mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 17.06.2024 : 01:58:04

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 ... 55 56 57 58 59 [60] 61 62 63 64 65 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 139350 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #885 : sreda, 22.06.2011 : 22:32:32 »

Edina razlika, ki sem jo opazila pri steriliziranih psicah prijateljev in znancev (in sem jih dolgo časa opazovala, ker sem štartala iz podobnih "dejstev" ljudske modrosti, kot so predmet debate na tej strani), je čas sterilizacije: bolj kot je zgodnja ( v mejah normale), manj je odklonov od stanja prej in potem.
In številne dovolj zgodaj sterilizirane so za nekaj let preživele svoje nesterilizirane vrstnice in ohranile iskrivost in vitalnost do pozne starosti.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #886 : četrtek, 23.06.2011 : 07:44:22 »

Kakorkoli že.
Odločitev je stvar posameznika in njegova legitimna pravica.
Sterilizacija (oz.bolj pravilno in običajni postopek, če je z maternico vse bp - kastracija) ni noben bav-bav.
Prav tako ni noben bav-bav "gonečka", če je lastnik pripravljen poskrbeti za 100 % (ampak res 100%!) zaščito pred snubci. Izjema so seveda vzreditelji in načrtovana legla.
V vsakem primeru pa se mora lastnik polno zavedati in vzeti v zakup/sprejeti vse možne posledice.

Enako velja za kastracijo samca.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #887 : četrtek, 23.06.2011 : 10:20:46 »

Sama imam s sterilizacijami in kastracijami pozitivne izkusnje. 4 psice in en pes, posegi opravljeni v razlicnih obdobjih in zaradi razlicnih razlogov, pa pri nobenem od njih nisem opazila kaksnih posebnih sprememb (ce odstejemo, da je pes nehal tulit, zaradi goneck v soseski). Kaja je bila sterilizirana pri 12 letih (tam nekje) zaradi piometre, dozivela 16 in se malo, ni bila inkontinentna, le zadnji mesec je kdaj spustila kaksno luzo na lezisce. Kaksni dve leti po posegu je postala bolj puhasta.  Smiley Vini sterilizirana pri 11, navidezna brejost, med posegom se je izkazalo, da je maternica v slabem stanju in je slo vse ven. Zdaj je stara 14 in pol, ze precej "slaba", tudi njej kdaj uide, vendar ne pusca po kapljicah, ampak ji uide med spanjem (dobiva zdravila za odvajanje vode, pa to stvar se malo poslabsa  Sad). Bagi sterilizirana pred parimi meseci, stara 7 let, razlog: selitev na obmocje, kjer ljudje nekontrolirano spuscajo samce in sem po dveh katastrofalnih gonitvah skoraj znorela. Ker je ze tako tecna do psov, so bili sprehodi (pa tudi samo nalaganje psice v avto) nekajkrat tezavnejsi, kot recimo s Kajo, ki se je gonila 12 let. Angelca je bila sterilizirana pred prvo gonitvijo ze v Horjulu. Don, ovcar, je bil kastriran pri dveh letih, bil je kriptorhid, na kastracijo pa bi sel v vsakem primeru, ker sta bili pri hisi dve nesterilizirani samici, pa okrog nas tudi cel kup psic. Bolehen celo zivljenje, vendar po mnenju nekaj veterinarjev ni bilo v povezavi s kastracijo. Sem namrec tudi v to smer razmisljala, ker je imel res cel kup tezav. Umrl je letos, pri 11 in se malo. Kiss

Sem prepricana, da noben poseg v telo ni brez stranskih ucinkov. Vendar ne pri svojih, ne pri psih mojih prijateljev in znancev, nisem zasledila kaj hujsega od spremembe dlake, pa eno psicko poznam, ki je inkontinentna (vecje pasme, kupirana). lp
Logiran

Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #888 : četrtek, 23.06.2011 : 11:24:40 »

Naša edina sterilizirana psica je bila inkontinentna, kronično lačna ali predebela in z ogromno puhaste dlake, ki jo je pridelala šele po posegu. Zdaj bi s/k, če bi bilo res treba zarad kakih višjih sil.
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #889 : četrtek, 23.06.2011 : 11:45:45 »

Kako je s S/K pri 7. tednih starosti (zanima me mnenje tistih, ki imate dejansko izkusnje s tem in ne filozofije... filozofiram lahko sama)? (Sama s S/K nimam res nobenih problemov ne pri mackih (OK, 2 sta bolj pri sebi), ne pri psih - S/K naceloma pred 1. gonitvijo, a ne kot dojencki (razen sedaj ze 2. macek, samo to po 2. mesecu in ne pri 7. tednih - pa je vse kul - K je bila standardna.)
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #890 : četrtek, 23.06.2011 : 11:47:20 »

Da bi psa pri 7 tednih še nisem slišala.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #891 : četrtek, 23.06.2011 : 12:29:02 »

minimalna starost je 5mesecev.

priporočljivo je, da se to opravi pred prvo gonitvijo saj je tako možnost kakršnihkoli težav zmanjšana na minimum.

sem zagovornik sterilizacije, če psice nimaš kot vzreditelj ... na žalost sem videla in doživela preveč "UPS"ev  Sad
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #892 : četrtek, 23.06.2011 : 13:18:13 »

Resničnih UPSov je zelo malo. Vem za par primerov, a res zelo malo, mogoče slišim za enga na pet let. Zaradi teh resničnih upsov (navsezadnje - če nočeš legla, ga ni treba imeti, tudi če imaš poupsano psico) ni v zavetiščih nobne gneče. Drugo je pa malomarnost: ko so psice zunaj, privezane ali spuščene, na slabo ograjenem vrtu ali pa se prosto šetajo, lastniki pa ali ne opazijo da se jim psice gonijo ali pa jim to niti ni mar. To niso prav nobeni upsi ampak namerna malomarnost. Taki lastniki si psic niti ne zaslužijo in jih pravzaprav niti imeti ne bi smeli. Te (in samo te) psice pa bi res morale biti kastrirane. Ker se zavrženi mladiči rekrutirajo točno od teh psic. In ne od tistih, ki jih imajo skrbni lastniki pod kontrolo. Ker ti, če se jim že zgodi nesreča, ali poskrbijo  za leglo kot se spodobi ali pa  poskrbijo da legla sploh ni.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #893 : četrtek, 23.06.2011 : 13:35:02 »

Ravno zato so pa vsi "upsi" v narekovaji ker točno vemo o kakšnih "upsih"govorimo, a ne?  Saj nismo butasti. In teh "upsov" je kar zelo precej zato se mi zdi taka antipropaganda za sterilizacijo zelo neodgovorna in neprimerna. Predvsem pa je govora na tak način kot da sterilizirana psica poščije celo stanovanje, postane len bajs, ima grozno dlako...kar v večini primerov ni dejstvo.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #894 : četrtek, 23.06.2011 : 13:37:33 »

Glede "upsov" se čisto strinjam, da gre v resnici za malomarnost, ne morem se pa s tem, kar je pa verjetno še huje kot sam "ups":
Ker ti, če se jim že zgodi nesreča, ali poskrbijo  za leglo kot se spodobi ali pa  poskrbijo da legla sploh ni.
Ampak žal kljub temu, da leglo čisto spodobno gor spravijo, ni ravno pravilo, da gredo mladiči tudi v dobre roke, kar pa bi bilo bistvo zgodbe za nadaljnje posledice tega upsa. Torej se tudi iz teh mladičev lahko sproducirajo novi potencialni kandidati za upse oz. še bolj verjetno namerno malomarnost, pse nevredno življenje in zavetišča. Prevečkrat doživeto. Kljub nasvetom. "Saj tisti, ki pokliče, ima seveda rad pse." Japajade. No, rad mogoče že, odvisno, kaj si kdo pod tem predstavlja ...  Undecided
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #895 : četrtek, 23.06.2011 : 14:00:14 »

Naj bi tako operacijo bili sposobni narediti v Postojni (?) z "labroskopijo" (nekaj takega). Rana naj bi bila majhna, okrevanje hitrejse kot kasnejsi poseg (pa ceprav se vedno pred prvo gonitvijo), manj stresa... zanima me pravzaprav negativen del (pozitiven del je tako ali tako tisti, ki je sila privalcen). Prav tako ne vem cen...
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #896 : četrtek, 23.06.2011 : 14:02:27 »

Operacija se imenuje laparoskopska sterilizacija in se ze dlje casa opravlja po svetu in tudi pri nas:
http://www.toplica-vet.net/a_novosti_08.htm
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #897 : četrtek, 23.06.2011 : 14:04:35 »

sasenka: pri nas žal tako je in še pri marsikom drugem tudi. In je pravično, da tisti, ki se odloča za kastracijo (sterilizacija je prevezovanje jajcevodov in povsem zadostuje za preprečevanje upsov, pa se je ne reklanmira in se zanjo nihče ne odloča, zanimivo ane ) ve, da tovrstne težave obstajajo in da sploh niso tako redke.
Naše nekastrirane psice so postale inkontinentne (če so, nekatere niso) šele v visoki starosti, tam enkrat po 14 letu. Prej nobena.
Ena psica je bila kastrirana po 13 letu zaradi zdravstvenih razlogov. Ni inkontinentna, ima pa dvakrat več dlake kot jo je imela prej, dlaka je mehka, se maže, vozlja in se v dežju premoči (prej teh težav ni bilo), molsanje je zelo podaljšano, v času menjave dlake ima probleme s kožo (česar prej ni imela), obrok ima skoraj pol manjši kot pred kastracijo in je temu primerno vedno lačna, a če dobi samo malenkost več, se takoj zredi.
Drugo psico sem dobila kastrirano po prvi gonitvi, je inkontinentna (ni tako zelo hudo, da bi puščala večje količine urina podse, je pa dovolj zoprno da se bom verjetno odločila za zdravljenje), kronično lačna (če dobi normalno količino hrane se takoj zredi), dlako ima v redu, če ne upoštevam podaljšane menjave dlake.

To ni antipropaganda, ampak resnica. Menda ni neodgovorno zapisati resničnih dejstev?

Sunny day: dokler jih je malo (in resničnih upsov je rez izredno malo), ni problema, ker navsezadnje, če jih ne bi bilo, lahko kar pozabite na vse imenitne originalne mešance. In mimogrede, odgovoren lastnik legla mladičev ne bo oddal prvemu ki pokliče, sploh pa ne psic. Malomarni, ki jim je vseeno, ali ima njihova psica leglo ali ne, pa bo dal mladiča prvemu, ki bo prišel okrog vogla.
Problem je v malomarnosti. In v potrošniški miselnosti.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #898 : četrtek, 23.06.2011 : 14:49:23 »

Iz izkušenj je malomaernemu zelooooooo težko plačat kastracijo.  Roll Eyes Undecided
Sigurno ne iz minusov kastracije, ampak lažje denarnice.  Lips Sealed
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #899 : četrtek, 23.06.2011 : 16:25:34 »

Operacija se imenuje laparoskopska sterilizacija in se ze dlje casa opravlja po svetu in tudi pri nas:
http://www.toplica-vet.net/a_novosti_08.htm

Hvala. Sem imela ze kar nekaj casa tezave z iskanjem veterine, kjer to izvajajo (pri nasem veterinarju to se ni mozno).
Logiran
Strani: 1 ... 55 56 57 58 59 [60] 61 62 63 64 65 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines