mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 09:24:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 67   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sterilizacija  (Prebrano 137963 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #90 : torek, 17.06.2003 : 18:21:03 »

Pardon - sem zasla iz teme.
Glede sterilizacije pa bomo vseen pocakali in vidli kak bo sla skos prva gonitev, ceprav me nekateri precej strasijo z raznimi vnetji maternice in tumorji.
Logiran
kajak
gost
« Odgovor #91 : torek, 17.06.2003 : 18:23:14 »

Mi smo dali psicko sterilizirat,pa je imela pol se vec mali psickov,tako da ne vem no....
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #92 : torek, 17.06.2003 : 18:29:56 »

 Huh Grin Grin kak so ji "zrastli" novi organi? Ko se da psicko sterilizirat - to pomeni operirat se ji odstranijo ali maternica in jajcniki, ali samo jajcniki lahko pa naredijo tudi prevez jajcevodov (nekako tako). Torej v nobenem primeru potem ne more imet vec mladickov ker rodilnih organov vec nima oz. so "vrata" do njih zaprta Wink.

Me pa zanima glede tega preveza jajcnikov. Tu se ce prav razumem psicka se vedno goni in vse poteka normalno le zanosit ne more (drugi izrazi mi niso vsec). Torej v tem primeru se vedno lahko pride do vnetja maternice in vsega tega s.... Namrec mene ni toliko strah da je ne bi mogla obvarovat. Najbolj se bojim (kar se seveda ne pokaze takoj) glede zdravstvenih tezav, ki pa lahko nastopijo tako pri eni ali drugi varianti.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #93 : četrtek, 19.06.2003 : 11:55:00 »

Psička s prerezanimi jajcevodi se v ničemer ne razlikuje od "cele" psičke.
Tumorji na seskih lahko nastanejo tudi pri steriliziranih psicah, (pravzaprav se tu na forumu ves čas uporablja napačne termine - psička z prerezanimi jajcevodi je sterilizirana, tista z odstranjenimi jajčniki pa kastrirana, ker pa se pravilni izrazi nikakor ne morejo prijeti, naj ostane tako kot je), vendar redkeje. Nihanja hormonov med gonitvami, zlasti visoke stopnje estrogena, pospešujejo rast tumorjev.Dokaj veliko zasčito pred tumorji da samo sterilizacija pred prvo gonitvijo, čim kasneje damo psico sterilizirati, tem manjša je korist.
Upoštevati je treba še nekaj. Pri psicah, ki se gonijo in imajo mogoče tudi mladiče, v mlečnih žlezah nastajajo vse mogoče bulice, ki jih tudi obravnavamo kot tumorje, pa to niso - recimo razne zatrdline, ki so posledica mastitisov in podobno. Od  tumorjev jih je rakastih manj kot polovica. Tumorjev ni težko zatipati, in če psico recimo enkrat mesečno pretipamo, jih zanesljivo odkrijemo dovolj zgodaj. Majhnega tumorja ni noben problem odstraniti in samo v tistih precej redkih primerih, ko se hkrati pojavi veliko tumorjev, je potrebna malo bolj zahtevna operacija v splošni anesteziji.
Tumorji pojavljajo tudi pri steriliziranih psicah, čeprav redkeje. Rastejo počasneje, kar pa ni vedno prednost, saj je večja nevarnost, da tumorja ne odkrijemo pravočasno.

Piometre so zahrbtne, vendar jih z nekaj pozornosti lahko dovolj zgodaj odkrijemo. Pazljivi moramo biti zlasti nekako 6 -8 tednov po gonitvi. Takrat se lahko pojavi krvavkast izcedek, podobno kot pri gonitvi, samo da je bolj bled in ni prozoren. Psica se obnaša podobno kot med gonitvijo, tudi samce privlači. Tako zgleda odprta piometra, pri zaprti pa ni izcedka in jo v bistvu lahko opazimo samo po tem, da psica diši samcem. Kasneje se sicer pojavijo še drugi znaki (psica preveč pije in zgleda bolna), vendar je takrat edino možno zdravljenje z operacijo. Pri odprti piometri in pri zgodaj odkriti zaprti, je možno tudi zdravljenje z antibiotiki in hormoni, ki je sicer dolgotrajno in se ga veterinarji z vsemi štirimi branijo, čeprav je učinkovito.
Ne vem točno, kolikšna je verjetnost, da se piometra pojavi pri sterilizirani psici, ki so ji odstranili samo jajčnike, mislim pa, da je zelo majhna, saj je piometra predvsem posledica hormonske motnje.

Pri nesteriliziranih psicah je torej zdravstveno tveganje nekoliko večje, vendar ne toliko, kot bi nekateri radi prikazali. Potrebno je nekaj več pozornosti, da težave pravočasno odkrijemo. Sicer pa ne smemo pozabiti, da določeno tveganje prinese tudi sama sterilizacija. Možne so različne komplikacije, ki so sicer redke, a obstajajo. Zgodilo se je že tudi, da je psica med posegom poginila.

Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #94 : petek, 20.06.2003 : 08:55:35 »

Hvala glede razlage o piometri vrjetno (upam da ne) mi bo se prav prislo. Glede tega pravilnega izrazanja pa nisem vedla da se rece tudi psici da je kastrirana. Sem vedno mislila, da se npr. kastracija uporablja samo za samce, sterilizacija pa samo za samice (dobro da vem in ne bom vec narobe govorila - in drugih popravljala  Wink).
Glede tistega zdravljenja piometre s hormoni in antibiotiki. Zakaj se tega veterina otepa? Torej v vsakem primeru predlagajo raje operacijo neglede ce se da pozdravit tudi kako drugace? Zanima me tudi to, če je res manjsa moznost da psica zboli ko ima enkrat ze mladice - npr. piometra?

Glede prereza jajcevodov pa potem nicesar bolsega ne pridobimo, edino kar se ne rabimo bat da bo zanosla? Zboli pa vseeno lahko saj se proces normalno odvija. A ni torej ce ze sterilizacija, da ji potem odstranijo jajcnike (oz. kastracija)? - da se potem zavarujemo (oz. jo zavarujemo) tudi pred morebitnimi zdravstvenimi tezavami.
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #95 : sobota, 22.11.2003 : 20:19:41 »

Pozdravček!
Zdi se mi, da skozi branje nisem zasledila da bi kdo priporočal
še kakšno drugo kliniko oz. veterinarja kot Zaninoviča. Zanima me
če ima kdo izkušnje glede Veterinarske klinike v Lj? Čeprav sem
zdajle kar v dvomu ko sem prebrala vrsto slabosti, da bi dala
svojo psičko sterilizirat. Jaz imam tudi strah, da se ne bo zbudila oz. da bo kasneje poginila. Težko se je odločiti ko imaš žival preveč rad.

Lp  Huh
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #96 : ponedeljek, 24.11.2003 : 20:45:50 »

S fantom sva dala sterilizirat mlajšo psičko po temeljitem premisleku. "Pika na i" je bila situacija pri starejši psički, ki je dobila tumor-je na seskih. Tumorje so ji odstranili in jo potem "itak" še kastrirali...tako, da mi je zelo, zelo žal, da jo nismo kastrirali že v mladih letih (glede na to, da v svojih do sedanjih letih življenja tako in tako ni imela naraščaja). Mlajša psička je kastracijo preživela brez problemov...že tretji dan bi ona kar okrog norela, tako da sva jo komaj zadrževala, ker ni smela skakat in tekat okrog kakšen teden dni... Jaz sem "za" ta poseg, če ne nameravaš imeti mladičkov. Seveda je pa bolje, da pretehtaš tako pozitivne kot tudi tiste negativne strani sterilizacije/kastracije...raje stokrat, kot pa, da ti je potem žal! LP
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #97 : torek, 25.11.2003 : 10:21:25 »

Potem je bolje, da se psičko kastrira kot sterilizira? Ali s kastracijo lahko prepričiš, da pride do tumorjev? Se pravi, da sterilizacija prepreči samo da psička ni breja s kastracijo pa se ji odstrani vse maternica in jajčniki? Sem mal okrog klicala (veterinarje) pa nekateri ne delajo kastracije? Zakaj ne, so mi nekateri odgovorili, da je preveč krvi in da je malo tvegano. Jaz bi psičko sterilizirala če bi s tem preprečila tumorje, sedaj ko pa vem da s tem ne naredim prav nič za njeno zdravje se mi zdi nesmiselno.
Se pravi da ko bo psička starejša bo imela enke možnosti za tumorje kot pa če bi bila sterilizirana?
Kaj mislite vi? Razmišljam v pravo smer ali mi svetujete kaj drugega. Mene skrbi sam njeno zdravje glede vsega kar pride zraven h gonitvi me pa prav nič ne moti sem se sprijaznila z motečimi psi, krvjo, tuljenjem.... tko pač je.

LP in hvala za vaše mnenje!
Logiran
S
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 242


« Odgovor #98 : torek, 25.11.2003 : 17:15:20 »

Hojla
Simona koliko pa je stara tvoja psička, če je še pred prvo gonitvijo potem bi zmanjšala nastanek tumorjev na seskih skoraj 100%. V primeru da ji odstranijo jajčnike seveda.

 Vsekakor pa moraš pretehtati vse možnosti.

  lp
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #99 : torek, 25.11.2003 : 20:03:43 »

Moja psička bo stara februarja 2 leti in je sedaj pred tretjo gonitvijo. Kar nikakor se ne morem odločit kaj naj storim, šele sedaj
vidim da mi odlašanje prav nič ne koristi in mi je kar malo žal, da se nisem o tem malo bolje pozanimala in jo dala kastrirat.
Kaj misliš, da je sedaj že prepozno in da ji kastracija ne bi pripomogla k zmanjšanju tumorjev?
Samo premišljujem in prav nič ne storim in sem prav jezna nase!!!

Tosa zate pa imam eno vprašanje ko si dala psičko kastrirat ali so ji odstranili samo jajčnike ali tudi maternico?

lp
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #100 : torek, 25.11.2003 : 20:10:08 »

Glede na to, da imam občutek, da boš v času gonitve za psičko znala poskrbeti, se mi sterilizacija oz. kastracija v tem trenutku res ne zdi smiselna. Za to bi se jaz odločil le v primeru, ko bi se res začele kazati kakšne težave kot so tumorji na seskih, navidezne brejosti ipd. Hormoni imajo v telesu več funkcij in nikoli ne veš, na katerem koncu lahko udari ven, če jih ne bo. Nekaterte psice dobro prenesejo, druge imajo težave. Sicer pa sem se na ekrat že na drugem forumu razkuril zaradi apriornega svetovanja za in si lahko prebereš: http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=2969&t=2923#reply_2969
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #101 : torek, 25.11.2003 : 21:02:55 »

SIMONA, najini psički so odstranili vse. Midva tudi nisva vedela kaj bi, pa so nama pri Zaninoviču rekli, da ponavadi odstranijo vse. Sva jo pa kastrirala pred prvo gonitvijo, ker so nama ene trije vet. svetovali tako. Zaenkrat nima psička nobenih težav zarad tega in mislim, da jih tudi ne bo (trkam na les  Grin), ker je že kar nekaj časa od operacije. Me pa izredno jezi, ker se spomnem že kar nekaj časa nazaj, kako so vsi na doooolgooo in široko propagirali, da naj bi se psička vsaj enkrat gonila in imela vsaj enkrat mladičke (že kar nekaj let nazaj). Zdaj pa ravno obratno...Tako, da res ne veš kaj bi, če nisi res maksimalno seznanjen z vsem. Pa še v tem primeru so dejavniki za in dejavniki proti  Undecided... LP
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #102 : torek, 25.11.2003 : 21:59:01 »

Res hvala za vse nasvete. Res se je težko odločit. Se strinjam, da je potrebno pretehtati vse možnosti. Dobro je prebrati tudi vaše mnenje in slišati predvsem izkušnje iz prve roke.
Res je tudi to, da sem takoj ko sem dobila psičko govorila s parimi veterinarji in so imeli kar različna mnenja, zato so me kar pošteno zmedli in odločitev je bila res težka. Fajn bi bilo slišati še kakšno izkušnjo kako se drži npr. psička ki je že stara 10 let in je bila v mladosti kastrirana ali sterilizirana, če ima kakšne hude zdravstvene težave. Do sedaj res nisem slišala prav nič takega kar je bilo tukaj že napisanega. Če pa kdo pozna kak tak primer pa bi ga res rada slišala.
Tosa saj jaz sem tudi rekla na Veterinarski kliniki, da bi bilo fajn, da ji odstranijo vse, ker sem pač slišala da je to boljše. Pa mi je veterinar to odsvetoval je rekel, da se glede tega odločijo med samim posegom. Res zanimivo kakšna so mnenja.

 Undecided lp
Logiran
SIMONA
novinec
*
Sporočil: 34


« Odgovor #103 : sreda, 26.11.2003 : 22:15:47 »

TOSA sem te pozabila vprašat koliko let ima tvoja starejša psička?
In kako je ona prenesla operacijo glede na to da je starejša? Sem slišala, da je za starejše psičke riskantno uspavanje. Koliko časa je minilo od operacije in kako je njeno počutje sedaj.
Upam, da sta obe psički zdravi in da ti bosta še dolgo časa v zabavno družbo.

Lep pozdravček vsem!
Logiran
Era
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 24


« Odgovor #104 : četrtek, 27.11.2003 : 13:47:45 »


VSI KI PSE KASTRIRAJO IN STERILIZIRAJO SO ZAME ODKRITO POVEDANO NORI!!!
Citat
Kdo smo mi, da si jemljemo pravico odvzeti edino pravo bistvo živali? Njeno zmožnost za reprodukcijo. Sterelizacija in kastracija se mi zdita kršenje pravic živali, razen v primerih pyometer, raka na testitih ali kakih drugih resnih zdravstvenih težav. Ljudje, ki pa to naredijo samo zaradi ugodja, da mu pes ne bo uhajal, ko se psice gonijo, in da mu ne bo treba brisati za psičko po tleh in gledati madežev na kavču 2x na leto, pa se  mi  zdi nesprejemljivo. Psicko  se pri sterelizaciji odpre. Prereže se njeno trebušno votlino in se ven vzame tisto, kar je njeno, tisto, kar jo določa, da je psička.(napisala Dunja, z njo se popolnoma strinjam
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 67   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Sterilizacija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines