mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 04:26:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: ko srecamo drugega psa bi ga najraje pojedel...
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: ko srecamo drugega psa bi ga najraje pojedel...  (Prebrano 13279 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : sobota, 27.02.2010 : 15:09:44 »

teritorialnost
Logiran
dog_lover*
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #16 : torek, 08.06.2010 : 19:04:24 »

Če lahko bi kar tukaj napisala svoj problem Smiley
Imamo 2 leti staro nemško ovčarko, ki je imela od malega veliko stikov s psi in psičkami vseh velikosti. Vendar pa je psička postal dokaj nepredvidljiva v odnosu z drugimi psi. Naj povem, da ni bila od nobenega psa napadena, le nekateri so jo narenčali. In sicer z večjimi psi od nje ponavadi ni težav ne glede na spol (se jih prej še boji). Problem pa je pri manjših psih. Če manjšega psa pozna se lahko z njim igra in je v igri zelo nežna. Problem pa je pri manjših psih, ki jih ne pozna. Danes sva srečali mladička (samčka) starosti 6 mesecev v velikosti pinča. Gospa ga je popustila, da bi se povohala. Naša psička ni kazala znakov napadalnosti (ni bila grivasta,...) vendar sem jaz panično odreagirala še preden, da bi se povohala in sem jo primila za ovratnico saj sem se zbala, da mu bo kaj naredila. Ko sem jo primila je zarenčala na njega ampak ne, da bi ga prej povohala. Ko je šel naprej in sva nato šle še enkrat mimo je šla brez težav mimo. Ne vem kako bi bilo, če bi se z njim povohala saj je bilo že kar nekajkrat tako, da se je čisto lepo vohala z manjšimi psi nato jih je pa kar naenkrat brez razloga nalajala in narenčala. Vem, da jaz takoj preveč panično odreagiram in da to tudi ona čuti, vendar se bojim, da drugim psom nebi kaj naredila. sram
Prosim lepo, če mi lahko kdo pove, kako bi v tej situaciji pravilno odreagirala in kako naj psičko "navadim" na odnos z manjšimi psi. Ni mi nujno, da nujno sprejme male pse ampak, da jih vsaj ignorira oz. ne vleče in se zaganja v njih. (ker pri nekaterih gre lepo mimo pri nekaterih se pa repenči).
Hvala
Logiran
DogoA007
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #17 : torek, 06.12.2011 : 12:38:21 »

Lep pozdrav vsem forumašem - ljubiteljem psov. Tudi jaz ne bom odpiral nove teme, ker imam identičen problem; prej naj povem, da imam s psi kar nekaj izkušenj. Do sedaj sem bil lastnik enga mešanca med NO in šarplanincem, imel sem še 2x rottweiler in Am Staff. Vse naštete pse sem dokaj z lahkoto vzgojil in z njimi nisem imel nobenih večjih/nerešljivih težav. Sedaj pa imamo leto staro argentinsko dogo, samčka z rodovnikom. Iz osnov obnašanja sem ga začel vzgajati takoj po nakupu (star je bil 4 mesece). Ima izreden karakter in osnovna vzgoja je bila zelo naporna. Socializiral sem ga tako rekoč vsak dan - sprehodi s ciljem druženja in igre z drugimi psi, veliko se je družil s sosedovim psom. Socializaciji sem posvečal veliko pozornosti ker vem, da je ta pasma že po defaultu napadalna do drugih psov. In misil sem da mi je uspelo, saj res prav nikoli ni kazal agresije do drugih psov.
Vse do cca 1 mesec nazaj .... Sva šla na sprehod in med hojo blizu ograje je v njega skočil nemški ovčar. Ni se ga dotaknil (zaradi ograje), je pa blazno lajal in se zaganjal. V tistem trenuku se je mojemu psu dokončno utrgalo.... Ker na to nisem bil pripravljen, je strgal povodec in se s vso silo zagnal v ograjo. Takoj sem odreagiral in ga odvlekel vstran. Pomiril se je šele doma čez pol ure. Od takrat dalje enostavno ne prenese prav nobenih psov več. Ko jih zagleda, se mu naredi greben in ga moram dobesedno dvigniti tako v zrak, da mu zaradi zatega zmanjka sape. Šele nato se pomiri.  Ker se mu ob prisotnosti drugih psov dobesedno utrga in v svojem nalivu adrenalina pade v nekakšen napadalni trans - grize vse okoli sebe, ograjo, drevesa, povodec in enkrat je za psa zamenjal tudi mojo roko. Tako da sedaj  zapušča dvorišče samo z nagobčnikom. Poskušal sem vse, kar sem do sedaj znal in slišal..... Na lep način (nagrajevanje ob lepem obnašanju), do klasike, vendar nič ne pomaga. Kolega (vodnik policijskega psa) mi je svetoval šok-ovratnico - nič, psu se je še bolj utrgalo. Pa še to; sosed ima psa enake velikosti, sorodne pasme. Vsak dan se vohata, ližeta izza ograje in se skupaj igrata, koliko jima pač žičnata ograja omogoča. In sva ju s sosedom enkrat peljala skupaj ven in na samotnem velikem travniku spustila, da se "zlaufata". Vraga..... res sta se igrala 2, 3 minute, potem pa ga je moj iz čistega mira zagrabil in igre je bilo konec. Pes pa je ob odsotnosti drugih psov neverjetno prijazen, ubogljiv, v hiši ve kje mu je mesto. 7-letno hčerko enostavno obožuje. Skratka, do ljudi je pravi razneženi velikan in uboga na vsak moj ukaz. Jaz sem se že skoraj sprijaznil, da ga ne bo moč spremeniti in da bo hišo zapuščal le še z nagobčnikom. Februarja bom poskušal še z nadaljevalnim tečajem v bližnjem kinološkem društvu, vendar sem zelo skeptičen. Ali ima kdo podobne težave in kako jih je rešil? Hvala za odgovor.
Logiran
frigga
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.577


« Odgovor #18 : torek, 06.12.2011 : 12:55:37 »

Jaz bi ti svetovala strokovno pomoč po prilagojenem programu v šoli, ki je usposobljena za delo s (potencialno) nevarnimi psi (kar tvoj pes je, ne glede na to, da nima uradne oznake, iz napisanega je razvidno, da se tega zavedaš tudi sam, kar je dober začetek). Ne čakat do februarja, takoj se lotit dela.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #19 : torek, 06.12.2011 : 13:48:23 »

Jaz bi ti svetovala strokovno pomoč po prilagojenem programu v šoli, ki je usposobljena za delo s (potencialno) nevarnimi psi (kar tvoj pes je, ne glede na to, da nima uradne oznake, iz napisanega je razvidno, da se tega zavedaš tudi sam, kar je dober začetek). Ne čakat do februarja, takoj se lotit dela.
Moj nasvet je enak. Takoj, brez odlašanja - se splača (osebna izkušnja, precej podobna tvoji)  Afro
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #20 : torek, 06.12.2011 : 13:59:02 »

Individualno pol pa še delo v skupini... Če bi šel k nekomu z izkušnjami bi bilo boljše ja.  Undecided

Osebno pa mislim, da če se slabi živci, bi bilo neglede na dodatno šolanje pametno imeti nagobčnik na javnih površinah... Kar je prirojeno, ne moreš spremenit.

Mogoče bi znalo biti drugače, če bi bila tvoja socializacija bolj kontrolirana s povdarkom na ignoriranjem drugih živali. Igra z drugimi psmi, če ni kontrolirana je lahko mimogrede kontraproduktivna.

Šolo pa v vsakem primeru in delat vsak dan.
Logiran
DogoA007
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #21 : torek, 06.12.2011 : 14:20:03 »

OK. S šolo bo pa treba počakat do konca januarja 2012.... Žal prej ne začnejo z tečaji. Za vsakodnevno delo pa bom poskrbel. Da pa bo nervoznež moral živeti z nagobčnikom, pa mi je jasno.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #22 : torek, 06.12.2011 : 14:24:24 »

Mi delamo prav na ignoriranju drugih psov in rezultati so zaenkrat sijajni - za igro ima ene par preverjeno dobrih frendov, s katerimi se razdivja, ampak drugače dajamo ogromno poudarka na tem, da je gospa psica skoncentrirana na vodnika in ne na to, s kom bi se lahko "spičila". Smo pa do tega rezultata prišli šele s pomočjo šole in pravega inštruktorja, sami nismo uspeli. BTW: šolanje smo začeli, ko je psica imela že polnih 5,5 let - nikoli ni prepozno Wink
OK. S šolo bo pa treba počakat do konca januarja 2012.... Žal prej ne začnejo z tečaji.
Poskusi se s kakšnim inštruktorjem zmeniti za individualne ure, bi bilo super tudi za psa, da potem lahko šolanje nadaljuje v skupini.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #23 : torek, 06.12.2011 : 15:13:06 »

Res res... Problem skupine je ta, da se ne more inštruktor posvetiti le enemu, ampak je splošno delo za vse, razlike v takih in podobnih zadevah pa delajo malenkosti.
Individualno vsaj nekaj ur pred skupino ali pa vsaj vzporedno.

Sicer pa kar korajžno. Ni prepozno in lahko uspe. Treba pa računat s tem, da bo trajalo kar nekaj časa... v bistvu kar celo življenje psa tako ali drugače...

Mi smo rabili pol leta, da smo našega posvojenega penzionista odvadli, skakanja v tuje pse. Zelo je važno, da delaš tudi na lastni odločnosti. Kar je res lažje reči kot delati... ampak se da vse  Wink
Logiran
DogoA007
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #24 : torek, 06.12.2011 : 16:54:16 »

Evo, naslednji teden sem zmenjen z inštruktorjem. Gremo na njegov poligon; jaz, inštruktor, moj in njegov pes...... Poročam.
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: ko srecamo drugega psa bi ga najraje pojedel...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines