mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:15:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Prvo puščanje mladička samega doma
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prvo puščanje mladička samega doma  (Prebrano 18513 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Aron
novinec
*
Sporočil: 4


« : torek, 04.09.2007 : 18:59:54 »

Ker bova s fantom prvič imela psa (Zlatega prinašalca), naju zanima kdaj ga lahko prvič pustiva samega doma in za koliko ur, da se počasi navadi na to, da bo moral biti sam nekaj ur.medtem ko bova v službi. Oba delava po 8 ur na dan in ta čas bo kuža moral biti na žalost sam doma. Kako naj začneva z navajanjem in za koliko časa? Hvala lepa za odgovore.
Logiran
mavrica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 411


« Odgovor #1 : torek, 04.09.2007 : 19:11:45 »

Sama imam sicer precej manjšega psa (čivavo) in z navajanjem nisem imela problema. Kje pa bo živel kuža (v stanovanju ali zunaj)?? Predlagam, da ga (če bo notri seveda) za npr 15. min zaprete v sobo, ko odprete vrata pa mu dajte priboljšek. Čez pol ure ga puste samega za pol ure,  naslednji dan za 2 uri...stopnjujete pač...tudi v enem dnevu ga lahko večrat pustite samega za urico ali 2 ali pa le za par minut. Moj Lou je bil že 4. dan po začetku navajanja brez problema ves dopodan sam. Upam, da sem vsaj malo pomagala.

LP
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #2 : torek, 04.09.2007 : 20:56:39 »

Priporočam kak dan dopusta, da se pes privadi na novo okolje, ter takojšnje navajanje na samoto. Tako kot je napisala Mavrica, počasi stopnjuješ.

Mnogi tudi pravijo da, je dobro, da  ko pridete domov pse preveč ne crkljajte in vzganjajte cirkusa, temveč se obnašajte čim bolj normalno. Psi se navadno zelo hitro navadijo biti sami, če jih navajamo od samega začetka. Bodite pa pripravljeni na kak kupček in lužico, ker 8 ur majhenkuža ne more vzdržati.
Logiran
mavrica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 411


« Odgovor #3 : torek, 04.09.2007 : 21:24:10 »

Lot je rekla tina, vsaj kak dan dopusta, raje še kakšnega več, zlati prinašalec pa bi po moje lahko zdržal (glede na to, da moj 3 in pol mesečni čivavko zdrži 7 ur sam, običajno oz. sedaj že vedno brez lužic in kupčkov.
Logiran
xena1
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 25.02.2008 : 18:05:57 »

hojla, imam 9tednov starega shih-tzuja in me zanima vse v zvezi z njim, kako ga vzgajati, hraniti, kdaj ga lahko začnem kopat, kako mu očistim učke (ker zaenkrat tega še ne pusti) in sploh vse, kar moram vedeti o tej pasmi, saj bi rada pravilno ravnala z njim, da bova zadovoljni obe... hvala vsem za nasvete in lep pozdrav  xena+nely
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #5 : ponedeljek, 25.02.2008 : 18:18:29 »

xena1,
dobrodosla na forum.

Vse te informacije bi morala dobiti ze pri vzreditelju.
Drugace pa preberi to temo in se se malo sprehodi po forumu, kjer bos nasla vse o negi in vzgoji mladica  Smiley
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #6 : ponedeljek, 25.02.2008 : 21:02:56 »

Hojla!
mi smo Bello vzeli v petek zato da je mami uzela čim manj dopusta (ker ga jaz nemorem(si kdo predstavlja da bi rekla razredniku da rabim dopust zaradi pasjega mladička Cheesy))

V glavnem Bello nismo kaj prav posebaj vzgajali glede tega.
Je pa fino da imaš na tleh nekaj takega da boš lažje počistil če se polula. Ne priporočam pasjih "pleničk" ker jih bo raztrgal, prav tako ne časopisa. Jaz sem kupila linolej (sicer tudi to grize
Sad )
Pri Belli ni nič pomagalo.  Roll Eyes (tud če sm s čim namazala da nebi grizla-vrjamte da sm probala USE)


Ampak vsaj 1 dan dopusta bo pa prav prišel Wink

LP nezzek&Bella Kiss
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #7 : ponedeljek, 25.02.2008 : 22:11:22 »

Jaz pa se spominjam, da sem dva dni izostala iz šole, ko sem dobila svojo psičko, pa še po pravici sem v šoli povedala.  Tudi to se da zmeniti, hahaha!

Je pa varjanta kletka, če je psiček zelo destruktiven. Seveda pa ga je potrebno nanjo privajati postopoma. Jaz jo bom prakticirala, ko dobim novega člana. mislim, da je prav fino, da ima pes svoj kotiček kamor se lahko umakne.
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #8 : torek, 26.02.2008 : 19:33:08 »

jaaa tina g. se pa glede kletke čis strinjam s tabo! Bella ima svojo stajico in tam dobi hrano, vodo pa spi tam, pa kadar nobenga no doma jo tja notri zapremo da ne nrdi kakšne škode Wink
Drugače pa ima svoj prostor na stolu ki ga nihče več ne uporablja in je v dnevni sobi da ima vse"pod kontrolo"

LP nezzek&Bella Kiss

Logiran
Starsy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 353


« Odgovor #9 : sobota, 01.03.2008 : 20:18:27 »

Hei.
Naš je bil pa že po treh dnevih sam.. 6 ur, zraven je imel odraslega psa, vmes je šel na sprehod in dobil zajest. In je bilo vse super! Pa igrače je imel, in ni nič grizel.
Logiran
bonnielars
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 08.10.2009 : 12:38:15 »

Zivjo vsem skupaj!

Imam eno težavo. Doma imam maltežanko, ki še ni dopolnila 4ih mesecev. Vsak dan greva na dolge sprehode (3x-4x), vsak dan se igrama. Pozna že sedi, prostor, tačko-drugo tačko, give me 5, glas. Meltežani so nasplošno zelo zgovorni psi, tega sem se zavedala.
V avtu je mirna, takoj zaspi, kadar sem v prostoru, zaspi, ali pa se mirno igra. Kakor hitro pa jo skušam zapreti v en prostor, ali pa jo pustiti doma kake pol urce do urco (saj trenutno ne pričakujem več od nje) se začne. Bevska kot zmešana! Tako lajanje, pa še ne, skače po zavesah, žaluzijah, se zaletava v vrata...katastrofa. Ker bom morala čez nekaj časa v službo, bo to postal zelo velik problem. Undecided Sedaj enostavno gre vsepovsod z mano, kar pa je tudi že moteče, ker kino na vsak način odpade. Cry

Poskušala sem že na različne načine...kot pravi Cesar Milan, vsakič, preden sem jo pustila samo, sma šli na zelooo dolg sprehod. Da je bila res zmatrana ko sma prišli nazaj, in bi, če bi ostala z njo, na vsak način zaspala. Potem sem odšla za minuto, pa še minute ni zdržala brez laježa. Da ne govorim o tem, da z fantom ne morema k njegovim staršem na kosilo, pa že laja (govorim o 10min). Ali ima kdo predlog glede tega? Tudi to, da bi jo "prestrašila" z 5imi kaplami vode v gobček ne pomaga.

Sedaj razmišljam o nakupu ultrazvočne obratnice, ki deluje samo, kadar pes laja (ga utiša tako, da pusti zelo neprijeten zvok za psa)....enostavno ne vem si več pomagati!

Proti laježu pa moram ukrepati čim prej, sedaj, ko je še mlada.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Logiran
trma
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 08.10.2009 : 13:47:34 »

Kaj pa boks,bi poskusila ,da jo postopoma zapreš za nekaj minut večkrat na dan.Ko se ga navadi pa je lahko notri več časa.Kupi takega kovinskega,da te psička vidi.Imej ga nekje kjer naj bi psička počivala ti pa vsake toliko časa zapusti sobo, če bo tiho ko se vrneš jo pa pohvali.Boks je zato,da se kuža ne more poškodovati in delati škode ko je sam. Samo vstrajaj in naj se ti kuža ne smili. (vem je hudo)                                                                        
       
Poznam maltežanko,ki nosi citronsko ovratnico je cel oblak okrog nje ona pa veselo laja.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #12 : četrtek, 08.10.2009 : 13:57:18 »

V sobo se NE SMEŠ vrniti, ko psička laja. Če se vrneš, ko se dere, ji potrdiš, da te prikliče z lajanjem in doseže svoje, naslednjič pa seveda to ponovi. Počakati moraš, da je vsaj za trenutek tiho, da lahko vstopiš. Če se spet začne dreti, ko odpiraš vrata, jih preprosto zapreš nazaj in še malo počakaš.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 08.10.2009 : 14:23:01 »

Stirimesecni mladic seveda histerira, kot histerira glede spanja in kot (se) ne slisi, ko je treba priti k skrbniku, pa kje je prostor za potrebo in se marsikaj drugega. Tak mladic zraste v histericnega odraslega psa z vso podporo in pomocjo lastnika in vsak zamujen dan brez vzgoje je potrjevanje njenega vedenja kot pravega in uspesno korakanje tja, kamor ne zelis.

Tak mladicek je seveda se "pasji otrok" in od njega ni pricakovati poslusnosti takoj, ko izrecemo ukaz, je pa treba vzgajati ves cas, brez izjeme. Nasvet, ki ga je dala Kalsang, bo zagotovil uspeh prav kmalu, ce ne bo vmes odpiranja, ko se bo drla. Ce se bodo vrata odprla med dretjem, potem je vse zastonj. Enako je pri vseh ostalih zahtevah (kavc, postelja, hrana, crkljanje ...). Ne glede na to, da je 4-mesecna maltezanka na pogled tak cuker, se zavedaj, da je trenutno se mlad pes, ki bo zrastel v odraslega psa. Zdajle so majhne neprijetnosti, ki bodo zrastle v velike. Ne po velikosti, temvec po intenzivnosti zivciranja. Najbrz si nihce ne zeli odraslega psa (ne glede na velikost), s katerim bi bilo zaradi njegovih navad/razvad in pomanjkanja nase vzgoje tezko skupno bivati. Kljub vsej njegovi cukravosti. Smiley Kot pri vsej pasji vzgoji velja tudi tukaj nesteto ponavljanj, vsak pasji uspeh korak naprej in vsak nas kiks nekaj korakov nazaj.
Logiran

Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 08.10.2009 : 14:55:48 »

bonnielars, naj ti jaz zaupam našo izkušnjo z navajanjem biti sam doma.
Kot prvo, sem si prebrala vse možne teme na tem portalu, ki so tako ali drugače opisovale vzgojo mladička.....in v praksi se je pokazalo, da so nasveti resnično zelo koristni. Wink

Na začetku sem ga zaprla v sobo za 10, kasneje za 15 minut in tako nadaljevala do ure, kasneje tudi več.
Seveda sem bila pozorna na njegovo cviljenje in zavijanje ter milo jamranje......res ni bilo prijetno za slišat, ampak takoj, ko se je umiril za kakšno minuto, sem vstopila v sobo, ga močno pohvalila in nagradila s posladkom. Nikoli, ampak res nikoli nisem vstopila, ko je bil glasen.
To je trajalo vsega skupaj (pa nič ne pretiravam) 3 dni, potem pa, glej ga zlomka - ko sem ga četrti dan zaprla v sobo in mu povedala, da mora bit priden in tiho, je brez "teženja" skočil na sedežno (ok, pač ima to možnost in dovoljenje Cheesy), se ulegel in na moje veliko začudenje se sploh ni oglasil.
Šla sem iz stanovanja pred blok, čvekala s sosedi in pila kavo ter poslušala, če se bo mogoče pa le spomnil, da je sam doma in začel lajat in cvilit.....pa nič ni bilo.

Od takrat dalje (pa bil je takrat star 3 mesece) nimam problemov z odhodom od doma. Moj pes je vsak dan sam doma 8 ur, pa je tiho.
Res pa je, da vsakič, ko se vrnem domov, dobi veliko pohval zaradi tega in obvezno tudi posladek.

Le obupat ne, pa smilit se ti pes ne sme (tako kot je Jana napisala......ne glede na to, da je majhen, mlad in lep).

Obilo uspeha!! Wink Wink Wink
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: Prvo puščanje mladička samega doma
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines