mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 05:43:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: lmamo tumor na seskih, kaj zdaj?
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: lmamo tumor na seskih, kaj zdaj?  (Prebrano 28105 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« : nedelja, 16.05.2010 : 09:46:21 »

Pozdravljeni.

vem, da je sorodnih tem ogromno, vendar me zanimajo predvsem vaše izkušnje in nasveti. Psička Schona je stara 7 let, ni bila sterilizirana (zaradi zdravstvenih težav je vsaka narkoza pri njej potencialno težavna in smo rekli, da je ne bomo dajalli pod narkozo, če ne bo res nujno). Leto dni nazaj sem opazila kot lešnik veliko  bulico na sesku in obiskali sva veterinarko. Pri njej sva bili 3x po eno uro in se samo pogovarjali in pogovarjali. Na koncu sva se odločili, da bomo počakali, če stvar raste, in če ne, ne bomo operirali.

Zdaj, leto po tem, ravno po gonitvi, sem opazila zraven bulice še eno, enako veliko:( Zrasti je morala hitro, ker jo pregledujem vsak mesec ali dva in nazadnje nisem zatipala nič - je pa možno, da sem spregledala, ker jo je težko zatipat.
In, kaj zdaj. verjetno gre za raka, sicer ne bi rastlo tako hitro.

Boli je po mojem mnenju ne, saj je ne moti, če jo tipam, sama se s seski sploh ne ukvarja (brala sem, da se samičke velikokrat ližejo in cvilijo). Vprašanje je, kaj bo za njo najbolje. Vsaka operacija je za žival stres, da ne omenjam, da smo potencialni epileptiki. Če jo dam pod narkozo in ji raka odstranijo (lahko se je seveda že razširil naprej), ji lahko življenje podaljšam, lahko pa ne. Z operacijo tvegam, da mi še bolj zboli ali celo umre, z rakom pa nekako isto.

Se je mogoče kdo spopadal s podobnimi vprašanji? prosila bi za nasvete, ker res ne vem, kaj naj. Primarna mi je njena sreča. Raje jo leto prej pustim, da gre, kot da trpi... vendar ne vem, kaj je za njo najbolje, čeprav si tega najbolj želim.
Logiran
cof
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #1 : nedelja, 16.05.2010 : 09:55:48 »

Mi smo lansko leto odkrili pri naši 11 letni nesterilizirani psički zatrdlino ob sesku, ki je bila verjetno posledica raka. Po mojih informacijah (niso 100%) so te zatrdline bezgavke, ki varujejo da se mutirane celice ne razširijo. Dlje ko čakaš, več je možnosti da se bodo razširile. Mi smo našo psičko brez obotavljanja takoj naslednji dan naročilo na operacijo, kjer so ji izrezali "oboleli"sesek, obenem so ji še odstranili maternico in jajčnike. Operacijo je preživela brez težav, je pa res da je bila drugače zdrava.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : nedelja, 16.05.2010 : 15:19:40 »

Pri 7 letni psici sploh ni vprašanje, tumorji morajo ven. Ni nujno, da so rakasti, če hitro rastejo. Lahko je cista (ki pa mora tudi ven). Čim manjši je, tem manjša je operacija. Glede na to, da sta na istem sesku dva in to ne majhna, bo luknja precejšnja. Zadeva  potem ponavadi zateče in par dni boli, to pa je tudi vse. Precej manj zahtevno od sterilizacije. Pri naših psicah smo jih vzeli ven že veliko, pa ni bilo z nobeno nič narobe. Najstarejša je imela skoraj 14 let.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #3 : nedelja, 16.05.2010 : 16:02:52 »

Moja pokojna psička je bila prvič operirana (odstranitev tumorja+ odstranitev rodil) pri devetih letih, bilo je vse OK. In se popolnoma pridružujem Lanabelinem mnenju - tumorji nimajo kaj iskati v telesu in morajo takoj ven. By the way: prva veterinarka, h kateri sem jo pripeljala na pregled (ful znana in marsikdo jo hvali kot ne vem kaj) me je začudeno vprašala: "kaj, samo zaradi tega ste prišla do Ljubljane?! Dajte no, saj to ni nič". Sem menjala takoj veta. Tumor je bil maligen.
Tako da - ne vem, kaj ima tvoja veterinarka toliko za razpravljati - stvar mora ven in pika.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : nedelja, 16.05.2010 : 20:06:04 »

Tudi mi smo imeli psičko, ki so ji pri cca.7 letih odkrili tumorje na seskih. Še danes mi je žal, da sem čakala predolgo oziroma da nisem šla vsaj po drugo mnenje, če ne že zamenjala veterinarja TAKOJ. 
Na moji takratni kliniki so mi rekli "to ni nič takega, počakajmo, če bo zraslo ali se še kje pojavilo" - in tako dvakrat.  Naivno sem verjela, ker je bila psička sicer živahna in se je normalno obnašala, imela je apetit in sploh je bilo vse OK. Minilo je leto dni, pojavile so se še dodatne bulice in še vedno se veterinarki ni zdelo potrebno operirati.
Potem me je končno srečala pamet in sem šla po drugo mnenje, ki je bilo popolnoma drugačno: takojšnja operacija, ki je seveda pokrila veliko večje področje namesto začetne majhne bulice in temu primerno daljše je bilo tudi okrevanje. Izrezano tkivo smo poslali v analizo na Dunaj.
Nazaj je prišla porazna diagnoza: "highly malignant" itd. (list imam še zdaj doma, vendar sem ga nekam zatlačila in ga v bistvu nočem nikoli več videti). Veterinar, ki je psičko operiral, se je sicer maksimalno potrudil odstraniti vse, kar je bilo sumljivo, vendar me je že pred operacijo opozoril, da lahko ena sama rakava celica, ki ostane, povzroči ponovno širitev raka.
Žal se je tako tudi zgodilo in Kaja je po operaciji živela še približno 5 mesecev. V zadnjih dveh mesecih smo ji lahko samo lajšali bolečine in izpirali rane, saj je dobesedno gnila pri živem telesu. Ko res ni šlo več, sem jo peljala na evtanazijo.  Cry Bila je sicer mamina psička, vendar ona tega ni zmogla.

Moj nasvet je: ne odlašaj. Če nisi prepričana, vprašaj drugega veterinarja. Upam, da niste že zamudili tako kot mi - našo Kajo bi definitivno lahko rešili, če bi jo operirali takoj.

Pa srečno.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #5 : nedelja, 16.05.2010 : 20:09:15 »

Aja pa še nekaj: pred vsako operacijo bo vsak dober veterinar naredil vse potrebne preiskave. Seznani ga tudi z dosedanjimi zdravstvenimi težavami psičke in temu bodo na dobrih klinikah prilagodili narkozo. Narkoz je več vrst - resda je vsaka operacija tveganje; tu ni kaj reči. Ampak ne delajo vsi enako.
Poišči kliniko, kjer je pri operaciji zraven anestezist, ne samo veterinarski tehnik. In bodi tečna - ne dobesedno. Tečna v smislu "zahtevna"; saj boš poseg tudi drago plačala.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : nedelja, 16.05.2010 : 20:44:45 »

Mi smo operirali 12 let in pol staro psico, sterilizirana je bila pol leta prej. Opomogla si je izredno hitro, odrezati pa je bilo treba cel sesek in vse do podpazduhe (bezgavko). Kar dolga luknja je bila. Sad K sreci ni bilo rakavo in zivela je do 16 leta. Ce ne bi operirali bi verjetno zadeva zrasla toliko, da bi psico motilo, pa se pocijo rade taksne zadeve. Takrat pa je ponavadi ze prepozno.
Se pa strinjam s pepsi, poisci kliniko, kjer imajo anestezista, pa opravite se kaksen pregled pred operacijo. lp in srecno
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : ponedeljek, 17.05.2010 : 11:14:26 »

Tudi če je rakavo, ni noben problem, če gre ven takoj. Taki, ki so manjši od fižola in še niso prav dolgo prisotni, se zelo redko  razsejejo.

Me pa vedno znova razbesnijo malomarni veterinarji, ki se jim ne zdi vredno  odstraniti tumorčkov dokler so še majhni in svetujejo lastnikom, naj čakajo, dokler psice ne bo začelo motiti (takrat je ponavadi prepozno za karkoli, celo če tumor ni rakast).

Logiran
spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #8 : sreda, 19.05.2010 : 18:34:04 »

Hvala za vse nasvete.

Načeloma se seveda strinjam, če ne bi bila stvar tako tvegana. Enkrat je že bila pod narkozo in mi je skoraj umrla:(
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #9 : četrtek, 20.05.2010 : 09:10:23 »

spelca88, razumem tvoj strah, ampak zato se obrni - kot je svetovala Pepsi - na kliniko, kjer imajo anestezista in kjer bodo psički naredili vse preoperacijske preiskave. Pustiti tumor v telesu ni alternativa, žal. Vso srečo vama želim.
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 20.05.2010 : 09:22:26 »

Ja spelca88, jaz bi se tudi obrnila na kliniko, kjer imajo anestezista. Vem, da je na 300kosmatih to dr. Tina Roškar (pa če boš tja peljala psičko nujno povej, da jo pridem mal polupčkat, če bom ravno tam Wink).
Logiran
spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #11 : četrtek, 24.06.2010 : 15:13:39 »

No, da poročam, kako se stanje razvija  (in hkrati hvala vsem za odgovore in nasvete), ker vem, da bo kdo imel podobne probleme in mu bodo ti forumi prišli prav. Šli sva kar k naši veterinarki, saj je po mojem mnenju zelo v redu in jo je obravnavala kot potencialno nevaren primer tako da je med samo operacijo vse lepo teklo. Potem je sledilo okrevanje, moram reči, da je bilo kar mučno za njo, ker je bil rez velik. Rezultati preiskav so bili, da je šlo za maligno novotvorbo prve stopnje in da ob robu tkiva ni bilo več nič rakasto. Potem pa zdaj (slab mesec po operaciji), ko so šivi zaceljeni - zatrdlinica v velikosti oreha tik nad prvim šivom. Že trikrat smo jo peljali k veterinarjem, moje trenutno ravno ni, in pravijo, da ne kaže dobro in da zna biti spet rakasto, male zatrdlinice pa se pojavljajo v okolici vseh seskov, ne samo zadnjih dveh, kjer je imela rezano:(
Ne vejo pa, če jo sploh upajo še enkrat operirat, definitivno pa ne pred julijem.

Sprašujem se, če ni ravno stres pri operaciji povzročil razrast raka... Če ima kdo podobno izkušnjo, se priporočam za še kak nasvet.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #12 : četrtek, 24.06.2010 : 15:20:54 »

Joj, spelca, sele zdaj sem videla tole temo ... Zal ne znam svetovati, ti pa vsaj zelim, da bi se vse lepo izteklo ...

P.S. Sem ti ravnokar odgovorila na mail.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 24.06.2010 : 15:22:18 »

poškodba lahko sproži nastanek raka, ampak ni glavni razlog. Meni se bolj zdi, da če so bulice tudi drugod, da ni to razlog. Je pa rak posledica slabe imunosti, stres pa nikoli ne vpliva pozitivno na to.
ČE ni tvoje veterinarke, bi jaz šla kam drugam. Pri raku ni kaj izgubljat časa, sploh če je hiter.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #14 : četrtek, 24.06.2010 : 15:29:07 »

spelca88, jaz bi definitivno vse novotvorbe odstranila, ker res v telesu nimajo kaj iskati.  Magari se posvetuj še z dr Butinarjem v Postojni, sploh glede na to, da je bila operirana pred kratkim, in ker je dobro slišati še drugo mnenje strokovnjaka.
Moji prejšnji psici se je tumor ponovno pojavil približno leto in pol po prvi operaciji (prvič jih je imela na seskih), vendar takrat ne na seskih. Da bi se pa tumor pojavil zaradi operativnega stresa - vse je sicer možno, ampak tole je skoraj neverjetno.
Ne vem, jaz bi res probala slišati drugo mnenje, specialista onkologa.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: lmamo tumor na seskih, kaj zdaj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines