mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:49:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Renčanje in užaljenost višavskega terierja
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Renčanje in užaljenost višavskega terierja  (Prebrano 4774 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
cherry14
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : sreda, 09.06.2010 : 20:28:01 »

oj,

Nujno rabim nasvet glede ''prevzgoje'' 1,5 leta starega višavskega terierja. Kar naenkrat se mu je začelo dogajati, da čuva stvari, kot so njegove igrace in hrana... sedaj po novem pa tudi kar naenkrat zarenči npr. ko je pod mizo in lepo leži ko mi jemo, začne na lepem renčati, ponavadi ga potem okregam z NE, vendar zadnje case ne odneha, in ko ga želim zvleči izpod mize, se bolj renci in tudi potem ko mi ga uspe spraviti stran in ga vodim nekam, mu določim njegov prostor, med hojo renči (kot da bi bil uzaljen). Dostikrat leži na kavču in ko mu ukažem da mora dol, ker se bomo usedli drugi, sedaj po novem nejevoljno renči (vseeno gre s kavca). Problem je tudi da  konec poletja pričakujemo dojenčka, vsi me sprašujejo kaj bom s psom. meni pa je logično da pes ostane v stanovanju in se bo moral navaditi na otroka, samo glede na njegovo obnašanje me je kar malo strah, ne vem kako naj ga prevzgojim. vem da boste rekli da sem sama kriva za vzgojo, vendar je bilo njegovo obnašanje prej dokaj '' normalno'' imel je občasne izpade, vendar sem mu zagrozila z ne, in je bil užaljen na svojem mestu, ni pa renčal in se spravljal name. sedaj pa si včasih kar izbere neko stvar, jo čuva in ko prideš mimo zarenči nate in to zelo napadalno. Včasih se mi zdi da je on proti celotnemu svetu, naslednji trenutek pa je ponovno ves sladek in bi se božal (jaz ga načeloma božam, ko ga želim, ne ko njemu to sede). Kaj naj storim? hvala za nasvete
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1 : sreda, 09.06.2010 : 20:43:07 »

Hja, pes se očitno že dalj časa počuti glavnega v familiji, enostavno misli, da je alfa. Starost leto in pol je pri višavcu kar primerna, da začne svoje težnje uresničevat v praksi. Predlagam, da prebrskaš po forumu in začneš z vsemi osnovnimi koraki, kako psu pokazat, kje je njegovo pravo mesto. Npr. hrano si moa zaslužit, umaknit vse priboljške, igrače, vse si mora zaslužit, nikoli ne sme prvi čez vrata, itd. Brezveze vse ponavljat. Skratka, predlagam, da se res intenzivno lotite prevzgoje zdaj, še preden pride dojenček, da nebo potem po nepotrebnem težav.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 20.06.2010 : 16:14:31 »

Če  zarenči na vas ga z roko prevalite na hrbet, tako, da se umiri. Tako mu pokažete, da ste vi alfa. Pes čuti vašo energijo in ne se prestrašiti če vas bo hotel vgrizniti. Jaz bi uporabila rokavice.

Vedno ko hoče dobiti za jest naj sprva sede. Vedno preden gresta na povodec naj sede, vedno idite VI prvi skozi vrata, pes naj nikoli ne hodi pred vami temveč poleg ali zadaj. Pes NE sme na kavč razen če ga vi ne povabite.

Lep pozdrav!
Logiran
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #3 : petek, 25.06.2010 : 16:30:19 »

Pozdravljeni!

Upam, da lahko kar tukaj pristavim svoj "pisker", da ne bom po nepotrebnem odpirala nove teme. Smiley
Problem je sledeč; doma imamo 7 mesecev staro rodezijsko grebenarko, s katero preživimo ogromno časa skupaj, že od samega začetka, ko je prišla v naš dom. Obiskovala je tudi šolo za mladičke, kjer je dobila nekaj osnov vedenja oz. poslušnosti, na katerih smo potem gradili še doma (uboga ukaze kot so sedi, tačka, tudi lezi občasno), a ni obiskovala vseh ur tečaja, ker si je vmes poškodovala zadnjo tačko in je morala mirovati. Nato smo jo pred parimi tedni dali sterilizirat, a je do zdaj že okrevala od obojega. Spet smo v akciji z njo, vsak dan na sprehod, doma pa imamo ograjeno veliko parcelo, tako da teka neomejeno, vmes pa je vsaj eden od družine z njo, da ji ni dolgčas, čeprav ji to ni tudi če je sama, ker se vedno z nečim zaposli ali pa poležuje.
Problem nastopi, ko gremo na sprehod. Živimo na vasi, kjer na stezi (med sprehodom) ne srečamo več kot tri sprehajalce, občasno je več kolesarjev, ampak bolj redko. Na VSAKEGA laja in skače oz. se odriva kot da ji drugi hočejo kaj slabega. Undecided Mogoče s tem želi pokazati, da bi nas obvarovala oz. ščitila pred drugimi, ker misli, da nima takega nadzora nad dogajanjem kot doma, kjer je čuvaj? Vodi jo vedno oče, ker je že dokaj velika in jo lažje obvladuje (dokler je ne naučimo obvladovati, kasneje bomo tudi drugi hodili na sprehode z njo). Ko gremo na sprehod, ima nadeto oprsnico, ki nam jo je priporočila prodajalka v trgovini in učiteljica v pasji šoli, in pa oglavnico, tako da jo je lažje kontrolirati ko poskuša skočiti na koga (to ji seveda ne uspe, je pa moteče, poleg tega laja neprenehoma, četudi vidi, da se pogovarjamo s človekom ki ga srečamo, in da ji nihče noče nič slabega). Ta problem smo omenili že učiteljici v pasji šoli in je rekla, da se je pač treba ves čas ukvarjati z njo, ker je zahtevna pasma. To tudi delamo že cel čas. Ko skoči, se zadremo NE SMEŠ (vedno isti izraz), če je pridna, jo pohvalimo (PRIDNA) in dobi briket, ampak na sprehodu tega ne doživimo, ker se enostavno ne umiri! Kot da bi bila podivjan stekel pes. Sad Takih problemov nismo imeli še z nobeno prejšnjo pasmo (imeli smo že nemškega ovčarja, rottweilerja in dalmatinko), pa nobeden od njih ni obiskoval pasje šole.
Kje torej delamo napako? Upoštevamo vse nasvete oz. napotke v zvezi v vzgojo te pasme, vsi delamo enako, da je ne zmedemo, poleg tega ne živi v boksu, da bi se ji zmešalo, ko bi prišla na prostost. Naj omenim še to, da ko dobimo obisk na dom, na začetku laja, a se potem umiri, poleg tega ni napadalna (na našem dvorišču), samo ko gre ven na sprehod postane neobvladljiva. Ko pelje mimo avto, se ji zmeša in začne skakati v zrak oz. včasih kar hoče skočiti pod avto. Zgodilo se je že, da me je v navalu napada, ko je začela skakati, ugriznila, a najbrž nehote, ker se je želela braniti (?). Ne vemo kako rešiti ta problem, ker je zelo moteč, poleg tega na sprehodu izgleda, kot da je psica popolnoma nesocializirana in napadalna, kar pa v bistvu ni na naši parceli, le zunaj podivja.

Prosim za kakšno mnenje, nasvet, skratka karkoli, kar bi nam prišlo prav in bi nam lahko pomagalo pri reševanju tega problema.

Hvala in lp!
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #4 : petek, 25.06.2010 : 20:21:56 »

Tole vse skupaj se mi zdi preveč kompleksno in boš težko rešila preko foruma, ampak potrebuješ strokovlnjaka. Nikakor te psica ne sme ugrizniti.
Jaz bi se na začetku ljudem približevala le od daleč, da se psica še normalno obnaša, potem pa vse bližje, vsak dan malenkost bližje. Glede na to, da srečata zelo malo ljudi, se boš morala z nekom, ki ga ne pozna dogovoriti, da se bo sprehajal gor in dol, da boš lahko vadila oz. raje tvoj oče. Ne smeš iti pa čez mejo, da začne lajat. Če vidiš, da se začne pripravljat, greš takoj na večjo razdaljo oz. spremeniš smer hoje, da ne pride do tega njenega vedenja. Če ti pa na sprehodu začne histerirat na karkoli, in se ne moreta izognit, bi jo pa obrnila na hrbet in držala na miru dokler se popolnoma ne umiri. Ampak dvomim, da si to sposobna narediti pravilno in dovolj hitro, zato tega zaenkrat ne počni. Ker če se lotiš napačno, si naredila en velik korak nazaj, zelo verjetno se bo končalo z ugrizom. Lahko ti pa to pokaže inštruktor v šoli, ki to obvlada.
Jaz bi ti priporočala pasjo šolo, ki se edina v Sloveniji ukvarja s prevzgojo nevarnih psov. Mislim, da podatkov ne smem pisati, boš pa takoj našla, če malo pogooglaš  Wink.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Renčanje in užaljenost višavskega terierja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines