mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:36:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pasja trma
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pasja trma  (Prebrano 6590 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Missy13
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : nedelja, 30.05.2010 : 12:14:11 »

Dobili sva osem tednov starega mladiča, mešanček tibetanski terier in maltežan. Luštna  za pojest, je pa zelo trmasta - ko naprimer grize preprogo in jo ostro pokličem in rečem NE, se odzove z laježem in renčanjem, nakar jo primem za vratno gubo in primoram, da me
pogleda v oči, pri tem pa ponavljam ne, ne - za enkrat še ni večjih uspehov.
Pa še to, veliko joka oz. cmavka, tudi na sprehodu - same še nismo pustili doma, bo pa potrebno, ko se začne služba. Glede na to, da  smo v bloku bi bilo zelo moteče, če bi cvilila in lajala.
Hvala za vaše nasvete
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #1 : nedelja, 30.05.2010 : 13:12:33 »

Prestrogo za tako malega psička! Če gre za nezaželeno vedenje, se preusmeri njegovo pozornost na igračke ipd., takih "vzgojnih"  ukrepov, kot jih imate vi, sploh ne razume.

Zakaj niste vzeli raje odraslega psa, ko imate take zahteve?

Kaj pa kakšna dobra literatura o vzgoji?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 30.05.2010 : 13:58:39 »

Pretiravate, pes je pa zmeden in vas ne razume, ker ji na napačen način sporočate neke zahteve, ki jih ne pozna. Kakšno knjigo si prebrat in čimprej v pasjo šolo, kjer vam bodo pokazali kako in kaj.
Logiran
ajčka
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 30.05.2010 : 16:56:53 »

Ko je bila naša pekinezerka tako majhna, se je velikokrat odzvala z renčanjem. Lajala niti ni in tudi sedaj zelo malo laja. Sem prebrala par knjig, šla na forum, ... Poizkušaš več pristopov in vidiš kako odreagira. Če zakričim, me sam mal začudeno gleda.
Pri nas pomaga strogi NE in menjava nedovoljene reči za igračo. Je pa res, da največkrat odneha, igračo grdo gleda  Sad in gre proč.
Lp
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 30.05.2010 : 19:58:06 »

Pes mora majprej vedeti kaj želite od njega, šele potem lahko to izpolni. 8 Tednov star mladiček še zelo malo ve, kaj šele kaj pomeni kako povolje in verejtno niti ni čisto prepričan, kaj pomeni ta vaš ne.  Samo zato, ker vi recimo psu rečete sedi, to ne pomeni, da bo avtomatično vedel kaj hočete od njega, tega ga je potrebno šele naučiti - enako je s prepovedovanjem. Ko počne nekaj česar nočete ji poskusite preusmeriti pozornost na kaj drugega. Lahko jo tudi fizično a nežno (grobost res ni potrebna, še manj grabljene za gubo, tresenje) prestavite drugam. Ponavljanje nekega povelja ne bo prav nič pripomoglo k razumevanju le-tega.

Koliko časa pa jo imate? Če gre šele za kratek čas lahko nekaj joka pripišete tudi pogrešanju svojega prejšnjega tropa. Kaj pa počnete na sprehodu ko cvili?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 30.05.2010 : 23:00:17 »

Ali je res vedno vec ljudi taksnih, ki resnicno nimajo prav nikakrsnega pojma o psih, pa si jih vseeno privlecejo domov? Kaj je bolj logicno od tega, da osemtedenski pes NE VE, kaj je to red in ne ve, kaj je prav in kaj ne? Kaksno zvezo ima pasja mladickasta igra s trmo? Bo za trmastega oznacen tudi tarkat, ko ne bo znal lulat tja, kjer si vi zelite? Hm ... Tako, kot je del vzgoje navajanje na cistoco, je del vzgoje kazanje, kaksno je ustrezno ravnanje pri igri in kaksno ne. Ce je treba, se pokaze milijonkrat (pa ne s stresanjem za vratno gubo ali tiscanjem ob tla, temvec tako, kot so ze svetovali - s preusmerjanjem pozornosti). Pricakovati, da bo osemtedenski mladic ob prvem prestopu novega praga vedel vse in se vec, predvsem pa, da je preproga za vas dragocena, ima jo pa ves cas pred gobcem, je totalna neumnost in vodi k popolnemu nerazumevanju psa (tudi kasneje, ko bo odrasel), posledicno k neizpolnjevanju vasih zelja, kar pa je posledica vasega neznanja in nepoznavanja pasje narave. Le kdo pricakuje od pasjega dojencka, da bo vedel, kaksna igra je za vas ustrezna?
Logiran

Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #6 : ponedeljek, 31.05.2010 : 05:47:59 »

Začasno pospravite stvari, za katere nikakor ne želite, da bi se uničile. Psička imejte čimbolj na učeh, da boste lahko preusmerjali pozornost, pričakujte mesece ponavljanj, preden boste lahko v miru spili vsaj jutranjo kavo. Lahko začnete navajati na boks, da kuža varno počaka, ko boste v službi. Za navajanje na samoto si vzemite čas prej (teden ali dva), preden greste v službo - o tem je bilo že veliko napisanega, malo prebrskajte po tem forumu.
Logiran
Missy13
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 03.06.2010 : 12:34:34 »

Hvala vsem za odgovore, ja dali ste mi misliti, to da sem prestroga. Sem že dogovorjena za pasje urice kjer bom očitno tudi jaz deležna potrebne vzgoje. Sedaj veliko več delam na preusmerjanju pozornosti, cmavkanje pa poskušam čim bolj ignorirati v trenutkih, ko gre za izsiljevanje.

Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pasja trma
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines