mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 14:47:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Kolki
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kolki  (Prebrano 85997 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #75 : torek, 16.03.2004 : 20:15:47 »

Tale debata pa postaja vedno bolj zanimiva-očitno bo potrebno pretehtati "za" in "proti" glede slikanja pod narkozo ali slikanja brez narkoze-kaj je bolj humano do psa in kaj je bolj pomembno-realno stanje kolkov ali malo boljša ocena kolkov in tveganje za naslednje generacije?
Me pa zanima,kakšni bi bili izvidi slikanja psov,ki so že bili slikani brez narkoze,če bi stvar opravili še enkrat pod narkozo.... Undecided
Velik plus za izogibanje narkozi je zdravje psa-po drugi strani pa je tako-kaj pa če bo nekoč(kar si nihče ne želi..)nujno potrebna narkoza-nesreča,poškodba ali carski rez-takrat ne misliš,kaj lahko narkoza naredi(tveganje obstaja vedno-tudi pri ljudeh!),ampak,da čimprej rešiš psa nevarnosti?
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #76 : torek, 16.03.2004 : 20:54:25 »

Mislim, da pri temi o kolkih ne gre pozabiti na pomembnost (strogost, korektnost,...) ocene in normativov, ki jih ima čitalec!
Recimo, dam primer: v Franciji ima Boxer Klub samo enega pooblaščenega čitalca. Za to so se odločili, da bi vsi imeli iste pogoje (btw, pse slikajo brez pomirjeval). Vendar je problem v tem, da so ocene ISTE slike v Franciji lahko tudi do 2 stopnje slabše od odčitavanj (govorim iz primera prijatelja, katerega psička je bila v franciji C1, v Nemčiji pa B1), ki so jih naredili v Nemčiji, kjer so tudi vsi kolki odčitani na enem koncu. In vsi, ki so se kdaj poglabljali v problematiko HD-ja naj bi vedeli, da so odčitavanja v Nemčiji najbolj zanesljiva.
Od kje torej taka razlika??? Ponavljam, ISTA slika je bila poslana iz Francije v Nemčijo. Tam sliko zadržijo v arhivu, in rezultate tudi javno objavijo, kakršnikoli pač že so.

Urška,
Displazija ni samo dedna. Nekatere raziskave so pokazale, da se dednost displazije odmeri na pičlih 30%! Ostalo naj bi bili faktorji okolja, embrionalnega razvoja, rasti, metabolizma.
Sama sem pristaš vseh mogočih preventivnih pregledov v korist vzreje, saj na ta način lahko vsaj malo zmanjšamo probleme. Vendar je dejstvo, da poznam ničkoliko primerov, ko so se staršem "A" skotili "C" mladički in to celo po 2,3 v leglu. V naslednji generaciji pa je bilo vse OK - A, B kolki.

Lahko pa vam tudi zagotovim in dam ogenj v roko za to, če hočete (saj spet poznam, kar nekaj primerov), ko so istega psa slikali na 2 klinikah v razmaku par dni in sta bili sliki odčitani tudi z 2 sopenjsko razliko. Torej - 2 sliki, pri 2 čitalcih.

LP,
Dunja
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #77 : torek, 16.03.2004 : 21:02:01 »

Dunja, ne vem, ce prav razumem, ampak bom vseemp vprasala: slikanje kolkov za vzrejo nam lahko da samo 30 % garancijo, da bo z mladinci vse v redu? In da lahko s priblizno tako verjetnostjo lahko napovemo, kaksne kolke bojo mladici imeli? Ali kako? Gulp, jaz blond.  Huh Hvala in lp, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #78 : torek, 16.03.2004 : 21:18:59 »

Agnes,
Ja, tako nekako. Mogoče ne točno v tem procentu (to je bil eden od člankov, ki sem ga brala pred leti v Boxer Bletterju).

Vendar da - NIKJER ni garancije, da bodo mladički odlični na kolkih, čeprav so starši taki. Še posebej ne pri pasmah, ki jim je to šibka točka (labradorji, bokserji, bernardinci, planšarji in še mnogih drugih pasmah psov) pri katerih se s tem problemom bojujejo  že 25 let, pa se stanje ni zares izboljšalo.

Vendar je definitivno nujno, da se stanje spremlja - torej, da je to pogoj za pridobitev vzrejnega pogoja, saj se tako zavedamo problema, če ga imamo in ga skušamo popraviti. Sama bi poleg obveznega slikanja HD-ja dodala še obvezni eco doppler in spondilozo. Pa tudi slikanje kolen ne škodi. Vendar se to v Sloveniji ne bo zgodilo, saj bi se na ta način odgnalo (finančni strošek)velik procent "nedeljčkov"  in bi imeli na koncu 5 rodovniških legel bokserjev na leto.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #79 : torek, 16.03.2004 : 21:49:38 »

Sama bi poleg obveznega slikanja HD-ja dodala še obvezni eco doppler in spondilozo.

Dunja, kaj je eco doppler?

Tema se razvija v zelo zanimivo smer. Naj še ostali vzreditelji napišejo svoje izkušnje, kakšni mladiči so se skotili iz kakšnih kombinacij (npr. starši takšni kolki, mladiči taki kolki).

In zanima me še, ali ima lahko pes z B kolki kakšne posledice v starosti? Vaše izkušnje??

Lp jana
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #80 : torek, 16.03.2004 : 23:00:41 »

bina, eco doppler je nakratko pregled in izmeritev srčnih funkcij.
Moj veteran Avik (8 let) ima kolke B1. Nikoli ga nisem šparala, saj sem z njim intenzivno delala na klasiki 1 leto in pol, veliko sem ga kondicijsko pripravljala za razstave itd. Njegovi kolki so super, brez problema še vedno skače visoko.

Urška, za rottweilerje ne vem, kako velik problem je HD bil včasih, ampak danes, kolikor spremljam to pasmo, opažam, da imajo psi večinoma A kolke, kar je super, še posebej zaradi tega, ker se ta pasma veliko uporablja za delo. Pri bokserjih je pa še vedno kar nekaj zelo uporabljenih plemenjakov z displazijo, tudi v Nemčiji.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #81 : sreda, 17.03.2004 : 08:36:31 »

Jaz bi samo nekaj dodala glede dedovanja - lahko se zgodi, da bo v leglu staršev s slabimi kolki par mladičev, ki bodo imeli dobre kolke - vendar pa če bodo tega psa z dobrimi kolki parili, je velika verjetnost, da bodo imeli mladiči težave s kolki.  Pri dedovanju je vedno stvar več generacij in ne samo ene. Zato se strinjam z Urško, da bi morali vzreditelji temu posvetiti veliko pozornosti.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #82 : sreda, 17.03.2004 : 09:05:32 »

Citat
Vendar je problem v tem, da so ocene ISTE slike v Franciji lahko tudi do 2 stopnje slabše od odčitavanj (govorim iz primera prijatelja, katerega psička je bila v franciji C1, v Nemčiji pa B1), ki so jih naredili v Nemčiji
Tudi sama imam podobne izkušnje.
Citat
Displazija ni samo dedna. Nekatere raziskave so pokazale, da se dednost displazije odmeri na pičlih 30%! Ostalo naj bi bili faktorji okolja, embrionalnega razvoja, rasti, metabolizma
Da, samo dopovedati to, je težko. Kaj je lažjega kot obsoditi vzreditelja, da ti je prodal psa z displazijo ali obratno: kaj je lažjega kot da se vzreditelj hvali, da imajo njegovi psi dobre kolke in da jih bodo posledično imeli tudi potomci.

Sicer pa sta bili na tem Forumu dolgo nazaj podobni temi, mislim, da Displazija in Slikanje kolkov, tam je že veiko napisanega o tem, se spomnim, da sem tudi sama dodala linke, kjer si lahko nejeverni tomažki preberejo Dunjine trditve.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #83 : sreda, 17.03.2004 : 09:15:47 »

Evo linkov do starih tem:
1. Slikanje kolkov

http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=404

2. Displazija

http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=403

p.s. Sem morala spremenit, ker sem vnesla ftp link in zadeva ni delala Wink

Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #84 : sreda, 17.03.2004 : 09:33:10 »

nekje v tej razpravi je bilo vprašanje, koliko stane slikanje v celovcu.
za celovec sicer ne vem. svojo psico sem dal slikati na univerzitetni veterinarski kliniki na dunaju in dal za komolce, kolke in ramena (z ustreznimi izvidi) 140 evrov (psica je bila pod narkozo točno 10 minut ).
pregled srca (ekg in ultrazvok - z doppler-jem) pa je bil 130 evrov.

naj še povem, da sem drugega psa dal pred meseci slikati pri nekem veterinarju v grazu (njegovi izvidi pri avstrijski kinološki zvezi ne bi veljali za vzrejni pregled in so bili tudi zgolj "informativni") - tu sem plačal za kolke, komolce in skočne sklepe 270 evrov (pes je bil tam 6 ur - ne vem pa koliko od tega časa je bil pod narkozo).

Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #85 : četrtek, 18.03.2004 : 12:38:07 »

Ne, pri bokserjih se tudi približno ne uporablja nič takega. Database sicer obstaja, kot sem omenila v enem od svojih predhodnih postov , so ocene kolkov javne in enkratne, torej, velja samo privi izzid. To je pa tudi vse.
Tisti, ki se bolj zanimamo za linije, dominantno in recesivno dedovanje določenih lastnosti, sami spremljamo potomce.  Pri bokserjih je populacija (mislim da) manjša kot pri rottweilerjih in bi taka redukcija prinesla veliko problemov, saj bi zelo oklestila raznolikost v tej pasmi. Dejstvo je, da je ogromno prvovrstnih psov prišlo prav od (za primer) Aarona dei... ki je imel kolke C (v Italiji, kar pomeni da bi bil v Avstriji verjerno D!). Veliko potomcev je brez displazije, pa tudi potomci v 2. in 3. generaciji so zdravi.
Logiran
raraavis
novinec
*
Sporočil: 32



« Odgovor #86 : sobota, 20.03.2004 : 22:23:46 »

Lep dober večer!

Glede displazije je bilo tule že veliko povedanega...dodati moram še svoj piskrček, ker se počutim moralno odgovorna, da pripomorem k vašemu poznavanju kolčne displazije tudi s svojim znanjem. Verjetno se bom tudi malce razkurila, ker sem besna zaradi totalno zgrešenega mišljenja nekaterih, ki so prisotni tudi na tem forumu.

Kaj je cilj vsakega vestnega vzreditelja, ko gre za kolčno displazijo? DA JO ELIMINIRA IZ SVOJE VZREJE. In kaj delajo nekateri...hodijo slikat kolke na Hrvaško, ker je bolj poceni in brez sedacije.
Ma lepo vas prosim tiste, ki tako primitivno razmišljate, kaj storite s tem, ko plačate nekaj tolarjev manj, ker prišparate na sedativu.  Uničujete svojo pasmo s tem, ko dobite nerelevantne rezultate. Tetive in mišice niso relaksirane in glavica femurja je globje kot bi morala biti pod sedacijo. Tako lahko ima vaš pes, seveda če še nima degenerativnih sprememb ,na videz zdrave kolke ali na mejni stopnji displazije. Po možnosti ga slikate še pri enem letu starosti kar vam še bolj olajša srce. V bistvu pa lahko s prehitrim slikanjem kolkom in povrhu še brez sedacije prikrijete displazijo za eno ali več stopenj...aja, da bi vaša psička čimprej imela prvo leglo!

Če bi radi bili vestni vzreditelji, slikajte pse pri najmanj dveh letih in pod sedacijo, da boste prepričani, da je vaš pes v redu. Jaz ne bi imela čiste vesti, če bi delala takšne bedarije, kot jih počno nekateri.
Parite pse brez displazije in izboljšujte svojo pasmo! Tudi če ste za svojega plemenjaka dali bajne vsote, ga sterilizirajte oz. kastrirate, če je tako ali drugače bolan. Kaj vam rabi dober pedigre, če je pes bolan.
Res je, da se kolčna displazija deduje le v 25 %....naslednjih 50 % kolčne displazije pa se razvije v prvih 8 tednih življenja...torej pri vzrediteljih, ki največkrat pospešijo stvar z dodajanjem kalcija...pes hitreje raste, rast kosti je nesorazmerna z razvojem mišic...in hop cefizelj, pa imamo displazijo.

Torej vzreditelji...na vas je v 75%, da pomagate preprečiti displazijo.

Aja...različne države imajo različne stopnje displazije. Zato ga ne biksajte in si poglejte tale link pod HD-scheme.
http://www.garbeklint.com/

Pa lep pozdrav in pustite si kaj dopovedati.

Maja



Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #87 : ponedeljek, 22.03.2004 : 10:51:51 »

raraavis,
strinjam se s tabo, vendar stvari še zdaleč niso tako preproste, kot jih prikazuješ ti. Če bi bilo tako, bi imeli danes vsi psi kolke A, saj so v večini držav HD testi obvezni za pridobitev vzrejnega dovoljenje (vsaj pri pasmah, ki imajo visok riziko), vsi pa bi radi imeli doma smo A pse...
Kot si tudi ti rekla, je dednost le majhen del v obravnavanju te problematike. Zakaj po tolikih letih še vedno doktorjem ni uspelo postaviti teze, ki bi 100 % držala? Verjetno zato, ker je problematika preširoka, a ne?
Pa nehaj se šopiriti s skalami, kot da si nekaj izzumila. Zapisi so res drugačni, pri vseh pa ze slahka razume ali gre za lahko, milo ali težko displazijo.
Moj namen ni nikogar zavajati (če je katera od tvojih obtožb letela na mene). Na svojo internet stran sem dala rezultate vseh testov, ki sem jih preventivno naredila s svojimi psmi.  Moj psička ima kolke C1, prav tako, kakor psička od mojega prijatelja, katere starši in še par generacija nazaj imajo vsi kolke A! Pa je bila vzrejena pri enem boljših in spoštovanih vzrediteljev v Sloveniji, ki prav sigurno ni naredil napake pri dodajanju kalcija.

Zato prosim povej nekaj, česar še ne vem, ker ti je toliko do osveščanja so-forumašev.

LP,

Dunja
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #88 : ponedeljek, 22.03.2004 : 12:02:58 »

Se moram tudi sama malo oglasit.
Najprej se podpišem pod reraavisov post. Dunja ne vem zakaj v tvojem zadnjem postu toliko razburjenaj (ok subjektivno mnenje po prvem branju Wink).
Sama sem svojo psico peljala sklikat kolke 366 dan. Gensko predispozicijo za  A1 kolke je imela odlične. Vzreditelj me je sicer gledal zelo čudno, ker sem rekla, da če nima A1 in kot med 106-111 gre takoj pod nož - sterilizacija. Sama se nisem pogajala bodo kolki A ali B ali pa če sem še bolj precizna, nisem se pogajala o A1 ali A2.
Zakaj, ker je že tako veliko displazije pri NO, da mi niti pod razno ne pride na pamet, a bi še jaz dala  kakšne NO z displazijo ven.

Potem sem jo slikala še enkrat pri 3,5 let, ko sem se odločala za paritev. Če bi se stanje kolkov spremenilo ( iz A na B), me prav en k*, briga, kolikokrat je skočila iz ne vem kje, ko je bila mlada in ne vem kaj še vse, psice ne bi parila.

Tudi, ko sem iskala samca sta bila dva pogoja. Prvi, kolki A in drugi čim bolj črna barva.
Če bi mi kdorkoli predlagal, da naj parim s samcem, ki sicer ima npr. B, pa njegovi potomci ne dajejo displazije mi na kraj pameti ne bi padlo, da bi se spustila v to.
Ja prva generacija bi hipotetično bila OK, kaj pa druga?
O ne, preveč je že degeneriranih psov.
To, da se dopušča celo C je pa zame osebno pri taki populaciji, pa ne govorim samo o nemških ovčarjih, en navaden absurd.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #89 : ponedeljek, 22.03.2004 : 12:42:14 »

Živjo simi,
Vse lepo in prav. Po sliki tvoje psičke sodim, da imaš psičko bolj iz delovnih linij, ali se motim? "A" kolki so pri takih psih neizogibni in pogoj, če hočeš kdaj intenzivno delati s psom, saj so obremenitve kolkov na plezalkah ogromne.
NO so dober primer. Pri tej pasmi so vzrejo ločili na delovno in exterierno, ker obojega niso mogli zrihtati. Po tvojem postu mi je jasno, da ti ni kaj dosti mar za videz tvojega legla. Če sta bila edina pogoja za izbor plemnjaka barva in kolki, tega ne moreš enačiti z vrhunsko vzrejo exterierno lepih psov. Če bi malo bolj gledala še na karakter, stabilnost, linijsko parjenje, popravljanje lastnosti svoje psice in še vsaj 10 drugih stvari, bi bila tvoja izbira bolj komlicirana.
Dejstvo je, da se je večina vrhunskih psov (exterierno) skotilo iz kombinacij in-line breedinga, če ne celo 2-2! V takem primeru je pojavnost in dupliranje rizika za displazijo večja.  
Če pa gledaš samo na kolke, pa res ni problema. Tudi v tvojem leglu bo kak mladič B - skoraj sigurno (mogoče celo polovica legla), ali pa v naslednji generaciji.
Zato ne bodite tako ortodoksni in omejeni.
Tudi jaz se bom potrudila pariti svojo psičko s psom, ki je A1.
Njeni kolki niso odlični, je pa zdrava, tipična, karakterno (iz knjige) predstavnica svoje pasme, ki lahko tej pasmi prinese samo dobre stvari. Za mene je vzreja zelo kompleksna stvar in če vzamemo v obzir vse probleme, nimamo lahkega dela.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Kolki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines