mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 22:14:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ranjene prostoživeče živali
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ranjene prostoživeče živali  (Prebrano 17456 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
muckamiska
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


« : sreda, 26.05.2010 : 12:36:15 »

V petek sem bila priča neljubemu dogodku, okrog katerega mi resnično ni jasno kar nekaj stvari. Upam, da mi boste pomagali tu nekatere pojme razčistiti. Predvsem sem jezna zaradi odnosa določenih inštitucij (vem, nič novega).

Vračala sem se proti domu (Idrija) in je tik pred mano (vozila je prijateljica) en avto zbil srno. Srna je obležala, avto odpeljal. Medve sva skočili ven, srna v hrib, vendar je bila tako poškodovana, da se je reva zvalila nazaj na cestišče. Nekako mi je uspelo umiriti jo, tako da sva jo obe držali. Imela je kar "krut" odprti zlom sprednje desne tačke in vprašanje, kaj še vse ni bilo ok. Skratka. Poklicala sem najprej dežurnega veterinarja, ga prosila, če lahko pride ali da pomaga ali pa pač (če bi bilo potrebno) humano evtanizira ranjeno srno, vendar mi je rekel (kar grobo), da on tega nikakor ne sme narediti. Ker nisem hotela izgubljati časa, sem klicala takoj na 112, povedala situacijo in rekla, naj obvestijo položaju primerne institucije oz ljudi. Klicala sem še predsednico društva prijateljev živali severne Primorske in jo prosila, če lahko obvesti kak azil za prostoživeče živali, saj sama nisem imela nobene te številke pri sebi in tudi sicer sem težko telefonirala, saj sem zraven držala še srno. Po cca 5 minutah me je klical operater iz 112 in rekel, da je klical dva lovca, vendar nobenega ni dobil in rekel:"Kaj naj pa zdaj naredim?"  Shocked Mene je sicer na rit vrglo in nisem mogla biti tiho in mu rekla, če on MENE sprašuje, kaj mu je storiti? Sem ga skor nap..... , rekla, naj mi dokliče kogar ve in zna, samo da pride nekdo, da poskrbi za ranjeno žival. Sledilo je spet 10 minut čakanja, potem je sporočil, da prihaja lovec. Jasno je bilo, da pač bo žival usmrčena.

Mene pa zanima sledeče: ali veterinar v takem primeru resnično ne sme ukrepati popolnoma nič? In če res ne, zakaj?! Ali naj ne bi bila veterinarjeva moralna dolžnost, če ne drugače, da poskuša oskrbeti katerokoli ranjeno žival? Že to, da sta ob cesti takrat ustavila samo dva voznika od cca 50, ki so se peljali veliko pove in sem bila totalno razočarana nad tem (s tem, da se ni videlo, ali ob meni leži človek ali srna). Da pa se je veterinar dobesedno branil in otepal, da bi pomagal, je pa sodu izbilo dno, takorečeno.
Sprašujem pa predvsem zato, ker je to že 3 srna, na katero sem naletela - rada bi pač vedela vnaprej, na koga priporočate, da se je najbolj pametno obrniti. O lovcih raje sploh ne bi načela debate......

Hvala vsem za odgovor!
Logiran
tincica
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 26.05.2010 : 13:08:46 »

Kolikor jaz vem je nabolj pametno poklicat kar lovsko družino, saj so lovci pristojni za te zadeve.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : sreda, 26.05.2010 : 13:22:44 »

Tako je, za lovno divjad poskrbijo lovci. Ni ravno lepo, ampak srne z odprtim zlomom noge ne bi zdravili niti v kakšni od oddaj animal planeta.
Logiran
muckamiska
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


« Odgovor #3 : sreda, 26.05.2010 : 13:39:17 »

OK, vse lepo in prav. Ampak.... če ti sredi noči npr ne dokličeš lovca (kar se je tipu na 112 zgodilo), zakaj hudiča potem ne bi smel veterinar usmrtiti živali? A naj se potem celo noč (v tem primeru) dva civila matrata z njo oz jo pustita, da se reva zavleče v gozd in hira par dni dokler ne crkne? Tega ne razumem, brez zamere punce...  sram
Logiran
muckamiska
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


« Odgovor #4 : sreda, 26.05.2010 : 13:47:36 »

Še nekaj: kako pa naj bi lovec pravilno usmrtil žival v takem stanju?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : sreda, 26.05.2010 : 14:30:45 »

Tako to je, če imaš močan lovski lobi. Ampak resnici na ljubo...tisto parkrat, ko sem našla ranjeno divjad (v takem stanju, da jo noben mojster ne bi več pokrpal) in sem poklicala lovca, je ta pustil vse in se odpravil TAKOJ, pa če so ošpičene prekle dol padale.
Kako jo usmrti pa ne vem, nisem šla gledat nikoli. Ali jo ustreli ali pa ji prereže vrat. Vsekakor pa bi bilo meso zanič, če bi dobila injekcijo.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #6 : sreda, 26.05.2010 : 18:12:25 »

muckamiska, po tem, kar se je zgodilo, tudi mene vsa ta problematika zelo zanima, ker so taki dogodki na zalost zelo pogosti.

Glede azilov za prostozivece zivali naj bi bilo tako, da srn ne smejo sprejemati v oskrbo, ker so na tej listi zavarovanih vrst:

http://www.uradni-list.si/files/RS_-2004-046-02216-OB~P001-0000.PDF

Torej ne gre le za tole:

Ni ravno lepo, ampak srne z odprtim zlomom noge ne bi zdravili niti v kakšni od oddaj animal planeta.
- se pravi, da je nekje ne bi hoteli zdraviti, ampak za dejstvo, da je sploh ne smejo sprejeti. (Poleg dejstva, da je verjetno tudi prevec stresno za zival oz. jo je pri dolocenih poskodbah nemogoce oskrbovati).

En azil se mi je, kot ves, javil na telefon, in ocitno povedal pravilno (da srne ne smejo sprejeti) in naj klicemo 112, kateri bodo poklicali lovce. Povedala sem, da si ze klicala na 112, a da lovci menda ne dvignejo telefona ...
Drugi azil se mi zaradi kasne ure ni javil na telefon.

Za nasvet sem poklicala se enega lovca, ki je potrdil, da so oni tisti, ki urgirajo, a ni bil iz prave lovske druzine in tudi itak predalec, ni pa imel kontakta od nobenih lovcev z vasih koncev Sad Tudi on je svetoval 112 ... Aja, lovec iz lovske druzine, ki ne pokriva obmocja, kjer je bila zival najdena, ne sme posredovati, to nam je jasno (zaradi tozarjenj med lovskimi druzinami).

OK, ker so divje zivali last drzave in le-ta je koncesijo za 'upravljanje' podelila lovcem, se ravnokar prebijam skozi vso pripadajoco zakonodajo in iscem, kar se ne vem, da obstaja. Le casa nimam ... ampak to je treba prej ali slej ugotoviti ...

Trenutno se prebijam skozi tole http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200446&stevilka=2216, a je toliko izjem k clanom, da bom se en cajt rabila ...

Tudi mene zanima, a je res tak paradox, da veterinar niti v urgentnih primerih (ko gre za humano usmrtitev) ne sme posredovati??!!  Logike ni (saj bi to dejanje lahko gotovo po ZZZiv klasificirali kot nedovoljeno dejanje), mozno pa je. Tako je npr. bilo pri lipicancih in oznacevanju le-teh z vrocim zelezom (zigom; celo brez anestezije), za kar so ugotovili, da je mucenje zivali - pravila v zvezi s temi konji so bila torej v nasprotju z ZZZiv-om ...

Vse skupaj me grooozno zanima in ko vse preberem, bomo magari na vurs pisali, da nam razjasnijo.

Iscem dolocbe, kjer so natancno predpisana pooblastila veterinarjev, a tu je spet kar nekaj robe za prebrat.

No, zanima me, kaj bomo ugotovili, ce bodo kontroverzne reci, bomo magari malo medijem pojamrali ... 
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #7 : sreda, 26.05.2010 : 18:16:31 »

Eko, zdej sem nasla tole, to bo nekaj ...

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200416&stevilka=630
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #8 : sreda, 26.05.2010 : 18:31:30 »


21. člen

(naloge lovskih organizacij)

(1) Upravljavci lovišč in lovišč s posebnim namenom opravljajo pod pogoji javne službe naslednje naloge s področja trajnostnega gospodarjenja z divjadjo:

1. izvajanje načrtovanih ukrepov za varstvo divjadi in življenjskega okolja ter ukrepov za ohranjanje in izboljševanje življenjskih razmer za divjad;

2. izvajanje odstrela bolne ali poškodovane divjadi;

....
7. ocenjevanje škod od divjadi in na divjadi;
....

48. člen

(najdba žive divjadi)
...
(2) Najditelj je dolžan čimprej prijaviti upravljavcu vsak primer najdbe onemogle ali poškodovane divjadi, ogroženega mladiča ali gnezda.
...

Opala:

49. člen

(divjad v ujetništvu)

(1) Divjadi ni dovoljeno zadrževati v ujetništvu brez dovoljenja.

(2) Če so zagotovljene predpisane bivalne razmere in oskrba lahko minister v soglasju z ministrom, pristojnim za varstvo narave, izjemoma dovoli zadržanje divjadi v ujetništvu v času zdravljenja, rehabilitacije divjadi ter v drugih primerih, ko je to potrebno zaradi varstva divjadi.



Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : sreda, 26.05.2010 : 18:40:38 »

Če se ne motim, je to, da srn v azilu ne smejo sprejemati dokaj novo, pred par meseci so jih še lahko. Potem je baje prišlo ven, da jim lahko dajo samo nujno oskrbo, po enem dnevu pa jih morajo izpustiti. a zdaj jih pa niti sprejeti ne smejo? Pa ne le srne, ampak velja za lovno divjad (in ne za zaščitene vrste, kot je bilo napisano). Še malo, pa bodo azil kar zaprli.
Sicer pa je podobnih primerov še več, tudi kadar se poškodujejo živali, ki so v tranzitu, se lahko zgodi,  da mora veterinar dolgo čakati na dovoljenje.
Logiran
zona
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 612


« Odgovor #10 : sreda, 26.05.2010 : 19:02:12 »

Iz nedelje na ponedeljek sem imela isti primer vendar je bila primer kuna,ki pa je bila resnično zelo povožena,butnjena,napol razlita...mislim groza,vendar sem ujela registracijo avta,ki jo je zbil(en in edini vozeči avto ob treh zjutraj),ga prijavila in povprašala kaj narediti.Medtem je kuna umrla(poginila)in sem poklicala higienike.Če so policaji poklicali lovce ne vem,vem,da so prišli takoj in naprej urejali vso zadevo...res pa je,da smo mala periferija,ki se bolj ali manj skoraj vsi poznamo...
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #11 : četrtek, 27.05.2010 : 09:51:01 »

Seveda azil lahko sprejema vse živali, samo denarja ne dobi za lovne vrste  Smiley In Golob (veterinar/lastnik azila) je pač mnenja, da lovne vrste niso upravičene do pomoči, ker jih je itak preveč.

Delovanje zavetišča za prosto živeče živali opredeljuje naslednja uredba:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200298&stevilka=4893

Za pokodovano/povoženo žival na nelovnih površinah so pristojni higijeniki (higijenska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta). Na lovnih površinah pa upravljavec lovišča, torej lovska družina, ki upravlja z loviščem.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #12 : četrtek, 27.05.2010 : 10:04:16 »

Glede azilov za prostozivece zivali naj bi bilo tako, da srn ne smejo sprejemati v oskrbo, ker so na tej listi zavarovanih vrst:

Tega ne razumem.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
muckamiska
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 80


« Odgovor #13 : četrtek, 27.05.2010 : 11:46:50 »

A se cesta šteje za lovno površino? Če ne, kdo je potem odgovoren za srno, ki ranjena leži na cesti, recimo? Vem, da se spotikam ob malenkosti, ampak naša ljuba država me je "naučila" tega. In resnično ne morem razumeti dejstva, da veterinar ne sme oskrbeti ranjene živali, pa čeprav je to srna oz prostoživeča žival.
Kam gre ta svet....  Sad
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #14 : četrtek, 27.05.2010 : 12:24:48 »

A se cesta šteje za lovno površino?

Odvisno katera cesta Smiley Načeloma ne. Kličeš 112 in tam posredujejo dalje.

In resnično ne morem razumeti dejstva, da veterinar ne sme oskrbeti ranjene živali, pa čeprav je to srna oz prostoživeča žival.
Kam gre ta svet....  Sad

Kje to piše?

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Ranjene prostoživeče živali
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines