mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:09:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Prava resnica o polnih zavetiščih ...
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prava resnica o polnih zavetiščih ...  (Prebrano 52467 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #105 : četrtek, 15.07.2010 : 12:29:49 »

Sem se spomnila, da sem pred dnevi ze pisala en muster dopisa, pa ni nic hudega, ce ga nalimam se tukaj (sorry, guzva je za znoret in kaj uide prehitro in prepocas pride nazaj Smiley)

Spostovani,
 
zelim vas seznaniti s problemom, ki se ob spremljanju slovenskih zavetisc kaze ze ves cas, zdaj pa prerasca vse mere in je najbolj zasluzen za polna slovenska zavetisca za zivali in prevelike stroske oskrbe zapuscenih zivali, ki bremenijo obcine in obcane - davkoplacevalce namesto lastnikov zivali.
 
Ze od leta 2003 je zakonsko obvezno mikrocipiranje psov, se vedno pa prihajajo v zavetisca predvsem neoznaceni, torej nemirkocipirani psi in za taksne ni mogoce dokazati, kdo so lastniki, ter s tem preloziti breme stroskov za njihovo oskrbo z obcine, kjer je zival najdena, na konkretnega lastnika, kot tudi lastniku neoznacenega psa ni mogoce naloziti odgovornosti za morebitno zanemarjanje ali celo mucenje zivali.
 
V kolikor bi se vsi zavzeli za to, da bi Veterinarska uprava RS izvedla aktivnosti nadzora na terenu (lahko se doda tukaj "tudi v vasi/nasi obcini, ce se posilja zupanom ali obcinarjem) in bi oznacila vecino zdaj neoznacenih psov, bi bilo stevilo zivali v zavetiscih v bodoce veliko manjse, saj je oznaceni zivali preprosto poiskati lastnika in le-temu zival vrniti ter mu naloziti vse stroske, ki so ob izgubi oz. zapustitvi nastali, ob tem pa mu tudi izreci kazni, ki so ob taksnih prekrskih z zakonodajo predvidene.
 
Prosim/o, da preberete prilozeni (ali "tale" - z linkom, ali "spodnji", ce gre direkt v mail in ne kot priponka) clanek, v katerem je nazorno prikazano, kaj se dogaja in zakaj je problem vedno vecji in vecji, s tem pa narascajo tudi obcinski stroski. Ob tem se pojavljajo celo zahteve po dodatnih obremenitvah odgovornih lastnikov zivali na racun neodgovornih lastnikov, kar ni prav in je brez potrebe.
 
Hvala za vaso pozornost v upanju, da bomo s skupnimi mocmi vsi dosegli odgovoren odnos do zivali, tako tisti, ki se z zivalmi tako ali drugace ukvarjamo, kot tisti, ki se z njimi samo srecujejo.
S spostovanjem,
xy


Zadnji odstavek se nadomesti s cim drugim, predvsem s tistim, kar nameravate se storit - obiskat zupana, poslanca ..., povedat vec, ce zelijo in kje vas dobijo za informacije, blabla ...

A se javi kdo za organizacijo pritiska na poslance? Dopis in ostalo ...
Jaz trenutno ne pridem zraven s casom.
Logiran

helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #106 : četrtek, 15.07.2010 : 13:21:42 »

Velenjcani Smiley
Ravnokar me je klicala gospa Natalija Petric, ki na velenjski obcini skrbi za zascito zivali in za sodelovanje z zavetiscem.
Imeli sva zelo konstruktiven pogovor in ugotovili sva, kje so resnicni problemi - neoznacenost psov in mack in posledicno enormni stroski za obcino (bolj zaradi mack, kot zaradi psov). Poskusala bo pomagat, oz. bo osvetlila zadeve tako pri odgovornih na obcini, kot pri ekipi, ki pripravlja predvideno izgradnjo zavetisca v Velenju, tudi v smislu, kako bi v obcini dosegli cipiranje necipiranih psov. Ugotavlja, da je sodelovanje z VURS zelo slabo. Ugotavlja, da so stroski izjemno visoki in da se vecajo, da je posebej problem mack letos velikanski, da pa jih najbolj tolcejo potni stroski, zato se zavzemajo za izgradnjo zavetisca, ker so Dramlje dalec. Iz tega razloga imajo za macke dogovor z lokalno veterino, macke cipirajo, s/k, rezejo uhlje in vracajo v okolje.

Zaradi mojega pisanja in vasega posiljanja imajo precej tezav, ker je klicev veliko. Sprasuje se, kako nekatere obcine nimajo pogodb in ne izvajajo ZZZiv, tiste, ki pa ga izvajajo, imajo gromozanske in narascajoce stroske in se boji, da bo kdaj komu prislo na misel, da pac še tisti, ki zdaj to izvajajo, nehajo.

Predlaga, da se z vso mocjo pritisne na poslance in sicer nikakor v smislu prosnje, temvec zahteve, saj so voljeni s strani obcanov. To je nekako prvi korak. Predlaga tudi, da se bolj osebno lotimo zadev, saj je s temi maili kar kriz in jih ne berejo. Predstavit je treba tocno, kaj je problem in kje bi lahko bile resitve. Jaz sem ji recimo rekla, da ne vem, na kaksen nacin lahko dosezejo v okviru obcine, da se na terenu pocipira in cepi pse ter izrece kazni, bo pa o tem obvestila tiste, ki lahko zadeve nastudirajo in morda tudi izvedejo.

Skratka, na obcini Velenje je sogovornica, kateri ni problem predstaviti problematike, ki je tudi sicer ljubiteljica zivali in skrbi, da zadeve v zvezi s tem v obcini Velenje tecejo, kolikor se le da gladko. Iz prakse in stalisca obcine ve, kje so problemi in se obe strinjava, da je zadnji cas, da se zacne kaj odvijat sirse in dolgorocno, da se problem resi tam, kjer bodo efekti. Ve pa tudi mnogo o neucinkovitosti vurs.

Povedala sem ji tudi o praksi iz Pomurja, predstavila sem ji akcijo, ki so jo izvedli v Pomurju o s/k lastniskih mack in psov in povabila je, da se pride zadevo predstaviti.

Skratka, moram rečt, da je bil prijeten in konstruktiven pogovor in srcno upam, da bo tudi njeno posredovanje naprej obrodilo sadove. Nadvse je zainteresirana in pravi, da bi obcina naredila vse, da se zadeve resijo v dobro zivali.

Me veseli, ker ima gospa dobre retorične sposobnosti, saj je po mojih (ne ravno majhnih in kratkotrajnih) izkušnjah odnos Občine Velenje daleč od tega, ki se tukaj opisuje. zraven vseh drugih zadev lahko omenim le to, da jim je za mačke zmanjkalo denarja že meseca maja in da se to zgodi vsako leto in kljub temu, da njihovo "planiranje" ne štima je naslednje leto sredstev še manj.

Kar se mene tiče, je vse iz njene strani en tralala, upam lahko edino še to, da pa mogoče od danes naprej ne bo več tako, kot je bilo in da bo bolje.
Velenjska občina je do sedaj bila ena najbolj problematičnih občin v naši okolici, kar se prostoživečih mačk in skrbi zanje tiče.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #107 : četrtek, 15.07.2010 : 13:41:40 »

Hvala, helena, da si osvetlila situacijo. Jaz lahko napisem tisto, kar mi je gospa povedala, ko me je klicala in lahko tudi samo upam, da je poslusala, kar sem ji povedala jaz (obicajno veliko govorim) in da bo tisto, kar je obljubila in sama predlagala, tudi udejanila. Zato sem napisala tukaj, da se lahko odzovete tisti, ki imate vec informacij in izkusenj. Da ni vse zlato, kar se sveti, mi je jasno. Se je pa strinjala, da napisem, kar sva govorili.

To, da se odzovemo, ko recejo, da bi zeleli imeti zadeve bolj predstavljene, pa lahko prinese samo napredek, ce se po kaksni predstavitvi problemov in resitev tudi dejansko le-teh zavedo. Iz pogovora mi je bilo jasno, da nekatere stvari niso bile povsem razciscene in pri nekaterih vprasanjih je bilo na drugi strani nekoliko zadrzane sape, ker sem predstavila zadeve drugace, kot jih vidijo na obcini. Koliko bo efekta, nimam pojma.

Se pa moram strinjati z njo, da je pogosto problem tudi nezmoznost sodelovanja in razumevanja. Vcasih je treba tudi kaksen kompromis sam s seboj sklenit. V dobro ji vsekakor stejem, da se zaveda, da bi morale tudi prostozivece macke na s/k v Zonzani, vendar jih lahko za isti denar na racun potnih stroskov postimajo vec, ker imajo dogovor z veterino v Sostanju. Kako je s/k izvedena, pa vedo ljudje na terenu. Ce ni ok, je verjetno za razcistit, kaj ni ok in kako se lahko naredi drugace (ne drugje). Ce se da razloziti, seveda. Ne vem pa, koliko jih s/k in ali je ta uspesnost res dovolj velika.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #108 : četrtek, 15.07.2010 : 13:44:24 »

Aja, govorila mi je o danasnjih mackih, ki so na ustreznem tretmaju, pa smo julija. Vsekakor se da ta podatek preveriti.
Logiran

helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #109 : četrtek, 15.07.2010 : 13:49:18 »

Resnično upam, da so odobrili dodatna sredstva in jih  bodo s/k do konca leta in tako, kot jim zakon nalaga. Žal imajo za sodelavca sedaj veterino, kateri jaz sama ne bi peljala niti narisanega mačka na s/k, ampak to ni v moji pristojnosti in na to nimam vpliva.
Upam, da ji je današnji pogovor s tabo vsaj malo odprl pogled na zadeve v pravi smeri.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #110 : četrtek, 15.07.2010 : 14:08:32 »

To tudi jaz upam. Na zacetku je slo za to, da ne bi bilo dobro, da obcani izvedo, koliko denarja gre za zivali, ker bo revolucija in se lahko zgodi, da bodo zahteve, da se s tem obcina neha ukvarjat, saj se tudi druge s tem sploh ne ukvarjajo. Povedala sem ji, da se obcine ne da prijavit in je zato problem - sankcioniranje obcine, ker ne izvaja zakonodaje. To je bil kar malo nov podatek.

Skasirala sem ocitek, da bomo s tem povzrocili se vec tezav za zivali. Seveda to ni vzdrzalo in sem postavila nekaj vprasanj, dobila nekaj odgovorov in prisli sva do tja, da je bilo povsem korektno razumljeno, da drugih resitev ni, kot najti ustrezen nacin, da bodo vsi psi (in potem, ko bo zadeva zrela, tudi macki) cipirani. To je bilo zame najpomembneje - razloziti, kje je problem, pa ne samo razloziti, temvec doseci, da se zadeva v celoti razume, kdo je odgovoren za taksno stanje, da bodo obcani veseli, ko ne bo vec treba odnasat riti neodgovornim in da s tem ne bo nobene skode, temvec bo kvecjemu vec denarja in vec posluha za resevanje tezav tam, kjer se bodo. Konkretne probleme imajo z vurs in z reagiranjem na prijave in je jasno, da manjka v celi zgodbi prav tak element - delovanje vurs, njihov posluh za resitve ...

Sama sem prepricana, da je za neucinkovitost odgovorno vodstvo vurs. Namrec, ne gre za to, da bi morali inspektorji na teren danes ali jutri, temvec bi morala biti pripravljenost, da se vsaj opredeli problem in se zacne iskati ustrezne in izvedljive resitve. Vsakemu gumpcu se daje razna pooblastila, vse mogoce sluzbe si izmisljajo, naj si pa izmisli minister se en dokument, ki mu bo rekel "pooblastilo" in naj pooblasti nekaj ljudi, da gredo na teren. Lahko prerazporedi inspektorje, pa jim da zraven veterinarje, pa obcinarje in kaj vem koga, ce je veterinarskih inspektorjev premalo. Dam glavo stran, da je tistih, ki poznajo zup in zakone, cela resta v drzavni upravi. Naj jim dajo vete zraven, pa gredo na teren. Al, kaj vem. Saj, zato pa manjka kooperativnost vursa in clovek, s katerim bi se bilo mogoce o takih receh pogovoriti - oni vedo, kaj se da in kaj ne in bi lahko predlagali ali nase/druge predloge argumentirano ovrgli, ne pa da pravijo, da so za to zadolzeni in odgovorni sami lastniki, oni pa pac nimajo casa se ukvarjati s tem. Jebemti, tudi jaz nimam casa, pa nisem placana iz nikogarsnjega denarja za razlaganje, kako se da zadeve resit. Obcine po pravilu nimajo pojma, zavedajo se samo, da menda dajejo prevec denarja, da je nekaj narobe, da bi moralo bit drugace ...
Sem gospej omenila, da bi lahko zupani na rednih sestankih (menda se dobivajo vsi slo zupani skupaj) sklenili kaksno na to vižo in izvedli pritisk na vrhovno oblast, da izvrsi svoje naloge (posredno ali neposredno pritisnili na vurs). Pa je rekla, da z vurs se itak ne da nic in da je brez veze. Da je treba drugace. Torej ...

Saj problem ni v tem, da ne bi vedeli, kaj naredit. Problem je, da vsi vemo tudi, kako je treba naredit, pa tisti, ki bi to moral in lahko naredil, tega noce storiti. Moznosti, kako na podlagi "ne more in noce" najt druge variante, ki bi pripeljale do enakega efekta - oznacenih psov, moramo pac zdaj najti druge, ker nihce tudi ne ve, kako prisiliti vurs, da se loti cesarkoli v tej smeri. A ni hec?

Imamo sluzbo, ki jo placujemo (tudi) za to, da nadzoruje oznacenost psov. Ker je sluzba menda premajhna, tega pac ne delajo in ocitno ne bodo delali in namesto, da se najde najenostavnejsa resitev, se z iskanjem tezjih, bolj kompliciranih in povsem v oblakih resitev ukvarjamo vsi drugi. In na koncu se z vurs nocejo niti na obcinah ukvarjat, ker se "z vurs menda ne da nic naredit".
No, tudi to je Slovenija.
Logiran

catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #111 : četrtek, 15.07.2010 : 14:19:17 »

V naši občini (no moja se samo še uradno) je župan po šolanju itak vet... pa situacija ni ravno rožnata  Angry
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #112 : četrtek, 15.07.2010 : 14:22:35 »

Haha, res, ja, Velenje pa res jake denarje za zapuščene živali namenja, ene par bruto plač kakšnega lenega birokrata v državi upravi, pa še to tistega manj kvalificiranega na letnem nivoju. Upor ljudstva bo pol, ziher. Tipične njihove.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #113 : četrtek, 15.07.2010 : 14:23:17 »

catjusa, je to gospod poslanec dr.vet.med. Sajovic? Grin

Problem je tudi v tem, da je toliko poslancev in zupanov v istih osebah. Zato je problem samo se vecji. Ce v eni vlogi ne razume, vsekakor tudi v drugi vlogi ne bo.
Logiran

the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #114 : četrtek, 15.07.2010 : 15:50:56 »

catjusa, je to gospod poslanec dr.vet.med. Sajovic? Grin

Ja.

Sem jaz enkrat že govorila z njim osebno glede tega. Pomoje so mu stvari precej jasne, ampak se jih ne zna/noče lotiti. Pogodbo ima z najbližjim zavetiščem, za katerega vsi vemo, da ne deluje dobro. Je rekel, da bi bil vesel, če bi lahko imeli pogodbo s Horjulom, ampak, da je predaleč in da so menda o tem tudi že govorili s Polono, ampak pač vsi vemo, da Polona ne more sprejeti živali z vseh občin. Bi pa lahko pritisnil na zavetišče, s katerim ima sklenjeno pogodbo, a tega ne stori.
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #115 : petek, 16.07.2010 : 06:42:10 »

catjusa, je to gospod poslanec dr.vet.med. Sajovic? Grin

Jana, a ni tko da ne smemo delat reklame Tongue
Sej je ok človek, sam od veta bi pa pričakoval, da bo to problematiko bolje uredil....
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #116 : petek, 16.07.2010 : 07:49:08 »

catjusa, dobro, da se nimam pred seboj kave, ker bi bil sicer ekran moker Tongue predaja

Vse ok, gospodu pa delamo reklamo ze nekja let, oz. od kar je pritresel na svet svoj Predlog Zakona o odgovornem lastnistvu psov (2006) in ob letosnjih bulmastifih menda ze kar 3.2.2010 spet tekel z njim v parlament. Grin
Za osvezitev klik in klik. Smiley
Na sreco prvic njegov predlog ni bil sprejet, drugic pa ga je hitro, kot ga je tja prinesel, tudi hitro odnesel iz parlamenta, ko se je zacelo kazat, da je bilo z bulmastifi narobe se nekaj vec in ne da je pasma napadalna.
Logiran

catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #117 : petek, 16.07.2010 : 08:10:18 »

Ah Jana ne maram se spuščat v politiko, pa temo poznam  Wink Vsak okvirno, sem spremljala tudi na forumu....

Samo zanimivo kako je vet (pa vkolikor vem sam zagovrja s/k) nepripravljen pristopiti k rešitvi problem... pa začnimo na občinski ravni in ne na državni Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #118 : petek, 16.07.2010 : 08:48:59 »

Tudi sama se ne zelim vmesavat v politiko, si pa zelim, da bi nasi politiki in zupani (hm, ki so tudi politiki) razmisljali kaj sirse vsaj o tistem, kar koristi drzavi, drzavljanom, obcinam in obcanom Smiley
Logiran

Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #119 : petek, 16.07.2010 : 11:32:37 »

miskica, ti slučajno veš, če je kdo iz STA pošiljal na VURS vprašanja o (med drugim) ZH in kakšna?

Sicer je pa odločitev padla in je, kakršna je. ZH se do nadaljnjega umika iz družbenokoristnih debat, kakršnegakoli kritiziranja tistega, kar se nam ne zdi prav in sploh česarkoli v povezavi z našim delom in zavetiščem. Naša naloga je sprejemat in v skladu s pravilnikom in zakonom oskrbet živali iz pogodbenih občin.

Kdor se fejst trudi, pač zmaga  Smiley.
Logiran

Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Prava resnica o polnih zavetiščih ...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines