneje pojavljati gnojna vnetja maternice (piometra), ki pa znajo biti zaradi nacina poteka tudi usodna. Namrec pogosto se zgodi, da je vnetje zaprtega tipa in pri njem ni opaziti izcedka, zato postanemo pozorni, sele ko zacne psicka precej vec piti kot obicajno in se umiri. Ce pa psicka zivi bolj samosvoje zivljenje in ni ves cas s svojo druzino, se zgodi, da lastnik opazi spremembe, sele ko zacne zavracati hrano in ima povisano temperaturo. Tezava pa je v tem, da je pri piometri pomembno, da lastnik hitro odreagira in se zdravljenje zacne cim prej.
Psi nesteriliziranih psickah je torej velikega pomena, da jo zelo natancno opazujemo 2 meseca po pojatvi. Tezava pa je se, da kaj lahko zamenjamo znake gnojnega vnetja maternice in namisljene brejosti. Tu pa je spet pomembno, kako dobro poznamo obnasanje in navade svojih druzabnikov.
Lep pozdrav,
Mojca
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #10 : sreda, 19.06.2002 : 16:22:04 »

No, moja kužica je imela oz. ima namišljeno brejost. Sama sicer nisem opazila kakšnih sprememb v vedenju, k veterinarju sem jo peljala, ker je imela na sesku bulico. Bulica je izginila (lahko, da je bilo zgoščeno mleko), zdaj pa čakamo, da mleko usahne, potem pa gremo na temeljit pregled. Upam, da ne bo kakšnih posebnih težav, predvsem me je strah kakšnih tumorjev ali vnetja maternice. Predvsem pa se tolčem po glavi, zakaj je nisem sterilizirala ko je bil še čas. lp
Logiran

drevo
gost
« Odgovor #11 : četrtek, 20.06.2002 : 07:39:39 »

No jaz vem še za eno slabost nesteriliziranih psic - ko se psica goni in diši, diši po tem tudi lastnik - posledica je lahko tudi kakšen pes na nogi. Meni se je že zgodilo, da sem šla na avtobus s celim tropom psov. Še dobro, da je bil šofer potrpežljiv - smo se šli igrico, ali bo pes prišel prej na avtobus, ali pa bo šofer prej zaprl vrata - jaz sem pa šibala gor in dol z avtobusa.

Tudi te namišljene brejosti so zoprne - pri fantu je psička po vsaki gonitvi začela kopati luknje  - tudi v stanovanju, ker si je delala gnezdo. Še huje pa je bilo, da je ves čas neutolažljivo jokala in z ničemer se je ni dalo potolažiti.

Jaz imam sedaj sterilitirano psico in z njo ni nobenih težav, niti zredila se ni. Sterilizirana je bila še pred prvo gonitvijo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #12 : četrtek, 20.06.2002 : 07:58:52 »

Zgodbic o nesojenih ljubimcih, kot jim pravim sama, imam ogromno. Od tega, da so kar nekaj dni čuvali vhod pred blokom, vmes pa malo tulili, malo lajali, pa še malo so se tepli, pa do tega da so mi osvinjali avto, ko sem poskusila stlačit svojo psico vanj, zraven pa se je znašel še en kuža. Celo tekli so za avtom po glavni cesti, da sem morala pokazat kar nekaj spretnosti, da nisem koga povozila.

Upam, da bodo moje zgodbe koga izučile  Grin in se bo odločil za sterilizacijo, sama že vem, da bo naslednja psička sterilizirana. lp
Logiran

simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #13 : četrtek, 20.06.2002 : 08:24:07 »

Kaja, koliko pa je stara tvoja psička. Mislim, da bi jo vseeno lahko sterilizirala.

Ko pa smo ravno pri tej temi, kaj pa kastracijo psov?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 20.06.2002 : 09:52:58 »

Citat
Ko pa smo ravno pri tej temi, kaj pa kastracijo psov?


Sem absolutno ZA kastracijo psov, če se jih ne namerava voditi na razstave in/ali uporabljati kot plemenjake.
Sama sem se za kastracijo Tarija odločila predvsem zato, ker baje drugi normalnipsi kastriranih ne napadajo-in moram reči, da to drži. Odkar je kastriran, se še ni v redu stepel (pretepa, v katerem je napadalec-tokrat to ni bil Tar-iz strahu pobegnil, ne štejem med resen pretep). Drugo je, da ga goneče psičke ne zanimajo, ignorira vse skupaj in jih zato včasih dobi po gobcu (psičke so užaljene?).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines