mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:24:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)  (Prebrano 21546 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
winny
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #15 : sreda, 04.06.2003 : 09:37:25 »

Kot je Kaja že napisala je Vini dobila diagnozo PRA.  Cry  
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #16 : torek, 06.09.2005 : 08:45:58 »


Ugotavljanje PRA je težavno. Možni so trije načini; "pregled" mrežnice - to počne tudi dr. Čop-ova, vendar je bolezen mogoče ugotoviti šele tedaj, ko so že vidne spremembe, kar je ponavadi v srednji ali pozni stopnji okvare.
Zelo zanesliv je test ERG (electroretinogram), ki pa ga v Sloveniji še ne opravljajo - je pa pregled možno opraviti na Dunaju. Deluje podobno kot EKG, pes je medtem v narkozi.
Tretji način je ugotavljanje bolezni s pomočjo genskega testa. Ta metoda je najbolj zanesljiva, saj nam razkrije tako prenašalce bolezni kot tudi same živali, ki (bodo) obolele za PRA. Teh testov na žalost pri večini pasem še ne (morejo) uporabljajo (predvsem zaradi premajhne baze podatkov).


Kolikor vem , je genetski test trenutno v uporabi le za CA ne pa za PRA.

Logiran
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #17 : nedelja, 09.04.2006 : 17:25:07 »

Ker so tudi briardi nagnjeni k tej bolezni, sem malo brskala po internetu in opazila (sicer na ameriski strani), da za to bolezen gledajo preko genov z odvzemom krvi. Pri nakupu briarda moras obvezno gledat ce so starsi pregledani za pra in za nocno slepoto in ce sta oba neg., potem ves, da bos dobil zdravega mladicka... tudi sama pa bi rada nasla kje tu blizu uporabljajo genske teste, ker se mi zdi za psa najmanj stresno.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #18 : nedelja, 09.04.2006 : 17:28:06 »

Saj je mozno to izvesti tudi tako, da vzamejo kri na nasi kliniki, potem pa oni, ali pa ti sama, posljete kri na kliniko, kjer te teste pocenjajo. Lp Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #19 : nedelja, 09.04.2006 : 19:28:49 »

Licence za DNA teste za očesne bolezni ima ameriški Optigen.
Seveda njihovi testi niso razviti za vse pasme za vse bolezni ampak za določene, tako da se splača pogledati za katere pasme imajo na voljo take in drugačne teste.
Logiran
amstaffka
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #20 : četrtek, 03.05.2007 : 12:18:33 »

Že nekaj časa se mi dozdeva, da moja psička (AST- stara 4 leta) ne vidi tako kot bi mogla. Predvsem to opažam v mraku in ponoči, ko se kar zastrmi v neko točko, kjer pa ni ničesar. Nekaj dni nazaj se je pa zgodilo nekaj povsem nenavadnega. Bili smo na morju, oče se je vračal proti prikolici. Oblečen je bil v trenirko, česar Lena sicer ni vajena, pa vseeno se mi zdi, da to ne bi smelo vplivati. Lena je strmela vanj in ko je bil cca. 5 m  proč se je pognala nanj. V trenutko, ko je bila pred njim, je zaštopala in zbežala pod mizo. Bilo je sredi dneva.
Danes sem bila pri dr. Čopovi, rabila sem nekaj stvari za Leno in ker je bila tam ravno ona, sem ji  povedala kaj se dogaja in kaj se mi dozdeva. Bila je presenečena, da na 5 m bi pes pač moral poznati domačo osebo. Povedala mi je za majhen test s koščkom vate, ki ga lahko sama opravim, da vidim če se psička odziva in pa svetovala naj se oglasiva na pregled ozadja očesa. Testa še nisem naredila, na pregled se pa naročim takoj ko bo plača.

V kolikor se izkaže, da gre res za PRA, kaj lahko pričakujem v prihodnje? Oz. kako napreduje bolezen, kako hitro,....
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #21 : četrtek, 03.05.2007 : 15:08:38 »

Pri PRA-ju je tako, da se lahko pojavi v prvih letih pasjega zivljenja ali v kasnejsih. Od tega je tudi do neke mere odvisno koliko se bo razvil.
Ponavadi se psi dobro prilagodijo, sploh ker pes slepi postopoma in se lahko v tem casu povsem navadi na novo situacijo. Ampak ne spreminjat njegov zivljenski prostor, ker mu bo beliko tezje.
Razvija se pa nekako takole, da pes najprej ima tezave z vidom po temi in ima tezave z gledanjem v megli. Kasneje se iz tega razvije tudi dnevna slepota.

Sploh pa ni nujno da je psicka obolela za PRA. Ocesnih bolezni je malo morje in lahko da gre za nekaj povsem drugega - katero od drugih poskodb mreznice, ki pa lahko povzrocijo samo npr. zamegljen vid.

Lep pozdrav, Marko
Logiran
amstaffka
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #22 : četrtek, 03.05.2007 : 16:15:53 »

Hvala.

Sicer upam na najboljše. Je pa to bolezen, ki jo je kot možno omenila dr. Čopova.

Upam, da bo po pregledu vse jasno.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #23 : četrtek, 03.05.2007 : 16:24:36 »

Pri nasi psici je od zacetnih tezav, ki so bile res malenkostne, do zdaj, ko je ze skoraj slepa, preteklo 3 ali 4 leta. PRA napreduje pocasi, vendar vedno napreduje do popolne slepote.  Sad Ker pa pri tvoji psicki diagnoza se ni postavljena, razmisljaj pozitivno.  :)Tako kot je napisal popo, je bolezni oci vec vrst. lp
Logiran

popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #24 : petek, 04.05.2007 : 09:18:37 »

Amstaffka: drzim pesti, da bo vse vredu. PRA je ena zahrbtna rec. Sicer se stanje pasje populacije z PRA pocasi zmansuje, se posebej zaradi moznosti genetskega testiranje, je pa se kr prisoten. Sploh pa je problem, da se pojavlja ze pri nekaterih pasmah za katere v preteklosti ni bilo znano, da bi bil PRA do neke mere "znacilnost pasme".

En zelo pomemben faktor pri boju oz. zivljenju s PRA pa je nedvomn starost psa v aktere ga bolezen zadene. Npr. pri labradorcih se bolezen v vecini primerov pojavlja relativno pozno, kar je po eni strani dobro, ker je pes imel nekaj let, da se navadi okolja v katerem je zivel in se bo kasneje lazje znasel. Spet po drugi strani pa je problem pri vzreji. Veliko premalo vzrediteljev se odloca za genetsko testiranje, slikanje oci pa pokaze samo trenutno stanje. Tako, da lahko neka psica ima 2,3 legla brez komplikacij, pri cetrem pa naleti na se enega carrier-ja in da bolane mladice. Isto sranje pri samcu, ki pari in pari, in se sele pri 7-8 letih pri slikanju pokaze PRA.
Verjeli ali ne, obstaja primer, ko je samec paril vec kot 20x in ni bilo problem, in sele po tolikem stevilo oplojenih psic so ugotovil da je carrier  Huh

Skratka, ne sekiraj se, vse se bo uredilo! Pa javi, kako se je razpletlo.

Lp
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 03.03.2008 : 14:26:14 »

hej

Glede na to, da so podatki v tej temi malo zastareli, me zanima ce mogoce kdo ve, katere preglede oci je priporocljivo opraviti za retrieverje oz. katere je sploh mogoce opraviti pri dr. Copovi? Pa ce imate mogoce cene teh pregledov, bi bila tudi zelo vesela, ce bi jih napisali..  Wink

Hvala za odgovor in lp,
Maja
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #26 : ponedeljek, 03.03.2008 : 14:49:02 »

Glede pregledov se pozanimaj pri vzrejni komisiji za retrieverje. Wink
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #27 : ponedeljek, 03.03.2008 : 17:21:03 »

Dr. Copova, ti naredi klasicni pregled. torej pregleda se (PRA/HC/RD/PHTVL/PHPV). Ce te bolj podrobno zanima kaj katera kratica pomeni si poglej na internetu.  Na kratko, dedna katarakta, mislim da displazija mreznice, itd. Skratka, naredi se pregled bolezni oci, tisih bolezni, ki se jih pac da pregledat. To ni slikanje, je pregled. Z lucko se pogleda psu v oci. Ce se prav spomnim je bila cena okoli 20-25 €. Pregled je treba opravit enkrat letno.
Glede PRA je ze napisano. Na tem pregledu se poda zgolj stanje, za dedno osnovo pa je treba narediti genetski test.

Lp
Logiran
Ovcka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


WWW
« Odgovor #28 : ponedeljek, 03.03.2008 : 17:43:19 »

Kalsang sem prebrala vzrejni pravilnik, in zvedela le to, da je pregled priporocljiv, ni pa obvezen. In pa da se ponavadi opravi PRA, RD in HC (PRA = Progressive Retinal Atrophy, RD = Retinal Dysplasia, HC = Hereditary Cataract).. Za ostalo ni nic pisalo, zato sem tudi vprasala.

popo hvala za odgovor, tocno to me je zanimalo!  Smiley
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #29 : ponedeljek, 03.03.2008 : 19:03:23 »

Cena tega pregleda skupaj s potrdilom je bila še v novembru 18,92 eur pri dr. Čopovi in verjetno kakšne spremembe ni.
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: PRA (Progresivna retinalna atrofija)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines