mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:33:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)  (Prebrano 124525 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #15 : nedelja, 27.06.2010 : 14:16:22 »

tak zakon sodi pod MKGP verjetno. Dvomim,da bo MKGP dal to v proceduro (zakaj že dvomim ? ) Treba je torej zbirat 5000 volilcev ali pa najti stranko, ki bo to predlagala preko poslancev.
Smiley
A nismo enkrat že bili številčno uspešni pri takem zbiranju? Smiley
Grem brat naprej.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #16 : ponedeljek, 28.06.2010 : 09:03:57 »

Ok. Jst sem se lotila primerjave obstoječega zakona s spremembami. Do sedaj je plus sprememb sledeč:
- kar se je do sedaj štelo za prekrške je nedvoumno postavljeno kot mučenje živali (kar pomeni, da se kaznuje po KZ in ne več samo z mandatno kaznijo)
- težko določljiva naklepnost je sedaj dopolnjena z malomarnostjo
- veliko bolj podrobno so opredeljene pasje borbe
- reja živali za krzno je opredeljena kot mučenje
- prepoveduje usmrtitev živali za zanstveno-raziskovalne namene (to ni isto kot testiranje na živalih, to j še dovoljeno) ali izobraževalno delo
- pri primerih, ko gre za življenje in smrt dodeljuje inšpekciji in policiji večje pravice (vstop v stanovanje)
- omogoča prepoved posedovanja živali


Še vedno imamo problem:
- z biološkimi in vedenjskimi zahtevami živali, ki so omenjene tudi v obstoječem zakonu, vendar se jih ne upošteva (čeprav žival izkazuje anomalije v vedenju)
- še vedno je dovoljen privez, ki ga v nekaterih naprednejših državah ni
- še vedno imamo problem nezaželenih mladičev (moja rešitev na kratko: prijava legla. če nimaš prijavljeno, kršiš zakon. Če imaš prijavljeno, težje pobijaš)
- še vedno zavetišča obravnavajo samo pse (27. Člen: Zagotovitev zavetišča je lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri čemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču.)
- manjka definicija veterinarja (32. Člen: Zapuščenim bolnim in poškodovanim živalim mora veterinar nuditi potrebno nujno veterinarsko pomoč.
Neozdravljivo bolnim ali poškodovanim, težko prizadetim in poginjajočim zapuščenim živalim mora veterinar zagotoviti takojšnjo usmrtitev.). Ali je to veterinar v zavetišču ali veterinar na splošno? In zakaj samo zapuščenim živalim? Lahko bi pisalo vsem živalim, potem pa se opredeli nosilca stroškov. Namreč nekateri veterinarji odklanjajo pomoč zapuščnim živalim rekoč, da je to stvar zavetišča. Kar se meni zdi nedopustno.

Ostale težave so v pravilnikih… Ne vem, koliko se lahko prenese v zakon oziroma v debato o zakonu. Namreč en velikih absurdov zame je, da imamo pravilnik, ki zagotavlja minimalne mere/količine, ki jih lahko veterinarski inšpektor po lastni presoji povozi. Zakaj imamo potem sploh minimalne pogoje?

Imam še en problem. Ne vidim tega:
Predlagana definicija mučenja živali zajema tudi psihično trpljenje živali, povzročanje katerega je v okviru tako zastavljene definicije, na katero se neposredno navezujejo kazenske določbe zakona, tudi sankcionirano. Povzročanje psihičnega trpljenja po zgradbi obstoječe zakonodaje ne pomeni prekrška, čeprav psihično trpljenje ni nič manj boleče oziroma je včasih lahko veliko hujše od samega fizičnega zlorabljanja. Samo spomnimo se na popolnoma preplašene živali, na katerih trpinčenje pusti dolgotrajne psihične posledice, ki se le stežka, z veliko truda, časa in ljubezni v celoti odpravijo.

Fino bi bilo, če bi se lahko tukaj oglasil tudi kak pravnik, ki ima zakonske cake v malem prstu.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Meredith
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 182


« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.06.2010 : 09:57:06 »

Predlagana definicija mučenja živali zajema tudi psihično trpljenje živali, povzročanje katerega je v okviru tako zastavljene definicije, na katero se neposredno navezujejo kazenske določbe zakona, tudi sankcionirano.

Še vedno imamo problem:
- še vedno je dovoljen privez, ki ga v nekaterih naprednejših državah ni

Med drugim sem tudi glede te točke poslala mail Niki2, ki je že v kontaktu s Tino Tement. Napisala sem ji moja opažanja/moje mnenje: Psihično trpljenje živali bi morali v zakonu natančno definirati, da ne bi spet prihajalo do tega, da si to vsak predstavlja drugače (kot tisto, da mora lastnik preprečiti, da ne bi prihajalo do "nezaželjenih mladičev"..seveda potem vsi postanejo "zaželjeni", ker pojma nista točno definirana). Poraja se mi tudi vprašanje, glede na to, da bi vključili v zakonodajo tudi psihično trpljenje živali, ali to pomeni, da bo veriga oz. "ketna" prepovedana? Ker (vsaj pomoje) pes, ki 5 ali 10 let nonstop preživi na verigi, ne more biti "psihično stabilen". Jaz še nisem videla psa, ki bi bil na ketni recimo 5+ let, brez da bi mu to psihično škodilo. To je zgolj moje mnenje.

Jaz bi podprla, da se zgledujemo po teh nekaterih državah in da se veriga prepove. Ker če se zdaj spremeni zakonodaja, bi bilo fajn, da se temeljito spremeni. Mogoče potem ne bomo videli spremembe 5, 10 ali več let..
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #18 : ponedeljek, 28.06.2010 : 10:48:29 »

ni težko definirat nezaželjeni.
Nezaželjeni so vsi, ki so skoteni staršem brez vzrejnega dovoljenja....
Se pravi treba bi bilo uvest tudi za nerodovniška legala neko predhodno prijavo namena paritve in vet ali kinološko potrdilo, da je psica v ustrezni vzrejni kondiciji. Pa posledično ogled legla in pogojev s strani vzrejnega referenta (ali ekvivalentne osebe), registracija mladičev pred oddajo, dolžnost vzreditelja d asporoči novi naslov itd  itd.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #19 : ponedeljek, 28.06.2010 : 10:55:56 »

Seveda ni težko. Ampak zaenkrat ni tega niti omenjenega. Nikjer.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #20 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:01:10 »

Pa še to me resno zanima - težave so v pravilnikih. Verjetno se splača zdaj težit tudi zaradi sprememb v pravilnikih (recimo s/k psov in mačkv zavetiščih, prostoživče mačke? Ali ne?
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #21 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:07:46 »

Pridna, koliko poznam proceduro: pravilnik je podrejen akt zakonu. Ko se sprejme zakon, se v nekem roku (npr. leto, dve) gre tudi v spremembo podrejenih aktov, da se jih uskladi z zakonom.
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #22 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:12:27 »

pridna, ravnokar sem ti v zvezi z vsem skupaj poslala zs,se enega pa ti pravkar pisem ...
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #23 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:13:47 »

Ampak, če pogledaš obstoječe pravilnike, so +/- usklajeni s spremembami zakona. Torej jih po defoltu ni potrebno spreminjat (= niso v nasprotju z zakonom). In seveda, pravilnik sprejme minister, zakon pa DZ. Ampak, če se že spreminja zakon, zakaj šele čez leto ali dve pravilniki? Mislim, da je to bolj določen rok, ki ga ima minister(stvo), da pripravi pravilnik. Mogoče bi bilo dobro nekatere stvari iz pravilnikov prenest tudi v zakon? Sprašujem o smiselnosti in dopustnosti (po zakonski liniji).

Sej, lahko se pozanimam tudi jst (sicer mi je bilo že večkrat razloženo, ampak politika mi je pa res tuja), sprašujem zato, da ne bomo delali v večih linijah.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #24 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:26:22 »

Ok. Očitno je treba najprej sprejeti spremembe zakona in nato spremembe usklajevati s pravilniki. Oziroma spremembe pravilnikov usklajevati s spremembami zakona. Škoda. Jst bi vse kar v zakon dala  Roll Eyes  Grin

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #25 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:30:28 »

Ok. Očitno je treba najprej sprejeti spremembe zakona in nato spremembe usklajevati s pravilniki. Oziroma spremembe pravilnikov usklajevati s spremembami zakona. Škoda. Jst bi vse kar v zakon dala Roll Eyes Grin


sej ni nobenega pravila kaj se sme ali ne sme definirat z zakonom.
Pravilnike pa je lažje spreminjat in obenem so obsežni, zato zakoni ne defirajo vsega in prepuščajo nekatere (običajno ožje strokovne)  zadeve pravilnikom. Zakoni naj bi bili namreč nekaj trajnejšega ( pa žal niso,ker se pišejo brez veze na pamet in so posledično potem po preiskusu v praksi vedno potrebne neke spremembe)
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #26 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:35:40 »

Jasno. Ampak nekatere zadeve bi morale (po mojem mnenju) ravno zato it v zakon - ker je težje spremenljiv. In ker je nadrejen pravilnikom. Oprosti, ampak meni je s/k v zavetiščih nekaj, kar bi moralo biti uzakonjeno in ne urejeno s pravilnikom. Zato sem pač mnenja, da je treba pravilnike predelovat skupaj z zakonom. Šele tako dobiš širino problema (seveda skupaj s prakso, sama teorija ti ne pomaga kaj dosti).
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #27 : ponedeljek, 28.06.2010 : 11:47:42 »

Glede tega, kaj bo v zakonu in kaj šele v pravilniku... čisto odvisno, ni pravila, ni logike. Pač odvisno od stroke in uradnikov, ki zakonsko besedilo pišejo. Na meni bližjem področju je bilo parkrat tako, da so na resornem ministrstvu nasprotovali temu, da bi se prav vse zapisalo v zakon. Med drugim, ker da je potem zakon nepregleden in še kak argument, zakaj tako.
Glede roka za sprejemanje/spreminjanje podzakonskih aktov. Spet če gledam na moje področje, vedno je bil ministrov argument, da to ne gre na hitro, da je treba zadeve razdelati, vključiti stroko,... in podobno.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #28 : ponedeljek, 28.06.2010 : 12:00:11 »

Mi je jasno. Gledam iz vidika javnosti - mi moramo zahtevati, da se nekatere stvari uzakonijo oziroma, da so zadeve urejene tako ali pa tako. Če bomo poslušali, kaj pravijo ministri ipd, smo lahko zadovoljni tudi s tem, kar imamo sedaj. Ker tudi po obstoječem zakonu/pravilnikih se da marsikaj. Samo nadzora ni. Sej priznavajo na VURSu, da imajo premalo ljudi. Da ni denarja za ljudi. Ampak, a je to dovolj? A smo s tem zadovoljni? A bo to stalen argument - pravijo, da...? Mene ne zanima, kaj se ministru da in kaj čadonička meni, da je realno glede na razpoložljive ljudi. Res me ne. In tudi vas ne bi smelo.

Argument o ne/preglednosti zakona je nebuloza. Sploh, če govorimo o ZZZiv, ker je tako zelo osnoven, da glava boli. Priporočam brskanje po drugih zakonih, sej samo za občutek, kaj vse je notri.

Zakaj se na živalovarstvenem področju tako hitro uklanjamo in tako hitro razumemo vse nebuloze, ki nam jih prodajajo? Zakaj smo veseli za vsako drobtinico, ki nam jo vržejo? Pri pregledu predloga se mi je podilo po glavi točno to.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #29 : ponedeljek, 28.06.2010 : 15:37:54 »

V 26. minuti tudi nekaj o predlogu zakona:
http://poptv.si/multimedia/24ur-ob-enih-56.html

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Predlog sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali (2010)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines