mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 03:43:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: PES RENČI  (Prebrano 20912 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:25:05 »

Ob prebiranju vaših odgovorov se mi dozdeva, da ste dobili napačen vtis, da gre za enega razvajenega psa, ki lahko dela kar se mu zahoče ... Dejansko je situacija ravno nasprotna, zato bom zaradi boljšega razumevanja napisal nekaj dejstev:
- psa smo dobili iz zavetišča pri starosti 2,5 meseca, sedaj pa je star 6 mesecev
- pes ima svoje ležišče na hodniku, kjer tudi spi in svoj prostor v kuhinji, kjer je in pije
- na posteljo in kavč ne sme, kar striktno upošteva
- ko jemo, ne prosjači za hrano
- na sprehodih je lahko večinoma brez povodca, saj ne bezlja sem in tja, pa tudi na odpoklic relativno dobro uboga (samo če so v bližini drugi psi, ki bi se igrali, nam ga še ne uspe takoj priklicati)
- pes je totalno učljiv, saj smo ga brez težav naučili ukaze kot so sedi, prostor, čaki, glej, tačko (sedaj se učimo poleg)
- pes skoraj nič ne laja

Skratka, praktično edina "težava" je renčanje, ki smo ga najprej zaznali v razmerju do mame. Kljub temu, da smo mu z jasnim "NE!" dali vedeti, da renčanje na mamo ni sprejemljivo, je začel kakšnih 14 dni nazaj renčati tudi na druge ljudi in v določenih okoliščinah celo name. Nekaj dni nazaj je prvič zarenčal tudi na fotra, ki ga sicer vsak dan sprehaja 2x na dan (ko smo mi v službi). Edina človeka, na katera še ni zarenčal, sta moja brata.

O vzgoji psov smo si prebrali kar nekaj literature (knjige in internet) in se vpisali na individualne ure v pasji šoli. Inštruktorica je takoj ugotovila, da je pes zelo učljiv, je pa v prvi uri, ko ga je objela, tudi nanjo zarenčal. Takrat je dobil prvo "focko" po smrčku, ki je totalno zalegla, saj po tem na inštruktorico nikoli več (tudi ob kasnejših srečanjih) ni zarenčal, pa čeprav ga je kar nekajkrat "preizkušala". Kot nam je ona razložila, je kakršnokoli agresivno vedenje psa (renčanje in kazanje zob to vsekakor je) nesprejemljivo, zato ga je treba preprečiti. Če ne pomaga glasen "NE!", potem mu je to potrebno dopovedati na drug način, v skrajnem primeru tudi s "focko" po smrčku. V zadnjem tednu sem mu zato ob vsaki priliki, ko je name renčal in ko ni prenehal kljub glasnemu "NE!", dal eno "focko" po smrčku, kar je zaleglo. Dejansko opažam, da sedaj manjkrat zarenči name, ugotavljam pa seveda tudi, da se me nekoliko boji. Včeraj mu je prvič eno "focko" dal tudi brat, ker je kuža renčal na enega kolega, ki pri katerem smo bili na obisku. Tudi takrat je zaleglo.

Skratka, po prebranih odgovorih vidim, da nekateri totalno nasprotujete kakršnimkoli vzgojnim "fockam", pri čemer pa ne poveste nobenih drugih konkretnih načinov, kako ga odvrniti od agresivnega vedenja. Tudi sam namreč nisem pristaš vzgoje s "trdo" roko, vendar zaenkrat druge, bolj učinkovite metode nisem našel. Mislim, da nikakor ne smemo dopustiti, da bi renčanje ostalo "nekaznovano", saj bi v tem primeru pes postal zmagovalec, kar bi na dolgi rok vsekakor lahko še potenciralo njegovo dominantno vedenje.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #16 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:28:07 »

Edina težava je, da pes renči? Hm... Koliko težav še potrebuješ, da boš dojel, da je nekaj v vašem odnosu zelo zelo narobe?
Samo nekaj, ker nasvetov si dobil že dovolj - težavo in to veliko težavo imaš ti, ne tisti, ki ti tukaj "kao pametujejo". Torej?
Logiran
nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:36:35 »

Ravno zato, da bi dobil kakšen konkreten nasvet, sem se obrnil na tale forum. Ampak brez zamere, iz tvojih odgovorov ne izhaja prav noben nasvet.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #18 : ponedeljek, 01.03.2010 : 23:46:42 »

Seveda renčanje ne sme ostati nesakncionirano, vendar ti ne more nihče dati neke univerzalne rešitve, ker je treba najprej ugotoviti, kje v vašem odnosu do psa nekaj ne štima, da pes meni, da vas lahko ustrahuje z renčanjem. Renčanje ima določen vzrok, ki ga je mogoče odkriti samo s podrobnim pogovorom s strokovnjakom, njegovim opazovanjem obnašanja psa in ga potem odpraviti z upoštevanjem ukrepov, ki jih predlaga strokovnjak za vedenjske težave psov.

Druga stvar je, da pes prihaja v puberteto, pridobiva na samozavest in prebudili so se hormoni. Je kastriran? Če ne, bi morali vsekakor razmisliti o tem ukrepu, saj zelo pripomore pri odpravljanju takšnih težav pri samcih. In to čim prej, da mu to vedenje ne pride v navado.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #19 : torek, 02.03.2010 : 00:08:38 »

Jaz nisem proti "fockanju", samo je pri nepoznavanju psa nemogoče svetovati kaj takega.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #20 : torek, 02.03.2010 : 09:48:28 »

Edina težava je, da pes renèi? Hm... Koliko težav še potrebuješ, da boš dojel, da je nekaj v vašem odnosu zelo zelo narobe?
Samo nekaj, ker nasvetov si dobil že dovolj - težavo in to veliko težavo imaš ti, ne tisti, ki ti tukaj "kao pametujejo". Torej?
Tut ne vem zakaj moraš uporabit tak ton-in to vedno, ko se kak novinec obrne na forum po pomoč. Če je kregancija, si sigurno zraven, ampak res sigurno-in to na vseh forumih, kjer si registrirana. Pač ni vsak izkušen tako kot si ti, ki imaš čisto pri vsaki stvari očitno svoje izkušnje, da jih lahko napišeš. Obrnil se je sem po pomoč, ti mu pa s takim tonom daješ vedet, da je kaj: zafural psa v pičlih 4 mesecih, da o psih nima pojma,...kot je rekel je že precej prebral in šel z njim v šolo.
Torej nekdo_lj res kontaktiraj Katarino iz KD Krim, ki ima izkušnje in ti lahko pomaga Wink
Logiran
Notja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 225


WWW
« Odgovor #21 : torek, 02.03.2010 : 10:04:31 »

Zalarjeva , ja. Tole je odgovor po moji meri. Pameten in strpen. Se povsem strinjam.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #22 : torek, 02.03.2010 : 10:05:58 »

Na daljavo je v bolj kot ne nemogoče ugotoviti, ali gre v tem primeru za agresijo iz strahu, jeze,...
Je pa razlika bistvena in naslednji ukrepi se lahko razlikujejo, kot dan in noč.

Psa, ki ti ne zaupa in ga je strah ob tvojem grozilnem vedenju (zanj je to lahko objem, približanje njegovem prostoru za počitek, kjer se počuti varno,...) še dodatno ustrahovati,...si lahko predstavljaš, da ne bo pripomoglo k izboljšanju, pač pa ravno nasprotno.

Za razliko od dominance, kjer si ti njegov "podložnik" in se nimaš kaj zadrževati v njegovem prostoru ali se ga dotikati, če mu ne paše.

Vidiš razliko?
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #23 : torek, 02.03.2010 : 10:08:24 »

Citat
...je pa v prvi uri, ko ga je objela, tudi nanjo zarenčal. Takrat je dobil prvo "focko" po smrčku, ki je totalno zalegla, saj po tem na inštruktorico nikoli več (tudi ob kasnejših srečanjih) ni zarenčal, pa čeprav ga je kar nekajkrat "preizkušala"

takle objem tuje osebe, je za marsikaterega psa grozilno vedenje in tudi v pasjih medsebojnih odnosih velja za nespodobno/izredno vedenje. tega od izkušenega inštruktorja res ne bi pričakovala v prvi uri  Undecided konec koncev, bi po vseh pasjih pravilih, lahko in upravičeno sledil opozorilni ugriz.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #24 : torek, 02.03.2010 : 10:11:47 »

Priporočam ti branje oz. ogled Calming Signals od Turid Rugaas, ter še kakšno literaturo na temo telesne govorice psov.
Logiran

nekdo_lj
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #25 : torek, 02.03.2010 : 10:32:26 »

Ker vidim da je xena trenutno logirana in ker ste jo velikokrat omenili, bi bil hvaležen tudi za njeno mnenje:)
Hvala xeni že v naprej:)
Sicer se vam pa zahvaljujem, ker se je debata obrnila v bolj strpne tone;)
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #26 : torek, 02.03.2010 : 10:43:55 »

Potrjujem, da tudi Missy, ki ni nikakor agresivna, ne mara objemanja. Ona odreagira tako, da se umakne, ne z renčanjem. So pa prejšnji samci to tolerirali in jim je bilo celo všeč, ko sem se dobesedno obešala po njih (kljub precejšni siceršnji dominanci). Sem pa to itak počela samo jaz, drugi ne.
Jaz bi poizkusila ob začetku objema/med objemanjem ponujatni najbolj slasten priboljšek, če renčanje še ni preraslo v šavsanje.
To bi počela ene dvakrat na dan , vendar samo za res kratek trenutek (ne da objem traja minuto in več) kakšen teden. Če ne bi zaleglo nikakor in ne bi bilo nobenega izboljšanja ali bi nastopilo celo poslabšanje (in ocenjujete, da pes tega ne počne zaradi dominance, temveč, ker mu je ˝samo˝ neprijetno) bi se TAKOJ obrnila po strokovno pomoč, preden zadeva ne preraste v kaj slabšega.
Je pa to moje mnenje in bi si to upala pri Missy, ki je super psica, samo boste morali pa oceniti, ali se boste to šli pri vašemu psu.

Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #27 : torek, 02.03.2010 : 11:08:02 »

Ker vidim da je xena trenutno logirana in ker ste jo velikokrat omenili, bi bil hvaležen tudi za njeno mnenje:)


Xena je sicer na dopustu ampak ker je danes oblačno vreme.... Xena ne daje mnenja tkole v temo, razen kadar je res preprosto in psa pozna. Ker pa ne poznam ne psa, ne vas, prihranim mnenje za takrat, ko/če se bomo v živo srečali.
Moj mail je: afrikaner@siol.net

Bi pa rekla,da je inštruktorica, ki že prvi dan objema psa (kar mu ni niti naravno) zelo zelo pogumna, bi se pa našla še kakšna, manj diplomatska beseda.

Upam, da se srečamo.

Katarina
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #28 : torek, 02.03.2010 : 11:10:40 »

Upam, da se srečamo.
Nekdo_lj, mi tudi upamo, da se srečate.
Tole našo tršico namreč zelo cenimo.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #29 : ponedeljek, 08.03.2010 : 10:57:37 »

Samo v vednost - glede tega me ni nihče kontaktiral. Saj mi je vseeno, če mene ali koga drugega, fino bi pa bilo, da zadevo rešijo, dokler so še na tej "stopnji" renčanja.

lp, Katarina
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: PES RENČI
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines