mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:09:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Neapeljski mastif - Predstavitev pasme
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Neapeljski mastif - Predstavitev pasme  (Prebrano 6040 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« : sobota, 16.07.2005 : 12:48:46 »

NEAPELJSKI MASTIF, MASTINO NAPOLETANO
F.C.I. 197, 27/11/1989 , F.C.I.razvrstitev: II.skupina, sekcija 2.1.molosi brez delovnega izpita

Napoletano je potomec velikih rimskih molosov, ki jih je opisal že Columella v 1.stoletju našega štetja v knjigi "de re rustica". Iz prvotnega "CANE E PRESA" (pes za prijemanje) sta se na pobočjih Vezuva razvila dva tipa italijanskega mastifa. V začetku postavitve standarda pasmi ( 1946 – 1949 leta ) je bilo potrebno definirati zaželjeni tip psa. Pred tem sta obstajala dva tipa italijanskega mastifa, vsak od njiju je temeljil na drugačni genetski osnovi in vsak je imel svoje radikalne zagovornike med mastinarji. Pravi avtohtoni predhodnik sedanjega neapeljskega mastina in ostalih molosov je bil “cane e presa", ki je bil veliko manj veličastnega izgleda kakor sedanji tip neapeljca. 


vir: Il Mastino napoletano, 1974

Bronasta skulptura,  shranjena v muzeju v Louvru, ki datira v 1.800 let pred našim štetjem, prikazuje  velikega, močnega psa, ki ustreza opisu cane e prese. Teorij, kako je ta pes prišel na ozemlje današnje Evrope, je več, nobena pa ni popolnoma utemeljena.  Takšne pse so imeli Molosi na območju Epira, takšne pse je srečeval Aleksander Veliki na svojih osvajalskih pohodih proti Indiji, takšni psi so živeli na območju Tibeta.  Zgodovinarji so ga opisovali kot masivnega psa z debelo glavo, psa, ki se ni bal nikogar in ničesar, psa, ki je  za časa rimskega cesarstva spremljal  vojaške legije, klal nasprotnike in se boril v arenah.  V istih zapiskih najdemo tudi izjemno lastnost molosov – izredno navezanost na gospodarja in njegovo lastnino.  Glede na namembnost, se je na evropskem območju iz tega psa razvilo več tipov. Tako imamo kane korso, kanarsko dogo, španskega mastifa, malorškega psa, bordojsko dogo, rotvajerja in bokserja, bulmastifa, angleškega mastifa, buldoga…in seveda neapeljskega mastifa.
Neapeljski mastif, kakršnega poznamo danes, je združitev dveh različnih tipov italijanskega mastifa:

1. "CANE DA PAGLIAIO" (pes kmečkih dvorišč), italijanski mastif, čigar značilnost je bila dinamična funkcionalnost. Prilagojen je bil za življenje v kmečkem okolju, za delo oziroma čuvanje velikih posestev. Celotna njegova anatomija je bila prilagojena uporabnosti.


Foto: M. Šetinc


Masaniello, vir: Il Mastino napoletano, 1974


Remo dei Novesoldi; vir: Il Mastino napoletano, 1974

2. "CANE DA CORTE" (gosposki pes), italijanski mastif pasivne anatomije, bolj počasnega gibanja, bolj masivnega videza in zato z omejeno uporabnostjo kot odličnega čuvaja.


Foto: P. Dolar

Mastino je bil prvenstveno namenjen kot pes zaščitnik in neprecenljiv stražar vsega svojega. Odločen, inteligenten, stabilne nravi in ne agresiven brez razloga, z zelo visokim pragom bolečine in zelo vdan svojemu gospodarju. Bil je  izvrsten in strašen čuvaj.

S popularizacijo pasme in njeno širitvijo na vse kontinente, napoletano postaja vse bolj družinski pes. Pasma postaja vse bolj enotna, žal pa vse bolj izgublja tako na okretnosti kakor na temperamentu.
Zato se vse več poznavalcev pasme z nostalgijo spominja 70-ih in 80-ih let 20. stoletja, ki so dala največ velikih zmagovalcev, ki so ustrezali prvotnemu standardu.

 
   


Caligola di Ponzano; vir: Nostri Cani   


Foto: P. Dolar   

In vse več jih je, ki pravijo: "Mastino bodočnosti je zame mastino iz preteklosti." Tako je že pred časom Nicola Imbimbo, sodnik specialist za napoletane, avtor knjig o pasmi in vzreditelj predlagal TEST SPOSOBNOSTI IN DELOVNI STANDARD MASTINA.  Test bi naj zajemal preizkus gibalnih sposobnosti,  preizkus značaja in preizkus ugriza. Zaenkrat  ga tudi v matični domovini pasme še ne opravljajo.

Kljub vsemu zgoraj zapisanemu pa ne smemo pozabiti, da tudi v najbolj umirjenem, vzgojenem,.... mastinu še vedno nekje v globini ždi borben duh cane e prese! Zato je govoriti o značaju brez soodvisnosti z drugimi vplivi premalo. Vsak mastino je osebek zase, s prirojenim značajem prednikov in pridobljeno socializacijo pri vzreditelju in kasneje pri vas. Če ga boste znali razumeti in spoštovati njegovo osebnost, bo tudi on spoštoval vas in vas dosledno upošteval kot vodjo krdela.

Mladi napoletanec zahteva doslednega in odločnega gospodarja.
Priporočljiv življenjski prostor je hiša z ograjenim dvoriščem, najboljše pa se bo počutil v hiši skupaj z družinskimi člani. V primeru, da bo vaš mastino živel v urbanem okolju, ga morate že od mladiča naprej privajati na ljudi, otroke in živali. Samo v tem primeru bo, kot odrasel, dovolj toleranten do drugih. Vedeti moramo, da je to pes za enega gospodarja in da bo zanj in njegovo lastnino naredil dobesedno vse. Tudi njegova inteligenca ni ravno olajševalna okoliščina, saj je zelo trmast in ponavadi preizkuša prag vzdržljivosti svojega gospodarja.

Videz neapeljca, predvsem njegove glave, je povsem svojstven.  


Foto: P. Dolar
 


Foto: P. Dolar
     


Foto: P. Dolar

Ali vas v prvem trenutku magično pritegne ali pa popolnoma odbije. Samo tisti, ki bo razumel njegovo telesno, vizualno in očesno govorico, bo popolnoma dojel njegovo edinstveno osebnost, ki se je razvijala skozi stoletja. Doumel bo skrivnosti njegove enigmatične pojave, ki je istočasno srhljivo resna in smejoča.

Pred nakupom mastina dobro razmislite, kakšen je vaš življenjski slog, ali imate dovolj pasjega znanja in nenazadnje tudi, koliko stroškov si lahko privoščite za njegovo vzdrževanje. Mastino ni pes za v mestni vrvež, ne sme biti statusni simbol, vzljubiti ga morate predvsem zaradi njegovega značaja! Ob pravilni socializaciji je ob vaši prisotnosti najboljši prijatelj vaših prijateljev, v vaši odsotnosti pa nepodkupljiv čuvaj.

Povzetek standarda pasme:


Foto: P. Dolar   

 
Foto: P. Dolar     

OSNOVNI IZGLED: Velik, izredno močan, masiven pes, skladen glede na svojo velikost. Pes s "preveč" kože, predvsem na glavi, kjer prostoviseča tvori globoke gube, na vratu pa bogato podgrlino.

POMEMBNA RAZMERJA: Dolžina telesa je za 10% daljša od plečne višine psa. Razmerje celotne dolžine glave proti gobcu je 2:1 (dolžina gobca je 1/3 dolžine glave)

GLAVA, VRAT: Kratka in masivna. Značilno je, da "prevelika" koža v gubah pada od zunanjega očesnega kota proti vogalu ustnic pod rahlim kotom. Liniji glave in gobca potekata vzporedno. Vrat kratek in zelo mišičast! Bogata podgrlina mora biti vedno razdeljena na levo in desno stran in ne sme biti pregloboka, kar pomeni, da se mora končati nekje do sredine vratu.


Foto: P. Dolar

LOBANJA: Dolžina lobanje mora znašati 2/3 celotne dolžine glave. Če gledamo lobanjo s sprednje strani deluje zaokroženo, le med ušesi je ploščata. Arkade so zelo opazne, kosti dobro razvite. Stop je dobro viden.


Foto: P. Dolar

SMRČEK: Slediti mora nosni liniji. Pigment smrčka je enak barvi dlake!

GOBEC IN USTNICE: Ustnice so mesnate, viseče in težke. Gledano od spredaj, morajo zgornje ustnice tam, kjer se stikata leva in desna stran, tvoriti narobe obrnjeno črko V. Gledano s strani, mora biti izgled gobca kvadrat.

ČELJUST, ZOBJE: Močna in dobro razvita. Ugriz je škarjast ali kleščast, dovoljena so minimalna odstopanja predgriza, vendar samo, če je sicer oblika gobca po standardu, podgriz ni dovoljen.

OČI: Oči so okrogle, vendar zaradi preveč kože na glavi niso povsem odprte, kar daje očem ovalni videz. Postavljene so izpod čela v precejšnji medsebojni oddaljenosti. Barva oči naj bo enaka barvi dlake psa, lahko pa je tudi siva, črna ali rjava.

UHLJA: Majhna glede na velikost psa, trikotne oblike, postavljena  visoko nad ličnicami, tam rahlo dvignjena, nato pa takoj padata in sta priležena h glavi. Morata biti tako kratka, da ne dosežeta začetka vratu!

PRSA: Široka, njihova širina se rahlo zožuje proti prsni kosti.

TREBUŠNI DEL: Spodnja linija trebuha poteka vodoravno glede na prsni koš.

ŠAPE: Okrogle, velike in močne.

ZADNJI DEL HRBTA: Mora biti širok, močan in mišičast.

BOKI IN LEDVIČNI DEL: Pomemben je dober prehod od ledvičnega dela proti bokom. Če gledamo psa s strani, je prehod proti bokom nekoliko konveksno dvignjen.

REP: Koren repa je širok, debel in močan, potem pa se postopoma zožuje. Pes ne sme repa nositi navpično ali zvitega preko hrbta, temveč vodoravno kadar je v "akciji" oziroma spuščenega v mirovanju.

GIBANJE: Je tipično gibanje za to pasmo. Spominja bolj na mačje gibanje z levjimi stopinjami, počasno kot medvedje. V hitrejšem tempu je gibanje močno, v zadnjih nogah polno moči, prednje noge so dobro iztegnjene. Mastina bomo le redko videli galopirati, običajno se giblje počasi.. Dovoljena je tudi kamelja hoja.


Foto: D. Mihevc

DLAKA IN BARVA: Mora biti gosta, vendar ne kosmata, fina (ne ostra) in povsod enako dolga. Dolžina dlake je največ 1,5 cm. Če gledamo psa od strani, se mora dlaka na bokih bleščati. Prednostne barve so črna, siva in kovinsko siva. Manjše število psov je tudi rjavih; v drap, bež in  mahagonij odtenkih. Vse omenjene barve se lahko med seboj prelivajo.


Foto: P. Dolar   

 
Foto: P. Dolar     


Foto: P. Dolar

VIŠINA: Pes: od 65 do 75 cm,Psica: od 60 do 68 cm, Dovoljena so odstopanja +/- 2 cm!

TEŽA: Pes od 60 do 70 kg, psica: 50 - 60 kg. Osnovno pravilno težo določimo po pravilu: vsak cm plečne višine psa = 900 g teže psa. Seveda pa moramo pri tem upoštevati tudi konstitucijo in skladnost psa. Mejne vrednosti naj bi bile  za samca višine 77 cm, teža 83 kg, za psico višine 70 cm, teža 70 kg. Nikakor pa teža naj ne bi presegala pri samcih 87 kg, pri samicah 74 kg.

NAPAKE IN DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE: Prevelika odstopanja od standarda.

Napoletanota ne izberite izključno zaradi videza, pač pa pred nakupom preverite tudi  ali ustreza vašemu načinu življenja in ali njegov značaj ustreza vašim željam.
Sama sem se za napoletana odločila izključno zaradi videza, spoznavanje pasemskih značilnosti pa je potekalo vzporedno z vzgojo mladega mastina.  Tega ne priporočam! Pri meni se je na srečo izšlo, bolj ko sem spoznavala pasmo, bolj sem ugotavljala, da mi je pasma vsestransko “pisana na kožo”. Tako z mastini živim in jih spoznavam  že dobrih osemnajst let.  In dlje kot jih imam, bolj ugotavljam, da je vsak osebnost zase. Tako skrivnostni so kakor njihova neraziskana preteklost; in ko sem že popolnoma prepričana, da znam presoditi njihove reakcije v določenih situacijah, me v trenutku postavijo na realna tla in vedno znova ugotovim, da jih ne bom nikoli popolnoma  spoznala.


Avtorja: Nataša in Peter Dolar, vir: http://www.neapeljskimastif.net/
Prispevek je bil pripravljen za mojpes.net.
Tekst in fotografije so avtorsko zaščiteni. Vsako kopiranje, ki ni v skladu s pogoji uporabe spletnega portala mojpes.net (točka 14), je strogo prepovedano.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 20.07.2005 : 17:37:59 »


Santa Črna Vrtnica & Fruit d' Amour Quartato  

Pasma: mastino napoletano, neapeljski mastif
Izvor: Italija
Skupina: 2. FCI skupina
Uporaba: stoletja nazaj kot borbeni pes za borbe v rimskih arenah, kasneje čuvaj mafijcev in velikih posestev,
v sedanjem času ( predvsem v Ameriki ) postaja vse bolj popularen kot družinski pes
Življenjska doba: 8 - 10 let
Videz: pes s "preveč kože", predvsem na glavi, kjer prostoviseča koža tvori bogate gube, na vratu pa bogato podgrlino, velik, izredno močan, veličastnega izgleda
Barva: siva, kovinsko siva, črna, peščena; vse omenjene barve se lahko medsebojno prelivajo
Dlaka: kratka, fina, gosta
Oskrba: redno krtačenje, občasno kopanje, namesto kopanja je priporočljivo brisanje psa z mokro jelenovo kožo 
Višina: od 65 cm samice do 75 cm samci, dovoljena odstopanja +/- 3 cm
Teža: 50 kg in več, idealna teža: vsak cm višine psa = 900 g teže psa, najdete pa tudi primerke z več kot 90 kg teže
Temperament: živahen na sprehodih, v hiši večino časa prespi
Čuvaj: DA, izreden čuvaj svojega gospodarja in njegove lastnine
Zaščita: čuvanje ima prirojeno, posebno šolanje ni potrebno in tudi ni zaželjeno, ker pes lahko postane preveč agresiven!
Zmožnost šolanja: priporočljivo je samo šolanje poslušnosti, ne obrambe
Odnos do otrok: DA, vendar mora imeti pozitivne izkušnje z njimi že v času svoje socializacije
Odnos do drugih živali: DA, vendar mora imeti pozitivne izkušnje z njimi že v času svoje socializacije
Odnos do tujcev: nezaupljiv, vendar poleg lastnika neproblematičen
Karakter: zelo trmast, neustrašen
Domače okolje: hiša z ograjenim dvoriščem, najboljše pa se bo počutil v hiši skupaj z družinskimi člani, ne priporočam bivanja v pesjaku, ker ne boste nikoli doživeli mastina v celoti
Primeren lastnik: sproščen, odločen, z dovolj časa za vsakodnevne sprehode in igro s psom
Potencialni problemi obnašanja: nepredvidljivo obnašanje do drugih psov, prevelika agresivnost
Potencialni problemi z zdravjem: kakor pri večini težkih velikih pasem; smrčanje, slinjenje, displazija kolkov, problemi z očmi
Nasveti: pred nakupom pridobiti čimveč informacij o pasmi pri poznavalcih pasme 
Opombe trenerjev: Občudujem jih - mastini so moje življenje !
Njihova vztrajnost, trma, želja po udobju, vas zasvoji. Z njimi vse življenje "bijete boj" kdo je glavni: vi ali on ?
Op.: Nekateri avtorji navajajo, da je to ena izmed redkih pasem, ki je še ohranila svoj prvoten značaj, največ informacij boste našli na http://www.geocities.com/neodog2/ 


Fotografijo in opis pasme so za mojpes.net prispevali člani Kluba za velike pasme in molose.
Tekst in fotografije so avtorsko zaščiteni. Vsako kopiranje, ki ni v skladu s pogoji uporabe spletnega portala mojpes.net (točka 14), je strogo prepovedano.


Predstavitev pasme na portalu mojpes.net
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Neapeljski mastif - Predstavitev pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines