mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 15:02:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: problemi z želodcem
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: problemi z želodcem  (Prebrano 6868 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« : sobota, 13.03.2010 : 19:09:01 »

Pozdravljeni,

imam psičko, staro skoraj 4 leta, ki pa ima kar nekaj težav, pri katerih bi prosila za kakšen nasvet.
Ker smo pred 4imi leti zaradi pomankanja znanja kupili psičko brez rodovnika, "pasme" bernski planšar, smo skupaj z njo dobili tudi displazijo kolkov. Tako nam je veterinar "modro" svetoval, da naj ji zaradi bolečin, ki naj bi jih imela, v hrano dodajamo Rymadil (za nedoločen čas), vendar nas ni obvestil, kako nevarno zna biti to zdravilo, še posebej če predhodno psu ne damo zaščite želodca. Žal se sami nismo pozanimali o njegovih negativnih učinkih, saj smo predvidevali, da glede na to, da je veterinar, že mora vedeti kako, kaj in za koliko časa določeno zdravilo predpiše.
Psička je torej kar nekaj časa jemala Rymadil, brez ustrezne zaščite želodca. Kmalu se je začelo bruhanje po vsaki hrani in apatičnost, kateremu nismo najdli vzroka. Peljali smo jo na veterinarsko postajo, ker pa so bili edini simptomi bruhanje in apatičnost, vzroka ni bilo lahko najti. Bila je sicer na slikanju želodca, kjer pa se je videlo le polno plinov, za katere se zopet ni vedelo vzroka. Stanje se je čez dan ali dva poslabšalo tako, da smo jo pustili na kliniki na infuziji, iz kjer pa so nas še isti dan zvečer klicali, da je stanje kritično in da psička nujno potrebuje operacijo. Med samo operacijo so šele ugotovili pravi vzrok njenega bruhanja: večkrat preluknjan želodec in razlitje neprebavljene hrane ( če se ne motim naj bi se temu reklo sepsa?). Psička je operacijo srečno prestala. Tega je danes že več kot eno leto, na začetku je kakšno slabo leto dobivala le doma pripravljeno hrano, vglavnem piščanca, zdaj pa ji dodajamo tudi brikete. Zaradi pomankanja maščob se ji je poslabšala tudi kvaliteta dlake, tako da ji na vsake par mesecev dodajamo tudi ribje olje.
Problem je, da je psička predebela in da mora zaradi kolkov nujno shujšati. Tako jo imamo trenutno na light briketih, za katere pa se bojim, da vsebujejo živila, ki so za želodec izredno slabo prebavljiva. Če ima kdo znanje o živilih in vplivu na želodec, bi bila zelo vesela kakšnega nasveta, kaj je priporočljivo jesti, da se ji vsa stvar ne poslabša.
Psička je v zadnjem času tudi izredno spremenila vedenje, prav tako imam občutek, da jo bolijo tačke. Pred tem je namreč z veseljem spala na postelji ali kavču, zadnje čase pa opažam, da se temu zelo izogiba, saj jo očitno ob skoku zaboli. Bili smo pri veterinarju, ki pa ni ugotovil nič pametnega, zato se bojim, da se je stanje kolkov poslabšalo. Torej drugi problem je, da glede na to, da jo očitno trenutno  "matra displazija" potrebuje nekaj dni na kakšnih protibolečinskih preparatih, pri katerih pa je velik riziko njihov vpliv na želodec. Zato prosim za kakršenkoli nasvet, kaj se da v takem primeru narediti.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #1 : sobota, 13.03.2010 : 22:24:43 »

Ste zamenjali veterinarja, šli k specialistu ortopedu?
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : sobota, 13.03.2010 : 22:59:34 »

Missing link plus za začetek (z dodatkom glukozamina) ali Canina GAG forte tablete - oboje se dobi v trgovinah za male živali ali pač kako drugo zadevo z dodatkom za sklepe (na voljo tudi v naših "pasjih" spletnih trgovinah) - naravnega izvora, brez kemije, varno za želodec. Pri veterinarju dobiš zdravilo Previcox - po mojih izkušnjah res zelo pomaga za gibljivost sklepov, vendar preveri vpliv na (že itak bolan) želodec Undecided. Drugače pa vsaj v kombinaciji z Ranitalom ...

Vsekakor toplo priporočam pregled pri ortopedu oz. sploh obravnavo pri dobrem veterinarju na vet. kliniki (in ne na kakšni "vaški vet. postaji", kjer o psih nimajo kaj dosti pojma).
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #3 : sobota, 13.03.2010 : 23:07:22 »

Veterinarja od kar nam je dal Rymadil, brez razlage kako in kaj, nimamo več.
Pri ortopedu pa smo bili kmalu za tem ko je bila operirana, vendar je rekel, da bi jo bilo za kolke in komolce potrebno ponovno slikati, saj naj bi bile slike slabe. Za to se kasneje nismo odločili, ker je za psičko vsak obisk veterinarja velik stres in je nismo hoteli še enkrat po nepotrebnem dajati pod narkozo (vsaj prvič je bilo tako), kajti to da ima displazijo tako ali tako že vemo. Glede na to, da naj bi jo imela tudi na sprednjih tačkah, pa se mi operacija ne zdi smiselna, tako da se v to potem niti nismo poglabljali. Lahko pa da smo tukaj naredili napako, in bi se dalo kaj naresti, vendar (lahko da se motim), če bi za njo prišla v poštev operacija, bi bila naenkrat operirana samo na eni tački, med okrevanjem pa bi s tem obremenjevala druge tri, kar bi ji povzročalo še večjo bolečino..
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : sobota, 13.03.2010 : 23:13:29 »

Spelchy, naročite se na pregled pri dr. Matku v Topolšici. Vse podatke boš našla na internetu. Pravzaprav je vseeno, od kod si - verjetno si boste že  vzeli en dan časa in se zapeljali do tja, potem pa po njegovem nasvetu naprej. Trenutno se ne spomnim nikogar drugega, ki bi ti ga svetovala za tovrstne težave.
Je pa vsekakor bolje, da greš res k pravemu strokovnjaku, kot da zamenjaš še enega ali dva "lokalna" veterinarja in ne dobiš nobene konkretne diagnoze.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #5 : sobota, 13.03.2010 : 23:19:52 »

SunnyDay hvala za nasvet. Bomo poskusili s tem.
Glede zdravila se bom pa pozanimala. Nazadnje ko smo bili pri ortopedu, nam je ta predpisal neke tablete proti bolečinam, češ da naj ne bi vplivala na želodec oz da ne bi smela imeti težav s tem. Vendar smo kasneje doma v navodilih prebrali, da bi lahko vplivala na želodec, tako da jih ne uporabljamo. Imena pa ne vem.
Je pa tako, da pri vsakem veterinarju, kjer smo povprašali za kakšne protibolečinske tablete, so vsi za kakšno določeno zdravilo rekli, da naj ne bi vplivalo na želodec, sigurni pa niso bili. Naša psička pa žal ni v stanju, kjer bi lahko sprobavali ali ji bo škodilo ali ne..

Glede dr. Matkota.. Smo bili že naročeni pri njemu, ko so se težave začele, oziroma preden smo sploh vedeli, da gre za displazijo, vendar so naši domači žal komplicirali glede oddaljenosti, tako da smo se potem odločili za bližjega, kjer pa smo dobili ta "čudovit" nasvet, naj ji vsak dan dodajamo Rymadil. Žal smo takrat zaradi te odločitve naredili naši psički ogromno škode..
Bomo v kratkem se poskušali naročiti tam...
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #6 : sobota, 13.03.2010 : 23:35:41 »

Ja, takrat bi bil še pravi čas za uspešno operacijo, zdaj pa se razen blažiti po mojem ne da več kaj dosti Sad.
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #7 : nedelja, 14.03.2010 : 10:54:50 »

Ne vem niti, koliko bi bila operacija takrat uspešna, glede na to, da ima probleme z vsemi štirimi tačkami. Po slikanju pa nam je bilo tako rečeno, da se z operacijo ne bi dalo nič spremeniti. Zdaj koliko je bilo mnenje tistega "ortopeda" vredno in resnično ne vem.. se mi pa zdi nekako logično, da prav veliko ne bi nobena operacija pomagala.

Torej, če se kdo spozna na področje hrane in vpliva na želodec.. naši psički, kot sem že rekla, trenutno dajemo light brikete, ker mora zaradi kolkov nujno izgubiti nekaj teže. Glede na to, da naj bi ta hrana vsebovala veliko balastnih snovi (če prav razumem naj bi se te prebavljale počasneje, torej bolj obremenijo želodec?), me zanima, če ji je sploh priporočljivo dajati to hrano, in če ne, kaj bi bilo najboljše?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : ponedeljek, 15.03.2010 : 00:02:02 »

Pri vseh boljših veterinarjih se dobi posebna dietna hrana za vse vrste težav, in sicer v obliki briketov ali konzerv.  Mislim,da ti tukaj nihče ne bo mogel kar na pamet svetovati.
Verjetno je najboljše, da se čimbolj natančno posvetuješ na kakšni pod klinik, ki takšno hrano prodajajo. Podrobno opišeš težave, opraviš še kakšno preiskavo... - mogoče pa boš lahko kakšen nasvet glede hrane dobila tudi samo po telefonu. Poskusi poklicati na kliniko Tristokosmatih v Ljubljani - razumeti moraš sicer, da veterinarji neradi svetujejo kar tako "na pamet, iz glave". Poskusiti pa seveda ni greh; pa povej, da nisi iz Ljubljane.

Skratka, dietnih hran je cela vrsta - ampak v običajnih trgovinah s hrano za živali tega ne moreš kupiti (v raznih hipermarketih pa hvalabogu tudi ne).
Vso srečo ti želim - pa napiši kaj, kako ste se odločili.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
cvetka9999
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #9 : petek, 21.12.2012 : 11:52:53 »

Pozdravljeni,

zanima me, zakaj moji 5 let stari maltezanki, ze 2 dni zapored zelo godrnja po zelodcu? Jedla je tako kot ponavadi in tezav prej ni bilo. Ne pase ji tudi jesti. Ali morda kdo ve odgovor?
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #10 : petek, 21.12.2012 : 12:28:51 »


najboljši odgovor ti bo dal veterinar.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #11 : petek, 21.12.2012 : 12:49:55 »

Ali je tudi bruhala?
Moja dva sta imela nekaj časa nazaj en virus, oba sta bruhala, čisto malo tudi driskala, po želodcu se je ves čas nekaj pretakalo in nista bila zelo ješča. Ampak to se je končalo že po dobrem dnevu.
Če bi trajalo več kot ta dva dneva, bi jaz vsekakor obiskala veterinarja, da se odkrije vzrok. V najboljšem primeru dajo vsaj kakšen ranital za pomiritev želodčka.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: problemi z želodcem
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines